Michael Dorn

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michael Dorn
Michael Dorn.jpg
Syntymäaika 9. joulukuuta 1952 (ikä 63)
Syntymäpaikka Flag of the United States.svg Luling, Texas
Aktiivisena 1976–
Merkittävät roolit Komentaja Worf
(Star Trek – uusi sukupolvi ja Star Trek: Deep Space Nine)
Näätä
(I Am Weasel)
Aiheesta muualla
IMDb

Michael Dorn (s. 9. joulukuuta 1952 Luling, Texas) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja ääninäyttelijä. Hänet tunnetaan Star Trek -universumin upseeri Worfin roolista, jossa hän esiintyi ensimmäisen kerran sarjassa Star Trek – uusi sukupolvi.[1]

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorn varttui Pasadenassa, Kaliforniassa, jossa hän opiskeli radio- ja televisiotuotantoa. Tämän jälkeen Dorn pyrki muusiikin alalle ja esiintyi useissa rock-yhtyeissä, jonka seurauksena hän matkusti San Franciscoon ja takaisin Los Angelesiin.

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä hän aloitti uransa vuonna 1976 elokuvassa Rocky, jossa Dorn esitti Apollo Creed henkivartijaa. Kaksi vuotta myöhemmin hän teki ensimmäisen vierasesiintymisensä televisiosarjassa W.E.B.. Sarjan tuottajat olivat vakuuttuneita hänen työstään ja esittelivät Dornin agentille, joka vei hänet näyttelemistä opettavalle Charles Conradille, jonka opissä hän opiskeli näyttelemistä puoli vuotta. Saman tien vuonna 1979 Dorn sai ensimmäisen vakioroolin televisiosarjasta CHiPs, jossa hän esitti Jebediah Turneria.

Tunnetuksi hän tuli kuitenkin vuodesta 1987 lähtien kun hän sai komentaja Worfin roolin televisiosarjasta Star Trek – uusi sukupolvi. Dorn esiintyi myös sarjaan liittyvissä elokuvissa kuten Star Trek – ensimmäinen yhteys.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelemisen lisäksi Dorn on tehnyt useita äänirooleja 1990-luvulta lähtien, joista tunnetuin rooli on animaatiosarjassa I Am Weasel, jossa Dorn esitti päähahmoa Näätää. Äänirooleja hän on tehnyt muun muassa seuraaviin animaatioihin; Animaaniset, Aladdin, Gargoyles, Teräsmies, Johnny Bravo, ja Hämähäkkimies.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 84. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]