Ra’s al Ghul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ra’s al Ghul
Ra's al ghul.jpg
Luoja(t) Dennis O’Neil & Neal Adams
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman nro 232 (kesäkuu 1971)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ra’s al Ghul
Status aktiivinen
Pituus 193 cm
Paino 98 kg
Ryhmäsidokset Salamurhaajien kilta
Edelliset ryhmäsidokset Ei ole
Henkilöllisyydet Demonin pää
Voimat Nerokas, Fyysisesti huomattavasti ihmisen rajojen yläpuolella, kuolematon (Lasarus-altaan avulla)
Suhteet
Sukulaiset Talia al Ghul (tytär), Nyssa al Ghul (tytär), Damian (Talian ja Batmanin oletettu poika), Dusan al Ghul (poika)

Ra’s al Ghul (vaihtoehtoinen kirjoitusasu: Rā’s al Ghūl, arabiaksi: رأس الغول) on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto ja Batmanin vihollinen. Dennis O’Neilin ja Neal Adamsin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1971 Batman-sarjakuvalehden numerossa 232. Ra’s al Ghul on erittäin vanha ekoterroristi, joka on selvinnyt hengissä Lasarus-altaan avulla. Hän johtaa salamurhaajien kiltaa ja tietää Batmanin henkilöllisyyden. Hänellä on Talia-niminen tytär, joka väittää olevansa Batmanin pojan, Damienin, äiti.

Ra’s al Ghul on arabiaa ja tarkoittaa Paholaisen päätä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ra’s al Ghulin tarkka ikä ja menneisyys on vaihdellut eri sarjakuvakirjoittajien myötä. Hahmon moderni Post-Crisis synnyintarina kerrotaan vuoden 1992 sarjakuvassa Batman: Birth of the Demon, jonka tekivät hahmon luomisessakin mukana ollut Dennis O’Neil, sekä Norm Breyfogle.

Al Ghul syntyi noin 600 vuotta sitten nomands-heimoon Arabian niemimaan aavikolla. Heimon esi-isät muuttivat kyseiselle alueelle Kiinasta. Al Ghul oli kiinnostunut nuoresta iästä lähtien tieteestä ja jätti heimonsa elääkseen lähellä olevassa kaupungissa, jotta voisi jatkaa tieteellisiä tutkimuksiaan. Hänestä tulee lopulta lääkäri ja hän menee naimisiin Sora-nimisen naisen kanssa.[1]

Myöhemmin al Ghul löytää luolasta salaisen Lasarus-altaan ja pelastaa paikallisen prinssin laskemalla hänet altaaseen. Jo valmiiksi sadistinen prinssi sekoaa täysin lasarus-altaan vaikutuksesta ja kuristaa Soran. Kaupungin hallitsija ei kuitenkaan suostu myöntämään poikansa syyllisyyttä ja julistaa al Ghulin syylliseksi. Hän tuomitsee al Ghulin hitaaseen kuolemaan hautaamalla hänet aavikolle. Al Ghulin pelastaa poika nimeltä Huwe, jonka mielestä hän on al Ghulille velkaa, koska al Ghul lievitti pojan sairaana olleen äidin kärsimystä. Kaksikko matkaa aavikolle etsimään al Ghulin synnyinheimoa. Löydettyään heidät al Ghul vakuuttaa setänsä, heimon johtajan, auttamaan häntä kostamaan kaupungin kuninkaalle. Etevä tiedemies al Ghul kehittää bakteerikantaisen sairauden, jolla hän onnistui tartuttamaan prinssin kuolettavalla viruksella lähettämällä tälle saastuneita kankaita. Kun kaupungin hallitsija tulee pyytämään al Ghulia parantamaan poikansa toisen kerran, al Ghul tappaakin molemmat. Pian hän johdattaa heimonsa tuhoamaan koko kaupungin maan tasalle, tappaen samalla kaikki sen asukkaat. Myöhemmin al Ghul julistaa olevansa ”Demonin pää”.

