Romuluslaiset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Romuluslaiset (joskus myös romulanit tai romulaanit, engl. Romulans) ovat Romuluksen tähti-imperiumin keskusplaneetan Romuluksen asukkaita Star Trek -televisiosarjoissa ja elokuvissa. Alkuperäisessä sarjassa romuluslaiset olivat klingonien ohella Yhdistyneiden planeettojen liiton päävastustajia kylmässä sodassa.

Romuluslaiset ovat hyvin läheistä sukua vulkanuslaisille. Vulkanuslaisen filosofin Surakin filosofian aiheuttamien ristiriitojen vuoksi pieni toisinajattelijoiden ryhmä muutti Romulukselle[1] ja orjuutti sen kuun Remuksen asukkaat remaanit.

Romuluslaiseen filosofiaan kuuluu salaperäisyys ja kylmäpäisyys, jota monet muut pitävät petollisuutena ja salamyhkäisyytenä.

Romuluslaiset esiintyivät Star Trekissä ensimmäisen kerran alkuperäisen sarjan jaksossa Kauhun tasapaino (Balance of Terror). Tarinassa yksi navigointiupseereista, jonka esi-isä oli kaatunut taistelussa romuluslaisia vastaan, syyttää Spockia salailusta. Tämä myöntää epäilleensä, että romuluslaiset olisivat vulkaanialkuperää. Ennen Surakin kautta vulkaanit olivat julmia valloittajia, joista Spock käytti poikkeuksellisen vahvaa ilmaisua "raakalaisia jopa Maan mittapuulla". Vulkanuslaisten joukosta muodostui Remuksen valloittajien ryhmä, ja välit kotiplaneettaan katkesivat pitkiksi ajoiksi. Toisinajattelijoiden ryhmä kehittyi omaan suuntansa samaan aikaan kun vulkaanit rauhanomaistuivat Surakin oppien myötä.

Vahvistus tälle kaukaiselle sukulaisuudelle saatiin, kun Enterprise sieppasi pakenevan Romuluksen aluksen lähettämän sanoman, jossa aluksen miehistö näkyi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 88, 89. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.