Borgit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Borgien symboli, jonka on suunnitellut Rick Sternbach. Symboli esiintyi ensimmäisen kerran jaksossa "Q Who" (5. toukokuuta, 1989)
Borgin lataustelakka-lavaste Hollywoodin viihdemuseossa

Borgit ovat Star Trek -sarjan kuvitteellinen avaruusolentolaji. Ne ovat kyberneettisiä olioita ja alun perin lähtöisin Delta-kvandrantista.[1] Borgit ovat puoliksi humanoideja, puoliksi koneita ja valloittavat maailmoja sulauttamalla ne itseensä. Niiden alukset ovat kuutioiden ja pallojen muotoisia.

Ensimmäisen kerran borgit esiintyivät sarjan Star Trek – uusi sukupolvi jaksossa "Borgien armoilla" ("Q Who?"), jossa Q-niminen jumalolento heitti Enterprise-D:n miehistöineen borgien kuution tielle tuhansien valovuosien päähän J-25-tähtijärjestelmään. Seuraavan kerran ne kohdattiin jaksossa "Maailmoista paras" ("The Best of Both Worlds"), jossa kapteeni Jean-Luc Picard siepattiin borgien kuutioon, ja hänestä tuli borgien Locutus, jonka tarkoituksena oli sulauttaa ihmiskunta osaksi borgeja.

Borgit olivat merkittävässä roolissa myös elokuvassa Star Trek – ensimmäinen yhteys, jossa borgit kuningattarensa johtamina matkustivat ajassa estämään ensimmäisen yhteyden ihmisten ja vulkaanien välillä. Myöhemmin borgeja on nähty muissakin Star Trek -sarjoissa. Voyagerissa niitä nähtiin usein, ja naispuolisesta borgista Seven of Ninesta tuli jopa miehistön jäsen. Seven of Ninen tarinan kautta Voyager-sarja käsittelee yksilöllisyyden teemaa toistuvasti.

Muita ex-borgeja, jotka on onnistuneesti saatu kokemaan yksilöllisyyttä, on muun muassa Hugh, joka esiintyy ensimmäisen kerran Star Trek - uusi sukupolvi -sarjan viidennellä tuotantokaudella jaksossa "I, Borg", sekä Icheb, jonka Voyagerin miehistö pelastaa ja deassimiloi yhtenä viidestä lapsiborgista, jotka ovat jääneet ilman aikuisia borgeja borgialukseen.

Kaikki neljä deassimiloitua ex-borgia esiintyvät Star Trek Picardin ensimmäisellä tuotantokaudella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 87. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.