Pakkasherra (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pakkasherra
Luoja(t) Dave Wood
Sheldon Moldoff
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman #121 (helmikuu 1959)
Henkilötiedot
Oikea nimi Dr. Victor Fries
Status aktiivinen
Pituus 191 cm
Paino 86 kg
Henkilöllisyydet Dr. Zero, Tohtori Zero, Tohtori Schimmell
Voimat neron älykkyys
Jääase ja puku, joka pitää hänen ruumiinsa lämpötilan alle nollan
Suhteet
Sukulaiset Nora (vaimo)

Pakkasherra tai Jäämies (Mr. Freeze), oikealta nimeltään Victor Fries on DC Comicsin kustantama kuvitteellinen rikollinen ja erityisesti Batmanin vihollinen. Hänen ensiesiintymisensä oli Batman-lehdessä numero 121 (nimellä Mr. Zero) ja hänet loivat Dave Wood ja Sheldon Moldoff.

Pakkasherra on listattu sijalle 67 IGN-sivuston laatimassa listassa sadasta kaikkien aikojen suurimmista sarjakuvarikollisista.[1]

Tohtori Victor Fries on kylmiötutkimuksiin erikoistunut loistava tiedemies, joka laittoi vaimonsa Noran nestemäiseen kylmiöön, kunnes hän löytäisi parannuskeinon vaimonsa kuollettavaan tautiin. Myöhemmin hänen tutkimuksensa löysi byrokraattinen työnantaja GothCorpissa, jonka seurauksena Tri. Friesin koe keskeytettiin. Fries alkoi riidellä työnantajansa kanssa, jonka seurauksena hänen laboratoriossaan sattui räjähdys, ja Fries putosi jääkylmään kylmiöliuokseen.

Tämän seurauksena hän pystyi selviytymään vain alle nolla-asteen ilmastossa. Fries vannoi kostavansa niille jotka tekivät hänelle vääryyttä. Hän loi itselleen kyberneettisen kylmiöasun ja laservoimalla toimivan jäädytysaseen, mistä lähtien hänet tunnettiin nimellä Pakkasherra.

Henkilötiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Nimi: Dr. Victor Fries
  • Toimipaikka: Gotham City
  • Ammatti: Tiedemies, rikollinen
  • Siviilisääty: Naimisissa
  • Hiuksien väri: Ei ole
  • Silmien väri: Siniset

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakkasherra on hyvin älykäs. Muuten hän ei olisi pystynyt rakentamaan kybertneettistä pukua, joka pitää hänen elintoimintojaan yllä. Hänellä on myös laservoimalla toimiva jäädytysase.

Pakkasherra muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Sanders, Otto Preminger, ja Eli Wallach esittivät jokainen kerran Pakkasherraa 1960-luvun Batmanissä.

Arnold Schwarzenegger esittää Pakkasherraa elokuvassa Batman & Robin (1997).

Michael Ansara oli Pakkasherran äänenä 1990-luvun Batman-animaatiosarjassa ja myöhemmin myös muissa DC-animaatiouniversumin sarjoissa, jossa tohtori Victor Fries oli ennen GothCorpin nerokkaimpia tiedemiehiä, mutta ei kuitenkaan kykenyt löytämään parannuskeinoa vaimolleen, joka kärsi kuolettavasta sairauksesta. Hänen kokeensa kuitenkin keskeytettiin, kun Ferris Boyle tympääntyi turhaan rahankulutukseen. Boyle ja vartijat aiheuttivat hässäkän laboratoriossa, jossa Fries oli etsimässä parannuskeinoa vaimolleen. Tämän hässäkän seurauksena Boyle tönäisi aseella uhanneen Friesin kohti kemikaaleja jotka särkyessään muuttivat Victor Friesin Pakkasherraksi. Tämän seurauksena hänen mielensä valtasi kostonjano ja hän yrittikin murhata Ferris Boylen. Batman esti Pakkasherran aikeet ja toimitti tämän vankilaan.

Jonkin ajan kuluttua Grant Walker -niminen liikemies sieppasi Pakkasherran vankilasta. Varakas Walker halusi tulla samanlaiseksi kuin Pakkasherra ja tarjosi tälle vastineeksi muutosprosessista Nora Friesin, jonka oli pelastanut Boylen laboratoriosta räjähdyksen jälkeen ja rahoituksen tämän parantamiseksi. Pakkasherra suostui muuttamaan Walkerin itsensälaiseksi. Kuultuaan Walkerin suunnitelman jäädyttää koko maailma ja pelastaa vain harvat ja valitut omaan merenalaiseen kaupunkiinsa Oceanaan, Batman ja Robin saapuvat paikalle ja kertovat Pakkasherralle että Nora tulisi vihaamaan tätä jos hän auttaisi Walkeria hullussa suunnitelmassaan. Epäröimättä Pakkasherra vangitsee Walkerin jäävuoreen ja samalla kun Walkerin tukikohta hajoaa ympäriltä Pakkasherra, Nora Fries ja Grant Walker katoavat.

Batman ja Pakkasherra

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Batman ja Pakkasherra, Michael Ansaran äänittämä Pakkasherra oli yrittänyt vuosien ajan löytää parannuskeinoa vaimolleen, joka lopulta löytyi Wayne-yhtiön avustuksella jolloin lääkärit saivat parannettua hänen vaimonsa. Sitä ennen Pakkasherra sieppasi Barbara Gordonin jolla oli samat veriryhmä ja kudostyyppi kuin vaimollaan tehdäkseen itse vaimonsa pelastavan elinsiirtoleikkauksen. Batman ehti kuitenkin ajoissa pelastaa Barbaran Pakkasherran piilopaikasta, joka räjähti kappaleiksi.

