Savinaama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Savinaama (Clayface) on DC Comicsin sarjakuvahahmo ja yksi Batmanin vastustajista. Alkuperäisen Savinaaman loi Bob Kane. Hahmo esiintyi Detective Comics #40 -sarjakuvassa vuonna 1940.

Savinaaman supervoima on kyky muuntautua miksi tahansa. Bob Kanen alkuperäinen luomus Savinaamasta oli Basil Karlo -niminen b-luokan elokuvanäyttelijä. Toinen Savinaama sai alkunsa vuonna 1961, jolloin aarteenmetsästäjä Matt Hagen sai samat kyvyt altistuttuaan radioaktiiviselle protoplasmalle. Hagen kuitenkin kuoli myöhemmin ja vuonna 1978 ilmestyi kolmas Savinaama nimeltä Preston Payne, joka kärsi hyperpituitarismista. Hän käytti Hagenin verta parantaakseen sairautensa, jonka myötä Paynesta tuli savimainen olento. Sondra Fullerista tuli neljäs Savinaama, kun hän käytti erään terroristiryhmän teknologiaa tullakseen Savinaamaksi.

Savinaamasta on myös viides versio, mutta se ei liity mitenkään sarjakuviin. Vuoden 2004 Batman-animaatiossa Ethan Bennett -niminen poliisi altistuu Jokerin käyttämälle myrkylliselle kaasulle, minkä jälkeen hän alkaa huomata muutoksen itsessään. Myöhemmin Bennett ryhtyy rikolliseksi ja yrittää myös kostaa Jokerille tämän aiheuttaman harmin.

Vuonna 2009 Savinaama oli listattu sijalle 73 IGN-sivuston laatimassa listassa sadasta kaikkien aikojen suurimmista sarjakuvarikollisista.[1]

Ensimmäinen Savinaama esiintyi Detective Comics #40 -sarjakuvassa. Amerikkalainen näyttelijä nimeltä Basil Karlo suuttui kuullessaan, että hänen tähdittämästä klassisesta kauhuelokuvasta The Terror tehtäisiin uusi versio. Huolimatta siitä, että Karlo saisi olla elokuvatuotannon neuvonantajana, hän tappoi koko näyttelijä- ja taustaryhmän. Batman ja Robin lähettivät hänet vankimielisairaalaan, jossa Sondra Fuller kävi vierailemassa Karlon luona. Karlo liittoutui Fullerin kanssa tappaakseen Batmanin. Joukkoon liittyi lisäksi Preston Payne.

Myöhemmissä Batman-tarinoissa Basil alkoi kyllästyä rikolliseen elämäänsä ja hän liittyi Batmanin puolelle toimien BatFamilyn avustavana jäsenenä. Tim Drake keksii Basil Karlolle laitteen, jonka avulla hän voi säilyttää ihmismuotonsa riittävän kauan voidakseen elää normaalina ihmisenä ja sitten vaihtaa takaisin Savinaamaksi taistellakseen rikollisuutta vastaan. Detective Comicsin numerossa 973 Batwoman ampui Basilin, kun hänen tilansa hulluus saavutti pisteen, jossa hän oli selvä vaara viattomille ihmisille oletettavasti tappaessaan hänet. Myöhemmin hänen kuitenkin paljastettiin olevan elossa, mutta hänen voimansa olivat heikentyneet ja hän oli lähtenyt kaupungista.

Henkilötiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Nimi: Basil Karlo
 • Toimipaikka: Gotham City
 • Ammatti: Näyttelijä, rikollinen
 • Siviilisääty:
 • Sukulaiset:
 • Pituus: 180 cm
 • Paino: 82 kg
 • Hiuksien väri: Ruskeat
 • Silmien väri: Mustat

Toinen Savinaama esiintyi Detective Comics #298 -sarjakuvassa. Aarteenmetsästäjänä tunnettu Matt Hagen löysi salaperäisen luolan, jossa oli radioaktiivinen allas täynnä protoplasmaa. Hän kastoi itsensä protoplasmaan ja muuttui taipuisaksi savimaiseksi olennoksi, joka pystyi muotoutumaan miksi tahansa. Hagenin uusi kyky ei kuitenkaan kestänyt kuin 48 tuntia, ja hänen oli palattava aina takaisin altaaseen saadakseen voimansa takaisin. Kemiaa opiskellut Hagen kopioi lopulta protoplasmahyytelön. Se ei kuitenkaan kestänyt yhtä kauan kuin alkuperäinen, ja hän joutui uudistamaan menetetyt voimansa viiden tunnin välein.

Henkilötiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Nimi: Matthew ”Matt” Hagen
 • Toimipaikka: Gotham City
 • Ammatti: Aarteenmetsästäjä, rikollinen
 • Siviilisääty:
 • Sukulaiset:
 • Pituus: 178 cm
 • Paino: 79 kg
 • Hiuksien väri: Vaaleat
 • Silmien väri: Siniset

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman (1992)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 Batman-sarjassa ensiesiintymisensä tekevä Savinaama oli saanut vaikutteita kolmelta eri Savinaamalta. Hänet oli nimetty toisen Savinaaman mukaan Matt Hageniksi, joka oli ensimmäisen tavoin näyttelijä. Kolmannesta Savinaamasta oli otettu hänen muuntautumisensa saviseksi olennoksi auto-onnettomuuden jälkeen, ja hänen ulkonäkönsä myös muistutti eniten Preston Payneä. Matt Hagenin tarina alkaa auto-onnettomuudesta, jossa hänen kasvonsa menevät pilalle ja Hagenin näyttelijänura oli vaarassa. Sairaalassa paikalle saapuva Roland Daggett tarjoaa Hagenille ihmeainetta, jonka avulla tämän kasvot voisi korjata nopeammin ja ilman leikkauksia. Ainetta ei ollut vielä testattu, eikä Hagen tiennyt sen aiheuttavan riippuvuutta. Daggett alkaa kiristää Hagenia, joka tarvitsee lisää ainetta. Pian Hagen yrittää varastaa ainetta Daggettin tehtaalta, mutta jää kiinni. Daggettin kätyrit juottivat Hagenille ainetta ja heittävät tämän kadulle. Myöhemmin Hagen muuttuu Savinaamaksi ja hän huomaa pystyvänsä muuntautumaan miksi tahansa. Hagen lähtee kostamaan Daggettille, joka on juuri televisio-ohjelmassa esittelemässä uusinta tuotettaan.

The New Batman Adventures

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batmanin spin-off-sarjassa Savinaama palaa takaisin. Hagen muistuttaa taas enemmän itseään. Häntä oli luultu kuolleeksi, kunnes hän esiintyi sarjan ensimmäisessä jaksossa. Savinaama on oppinut uuden kyvyn pystyessään tuottamaan itsestään useita eri savisia olentoja, jotka olivat enimmäkseen pikkulapsia. Tällä kyvyllä hän myös onnistuu huijaamaan Robinia.

Justice League

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samaa DC-animaatiouniversumia jatkaen Savinaama esiintyy myös Justice League -animaatiossa, jossa Morgan Edge -niminen miljonääri oli laittanut Savinaaman useisiin eri biohasarditynnyreihin. Gorilla Grodd kuitenkin tunkeutuu Edgen saarelle, jossa tämä asustaa suuressa kartanossa. Vapautettuaan Savinaaman Grodd saa viimeisenkin jäsenen Salaisen yhteisön ryhmään, jonka tavoitteena on tuhota Oikeuden puolustajat.

Batman (2004)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivan uuden jatkumon aloittanut vuoden 2004 Batman esittelee uudenlaisen Savinaaman. Ethan Bennett -niminen poliisi, Bruce Waynen lapsuudenkaveri, joutuu Jokerin uhriksi yrittäessään pysäyttää tätä. Jokeri pitää Bennettiä vankina. Hän aikoo kokeilla Bennettiin itse kehittämäänsä saviainetta, mutta pudottaa sen. Lasiputkilossa oleva aine muuttuu kaasuksi, ja Bennett saa sitä henkeensä. Ethanin keho muuttuu myöhemmin saviseksi, ja hän saa kyvyn muuttua erilaisiksi esineiksi ja henkilöiksi. Bennett on pitkään epätoivoinen itsensä suhteen ja lopulta päätyy Gothamin mielisairaalaan, jossa tohtori Hugo Strange tutkii hänen kehitystään. Päästäkseen takaisin siviilielämään Bennettin pitää käydä oikeusistuimessa, jotta ihmiset olisivat vakuuttuneita hänen parantumisestaan. Bruce Wayne tarjoaa hänelle myös töitä yhtiöstään. Kaikki ei kuitenkaan mene kuten pitäisi, sillä Bennett muuttuu jälleen Savinaamaksi ja lähtee kostamaan Jokerille.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijä Sarja
1992–1993
1997–1998
2003
Ron Perlman Batman
The New Batman Adventures
Justice League
2002 Kirk Baltz Batmanin tytär
2004–2006 Steve Harris Batman
2006 Wallace Langham The Batman
2006–2008 Lex Lang The Batman
 1. Clayface is number 73 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)