Star Trek Beyond

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Trek Beyond
Ohjaaja Justin Lin
Käsikirjoittaja
Perustuu Gene Roddenberryn Star Trek
Tuottaja
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja Stephen F. Windon
Leikkaaja
  • Greg D'Auria
  • Dylan Highsmith
  • Kelly Matsumoto
  • Steven Sprung
Tuotantosuunnittelija Thomas E. Sanders
Pukusuunnittelija Sanja Milkovic Hays
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Australia 21. heinäkuuta 2016
Suomi 22. heinäkuuta 2016
Yhdysvallat 22. heinäkuuta 2016
Kesto 122 minuuttia
123 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 185 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 343,5 miljoonaa dollaria[1]
Edeltäjä Star Trek Into Darkness
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Star Trek Beyond on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Justin Linin ohjaama tieteiselokuva. Se on Star Trek -saagan 13. elokuva ja jatkoa vuonna 2013 julkaistulle Star Trek Into Darkness -elokuvalle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain federaation tähtilaiva USS Enterprise saapuu avaruusasema Yorktownille täydentääkseen varastojaan ja antaakseen miehistölle lomaa. Kapteeni James T. Kirk pyrkii hakemaan uutta sisältöä tutkimusretkille ja on hakenut ylennystä vara-amiraaliksi; hän suosittelee Spockia korvaajakseen. Samaan aikaan Hikaru Sulu tapaa perheensä, Montgomery Scott pyrkii pitämään aluksen toimintakuntoisena, ja Spock ja Nyota Uhura ovat lopettaneet suhteensa; Spock saa myös sanan Uudelta Vulkanukselta, että suurlähettiläs Spock on kuollut.

USS Enterprise lähetetään pelastusoperaatioon, kun lähellä olevasta kartoittamattomasta tähtisumusta ulos on ajelehtinut pakokapseli. Sen matkustaja Kalara väittää, että hänen aluksensa on juuttunut Altamidille, tähtisumussa olevalle planeetalle. Massiivinen parvi droonialuksia tekee yllätyshyökkäyksen ja alkaa nopeasti hajottaa USS Enterprisea. Parven johtaja Krall ja hänen miehistönsä nousevat rampautuneeseen Enterpriseen, vangitsevat ja tappavat useita miehistön jäseniä ja yrittävät kaapata Abronathin, äskettäisen tehtävän aikana löydetyn reliikin. Kirk käskee miehistön hylkäämään laivan, jättäen Enterprisen lautasosan jäännökset putoamaan Altamidiin.

Planeetalla Krall vangitsee Sulun, Uhuran ja muut selviytyneet. Kirk, Pavel Chekov ja heidän seurassaan oleva Kalara paikallistavat Enterprisen lautasosan. Tietäen Kalaran tienneen ennakolta heihin kohdistettavasta hyökkäyksestä he huijaavat Kalaran paljastamaan olevansa Krallin vakooja. Kalara saa surmansa jäädessään Enterprisen lautasosan alle, kun Kirk ja Chekov kääntävät sen ympäri paetessaan Krallin sotilaita. Toisaalla planeetalla tohtori Leonard McCoy ja haavoittunut Spock etsivät muita eloonjääneitä. Spock selittää McCoylle, että hänen ja Uhuran välillä Yorktownissa olleet jännitteet johtuivat hänen aikomuksestaan ​​lähteä Tähtilaivastosta auttaakseen Vulkanuksen eloonjääneitä ja jatkaakseen edesmenneen suurlähettiläs Spockin työtä. Jaylah, paettuaan aiemmin Krallin leiriltä, ​​jolla hänen isänsä tapettiin, pelastaa Scottin ja vie hänet tilapäiseen kotiinsa haaksirikkoutuneelle USS Franklinille, joka oli varhainen Tähtilaivaston alus ja raportoitu kadonneeksi yli vuosisata aikaisemmin. Scott tapaa jälleen Kirkin, Chekovin, McCoyn ja Spockin. Krall pakottaa Enterprisen miehistön luovuttamaan Abronathin ja käyttää sitä sitten muinaisen bioaseen valmistamiseen. Kun laite on valmis, Krall aikoo tappaa Yorktownin asukkaat ja käyttää sitten tukikohtaa hyökkäykseen Yhdistyneiden planeettojen liittoa vastaan. Kirk ja muut vapauttavat miehistön Krallin lähdettyä avaruuteen bioaseineen ja johtaen droonejaan Yorktowniin.

