Transformers: Rise of the Beasts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transformers: Rise of the Beasts
Ohjaaja Steven Caple Jr.
Käsikirjoittaja
  • Joby Harold
  • Darnell Metayer
  • Josh Peters
  • Erich Hoeber
  • Jon Hoeber
Tarina Joby Harold
Perustuu Hasbron lelusarjaan Transformers
Tuottaja
Säveltäjä Jongnic Bontemps
Kuvaaja Enrique Chediak
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta
Alkuperäiskieli englanti
Tuotto 439 miljoonaa $[1][2]
Edeltäjä Bumblebee
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Transformers: Rise of the Beasts on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteiselokuva. Se on jatko-osa vuoden 2018 elokuvalle Bumblebee sekä osa Transformers-elokuvasarjaa. Elokuvan ohjaa Steven Caple Jr., ja käsikirjoittivat Joby Harold, Darnell Metayer, Josh Peters, Erich Hoeber ja Jon Hoeber. Pääosissa ovat Anthony Ramos ja Dominique Fishback.

Transformers-elokuvasarjaan oli jo jonkin aikaa kaavailtu elokuvaa, joka lainaisi elementtejä Beast Warsista. Vuoden 2019 alussa, Paramount ja Hasbro paljastivat aikovansa tehdä jatko-osan Bumblebeelle. Caple palkattiin ohjaajaksi marraskuussa 2020, ja Ramos ja Fishback valittiin vuoden 2021 aikana elokuvan ihmispäähenkilöiden esittäjiksi. Michael Bay, joka ohjasi viisi ensimmäistä näyteltyä Transformers-elokuvaa ja tuotti niiden lisäksi myös Bumblebeen, palasi tuottajaksi. Elokuvan kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2021, ja ne sijoittuivat Los Angelesiin, Peruun, Montrealiin ja New Yorkiin.

Transformers: Rise of the Beasts sai maailmanensi-iltansa Marina Bay Sandsissä, Singaporessa, 27. toukokuuta 2023. Elokuvateattereihin se ilmestyy Suomessa 7. kesäkuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 9. kesäkuuta 2023.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unicron, planeettoja syövä pimeyden jumala, hyökkää viidakkoplaneetalle, jonne Maximaleiksi kutsuttu transformereiden ryhmittymä oli asettunut kauan sitten. Unicronin palvelijat, Terrorconit sekä armeija Scorponokeiksi kutsuttuja Predaconeja, havittelevat Maximalien hallussa olevaa Transwarp-avainta, jolla avata aika-avaruusportaaleja. Maximalien edellinen johtaja, Apelinq, jää jälkeen ja uhraa itsensä taistelussa Terrorconien johtajaa, Scourgea, vastaan, kun Maximalien uudeksi johtajaksi nimitetty Optimus Primal pakenee muiden kanssa Maahan.

Vuonna 1994, Brooklynissä asuva entinen sotilas ja nykyinen sähköinsinööri Noah Díaz yrittää löytää työpaikan tukeakseen rahaongelmista kärsivää äitiään Breannaa sekä sairasta veljeään Krisiä. Viimeisimmän työhaastattelunsa peruunnuttua, hän suostuu ystävänsä, Reekin, pyyntöön varastaa Porsche 911, joka on todellisuudessa Autobotti Miragen ajoneuvomuoto. Samaan aikaan, museossa harjoittelijana työskentelevä Elena Wallace opiskelee ikivanhaa haukkapatsasta, jossa esiintyy Maximalien tunnus. Patsas rikkoutuu ja sen sisältä paljastuu puolikas Transwarp-avaimesta. Avain vapauttaa voimakkaan energiasäteen, jonka vain transformerit näkevät. Autobottien johtaja Optimus Prime käskee Miragen sekä kaksi muuta Autobottia, Bumblebeen ja Arceen, palaamaan luokseen. Noahin autovarkausyrityksen ollessa yhä kesken, Mirage päätyy tuomaan hänet mukanaan muiden Autobottien luokse. Miragen ehdotuksesta, he myös lähettävät Noahin varastamaan avaimen museosta.

