Michael Bay

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michael Bay
Michael Bay vuonna 2008.
Michael Bay vuonna 2008.
Syntymäaika 17. helmikuuta 1965 (ikä 52)
Syntymäpaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1984–
Ammatti elokuvaohjaaja, tuottaja
Tunnetuimmat ohjaukset Pahat pojat
Armageddon
Pearl Harbor
Transformers
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Saturn

Razzie

Ehdokkuudet

Michael Benjamin Bay (s. 17. helmikuuta 1965 Los Angeles, Kalifornia) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja -tuottaja. Hänen elokuvansa ovat tunnettuja isosta budjetista, nopeista toimintakohtauksista ja kineettisestä elokuvauksesta.

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bay alkoi työskennellä elokuva-alalla 15-vuotiaana aluksi harjoittelijana George Lucasin Kadonneen aarteen metsästäjät elokuvan storyboardien parissa. Bayn mielestä elokuva tulisi näyttämään kamalalta, mutta nähtyään sen teatterissa Bay oli vakuuttunut ja halusi itsekin tulla elokuvaohjaajaksi.[1] Myöhemmin Bay valmistui Wesleyanin yliopistosta 1986, pääaineenaan englanti ja elokuva.[2] Hän opiskeli lopputyön aikana myös Art Center College of Designissa elokuva-alaa ja sen jälkeen työskenteli ohjaajana mainosten ja musiikkivideoiden parissa Propaganda Filmsillä.[3] Bayn ensimmäinen Punaiselle ristille tehty kansallinen mainos voitti Clio-palkinnon vuonna 1992.[4] Vuotta myöhemmin 1993 Bayn ohjaama ja Goodby, Silverstein & Partnersin kehittämä mainos Got Milk? sai myös tunnustusta vuoden 2009 Clio-palkintogaalassa.[5]

Elokuvaohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bayn menestys musiikkivideoiden parissa herätti kiinnostusta elokuvatuottajien Jerry Bruckheimerin ja Don Simpsonin keskuudessa. He palkkasivat hänet ohjaamaan ensimmäisen täyspitkän elokuvan Pahat pojat, jonka pääosissa esiintyivät Will Smith ja Martin Lawrence. Kuvaukset käytiin Miamissa vuonna 1994. Elokuva sai lopulta ensi-iltansa Yhdysvalloissa 7. huhtikuuta 1995. Siitä tuli menestys 19 miljoonan dollarin budjettiinsa nähden. Elokuva tuotti Yhdysvalloissa 65,8 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti yhteensä yli 141 miljoonaa dollaria.[6] Elokuva palkittiin myös musiikista BMI Film Music -palkinnolla ja se sai MTV Movie Awards ehdokkuuden parhaasta toimintakohdasta. Elokuvan myötä Bayn ja Bruckheimerin yhteistyökumppanuus ja kaverisuhde sai alkunsa.[7]

Bay ohjasi seuraavaksi Alcatraziin sijoittuvan toimintaelokuvan The Rock – paluu helvettiin. Pääosissa esiintyivät Sean Connery, Nicolas Cage ja Ed Harris. Elokuvan tuottajina olivat Jerry Bruckheimer ja Don Simpson. Simpson menehtyi viisi kuukautta ennen elokuvan julkaisua, jonka myötä elokuva oli omistettu hänelle.[8] Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja Kanadassa 7. kesäkuuta 1996. Elokuvan budjetti oli 75 miljoonaa dollaria. Se menestyi hyvin lipputuloissa, tuottaen Yhdysvalloissa hieman yli 134 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti yhteensä yli 335 miljoonaa dollaria.[9] The Rock huomioitiin myös Oscar-ehdokkuudella äänityksestä. Elokuva saavutti myös menestystä palkintojen suhteen voitettuaan muun muassa BMI Film & TV -gaalassa BMI Film Music -palkinnon Hans Zimmerin säveltämästä musiikista. MTV Movie Awardsissa Connery ja Cage palkittiin parhaasta elokuvakaksikosta. The Rock oli ehdokkaana myös parhaana elokuvana ja parhaasta toimintakohdasta.