Enterprisen eloonjääneet käynnistävät Franklinin ja lähtevät ajamaan takaa Krallia. Kirk päättelee drooniparven olevan mahdollisesti altis korkeille taajuuksille, kuten VHF-radio, ja he sotkevat droonien viestinnän ja tuhoavat parven lähettämällä Beastie Boysin kappaletta "Sabotage". Franklin jahtaa Krallia Yorktownin läpi. Uhura, Kirk ja Scotty löytävät Franklinin lokista tiedon, että Krall on itse asiassa Balthazar Edison, Franklinin entinen kapteeni. Liittoa edeltävällä ajalla ihmissotilaana ollut Edison hylkäsi federaation periaatteet yhtenäisyydestä ja yhteistyöstä entisten vihollisten, kuten Xindin ja Romulanin, kanssa. Kun hän ja hänen miehistönsä olivat haaksirikkoutuneet Altamidiin madonreiän kautta, selviytyneet käyttivät sukupuuttoon kuolleen alkuperäisrodun tekniikkaa pidentääkseen omaa elämäänsä muiden kustannuksella, ja muunsivat muinaisen rodun horrostaneet kaivosdroonit parveksi. Uskoen federaation hylänneen heidät Edison aikoi tuhota federaation ja käynnistää galaktisen konfliktin uudelleen. Kirk ajaa Edisonia takaa Yorktownin ilmanvaihtojärjestelmään, jossa Edison aktivoi bioaseen. Ennen kuin aseen vaikutus ehtii levitä, Kirk sinkoaa sen ja Edisonin avaruuteen, missä ase hajottaa Edisonin. Yhtä droonialusta ohjaten Spock ja McCoy pelastavat Kirkin hetkeä ennen kuin myös hän sinkoutuisi avaruuteen.

Tapahtumien jälkeen kommodori Paris sulkee kapteeni Edisonin ja USS Franklinin miehistön tapauksen. Vaikka Kirkille tarjotaan ylennystä vara-amiraaliksi, hän päättää pysyä kapteenina. Spock päättää jäädä Tähtilaivastoon ja uudistaa suhteensa Uhuraan. Kirkin suosituksesta Jaylah hyväksytään Tähtilaivaston akatemiaan. Kun miehistö juhlii Kirkin syntymäpäivää, he seuraavat uuden aluksensa USS Enterprise-A:n rakentamista, ja palaavat tehtäväänsä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Idris Elba    Krall  
  Zoë Saldaña    Luutnantti Nyota Uhura, yhteysupseeri  
  Chris Pine    Kapteeni James T. Kirk  
  Simon Pegg    Komentajaluutnantti Montgomery ”Scotty” Scott, konemestari  
  Sofia Boutella    Jaylah  
  Karl Urban    Komentajaluutnantti tri Leonard ”Bones” McCoy  
  Anton Yelchin    Aliluutnantti Pavel Chekov, navigaattori  
  Zachary Quinto    Komentaja Spock  
  Shohreh Aghdashloo    Federaation ylikomentaja  
  John Cho    Luutnantti Hikaru Sulu, ruorimies  
  Deep Roy    Keenser  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 25. kesäkuuta 2015 Kanadan Vancouverissa ja Squamishissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Star Trek Beyond Box Office Mojo. Viitattu 26.2.2021. (englanniksi)
  2. Anthony Pascale: Star Trek 2016 To Shoot Primarily In Vancouver – Enterprise Sets To Be Rebuilt 1.10.2014. trekmovie.com: Trek Movie. Viitattu 2.5.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]