Myrkkymuratti (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Myrkkymuratti
Luoja(t) Robert Kanigher
Sheldon Moldoff
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman nro 181
Henkilötiedot
Oikea nimi Pamela Lillian Isley
Status aktiivinen
Pituus 168 cm
Paino 48 kg
Edelliset ryhmäsidokset Suicide Squad
Voimat erittäin taitava toksikologiassa, taito hallita kasveja, myrkyllinen suudelma, uusien kasvien luominen, immuuni kaikille myrkyille ja bakteereille

Myrkkymuratti (engl. Poison Ivy), oikealta nimeltään Pamela Lillian Isley, on kuvitteellinen rikollinen DC Comicsin sarjakuvamaailmassa ja Batmanin vihollinen.

Myrkkymuratti on sijalla 64 IGN-sivuston listassa sadasta kaikkien aikojen suurimmista sarjakuvarikollisista.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratin loivat Robert Kanigher ja Sheldon Moldoff. Myrkkymuratin ensimmäinen esiintyminen sarjakuvalehdessä tapahtui kesäkuussa vuonna 1966. Lehti oli Batmanin numero 181. Tarinan nimi oli Beware of Poison Ivy. Suomessa tarina kulki nimellä Varokaa myrkyllistä Murattityttöä.[2] Kanigher ajatteli, että Batman tarvitsee Kissanaisen lisäksi toisenkin naispuolisen vastustajan. Kanigher otti Myrkkymuratin alkuperäiseen ulkonäköön vaikutteita sen aikaisesta mallista Bettie Pagesta.[3]

Myrkkymuratin ensimmäisten 1960-luvun esiintymisten jälkeen tuli pitkä tauko ennen kuin hahmo palasi sarjakuvalehtien sivuille.[4] Vuonna 1989 Myrkkymuratti teki ensiesiintymisensä myös DC Comicsin sarjakuvassa nimeltä Suicide Squad. Siinä Myrkkymuratti oli vakiokasvo aina sarjan loppumiseen eli vuoteen 1992 asti. Sittemmin Myrkkymuratti on esiintynyt säännöllisesti Batman-tarinoissa eri sarjakuvalehdissä. Lisäksi hahmo on esiintynyt muissakin lehdissä, kuten Harley Quinnin omassa sarjakuvassa.[5] Myrkkymuratti on Harley Quinnin paras ystävä ja rikostoveri useimmissa tarinoissa ja animaatiosarjojen jaksoissa.

Myrkkymuratin synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen tarina

Alkuperäisessä Myrkkymuratin syntytarinassa Dr. Pamela Lillian Isley oli lupaava opiskelija Seattlesta. Ranskalainen professori Marc LeGrande houkutteli hänet varastamaan egyptiläisiä lääkeyrttejä sisältävän uurnan museosta. Saatuaan haluamansa LeGrande yritti myrkyttää Isleyn, joka kuitenkin selviää ja huomaa pian saaneensa immuniteetin kaikkia luonnollisia toksiineja ja sairauksia vastaan.

Uudempi tarina

Nykyisin Myrkkymuratin syntytarina on toisenlainen. Sen mukaan Pamela Isley kasvoi eristyksissä. Hänellä oli varakkaat mutta poissaolevat vanhemmat. Isleyllä ei ollut edes lemmikkejä, vaan hänen ainoita ystäviään olivat hänen viljelemänsä ja hoitamansa kasvit. Pamelasta tuli turhautunut ja eikä välittänyt ihmisistä eikä varsinkaan miehistä. Isley jätti perheensä lähtiessään korkeakouluun opiskelemaan kasvitiedettä. Hän opiskeli Alec Hollandin, tämän vaimon Lindan ja Philip Sylvianin kanssa. Professorina toimi Jason Woodrue, joka oli jo aloittanut kokeita tullakseen Floronic Maniksi. Woodrue käytti Isleya kokeessaan. Hän sekoitti kasvien myrkkyjä Isleyn ihmisvereen ja Isleyn molekyylirakenne muuttui. Hänestä tuli lähes immuuni viruksille ja sairauksille. Tuon jälkeen syntynyt Myrkkymuratti ei myöskään pystynyt enää saamaan lapsia ja hänestä tuli miesten vihaaja.

Myrkkymuratin ajattelumaailma ja voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratti vihaa miehiä. Hän ajattelee kasvien olevan arvokkaampia kuin ihmishenkien. Useissa tarinoissa Myrkkymuratti kuvataan tunteettomaksi. Myöhemmin joissakin tarinoissa Myrkkymuratti on joutunut pakosta liittoutumaan jopa Batmaninkin kanssa kasviensa suojelemiseksi. Hän on toiminut jopa Birds of Prey ryhmän jäsenenä ja myös Suicide Squadin jäsenenä.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suudelmallaan Myrkkymuratti pystyy tappamaan kenet tahansa. Hänessä on myös miehiä houkuttelevaa myrkkyä sekä kyky ohjata kasveja. Hänen tunnetuin kykynsä on ollut luoda kasvimaisia lonkeroita ja laittaa ne hyökkäämään vastustajan kimppuun.

