Terästyttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terästyttö
Terästyttö Superman/Batman sarjakuvalehden numerossa 13 vuonna 2004.
Terästyttö Superman/Batman sarjakuvalehden numerossa 13 vuonna 2004.
Luoja(t) Otto Binder ja Al Plastino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Action Comics nro 252 (toukokuu 1959)
Henkilötiedot
Oikea nimi Kara Zor-El
Status aktiivinen
Pituus 165 cm
Paino 61 kg
Ryhmäsidokset Avaruussankarien legioona
Voimat
 • Haavoittumattomuus
 • Lentokyky
 • Supernäkö; röntgen-, kauko-, mikroskooppi-, infrapuna- ja lämpökatse
 • Superkuulo
 • Superpuhallus
 • Supernopeus
Suhteet
Sukulaiset Zor-El (isä, kuollut), Allura (äiti, kuollut), Teräsmies (serkku)

Terästyttö (engl. Supergirl) siviilinimeltään Kara Zor-El tai Kara Danvers on DC Comicsin kustantamissa sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen supersankari, jonka loivat Otto Binder ja Al Plastino.[1] Hahmo teki ensiesiintymisensä Action Comicsin numerossa 252 vuonna 1959.[1] Sittemmin hahmon kuoltua vuonna 1985 Crisis on Infinite Earths sarjakuvasarjassa, siitä tehtiin eri versioita; Matrix, Linda Danvers, Cir-El, Power Girl ja Ariella Kent, jotka ovat kantaneet Terästytön viittaa, mutta he eivät ole millään tapaa sukua Teräsmiehelle, kuten alkuperäinen Kara Zor-El. Alkuperäinen Terästyttö palasi takaisin Superman/Batman-sarjakuvan myötä vuonna 2004, jossa hahmo oli luotu moderniin muotoon.[2]

DC Comics on ilmoittanut hahmon syntymäpäiväksi 22. syyskuuta.[3]

Juuri ennen Krypton-planeetan räjähtämistä tiedemies Zor-El päätti seurata veljensä Jor-Elin esimerkkiä ja lähetti tyttärensä Karan turvaan tuhoontuomitulta planeetalta. Lähtö tosin viivästyi sen verran, ettei alus ehtinyt nousta, vaan vajosi maan alle ja jäi meteoriittilohkareen sisään ja leijumaan avaruuteen vuosiksi. Kara saapui Maahan meteoriittimyrskyn aikana ja laskeutui Gothamin lahteen, josta Batman löysi hänet. Teräsmiehen saatua tietää elävän verisukulaisensa olemassaolosta, hän yritti parhaansa mukaan opettaa tälle Maan käytöstapoja ja saada selville millaista Kryptonissa oli ja jopa paljasti henkilöllisyytensä hänelle, Batmanin ja Ihmenaisen kauhistukseksi. Tämän seurauksena Ihmenainen otti Karan Themysciraan koulutettavaksi, minkä aikana Darkseidin Female Furiet kaappasivat hänet Apokolipsiin. Kara sai Terästyttö-asunsa Teräsmiehen, Batmanin ja Ihmenaisen onnistuttua pelastamaan hänet, mutta joutui jälleen tulilinjalle Darkseidin hyökätessä. Selvittyään Teräsmies antoi hänelle mahdollisuuden valita eläisikö supersankarina, amazonisoturina vai ei-niin-tavallisena teinityttönä. Myöhemmin Kara ilmoitti tehneensä päätöksensä ja Teräsmies esitteli hänet maailmalle Terästyttönä. Myös Batman, jolla oli ollut epäilyksiä hänen alkuperästään, antoi hänelle luottamuksensa.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helen Slater näytteli hahmoa vuonna 1984 valmistuneessa elokuvassa Supertyttö.[4]

Terästyttö esiintyy vuoden 2023 The Flash -elokuvassa, jossa häntä esittää Sasha Calle.

Superman/Batman: Apocalypse

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö esiintyi animaatioelokuvassa Superman/Batman: Apocalypse, jossa häntä ääninäytteli Summer Glau.