Mutta silloin Scourge saapuu Maahan mukanaan Terrorconit Battletrap ja Nightbird sekä Sweep-apurit Freezer ja Novakane, ja Elena joutuu Noahin tavoin keskelle Autobottien ja Terrorconien välistä taistelua. Scourge haavoittaa Bumblebeetä vakavasti ja saa avaimen puolikkaan haltuunsa. Maximal nimeltä Airazor kuitenkin saapuu ja ajaa Terrorconit tiehensä. Airazor selittää Maximalien piileskelleen Maassa tuhansia vuosia, että he olivat jakaneet avaimen kahtia estääkseen Unicronia ja Terrorconeja saamasta sitä. Elena päättelee patsaasta tekemiensä havaintojen perusteella avaimen toisen puolikkaan olevan Perussa. Hän ja Noah lähtevät Autobottien ja Airazorin mukana etsimään sitä. Optimus haluaa avaimen, jotta Autobotit voisivat palata sen avulla kotiplaneetalleen, Cybertronille. Mutta Noah kertoo Elenalle aikovansa tuhota avaimen, jotta Maa olisi turvassa Unicronilta.

Noah, Elena ja Autobotit matkustavat Peruun Fairchild C-119 Flying Boxcar -kuljetuslentokoneeksi muuntautuvan Autobotti Stratospheren kyydissä. He tapaavat paikan päällä Autobotti-insinööri Wheeljackin, joka johdattaa heidät inkatemppelin raunioille rakennettuun Santo Domingon kirkkoon, mistä Elena löytää avaimen kätköpaikan salaisen sisäänkäynnin. Avaimen puolikas ei kuitenkaan ole siellä enää. Terrorconit ja Sweepit hyökkäävät jälleen, ja Noah tappaa Freezerin, mutta Scourge tartuttaa Airazoriin Unicronin korruptoivaa energiaa. Noah, Elena ja Autobotit löytävät tiensä viidakkoon, missä Primal piileskeli kahden muun eloonjääneen Maximalin, Rhinoxin ja Cheetorin, kanssa. Primal kertoi siirtäneensä avaimen toisen puolikkaan Maximalien kanssa ystävystyneen heimon huostaan. Airazor joutuu täysin Unicronin korruption valtaan, jolloin Primal joutuu tappamaan hänet. Noah yrittää tuhota avaimen, mutta juuri kun Optimus saa hänet luopumaan aikeista, Scourge varastaa sen ja alkaa avata portaalia Unicronin kutsumiseksi Maahan.

Optimuksen ja Noahin ymmärrettyä halunneensa vain pelastaa omat lajinsa, he päättävät yhdessä Elenan, Autobottien ja Maximalien kanssa pysäyttää Terrorconit ja Sweepit. Noah ja Elena hiipivät tunnelia pitkin ohjauspaneelille voidakseen irrottaa avaimen Elenan löytämällä turvakoodilla. Primal onnistuu tappamaan Battletrapin ja Elena onnistuu tappaamaan Novakanen, mutta Scourge haavoittaa vakavasti Miragea. Mirage ei kuitenkaan kuole, vaan osa hänestä muuntautuu eksopuvuksi, jotta Noah voisi itse taistella. Portaalin energiapurkaus aktivoi laaksossa olevan energonin, mikä saa Bumblebeen jälleen heräämään. Stratospheren avulla hän saapuu muiden avuksi ja tappaa Nightbirdin. Unicron kuitenkin lähettää Scorponokeja Scourgen avuksi, ja lisäksi Scourge tuhoaa ohjauspaneelin estääkseen turvakoodia sammuttamasta portaalia. Optimus tappaa Scourgen ja tuhoaa avaimen, jolloin Unicron jää vangiksi ulottuvuuksien väliseen tilaan, minkä jälkeen Noah ja Primal pelastavat Optimuksen portaalin tuhoutumiselta.

