Armageddon (elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Armageddon-nimistä elokuvaa. Katso muut merkitykset täsmennyssivulta.
Armageddon
Armageddon movie.jpg
Ohjaaja Michael Bay
Käsikirjoittaja Robert Roy Pool
Jonathan Hensleigh
J. J. Abrams
Tony Gilroy
Shane Salerno
Tuottaja Michael Bay
Jerry Bruckheimer
Gale Anne Hurd
Säveltäjä Trevor Rabin
Harry Gregson-Williams
Kuvaaja John Schwartzman
Leikkaaja Mark Goldblatt
Chris Lebenzon
Glen Scantlebury
Pääosat Bruce Willis
Billy Bob Thornton
Ben Affleck
Liv Tyler
Will Patton
Steve Buscemi
Owen Wilson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Touchstone Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 1. heinäkuuta 1998
Suomen lippu 17. heinäkuuta 1998
Kesto 150 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $140 miljoonaa
Tuotto $553 709 788[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Armageddon on Michael Bayn ohjaama yhdysvaltalainen katastrofielokuva vuodelta 1998.

Elokuvan nimi ”Armageddon” on englanninkielinen muoto sanasta Harmageddon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa avaruussukkula Atlantis tuhoutuu meteoriittikuuron iskeydyttyä siihen. Tämän jälkeen samainen meteoriittikuuro pommittaa New Yorkia, itärannikkoa ja Suomea. Samalla huomataan, että Teksasin kokoinen asteroidi on törmäyskurssilla Maan kanssa. NASAn tutkijat saavat selville, että asteroidi osuu Maahan 18 päivän sisällä. Maata pelastamaan hälytetään yksi parhaista öljynporaajista, Harry Stamper (Bruce Willis), joka saa tehtäväkseen porata ydinpommin asteroidin sisälle tarkoituksenaan räjäyttää se ennen kuin asteroidi ohittaa nollarajan. Harry suostuu jos hänen oma tiiminsä lähtee mukaan. Heidät koulutetaan 12 päivän aikana astronauteiksi.

Asteroidille lähetetään 2 sukkulaa: Freedom ja Independence. Sukkuloiden laukaisu onnistuu. Niiden ensimmäinen kohde on venäläinen avaruusasema, josta he ottavat lisää polttoainetta matkalleen. Avaruusaseman polttoaineputkistossa havaitaan vuoto, joka aiheuttaa räjähdyksen avaruusasemalla. Venäläinen kosmonautti Lev (Peter Stormare) ehtii Independencen mukaan tuhoutuvalta avaruusasemalta viime hetkellä A.J:n kanssa. Sukkulat suuntaavat kiertämään kuuta, joka on lennon viimeinen vaihe ennen asteroidille laskeutumista. Laskeutumisen aikana Independencen ohjausraketit saavat osuman ja sukkula syöksyy asteroidille. Pilottien ja ydinasespesialistin lisäksi Oscar (Owen Wilson) ja Noonan (Clark Heathcliffe Brolly) menehtyvät onnettomuudessa. Eloon jäävät A.J. (Ben Affleck), Lev ja Bear (Michael Clarke Duncan).

Freedom laskeutuu turvallisesti, mutta kauas laskeutumisalueesta. Tämä aiheuttaa radion toiminnan heikentymisen ja porauksen vaikeutumisen. Poraukset eivät suju hyvin, ja jäävät aikataulusta pahasti jälkeen. Maassa USA:n presidentti tekee päätöksen laukaista ydinpommin maasta käsin. Freedomin pilotti Sharp (William Fichtner) yrittää varmistaa pommin laukaisun mutta Harry ympäripuhuu hänet toisiin aatoksiin viime hetkellä. Astronautit pysäyttävät pommin vain 3 sekuntia ennen sen laukeamista.

Yksi Freedomin miehistöstä Rockhound (Steve Buscemi) sekoaa, mutta Harry pysäyttää hänet. Samalla Freedomin porauksiin tarvittava "avaruusmönkijä" Armadillo tuhoutuu kaasupurkauksessa Max (Ken Hudson Campbell) mukanaan ja poraukset loppuvat. Toivo on menetetty, mutta kaikkien ihmeeksi Independencen Armadillo saapuu mukanaan A.J., Lev ja Bear. Poraukset jatkuvat ja ne saadaan valmiiksi aikataulussa. Tämän jälkeen meteoreita alkaa sataa astronauttien niskaan ja yksi miehistä Gruber (Grayson McCouch) saa surmansa.

