Michael Dorn

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Dorn
Michael Dorn San Diegon Comic-Conissa 2016.
Michael Dorn San Diegon Comic-Conissa 2016.
Syntymäaika 9. joulukuuta 1952 (ikä 65)
Syntymäpaikka Luling, Texas, Yhdysvallat
Aktiivisena 1976–
Merkittävät roolit Komentaja Worf
(Star Trek – uusi sukupolvi ja Star Trek: Deep Space Nine)
Näätä
(I Am Weasel)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Michael Dorn (s. 9. joulukuuta 1952 Luling, Texas) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja ääninäyttelijä. Hänet tunnetaan Star Trek -universumin upseeri Worfin roolista, jossa hän esiintyi ensimmäisen kerran sarjassa Star Trek – uusi sukupolvi.[1]

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorn varttui Pasadenassa, Kaliforniassa, jossa hän opiskeli radio- ja televisiotuotantoa. Tämän jälkeen Dorn pyrki muusiikin alalle ja esiintyi useissa rock-yhtyeissä, jonka seurauksena hän matkusti San Franciscoon ja takaisin Los Angelesiin.

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä Dorn aloitti uransa vuonna 1976 elokuvassa Rocky, jossa hän esitti Apollo Creed henkivartijaa. Kaksi vuotta myöhemmin hän teki ensimmäisen vierasesiintymisensä televisiosarjassa W.E.B.. Sarjan tuottajat olivat vakuuttuneita hänen työstään ja esittelivät Dornin agentille, joka vei hänet näyttelemistä opettavalle Charles Conradille, jonka opissa hän opiskeli näyttelemistä puoli vuotta. Saman tien vuonna 1979 Dorn sai ensimmäisen vakioroolinsa televisiosarjasta CHiPs, jossa hän esitti Jebediah Turneria.

Tunnetuksi Dorn tuli kuitenkin vuodesta 1987 lähtien, kun hän sai komentaja Worfin roolin televisiosarjasta Star Trek – uusi sukupolvi. Dorn esiintyi myös sarjaan liittyvissä elokuvissa kuten Star Trek – ensimmäinen yhteys.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelemisen lisäksi Dorn on tehnyt 1990-luvulta lähtien useita äänirooleja, joista tunnetuin on animaatiosarjassa I Am Weasel, jossa Dorn esitti päähahmoa Näätää. Äänirooleja hän on tehnyt muun muassa seuraaviin animaatioihin: Animaaniset, Aladdin, Gargoyles, Teräsmies, Johnny Bravo ja Hämähäkkimies. Dorn on ääninäytellyt myös lukuisissa videopeleissä, kuten Gabriel Knight: Sins of the Fathers, Fallout 2 ja Master of Orion: Conquer the Stars.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 84. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]