Superman: Unbound

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö esiintyi animaatioelokuvassa Superman: Unbound, jossa häntä ääninäytteli Molly Quinn.

Lego DC Comics Super Heroes: Justice League: Cosmic Clash

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö esiintyi animaatioelokuvassa Lego DC Comics Super Heroes: Justice League: Cosmic Clash, jossa häntä ääninäytteli Jessica DiCicco.

Legion of the Super-Heroes

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö esiintyi animaatioelokuvassa Legion of Super-Heroes, jossa häntä ääninäytteli Meg Donnelly.

Laura Vandervoortin esittämä Terästyttö Smallvillessa.

Terästyttö esiintyi Smallvillen seitsemännessä ja kahdeksannella tuotantokausilla, vuosina 2007-2008, jossa hahmoa näytteli Laura Vandervoort[3].

Sarjassa hahmo ei esiinny Terästyttönä vaan Kara Zor-Elinä. Hän saapui maahan samaan aikaan kuin Kal-El mutta jäi loukkuun alukseensa 18 vuodeksi, jonka aikana hän ei ikääntynyt. Päästyään pois Kara yritti löytää Kal-Elin, jonka hän ajatteli olevan vielä vauva. Lopulta löydettyään Kal-Elin Kara sai selville olleensa valekuolemassa, jonka myötä hän ei ikääntynyt lainkaan. Tutustumisen myötä Clark (Kal-El) opettaa serkkuaan pitämään voimansa salassa ja auttaa etsimään aluksessa olleen kristallin, joka joutui hetkellisesti hallituksen käsiin. Samaan aikaan Metsästäjä Marsista varoittaa Clarkia luottamasta serkkuunsa. Karan pettyessä Clarkin epäluottamuksesta hän matkasi omille teilleen etsimään kristallia. Hän oli löytämäisillään kristallin, mutta joutuikin pian agentti Carterin kuulusteltavaksi. Clarkin pelastettua serkkunsa agentin kuulusteluilta he saivat kristallin haltuunsa. Myöhemmin Clarkille selvisi kristallin sisältäneen äitinsä Laran DNA:ta. Koska Clark halusi nähdä äitinsä, hän asensi kristallin Jor-Elin varoituksesta huolimatta pääkonsoliin, ja se herätti äidin kopion eloon. Samassa taustalle ilmaantui Zor-El, joka paljastui Karan isäksi, joka halusi vain valloittaa maaplaneetan ja nousta sen johtajaksi. Lopulta Kara yritti tappaa isänsä tikarilla, mutta ei onnistunut vaan oli joutua kuristetuksi isänsä käsistä, kunnes Clark saapui paikalle ja tuhosi kristallin, jonka myötä Zor-El ja äitinsä katosivat. Samalla katosi myös Kara, joka heräsi muistinsa menettäneenä Detroitissa ja ilman yliluonnollisia voimiaan.

Kara haahuili lopulta paikalliseen kuppilaan, jonka omistaja antoi hänelle töitä tarjoilijana ja paikan jossa asua. Samalla hän tutustui bussin kuljettaja Finleyhyyn, joka myöhemmin kateudessaan sieppasi Karan, joka oli aiemmin viettänyt paljon aikaa Lex Luthorin kanssa kahvilassa. Myös Lois Lane oli saapunut Detroitiin ja kaksikko yritti pelastaa Karan, joka oli Finleyn vankina. Prosessin aikana Luthoria ammuttiin, kun taas Lois joutui Karan kanssa vangeiksi. Kaksikko onnistui kuitenkin pakenemaan Clarkin salaisella avustuksella. Karan palattua takaisin Smallvilleen, kuntoon tullut Luthor lupasi auttaa Karaa hänen muistinsa palauttamisessa. Kaikki oli kuitenkin vain huijausta, mutta Kara ei tiennyt asiasta mitään, kunnes Chloe ja Lana pelastivat hänet Luthorin luota ja veivät hänet Clarkin yksinäisyyden linnakkeeseen, jossa Jor-El palautti Karan muistin ja voimat. Samalla Chloe selitti Karalle kaiken tapahtuman, jota hän ei muistanut aikaisemmin. Samalla Karan oli pelastettava Clark Lionel Luthorin meteoriittivankilasta. Tapahtuman päätteeksi Kara palasi takaisin serkkunsa Clarkin luokse maatilalle.

