Bane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bane
Bane 002.jpg
Luoja(t) Chuck Dixon
Graham Nolan.
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman: Vengeance of Bane #1 (tammikuu 1993)
Henkilötiedot
Status aktiivinen
Pituus 203 cm
Paino 159 kg
Edelliset ryhmäsidokset Superrikollisten Salainen Yhteisö
Suicide Squad
Salamurhaajien liiga
Salaperäinen kerho
Voimat Yli-inhimillinen vahvuus, ketteryys ja nopeus, Taktinen- ja strateginen nero, epätavallisen vahva reaktio Venom-steroidiin.
Suhteet
Sukulaiset Edmund Dorrance (isä)

Bane eli Turmio on kuvitteellinen rikollinen DC Comicsin sarjakuvamaailmassa. Hänen ensiesiintymisensä oli Batman: Vengeance of Bane #1 -lehdessä ja hänet loivat Chuck Dixon ja Graham Nolan. Hahmo tuli erityisesti tunnetuksi 1990-luvulla murskattuaan Batmanin selän. Hän on myös Batmanin verivihollinen.

Banen synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosia sitten ryhmä yritti vallankaappausta Santa Priscan saarella. Kaappaus epäonnistui ja sitä seurasi kolmen päivän verilöyly. Osa tekijöistä kuoli ja loput vangittiin paikalliseen pahamaineiseen Pena Duro -vankilaan. Yksi vangeista oli raskaana oleva nainen, jonka kuollut mies oli yksi vallankaappauksen yrittäjistä. Vanhan lain mukaan pojan on suoritettava isän rangaistus, jos tämä ei selviä. Niinpä naisen synnyttämä poika joutui kärsimään ja viettämään varhaisvuotensa isänsä elinkautistuomion vuoksi Pena Duron syvyyksissä. Banen äiti kuoli pojan ollessa kuusivuotias ja ruumis heitettiin Punto De Tiburossa kallioilta saastuneeseen veteen. Yksin jäänyt poika oli helppo saalis Pena Duron vankilassa. Vangittunakin hän alkoi kuitenkin kehittää erilaisia taitojaan ja alkoi kutsua itseään Baneksi. Bane luki erittäin paljon kirjoja ja armottomassa vankilaelämässä hän oppi erilaisia taistelutaitoja. Vankilan kuntosalissa hän kehitti voimiaan ja vaikeissa olosuhteissa hän kasvoi vahvemmaksi. Ensimmäisen tapponsa Bane tekee ollessaan kahdeksanvuotias. Hän puukottaa vangin, joka halusi käyttää häntä hyväkseen saadakseen tietoja vankilasta. Banen ainoana ystävänä vankilassa oli hänen nallensa, jota Bane kutsui nimellä Osito. Ositon selässä oli reikä, jossa Bane piti veistä häntä uhanneiden henkilöiden varalta. Myöhemmin osasta vangeista tuli uskollisia Banelle. Ikääntynyt lääkäri Zombie, eläimellinen Trogg ja amerikkalaismies Bird tunnustivat Banen vahvuuden ja lupasivat seurata tätä. Lopulta voimiltaan ylivertaisesta Banesta tuli koko vankilan pelätyin mies ja hän alkoi käyttää nimeä kuningas. Vankilan johtaja alkoi hermostua, koska Banen alaisuudessa vangeista tuli uhkaavampia. Niinpä Bane joutui kymmeneksi vuodeksi eristysselliin. Epäinhimillisissä oloissa hän harjoitti itseään vielä enemmän.[1][2]