Valtakunnan rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al Ghul lähti Arabian niemimaalta ja vietti usean vuosisadan kierrellen ympäri maailmaa. Hän taisteli Napoleonin sodissa ja Ranskan suuressa vallankumouksessa, ja hänestä tuli varteenotettava soturi. Kun uusi aika koitti ja teollisuus alkoi vallata maailman, al Ghul alkoi paheksua ihmisiä, jotka hänen mielestään tuhosivat luonnon kauneuden teollisuudella. Tämä käänsi al Ghulin ekoterroristiksi. Samoihin aikoihin al Ghulin setä ja hänet aikoinaan pelastanut Huwe käyttivät Lasarus-allasta hyväkseen pitkittääkseen elämäänsä. Lontoossa asuessaan Huwe kirjoittaa muistelmansa, minkä al Ghul on kieltänyt tekemästä. Al Ghul tappaa pojan. Al Ghul käy uudelleen Lasarus-altaalla ja palaa takaisin Lontooseen huomatakseen, että hänen setänsä on kadonnut jäljelle jääneiden muistioiden kanssa.

Ajan myötä al Ghulista tulee usean taistelulajin taitaja ja erityisesti miekkailun. Lisäksi hänen fyysiset voimansa kasvavat huomattavasti ihmisen rajojen yläpuolelle (Edes Batman ei pärjää häntä vastaan). Samalla hän kerää suuren omaisuuden ja luo suuren kansainvälisen organisaation nimeltään The Demon. Yksi yhtiön pienemmistä organisaatioista on salamurhaajien kilta.

Tapaaminen Batmanin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Batman oli pelastanut Ra’sin Talia-tyttären, Ra’s päätti kokeilla selviäisikö Batman hänen seuraajanaan (Ra's vaati miespuolista perillistä). Hän kaappasi Robinin, Dick Graysonin (ennen kuin hänesta tuli Yösiipi) ja uskotteli Batmanille, että Talian olisi vienyt sama kaappaaja. Johtolankojen vietyä heidät Himalajalle Batman tajusi, että Ra’s oli kaappauksen takana, mutta ei ymmärrä syytä siihen. Batman kuitenkin kieltäytyi kunniasta Salamurhaajien killan johtajana, vaikka olisi suostunut menemään naimisiin Talian kanssa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman Beginsissä Ra’s al Ghulia näyttelee Liam Neeson ja Ken Watanabe näyttelee Ra’s al Ghulia esittävää soturia. Ra’s al Ghul nähdään myös Yön ritarin paluussa esiintyvissä takaumissa, jotka selventävät hieman Ra’s al Ghulin taustaa. Tässä versiossa ei mainita mitään altaasta, joka nuorentaa Ra's al Ghulia.

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Woodward ääninäytteli al Ghulia Batman – pelottomat -sarjassa, jossa hahmo teki ensiesiintymisensä jaksossa ”Sidekicks Assemble” 5. helmikuuta 2010.

Al Ghul on kiinnostunut tekemään Robinista perillisen tyttärensä Talian sijasta, sillä hänen mielestään perillisen täytyy olla mies. Hän yrittää tartuttaa Coast Cityä mutatoiduilla kasveilla, jota hän yritti levittää lentävällä saarellaan. Al Ghulin suunnitelma kuitenkin menee pieleen, kun Robin, Vesipoika ja Speedy estävät hänen aikeensa. Al Ghul onnistuu kuitenkin pakenemaan helikopterilla tyttärensä Talian avustuksella.

Batman: Under the Red Hood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ra’s al Ghul esiintyi heinäkuussa 2010 julkaistussa Batman: Under the Red Hood -animaatioelokuvassa, jossa hahmon äänenä toimii Jason Isaacs.[2]

Elokuvassa al Ghulilla on pieni rooli. Hän lähinnä selittää Batmanille, kuinka hän päätti herättää kuolleen Robinin henkiin lasarus-altaan avulla Batmanin vuoksi. Al Ghul oli ennen hautajaisia vaihtanut Robinin ruumiin nukkeen ja vei oikean ruumiin lasarus-altaaseen, muistaessaan altaan kykenevän herättämään kuolleitakin. Hän ei kyennyt pysäyttämään poikaa, joka herättyään henkiin juoksi paniikissa ulos kartanosta ja katosi.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1992–1995
1999–2000
David Warner Batman
Teräsmies
Batman of the Future
2003 Don Leslie Batman: Dark Tomorrow
2005 Liam Neeson Batman Begins
Yön ritarin paluu
Batman Begins
2010 Peter Woodward Batman – pelottomat
Jason Isaacs Batman: Under the Red Hood
2011 Dee Bradley Baker Batman: Arkham City
2014– Matthew Nable Arrow

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Batman: Birth of the Demon
  2. New Batman DVD to peek out from 'Under the Red Hood' Los Angeles Times 9.2.2010 Viitattu 20.7.2010 (englanniksi)