Myrkkymuratti muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkokankaalla Myrkkymuratti debytoi elokuvassa Batman & Robin. Elokuvassa häntä esittää Uma Thurman. Myrkkymuratti on aluksi kasvitieteilijä, joka kuitenkin yritetään murhata omassa laboratoriossaan tämän oltua liian utelias pomonsa työstä. Tapahtuman jälkeen hän altistuu kemikaaleille, jotka muuttavat hänet myrkylliseksi konnaksi. Isleyn tarkoituksena on vallata Gothamin lisäksi koko maailma ja antaa se takaisin kasveille. Operaatiossa häntä avustavat Bane ja Pakkasherra. Lopulta Isleyn kohtaloksi koituu lihansyöjäkasvi. Myöhemmin hän joutuu Arkhamin mielisairaalaan Pakkasherran sellikaveriksi.

Animaatiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman (1992)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 valmistuneessa piirrossarjassa Batman: The Animated Series Diane Pershingin ääninäyttelemä Pamela Isley oli tunnettu ja menestynyt kasvitieteilijä. Myöhemmin hän huomaa, että hänellä on hyperaktiivinen immuunijärjestelmä, mikä pitää hänet terveenä mitä tahansa sairautta vastaan. Tämän jälkeen hän kehitti itselleen peitenimen Myrkkymuratti ja aloitti rikosuransa. Kasvitieteen lisäksi hän työskentelee kosmetiikka-alalla, jossa hän kehittelee uusia tuotteita. Kun hän näki Harvey Dentin tuhoavan uhanalaisen ruusun, seremonian aikana jossa oltiin rakentamassa uutta vankilaa. Hänestä tuli ensimmäinen uhri Myrkkymuratin kostaessa kasvien puolesta.

Gotham Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratti esiintyy sarjassa Kissanaisen ja Harley Quinnin kanssa. Sarjassa häntä ääninäytteli Diane Pershing.

Batman (2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piera Coppola toimi Myrkkymurattina uudemmassa Batman-animaatiossa Pamela Isley on nuori teini-ikäinen tyttö, joka lähinnä aiheuttaa vain harmia. Hän oli myös Barbara Gordonin paras ystävä. Hänen kohtalonsa kuitenkin muuttuu eräässä kemikaalitehtaassa, jossa hän putoaa ritilän päälle ja menettää tajuntansa. Hänen päälleen valuu kemikaaleja, jotka muuttavat Isleyn vihreäihoiseksi roistoksi. Hän saa tämän myötä itselleen kyvyn luoda kasveja ja hallita niitä.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sankarillinen versio Myrkkymuratista esiintyi vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa hänet nähdään supersankarien koulun oppilaana. Sarjassa häntä ääninäytteli Tara Strong. Vuoden 2019 sarjassa häntä ääninäytteli Cristina Milizia. Sarjassa Myrkkymuratti oli Kissanaisen perustaman rikollisryhmän jäsen.

Gotham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratti esiintyy Gotham -televisiosarjassa, jossa häntä esittävät Claire Foley, Maggie Geha ja Peyton List. Sarjassa hahmon nimeksi on kerrottu Ivy Pepper.

Batman and Harley Quinn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratti esiintyy yhtenä päävastustajista animaatioelokuvassa Batman and Harley Quinn. Elokuvassa häntä ääninäyttelee Paget Brewster.

Batman Hush[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratti esiintyy animaatioelokuvassa Batman: Hush, jossa häntä ääninäyttelee Peyton List.

Harley Quinn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratti esiintyy Harley Quinn animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Lake Bell. Sarjassa myrkkymuratti kuvataan Harley Quinnin parhaana ystävänä ja myöhemmin heidän välille kehittyy rakkaussuhde.

Batwoman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkymuratti esiintyy Batwoman -sarjassa, jossa häntä näyttelee Bridget Regan.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Top 100 Comic Book Villains IGN Viitattu 5.11.2021 (englanniksi)
  2. BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA: Batman 1966-1969 Perunamaa.net: Esa Toivonen. Viitattu 30.12.2008.
  3. Gotham girls: Poison Ivy Worls of Batman. Viitattu 30.12.2008.
  4. BAT-SARJAKUVAT SUOMESSA: Teräsmies 1982-1984 (1969-1988) Perunamaa.net: Esa Toivonen. Viitattu 30.12.2008.
  5. BISSUES IN CHRONOLOGICAL ORDER Poison Ivys rain forest. Arkistoitu 25.2.2008. Viitattu 30.12.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.