Venom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Pena Duroon perustettiin tieteellinen tutkimusryhmä, joka käytti vankilaa koelaboratorionaan. Tutkimusryhmä kehitti steroidin nimeltään Venom ja he testasivat aineita useisiin eri vankeihin. Testatut miehet eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi vahvoja selviytyäkseen menettelystä vaan aine oli tappanut heistä jokaisen. Niinpä vankilan johtaja valitsi Banen seuraavaksi koehenkilöksi. Bane oli lähellä kuolemaa, mutta hänen fyysiset voimansa ratkaisivat sen, että Bane selviytyi kokeesta. Venom lisäsi Banen lihasmassan satakertaiseksi parantaen tämän fyysisiä ominaisuuksia, ja hänestä tuli lähes pysäyttämätön. Banen täytyy kuitenkin saada Venomia joka kahdestoista tunti tai hän kärsisi haitallisista sivuvaikutuksista. Venom pumpataan letkuja pitkin suoraan hänen aivoihinsa. Bane aikoi paeta Pena Durosta yhdessä Troggin, Zombien ja Birdin kanssa. Bane lavasti oman kuolemansa ja tiesi vartijoiden heittävän hänen ruumiinsa samaan paikkaan kuin hänen äitinsä ruumiin vuosia sitten. Kun hänen ruumiinsa osui veteen Bane kaappasi armeijahelikopterin ja tappoi vankilan johtajan. Sitten he lähtivät pois Santa Priscan saarelta. Pakonsa jälkeen Bane käänsi katseensa kohti Batmanin tuhoamista. Hän oli tuomionsa aikana kuullut tarinoita Batmanista. Hän ajatteli Gotham Cityn edustavan pelkoa kuten vankilan. Gotham Cityssä se oli Batmanin pelko. Bane oli vakuuttunut, että demoninen lepakko oli ahdistanut hänen unelmiaan lapsuudesta asti. Tuota lepakkoa hän uskoi Batmanin edustavan.[1][2]

Batmanin selän murtaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman-tarina Knightfall kertoo kuinka Bane mursi Batmanin selän. Bane lähti Gothamiin etsimään Batmania. Bane tiesi, että suora hyökkäys Batmanin kimppuun olisi typerää, joten hän tuhosi Arkhamin mielisairaalan seinät päästäen häiriintyneitä vankeja pakenemaan ympäri Gothamia. Batman jahtasi vankeja kolme kuukautta ja palasi sitten Waynen kartanolle. Siellä Bane oli odottamassa häntä. He taistelivat Lepakkoluolassa. Sitten Bane teki historiansa kuuluisimman teon ja mursi Batmanin selän. Lopulta hän vielä heitti Batmanin Gothamin kadulle, että kaikki tietäisivät hänen kukistaneen heidän suojelijansa. Bruce Wayne ei kuitenkaan kuollut vaan joutui kuntoutukseen.

Henkilötiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nimi: Ei tiedossa (Batman & Robin -elokuvassa Antonio Diego)
  • Toimipaikka: Gotham City & Santa Prisca
  • Ammatti: Palkkamurhaaja
  • Siviilisääty: Naimaton
  • Hiuksien väri: Musta
  • Silmien väri: Ruskea
Turmion esiintymiset DC Comicsin sarjakuvalehdissä vuosittain
1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
35 4 5 10 4 12 9 5 3 5 5 4 1 7 7 24

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bane on olympiatason urheilija, joten hän on vahva. Normaalistikin Bane on fyysisiltä ominaisuuksiltaan vahvempi kuin normaali ihminen. Keinotekoisesti hänen voimansa kuitenkin kasvavat entisestään hänen käyttäessään Venom-nimistä ainetta. Hän on vahvempi ja kestävämpi kuin muut. Lisäksi Bane on hyvin älykäs. Vankilassa hän opetteli itse eri tieteenaloja, joissa on samalla tasolla kuin alojen johtavat asiantuntijat. Lisäksi Bane osaa monia eri kieliä. Tarina Bane on Demon paljastaa, että Banella on myös hyvä valokuvamuisti. Hän pystyi yhden vuoden kuluessa selvittämään Batmanin salaisen henkilöllisyyden. Banella on myös korkean tason strategiset ja taktiset taidot. Vankilassa Bane myös opetteli itselleen sopivia ainutlaatuisia taistelutekniikoita ja meditaatioita.[1]

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bane esiintyi vuoden 1992 Batman-sarjassa, jossa hänet oli palkannut Gothamin tunnetuin rikollispomo, Rupert Thorne. Bane hyökkää Batmanin kimppuun ja ehtii melkein murtaa tämän selän niin kuin hän teki sarjakuvissa. Batman kuitenkin ehtii rikkoa Banen käsivarteen kiinnitetyn Venom-myrkky säätimen, joka aiheuttaa Banelle venomin yliannostuksen ja tämä melkein kuolee, mutta Batman pelastaa hänet kiskaisemalla myrkkyletkun irti hänen päästään. Bane muuttuu takaisin normaalikokoiseksi.

