Hush (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hush
Luoja(t) Jim Lee
Jeph Loeb
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Dr. Thomas Elliot (Batman nro 609, tammikuu 2003)
Hush (Batman nro 619, syyskuu 2003)
Henkilötiedot
Oikea nimi Dr. Thomas ”Tommy” Elliot
Status aktiivinen
Pituus 190 cm
Paino 100 kg
Voimat Huippunerokas, mutta kieroutunut neurologi

Hush, oikealta nimeltään Thomas ”Tommy” Elliot, on DC Comics-sarjakuvakustantamon Batman-aiheisissa sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmon loivat käsikirjoittaja Jeph Loeb sekä piirtäjä Jim Lee, ja hahmon ensiesiintyminen tapahtui vuonna 2003 Batman-lehden numerossa 609 yhteensä 12-osaisessa tarinassa Batman: Hush.[1]

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen rikollista uraa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomas Elliott oli Bruce Waynen hyvä lapsuudenystävä[1]. He kuitenkin erosivat toisistaan niin, että siinä missä Bruce nautti vanhempiensa seurasta ennen heidän kuolemaansa, vihasi Tommy alkoholisoitunutta isäänsä ja äitiään-[1] Lopulta Tommy katkaisi vanhempiensa auton jarrut, mikä johti hänen isänsä kuolemaan. Brucen isä, menestyvä kirurgi Thomas Wayne, onnistui kuitenkin pelastamaan hänen äitinsä hengen. Tämän vuoksi Tommy syytti Brucea siitä, että hänen äitinsä oli säilynyt hengissä, ja vanhojen ystävien välit kariutuivat.

Muutamia vuosia myöhemmin Tommy oli katkera edelleen Brucelle. Tämä oli menettänyt vanhempansa, mutta perinyt heidän kaiken omaisuutensa ja eli loistokasta ja prameaa elämää, ja juuri tätä Tommy oli tavoitellut itselleen yrittäessään aiheuttaa vanhempiensa kuoleman. Hänen äitinsä, joka oli sairastunut syöpään, aikoi jättää vastaavasti Tommyn perinnöttä. Tommy suivaantui tästä ja surmasi äitinsä, mutta peitti tiedot kuolemasta muulta maailmalta. Tämän jälkeen hän lähti matkustelemaan ympäri maailmaa, ja opiskeli kirurgiksi Harvardin yliopistossa. Huolimatta siitä, että hänen elämänsä alkoi viimein hymyillä, hänen kaunansa Brucea kohtaan alkoi vaikuttaa parantumattomalta.

Hush syntyy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward Nigma eli Arvuuttaja sairastui syöpään, ja joutui käyttämään Ra’s al Ghulin elämänkaivoa Lasarusallasta selviytyäkseen. Tämä ajoi hänet käytännössä hulluuden äärirajoille, mutta hän sai matkallaan selville Bruce Waynen olevan Batman. Arvuuttaja paljasti tämän tiedon Tommylle, joka oli aiemmin tarjonnut hänelle suurta summaa rahaa sillä ehdolla, että Arvuuttaja surmaisi Brucen. Kaksikko päätti kuitenkin yhdistyä tuhotakseen yhteisen vihollisensa, eli Waynen. Tommy otti käyttöönsä uuden identiteetin eli Hushin, ja ryhtyi Arvuuttajan kanssa houkuttelemaan mukaan myös muita maineikkaita superroistoja Waynen tuhoamisoperaatioon. Tommy lavasti oman kuolemansa huijaten Batmanin luulemaan Jokerin tappaneen hänet Savinaaman esittäen tämän ruumista. Tämän seurauksena Batman melkein tappoi Jokerin kaksintaistelun aikana. Myöhemmin Hush tappoi Batmanin apulaisen Harold Allnutin. Suunnitelma Batmanin tuhoamiseksi kuitenkin epäonnistui ja Kaksinaama, jonka tuhoutuneet kasvot Tommy oli operoinut entiselleen, ampui häntä kahdesti ja heitti alas sillalta.

Kuolleeksi luultu Hush kuitenkin palasi, ja päätti ettei enää toimisi yhteistyössä kenenkään toisen kanssa. Hän onnistui päihittämään entisen liittolaisensa ja äärimmäisen nerokkaan Arvuuttajan, ajamaan Jokerin ulos Gotham Citystä ja lähes surmaamaan Myrkkymuratin. Jokeri kuitenkin palasi Gothamiin ottaen Hushin vangikseen. Hän jäi Jokerin armoille kolmeksi viikoksi, jonka aikana Jokeri asetti hänelle sydämentahdistimen jonka avulla hän hallitsisi Hushin sydämenlyöntejä. Heikoille jäänyt Hush kääntyi yllättäen vanhan ystävänsä Brucen puoleen, ja tämä vei hänet hoidettavaksi Arkhamin mielisairaalaan. Hän kuitenkin pakeni sairaalasta välittömästi sydänleikkauksensa jälkeen.[1] Myöhemmin selvisi, ettei sydämentahdistinta oltu poistettukaan, ja Hush oli joutunut vanhan ystävänsä huijaamaksi. Myöhemmin kirurgina kunnoustaunut Hush poisti tahdistimen omakätisesti, ja viha kaikkia - myös Brucea - kohtaan kasvoi entisestään. Hän hyökkäsikin Batmanin kimppuun tämän tukikohdassa Lepakkoluolassa, mutta Robinin ja Nightwingin saapuessa paikalle hän jää alakynteen. Taistelun päätyttyä Hushin arvellaan kuolleen, sillä hänestä ei löydetä enää merkkejä lukuun ottamatta verisiä siteitä, jotka olivat takertuneet Hush mukanaan helikopterin roottoriin sen räjähtäessä. Hush jäi kuitenkin henkiin vakavaluontoisista vammoista huolimatta, ja alkoi suunnitella seuraavaa operaatiotaan.