Myöhemmin syöttäessään hevosia Brainiac ilmaantui paikalle ja pyysi häntä mukaansa takaisin Kryptoniin, jonne Brainiacin mielestä oli mahdollista palata. Kara ei kuitenkaan halunnut mukaan ja Brainiac yritti kaapata hänet väkisin kunnes Clark ilmaantui paikalle. Brainiac pakeni, mutta kävi sokaisemassa ja halvaannuttamassa Lanan. Kara ja Clark yrittivät etsiä Brainiacin ja tuhota hänet, mutta lopulta löydettyään hänet Kara suostuikin lähtemään Brainiacin mukaan, jotta Lana säilyisi hengissä, sillä hän tunsi vielä syyllisyyttä naisen kohtalosta. Kaksikon kadottua avaruuteen Clark yritti etsiä Chloen avulla kaksikkoa satelliittien kautta. Samalla Clark sai yksinäisyyden linnakkeessa hätäviestin Karalta yrittäessään pyytää Jor-Eliltä vastauksia tilanteeseen. Huonon taajuuden vuoksi Karan hätäsanomasta Clark sai vain selvää että Brainiac aikoo tappaa hänet. Pian Clark saa tietää, palatessaan portaalin avulla ajassa taaksepäin, Brainiacin aikovan tappaa hänet juuri ennen kuin hänet lähetetään maaplaneetalle. Kara oli paikalla ja yritti estää häntä, mutta ei kyennyt, ennen kuin Clark ilmaantui paikalle ja vei Brainiacin huomion. Samassa Kara tuhosi Brainiacin ja palasi Clarkin kanssa takaisin maaplaneetalle nykyaikaan. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että Brainiac oli vanginnut Karan aavevyöhykkeelle ja ottanut Karan ulkomuodon houkutellakseen Lex Luthorin kohti Clark Kentin yksinäisyyden linnaketta pohjoisnavalle, jossa hän aikoi tappaa Clarkin.

Vuosina 2015-2021 Melissa Benoist näytteli Terästyttöä Arrowverse-universumiin kuuluvassa televisiosarjassa Supergirl.[1]

Terästyttö esiintyi Teräsmies-animaatiosarjassa vuonna 1996, jossa hahmon äänenä toimi Nicholle Tom. Sarjassa Terästyttö ei ollut kotoisin Kryptonilta vaan sisarplaneetta Argonilta. Terästytön asu pohjautui samaan aikaan sarjakuvissa Terästytön roolia kantaneeseen Linda Danversiin.

Teräsmies löysi hänet kryogeenisestä laitoksesta, jonka kammio oli ainut ehyenä säilynyt räjähdyksestä. Teräsmies vei tytön maaplaneetalle, jossa hän esitteli hänet adoptiovanhemmilleen Kenteille. Perhe päätti nimetä hänet Karaksi ja peitetarinana kertoa hänen olevan Jonathan Kentin veljentytär.[6] Kara sai myös innostuksensa Clarkilta, joka toimi Teräsmiehenä ja teki itselleen samalla logolla varustetun asun.

Justice League Unlimited

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö oli myös yksi Oikeuden Puolustajien jäsenistä animaatiosarjassa Justice League Unlimited, jossa hahmon äänenä toimi Teräsmies-sarjan tavoin Nicholle Tom.