The New Batman Adventures[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bane esiintyy tämän jälkeen The New Batman Adventuresissa jossa Brainiac aivopesee Bruce Waynen ja jotta Robin löytäisi hänet hän liittoutuu Teräsmiehen kanssa. Jotta epäilyksiä ei tulisi Teräsmies naamioituu Batmaniksi ja muuttaa hänen äänensä. Bane kokosi joukon superroistoja (Pingviini, Arvuuttaja ja Hullu Hatuntekijä) tehdäkseen rikoksia mutta ”Batman” ja Robin pysäyttävät roistot ja Teräsmies Batmanin puvussa taistelee Banen kanssa jonka hän voittaa.

Batman: Salaperäinen Batwoman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioelokuvassa Batman: Salaperäinen Batwoman Pingviini palkkaa Banen alaisekseen ja vaikka Rupert Thorne on Pingviinin kumppani elokuvassa ei näy minkäänlaista viitettä siihen että Bane olisi tavannut aikaisemmin Thornen. Bane putoaa elokuvan lopussa kuoppaan jossa on tuli joka nähtävästi tappoi hänet mutta hän silti selviytyi sillä hän esiintyi Batman of the Futuressa.

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bane vuoden 2004 Batmanissä.

Banen esiintyminen vuoden 2004 Batmanissä on hyvin samankaltainen kuin edellisissä animaatioissa. Hän osallistui vapaaehtoisesti kokeeseen, jossa hänelle asennettiin letkuja ympäri kehoa. Aina kun hän painoi kädessään olevaa nappia, Venom-niminen stereoidi kiersi pitkin letkuja ympäri hänen kehoaan ja suurensi Banen isokokoiseksi ja punaiseksi jättiläiseksi. Bane esiintyi sarjan alussa, kun kolme rikollispomoa halusi päästä Batmanistä eroon. Yksi heistä palkkasi eteläamerikkalaisen palkkamurhaajan Banen pääsemään eroon hänestä. Sarjakuvan kaltaisesti Bane murskasi Batmanin luut heidän kohdatessa kaksintaistelussa. Monia viikkoja oli kulunut kunnes Batman päätti rakentaa lepakkorobotin, jonka avulla hän päihittäisi Banen. Kun hän kohtasi Banen robotillaan, taistelu kävi todella tukalaksi ja Batman oli alakynnessä. Bane lähes murskasi robotin palasiksi, kunnes Batman huitaisi sähköisellä irtokädellä Banen Venom-letkuun, jolloin hän palasi takaisin normaaliin kokoonsa. Myöhemmässä jaksossa Jokeri saa haltuunsa Banen Venom-ainetta ja juotuaan tätä muuttuu isoksi ja lihaksikkaaksi klovniksi.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bane esiintyi Young Justice -sarjan jaksossa ”Drop Zone” vuonna 2011, jossa hahmon äänenä oli Danny Trejo.