Hän leikkautti itsensä täysin Bruce Waynen näköiseksi, ja matkasi jälleen ympäri maailmaa tyhjentäen Brucen tilejä uuden identiteettinsä turvin. Kissanainen, jota Hush oli aiemmin pahoinpidellyt lähes kuoleman partaalle, löytää kuitenkin hänet tietäen, ettei kyseessä ole oikea Bruce Wayne ja hänet lähetetään pian takaisin Arkhamiin.

Voimat ja taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hush ei Batmanin tapaisesti omaa supervoimia. Hän on kuitenkin kamppailulajien taitaja sekä loistava ampuja. Hänet tunnetaan erinomaisena taktikkona, ja hän pyrkii lähes aina käyttämään vihollistensa kykyjä heitä vastaan ja ajattelemaan kuten he. Näin ollen hän on käytännössä Batmanin rikollinen peilikuva. Hushin ampumataidot ovat erinomaista luokkaa, ja hänen edelleen Batmanin vihollisista parhaimpana ampujana menee tiettävästi vain palkkamurhaaja Deadshot. Hän käyttää aseinaan kahta pistoolia, mutta toisinaan hänen kirurginen taustansa on näkynyt myös siinä, että hänen asearsenaaliinsa kuuluvat myös heittoveitset ja skalpellit.

Kirurgisilta taidoiltaan Hush edustaisi maailman huippua. Hän on korjauttanut muun muassa Kaksinaaman eli Harvey Dentin pahoin vaurioituneet kasvot, poistanut Kissanaisen sydämen niin, että tämä jäi vielä henkiin ja palauttanut Batmanin apulaisen Harold Allnutin puhekyvyn ja korjannut tämän kyttyräselän. Lisäksi hän on kehittänyt samanlaisen viruksen, joka aiheutti Waylon Jonesin muuttumisen jättiläiskrokotiili Killer Crociksi. Hän on myös toiminut kirurgina itselleen, esimerkiksi poistaessaan sydämentahdistimensa tai leikellessään kasvonsa Bruce Waynen muotoihin. Hush myös kerran onnistui pelastamaan Bruce Waynen hengen poistamalla luunsirun tämän aivoista hänen loukkaannuttua pahasti putoamisen yhteydessä.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hushin oli alun perin tarkoitus esiintyä vuoden 2004 Batman-animaatiosarjassa, mutta hänen esiintymisensä leikattiin myöhemmin pois.
  • Animaatioelokuvassa Batman: Hush Hushia ääninäyttelee Maury Sterling. Elokuvassa Hush paljastui Arvuuttajan alter egoksi Tommyn sijaan.
  • Televisiosarjassa Gotham nuorta Thomas Elliotia esittivät Cole Vallis ja Gordon Winarick.
  • Vuonna 2019 ilmestyneessä Batwoman sarjassa Gabriel Mann esittää Tommy Elliot:in hahmoa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lego Batman: The Video Gamessa pelaaja voi hankkia Hushin pelattavaksi hahmoksi sen jälkeen, kun on pelastanut kaikki pelin 25 panttivankia. Pelissä Hushin aseita ovat kaksi pistoolia, ja hahmo pystyy kokoamaan esineitä sekä ampumaan muita nopeammin.
  • Batman: Arkham Asylumissa Thomas Elliotin työaikataulu on nähtävillä leikkaussalissa, ja myös Hushin rikollistiedot saa luettavaksi.
  • DC Universe Onlinessa esiintyvän Hushin ääninäyttelijänä toimii J. Shannon Weaver, mutta hahmoa ei saa pelattavaksi
  • Batman: Arkham Cityssä, joka on jatkoa Arkham Asylumille, Hushin ääninäyttelijänä toimii Kevin Conroy. Tommy on toiminut Arkham Cityn lääkintätiimissä, mutta on varastanut tarvikkeita salassa kollegoiltaan ja muuttanut ulkomuotonsa Bruce Wayneksi piilopaikassaan. Hush pakenee Batmanin ollessa vangittuna, vakuuttaen että he tulevat vielä tapaamaan, mikä jättää mahdollisuudet myös tulevan jatko-osan juoneksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hush Batman-aiheisessa Wikipediassa Batman Wiki. Viitattu 12.5.2012. (englanniksi)