Lopulta käy selväksi, että jonkun on uhrauduttava ja jäätävä asteroidille räjäyttämään pommi, koska pommin kaukolaukaisin ei toimi. A.J. häviää arvanvedon ja Harry saattaa A.J:n alas hissillä. A.J. pyytää Harrya kertomaan Gracelle (Liv Tyler) että hän rakastaa häntä, mutta Harry leikkaa A.J:n happiletkun poikki uhrautuakseen itse ja työntää A.J:n takaisin hissiin. Sitä ennen hän repäisee NASA-lätkänsä kädestään ja antaa sen A.J:lle pyytäen tätä huolehtimaan tyttärestään. Isä ja tytär käyvät riipaisevan keskustelun viime hetkillä ennen sukkulan lähtöä, jonka aikana Harry kiittää A.J:tä ja Chickiä (Will Patton). Mutta lähdössä on ongelmia. Moottorit eivät toimi ja Freedomin toinen pilotti Watts (Jessica Steen) menee korjaamaan sitä. Lev vetää Wattsin pois ja alkaa hakkaamaan moottoria jakoavaimella ja sanoo "Näin asiat hoidetaan Venäjällä!". Moottori korjautuu ja he lähtevät. Harry jää odottamaan että alus on tarpeeksi kaukana ja laukaisee ydinaseen 2 sekuntia ennen Nollarajaa.

Yritys onnistuu ja asteroidi halkeaa kahtia ja puolikkaat ohittavat maan. Sukkula laskeutuu maahan onnellisesti. A.J. antaa NASAn johtajalle Trumanille (Billy Bob Thornton) Harryn lätkän.

Elokuva päättyy Stamperin tyttären ja A.J.:n häihin. Kirkossa on kunniapaikoilla neljän surmansa saaneen öljynporaajan muotokuvat, ja heitä muistetaan erityisesti seremonian aikana pidetyissä puheissa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Bruce Willis   …  Harry Stamper  
  Billy Bob Thornton   …  Dan Truman  
  Ben Affleck   …  A.J. Frost  
  Liv Tyler   …  Grace Stamper  
  Will Patton   …  Charles 'Chick' Chapple  
  Steve Buscemi   …  Rockhound  
  William Fichtner   …  eversti William Sharp  
  Owen Wilson   …  Oscar Choi  
  Michael Clarke Duncan   …  Jayotis 'Bear' Kurleenbear  
  Peter Stormare   …  Lev Andropov  
  Ken Hudson Campbell   …  Max Lennert  
  Jessica Steen   …  Jennifer Watts  
  Keith David   …  kenraaliluutnantti Kimsey  
  Chris Ellis   …  Walter Clark  
  Jason Isaacs   …  tri Ronald Quincy  
  Eddie Griffin   …  Little Guy  
  Charlton Heston   …  kertoja  

Soundtrackit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack "I Don’t Want to Miss a Thing" nousi hittilistojen kärkeen heti elokuvan ilmestyttyä. Kappaleen esitti yhdysvaltalainen rockbändi Aerosmith. Elokuvassa oli myös muita Aerosmithin kappaleita. Elokuvan musiikkia esittivät myös muun muassa Bon Jovi ja Journey. Kappaleista julkaistiin levy; Armageddon: The Album.

 1. "I Don’t Want to Miss a Thing" – Aerosmith
 2. "Remember Me" – Journey
 3. "What Kind of Love Are You On" – Aerosmith
 4. "La Grange" – ZZ Top
 5. "Roll Me Away" – Bob Seger
 6. "When the Rainbow Comes" – Shawn Colvin
 7. "Sweet Emotion" – Aerosmith
 8. "Mister Big Time" – Jon Bon Jovi
 9. "Come Together" – Aerosmith
 10. "Wish I Were You" – Patty Smyth
 11. "Starseed" – Our Lady Peace
 12. "Leaving on a Jet Plane" – Chantal Kreviazuk
 13. "Theme from Armageddon" – Trevor Rabin
 14. "Animal Crackers" – dialogi Ben Affleck ja Liv Tyler, laulu ja piano Steven Tyler

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Armageddon boxofficemojo.com Viitattu 21.12.2014 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.