Bayn ja Bruckheimerin kolmas yhteistyöllä tehty elokuva Armageddon sai ensi-iltansa kesällä 1998. Elokuvan päärooleissa nähtiin Bruce Willis, Ben Affleck ja Liv Tyler. Bayn kaksi edellista elokuvaa olivat enemmän toimintaelokuvapainotteisia siirtyi hän enemmän katastrofielokuvan pariin Armageddonissa. Elokuvan budjetti oli 140 miljoonaa dollaria, joka oli selkeästi suurempi kuin Bayn aikaisemmat elokuvat. Armageddon menestyi hyvin lipputuloissa, tuottaen Yhdysvalloissa hieman yli 201 miljoonaa dollaria ollen toiseksi tuottoisin elokuva Yhdysvalloissa vuonna 1998. Maailmanlaajuisesti se tuotti yhteensä yli 553 miljoonaa dollaria ollen vuoden 1998 tuottoisin elokuva.[10] Armageddon sai myös neljä Oscar-ehdokkuutta luokissa, paras äänitys, erikoistehosteet, äänitehosteet ja laulu.[11] Elokuva palkittiin myös hieman pienemmissä palkintogaaloissa. Armageddon palkittiin muun muassa parhaana elokuvana Saturn-palkinnolla. Myös Bay palkittiin samassa gaalassa parhaana ohjaajana. MTV Movie Awardsissa se voitti parhaan laulun palkinnon Aerosmithin kappaleella "I Don't Want To Miss A Thing", sekä parhaasta toimintakohdasta.

Bay jatkoi Bruckheimerin kanssa yhteistyötä myös seuraavassa elokuvassaan Pearl Harbor, joka sai ensi-iltansa viikkoa ennen Memorial Dayta 2001. Bayn edellisen elokuvan tapaan Ben Affleck esiintyi pääosassa yhdessä Josh Hartnettin ja Kate Beckinsalen kanssa. Tällä kertaa Bay ohjasi draamapainotteisen sotaelokuvan, joka perustui löyhästi Pearl Harborin tapahtumiin. Elokuvan budjetti oli Bayn edellisen tuotannon Armageddonin tapaan 140 miljoonaa dollaria. Se menestyi hyvin lipputuloissa, tuottaen Yhdysvalloissa yli 198 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti yhteensä yli 449 miljoonaa dollaria.[12] Pearl Harbor huomioitiin Armageddonin tapaan neljällä Oscar-ehdokkuudella paras äänitys, erikoistehosteet, äänitehosteet ja laulu, joista se palkittiin Oscarilla äänitehosteista.[13] Se oli samalla ensimmäinen Oscar-voitto Bayn ohjaamalle elokuvalle. Pearl Harbor huomioitiin myös kahdella Golden Globe -ehdokkuudella Hans Zimmerin sävellyksistä ja Diane Warrenin laulusta "There You'll Be". MTV Movie Awardsissa puolestaan elokuva sai kolme ehdokkuutta, parhaasta toimintakohdasta, parhaasta mies- ja naisesiintyjästä. Voiton se sai parhaasta toimintakohdasta, joka sijoittui hyökkäykseen Pearl Harboriin. Elokuva saavutti myös pienempiä palkintoja, kuten Taurus-palkinnon parhaasta stuntin suunnittelusta, Teen Choice -palkinnon se voitti parhaana draama/toimintaseikkailu elokuvana ja Ben Affleck parhaana näyttelijänä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Optimus Prime Time ew.com 5.7.2007 Viitattu 18.6.2014 (englanniksi)
 2. Michael Bay: Making Movies, Enemies and Money forbes.com 6.4.2009 Viitattu 18.6.2014 (englanniksi)
 3. Michael Bay biography yahoo.com Viitattu 18.6.2014 (englanniksi)
 4. Is Michael Bay The Devil? ew.com 10.7.1998 Viitattu 18.6.2014 (englanniksi)
 5. Aaron Burr Got Milk theinspirationroom.com 15.5.2009 Viitattu 18.6.2014 (englanniksi)
 6. Bad Boys boxofficemojo.com Viitattu 18.6.2014 (englanniksi)
 7. JERRY BRUCKHEIMER: KING OF THE BIG-TOP 29.12.2012 Viitattu 18.6.2014 (englanniksi)
 8. Don Simpson passes away EW.com 2.2.1996 Viitattu 8.12.2014 (englanniksi)
 9. The Rock boxofficemojo.com Viitattu 8.12.2014 (englanniksi)
 10. Armageddon boxofficemojo.com Viitattu 17.1.2015 (englanniksi)
 11. THE 71ST ACADEMY AWARDS | 1999 Viitattu 17.1.2015 (englanniksi)
 12. Pearl Harbor boxofficemojo.com Viitattu 13.2.2016 (englanniksi)
 13. 2002 oscars.org Viitattu 13.2.2016 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michael Bay.