Jaksossa Bane kävi sotaa Kobra nimistä kulttia vastaan, joka vei hänen johtamansa Venom huumetuotannon. Santa Priscan vankilassa hän suostui tappelemaan Kobran lihaskimppua Mammothia vastaan, jotta saisi tuotantonsa takaisin. Hän kuitenkin hävisi tappelun, mutta päätti hyökätä pienen joukkonsa kanssa Kobraa vastaan. Young Justicen ryhmän sotkeuduttua Banen ja Kobran väliseen sotaan, Bane päätti käyttää hyväkseen nuoria sankareita saadakseen Venomia valmistavan tehtaansa takaisin Kobralta. Nuorukaiset eivät kuitenkaan onnistuneet auttamaan Banea, joka yritti tappaa sankarit ja lavastaa Kobra syylliseksi, jotta Oikeuden Puolustajat tuhoaisivat Kobra kultin.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bane esiintyy vuoden 1997 elokuvassa Batman & Robin. Siinä tohtori Jason Woodrue muuttaa Antonio Diego -nimisen vangin Baneksi. Antonio Diegoa elokuvassa näyttelee Michael Reid MacKay ennen muodonmuutosta. Lopussa MacKay esittää vielä uudelleen Diegoa, kun Bane palaa entiselleen. Muodonmuutoksen kokenutta Turmiota elokuvassa esittää Jeep Swenson. Turmio toimii elokuvassa Myrkkymuratin apurina. Tämän elokuvan Banen sanotaan pilanneen moneksi vuodeksi esikuvansa maineen, sillä elokuvassa esiintynyt oli älyllisesti päinvastainen kuin sarjakuvissa esiintynyt Bane.

Bane esiintyy vuonna 2012 elokuvassa Yön ritarin paluu, jossa häntä esittää Tom Hardy. Elokuvassa hänet kuvataan mielipuolisena terroristina, joka saapuu Gothamiin kahdeksan vuoden jälkeen edellisen elokuvan tapahtumista. Hän ei ole fyysisesti yhtä isokokoinen kuin sarjakuvissa ja hänellä on kasvoissaan naamari, jonka tarkoituksena on lievittää kipuja, jotka hän sai pelastettua Talia al Ghulin (Ra’s al Ghulin tytär) hänen äitinsä tappajilta jouduttuaan heidän hyökkäyksen kohteeksi. Hänen tehtävänään on saattaa Ra’s al Ghulin suunnitelma loppuun saakka ja se on tuhota Gothamin kaupunki voimakkaalla neutronipommilla. Sen hän suorittaa Talian kanssa, joka esitti elokuvan alkupuolella Bruce Waynen yhtiökumppania. ”Knightfall”-sarjakuvasaagan tapaan Bane on kuullut paljon Batmanista ja haluaa tappaa tämän. Hän selvittää Batmanin henkilöllisyyden, vie häneltä Wayne Enterprises -yhtiön varat ja kulkuneuvot, jotka on alun perin suunniteltu Batmanin käyttöön. Ensimmäisessä taistelussa hän onnistuu ”Knightfall”-saagan tapaan murtamaan Batmanin selän ja vie hänet kauas ulkomaille vankilaan, jossa Bane itse kasvoi. Loppujen lopuksi Batman (Bruce Waynenä) onnistuu kuntouttamaan murtuneen selkänsä ja pääsemään vankilasta palaten takaisin Gothamiin estämään tämän suunnitelman. Hän onnistuu toisessa taistelussa voittamaan Banen ollen psyykkisesti vahvempi ja tietäen, että Bane ei pysty taistelemaan yhtä hyvin, jos hänen naamarinsa rikkoutuu. Elokuvan loppupuolella Bane kuolee, kun Kissanainen ampuu häntä Batmanin moottoripyörän aseella juuri, kun hän yritti tappaa Batmanin ampumalla häntä haulikolla.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banea näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1994
1998
Henry Silva Batman
The New Batman Adventures
1997 Jeep Swenson Batman & Robin
2003 Hector Elizondo Batman: Salaperäinen Batwoman Batman: Rise of Sin Tzu
2004 Joaquim de Almeida The Batman
2006 Ron Perlman The Batman
2009 Michael Dorn Batman – pelottomat
2009
2011
2017
Fred Tatasciore Batman: Arkham Asylum
Batman: Arkham City
Injustice 2
2011 Jason Liebrecht DC Universe Online
Danny Trejo Young Justice
2012 Carlos Alazraqui Justice League: Doom
Tom Hardy Yön ritarin paluu
2017 Doug Benson Lego Batman Elokuva

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]