Taistelun jälkeen, Elena saa kunnian Perun salaisen temppelin löytymisestä, ja Noah saa kutsun työhaastatteluun. Haastattelija, Burke, paljastaa itsensä G.I. Joen agentiksi, joka kiitollisena Maan pelastamisesta lupaa järjestää hoitoa Krisin sairaudelle ja haluaa värvätä Noahin liittymään G.I. Joehen. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, Noah rakentaa Miragelle uuden robottikehon Reekiltä saaduista romuosista.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anthony Ramos  Noah Díaz  
 Dominique Fishback  Elena Wallace  
 Luna Lauren Vélez  Breanna Díaz  
 Dean Scott Vazquez  Kris Díaz  
 Tobe Nwigwe  Reek  
 Sarah Stiles  Jillian Robertson  
 Leni Parker  D. Greene  
 Aidan Devine  Bishop  
 Lucas Huarancca  Amaru  
 Michael Kelly  agentti Burke  
 Lesley Stahl  oma itsensä  

Ääniroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Cullen  Optimus Prime  
 Ron Perlman  Optimus Primal  
 Peter Dinklage  Scourge  
 Michelle Yeoh  Airazor  
 Pete Davidson  Mirage  
 Liza Koshy  Arcee  
 John DiMaggio  Stratosphere  
 David Sobolov  Rhinox, Battletrap, Apelinq  
 Michaela Jaé Rodriguez  Nightbird  
 Colman Domingo  Unicron  
 Cristo Fernández  Wheeljack  
 Tongayi Chirisa  Cheetor  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa Lorenzo di Bonaventura sanoi, että Transformers-elokuvia aiottiin tehdä lisää, mutta, että ne olisivat erilaisia kuin aiemmat. Bumblebeen menestyksen myötä elokuvasarjan tyyliin ja sävyyn tehtäisiin merkittäviä muutoksia.[3] Travis Knight palasi takaisin työskentelemään animaatiostudio Laikalle,[4] mutta hänellä oli jo mielessään ideoita Bumblebeen jatko-osaa varten.[5] Tammikuussa 2019 julkistettiin, että elokuva saisi kansainvälisensä menestyksensä ansiosta jatko-osan.[6]

Tammikuussa 2020 Paramount työsti kahta eri Transformers -elokuvaa, joista toinen perustui James Vanderbiltin käsikirjoitukseen ja toinen Joby Haroldin käsikirjoitukseen.[7] Marraskuussa 2020 Steven Caple Jr. palkattiin ohjaamaan Haroldin käsikirjoitukseen perustuva elokuva.[8] Tammikuussa 2021 Patrick Tatopoulos palkattiin elokuvan tuotantosuunnittelijaksi.[9] Kesäkuussa 2021 di Bonaventura and Caple paljastivat elokuvan viralliseksi nimeksi Transformers: Rise of the Beasts,[10] ja että elokuvassa esiintyisi Autobottien lisäksi myös Terrorconeja ja Maximaleja.[11]