Terästyttö seikkaili jonkun aikaa Oikeuden Puolustajissa, kunnes siirtyi aikakuplan myötä 1000 vuotta tulevaisuuteen, kun Brainiac 5 ja Pomppupoika toivat hänet, sekä Vihreän Lyhdyn ja Vihreän Nuolen heidän aikaansa. Fatal Five rikollisryhmä oli aiheuttanut jälleen ongelmia avaruussankarilegioonalle, jonka myötä kaksikko toi omaan akaansa kyseiset sankarit. Fatal Five yllätti viisikon ja pienen kamppailun jälkeen onnistuivat sieppaamaan Pomppupojan ja Vihreän Lyhdyn. Lopulta Brainiac 5, Vihreä Nuoli ja Terästyttö päättivät estää Fatal Fivea tuhoamasta United Nations planeettaa. Onnistuneen tehtävän myötä Terästyttö päätti jäädä tulevaisuuteen.

DC Super Hero Girls

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö esiintyy yhtenä vakiohahmoista vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäyttelee Anais Fairweather. Tämä versio on kapinallinen "cool lapsi" ja opiskelija Super Hero High Schoolissa. Hän saattaa olla kova, mutta hän voi helposti ilmaista tunteitaan ja on myös hyvin ennakkoluuloton. Vuoden 2019 sarjassa Terästyttöä ääninäyttelee Nicole Sullivan. Tämä versio hahmosta on 17-vuotias teini ja Metropolisin lukion opiskelija, joka pitää metallimusiikista ja jolla on säännöllisiä vihanhallintaongelmia. Hän voi olla siisti ystävä ja avulias, mutta joskus hän voi olla myös mustasukkainen ja hän ei pidä serkkunsa näkyvyydestä.

Justice League Action

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö esiintyy animaatiosarjassa Justice League Action, jossa häntä ääninäyttelee Joanne Spracklen.

Young Justice

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyttö esiintyi cameo-roolissa Young Justice -animaatiosarjan neljännen tuotantokauden päätösjakson "Death and Rebirth" lopussa, jossa hänellä ei ollut puheroolia. Valon jäsenet olivat löytäneet hänet Haamuvyöhykkeeltä, minne Oikeuden Puolustajat ja Tiimi olivat saaneet uudelleen vangittua Zodin huoneen kryptonilaiset. Siinä missä Valon jäsenet vangitsivat Zodin huoneen kryptonilaiset osaksi Sotamaailmassa koottaavaa metaihmisarmeijaa, he luovuttivat Terästytön Apokolipsille, missä Granny Goodness värväsi hänet uudeksi jäseneksi Female Furiesiin.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1984 Helen Slater Supertyttö
1998–2000
2004–2006
Nicholle Tom[7] Teräsmies
The New Batman Adventures
Justice League Unlimited
2006 Tara Strong[8] Justice League Heroes
2007–2008,
2010, 2011
Laura Vandervoort Smallville
2010 Summer Glau[8] Superman/Batman: Apocalypse
2015–2021 Melissa Benoist Supergirl
2017 Laura Bailey[8] Injustice 2
2023 Sasha Calle The Flash
2025– Milly Alcock Superman
Supergirl: Woman of Tomorrow
 1. a b c Atkinson, John: Supergirl: The Actresses Who Almost Played Kara Danvers SR Originals. 30.6.2020. Screen Rant. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
 2. Diaz, Eric: Which Version of SUPERGIRL Will We See in a Live-Action Film? Articles. 23.9.2020. The Nerdist. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
 3. a b Burlingame, Russ: Happy Birthday, Supergirl! News. 6.9.2017. Comicbook. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
 4. Caron, Nathalie: ORIGINAL SUPERGIRL HELEN SLATER RETURNS IN NEW SUPERGIRL EPISODE 5 PICS News. 29.4.2019. SyFy. Arkistoitu 23.1.2021. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
 5. Gonzalez, Umberto: James Gunn Finds His Supergirl in 'House of the Dragon' Star Milly Alcock | Exclusive TheWrap. 29.1.2024. Arkistoitu . Viitattu 12.2.2024. (englanniksi)
 6. Teräsmies jakso "Little Girl Lost"
 7. NICOLLE TOM Behind the Voice Actors. Inyxception Enterprises, Inc. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
 8. a b c Supergirl (Superman) Behind the Voice Actors. Inyxception Enterprises, Inc. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)

Terästytöstä muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]