The New Batman Adventures

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The New Batman Adventuresissa Michael Ansara jatkoi Pakkasherran roolissa, jossa se kohtasi kuitenkin pahimman mahdollisen kohtalon, kun hänen parantunut vaimonsa jätti hänet. Tämän seurauksena Pakkasherra ryhtyi kostamaan menetyksensä koko Gotham Citylle, jossa selvisi myös, että hänen kehonsa ei enää kestänyt pitkää ikää ja se rappeutui lukuun ottamatta Pakkasherran päätä. Hänen viimeinen yrityksensä jäädyttää Gotham City epäonnistui Batmanin estäessä jääkiihdyttimellä varustetun helikopterin. Lopputuloksena Pakkasherra itse jäätyi aseensa tulivoimaan.

Batman of the Future

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakkasherrasta ei kuulunut mitään 50 vuoteen, jonka jälkeen tulevaisuuden Gotham Cityn suurimpiin liikemiehiin kuulunut Derek Powers järjesti projektin, jolla he saisivat kokeilla mielen siirtämistä uuteen kehoon. Näin Pakkasherra sai tietämättään olla ensimmäinen ja viimeinen koe kyseisessä projektissa. Mikään ei kuitenkaan mennyt kuten Powers oli suunnitellut tiedemiestensä kanssa ja Pakkasherra oli määrä tuhota. Tämän epäonnistuttua hän onnistui karkaamaan ja puki ylleen viimeisimmän rakentamansa asun, jolla hän yritti tuhota Powersin ja hänen tehtaansa. Tämä jäi Pakkasherran viimeiseksi esiintymiseksi DC-animaatiouniversumissa, jossa hän tappoi itsensä jäätyään luomiensa jäälohkareiden alle.

Pakkasherra 2000-luvun Batman-sarjassa

Clancy Brown oli Pakkasherran äänenä vuoden 2004 Batman-animaatiosarjassa. Hän käyttää jääteknologiaa ja sen käyttämiseen Pakkasherra tarvitsee timantteja, joita hän varastaa useista liikkeistä. Pakkasherra oli ennen tavallinen rikollinen nimeltään Victor Fries, mutta joutui kylmiöonnettomuden uhriksi Batmanin jahdatessa häntä timanttivarkauden takia.

Fries lensi vahingossa kylmiöarkkuun, jossa hänen ruumiinlämpötilansa muuttui sähkön ja pakkasen takia. Nyt Fries pystyy elämään enää vain nollasta asteesta alaspäin. Tämän myötä kylmyys on Pakkasherran pakkomielle ja hän yrittää samalla tehdä Gothamista itselleen jäisen kuningaskunnan.

Pakkasherra esiintyi Gotham -telesisiosarjassa, jossa häntä esitti Nathan Darrow. Sarjassa Victor Fries on on kryogeeninen insinööri, joka haluaa epätoivoisesti löytää parannuskeinoa parantumattomasti sairaalle vaimolleen Noralle, mikä saa hänet metsästämään siviilejä testatakseen kryokoostumusta heillä.

Pakkasherra esiintyi Harley Quinn animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Alfred Molina. Sarjassa Victor Fries oli monikansallisen yrityksen toimitusjohtaja, jonka tehtävänä oli murskata kaikki kilpailijat, mukaan lukien Noran ja tämän vanhempien johtama kryogeenilaboratorio. Hän tapasi hänet anonyymisti verkossa ja rakastui ennen kuin tajusi, että hän oli sama henkilö, jonka kanssa hän kilpaili, joten he menivät naimisiin, mutta pian Nora sairastui harvinaiseen verisairauteen, joka uhkasi tappaa hänet. Ilman muuta vaihtoehtoa Victor jäädytti vaimonsa jääpalaan pysäyttääkseen taudin etenemisen ja ryhtyi sitten etsimään parannuskeinoa. Hänen pakkomielteensä johti siihen, että hänestä tuli superpahis rahoittamaan lääkkeen etsintä, ja hänestä tuli Pakkasherra. Sarjan toisella kaudella Pakkasherra uhrasi henkensä onnistuen parantamaan vaimonsa verensiirron avulla.

Pakkasherraa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966 George Sanders Batman
Otto Preminger Batman
1967 Eli Wallach Batman
1977 Lennie Weinrib The New Adventures of Batman
1992, 1994
1997–1999
Michael Ansara Batman
The New Batman Adventures
Batman of the Future
Batman ja Pakkasherra Batman Vengeance
1997 Arnold Schwarzenegger Batman & Robin
2004–2007 Clancy Brown The Batman
2008 Ogie Banks Lego Batman: The Video Game
2009 Kirk Thornton Batman: Arkham Asylum
2010 Eric Bauza DC Super Friends
Keith Szarabajka Young Justice
2011-2015 Maurice LaMarche Batman: Arkham City
Batman: Arkham Origins
Batman: Arkham Knight
2015-2018 Nathan Darrow Gotham
2017 Jim Pirri Injustice 2
  1. The Top 100 Comic Book Villains IGN Viitattu 5.11.2021 (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.