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2021 Anthony Ramos valittiin elokuvan miespääosan esittäjäksi.[12] Myöhemmin saman kuukauden aikana Dominique Fishback valittiin elokuvan naispääosaan. Samalla paljastettiin, että Darnell Metayer ja Josh Peters oli palkattuu tekemään uusi versio Haroldin käsikirjoituksesta.[13] Kesäkuussa 2021 Lauren Vélez paljasti näyttelevänsä elokuvassa.[14] Saman kuukauden aikana paljastettiin, että Peter Cullen palaisi Optimus Primen, Autobottien johtajan, ääninäyttelijäksi[10] ja että Ron Perlman oli valittu Optimus Primalin, Maximalien johtajan, ääninäyttelijäksi.[15] Heinäkuussa Tobe Nwigwe paljasti näyttelevänsä elokuvassa.[16]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 7. kesäkuuta 2021 Los Angelesissa.[17] Elokuvaa kuvattiin myös Machu Picchussa ja Montrealissa.[10][18] Kuvaukset päättyivät 20. lokakuuta.[19]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Rise of the Beasts sai ensiesityksensä Marina Bay Sandsissä, Singaporessa, 27. toukokuuta 2023.[20] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Suomessa 7. kesäkuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 9. kesäkuuta 2023.[21][22] Elokuvan aiempi suunniteltu ensi-iltapäivämäärä oli 24. kesäkuuta 2022.[23]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Pertti Avola
2/5 tähteä [24]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
3/5 tähteä [25]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Transformers: Rise of the Beasts (2023) Box Office Mojo. Viitattu 30.11.2023.
  2. Transformers: Rise of the Beasts (2023) The Numbers. Viitattu 30.11.2023.
  3. Topel, Fred: The Next 'Transformers' Movie Won't Be a Reboot, But It Will Be "Different" [Exclusive] /Film. 10.12.2018. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  4. Bacon, Cooper Hood: Bumblebee's Travis Knight Says He's Not Directing Guardians of the Galaxy 3 Screen Rant. 4.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 23.6.2019. (englanniksi)
  5. Bacon, Thomas: Bumblebee Director Already Has Ideas for a Potential Sequel ScreenRant. 24.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  6. Tartaglione, Nancy: 'Bumblebee' Buzzes Past $400M WW – What's Next For The Autobots Deadline Hollywood. 19.1.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  7. Kit, Borys: New 'Transformers' Movies in the Works With 'Zodiac,' 'Army of the Dead' Writers The Hollywood Reporter. 27.1.2020. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  8. Kroll, Justin: 'Transformers': 'Creed 2' Director Steven Caple Jr. Tapped To Direct Next Installment In Paramount And Hasbro Franchise Deadline Hollywood. 16.11.2020. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  9. Fisher, Jacob: Patrick Tatopoulos Joins New 'Transformers' Film (EXCLUSIVE) Discussing Film. 17.1.2021. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  10. a b c Vary, Adam B.: 'Transformers: Rise of the Beasts' Revealed at Glitchy Virtual Event Variety. 22.6.2021. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  11. Grobar, Matt: Steven Caple Jr. & Lorenzo Di Bonaventura Unveil Title For Seventh 'Transformers' Film, Tease New Character & Story Details Deadline Hollywood. 22.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  12. Kroll, Justin: 'Transformers': Anthony Ramos Eyed To Star In Next Installment For Paramount, eOne And Hasbro Franchise Deadline Hollywood. 1.4.2021. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  13. Kroll, Justin: 'Transformers': Dominique Fishback Lands Lead Role Opposite Anthony Ramos In Next Installment For The Paramount Franchise Deadline Hollywood. 29.4.2021. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  14. Wilding, Josh: TRANSFORMERS 7 Adds SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE And DEXTER Star Luna Lauren Velez (Exclusive) Comic Book Movie. 15.6.2021. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  15. Sneider, Jeff: Exclusive: 'Transformers: Rise of the Beasts' Adds Ron Perlman as Voice of Optimus Primal Collider. 28.6.2021. Viitattu 28.6.2021. (englanniksi)
  16. Guerra, Joey: Houston's Tobe Nwigwe earns Emmy nom, 'Transformers' role 15.7.2021. Houston Chronicle. Viitattu 23.1.2022. (englanniksi)
  17. Untitled Transformers Universe Project (w/t: Beast Alliance) - Production Listing Productionlist.com. 30.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  18. Atad, Corey: 'Transformers 7' Title Announced: 'Transformers: Rise Of The Beasts' ET Canada. 22.6.2021. Arkistoitu 27.8.2021. Viitattu 23.1.2022. (englanniksi)
  19. Libbey, Dirk: Transformers: Rise Of The Beasts Has Wrapped, And The Director Celebrated With Optimus Prime Cinemablend. 20.10.2021. Viitattu 23.1.2022. (englanniksi)
  20. Lui, John: Transformers: Rise Of The Beasts to hold world premiere in Singapore on May 27 The Straits Times. 8.5.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.6.2023. (englanniksi)
  21. Transformers: Rise of the Beasts Finnkino. Viitattu 17.5.2023.
  22. D’Alessandro, Anthony: ‘Transformers: Rise Of The Beasts’ Pushed A Year; New ‘Star Trek’ Movie To Beam Up Over Christmas 2023 Deadline. 10.11.2021. Viitattu 23.11.2021. (englanniksi)
  23. D'Alessandro, Anthony: Paramount Dates New 'Transformers' Movie For 2022 Deadline Hollywood. 2.5.2020. Viitattu 23.6.2021. (englanniksi)
  24. Avola, Pertti: Autobotit vastaan maailmoja syövä jumala. Helsingin Sanomat, 9.6.2023, s. B 6. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.10.2023.
  25. Uggeldahl, Krister: Inte helt pjåkig leksaksporr. Hufvudstadsbladet, 9.6.2023, s. 22. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 7.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]