Worlds of DC

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta DC Extended Universe)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Worlds of DC
Perustuu DC Comicsin sarjakuvahahmoihin
Valmistustiedot
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta 2013–
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti Yhteensä (5 elokuvaa):
1,099 miljardia $
Tuotto Yhteensä (5 elokuvaa):
3,768 miljardia $

Worlds of DC (WoDC) on supersankarielokuvien sarja, jossa DC Comicsin sarjakuvien hahmot esiintyvät samassa yhteennivoutuneessa universumissa. Elokuvat jakavat yhteisiä juonielementtejä, tapahtumapaikkoja ja hahmoja. Elokuvien tekoon on osallistunut useita ohjaajia ja näyttelijöitä. Monet näyttelijöistä, kuten Henry Cavill, Ben Affleck, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa ja Ray Fisher, esiintyvät useammassa elokuvassa. Tähän mennessä Warner Bros. sekä DC Films ovat julkaisseet kolme elokuvaa, ja useita on tuotannon eri vaiheissa tai suunnitteilla. Batman v Superman: Dawn of Justicen julkaisun jälkeen DC Comicsin luova johtaja Geoff Johns sekä Warner Brosin varapuheenjohtaja Jon Berg valittiin toimimaan WoDC:n tuottajina. Tammikuussa 2018 Walter Hamada nimitettiin DC Filmsin puheenjohtajaksi ja Bergin tilalle toiseksi tuottajista.

Sarjan ensimmäinen elokuva on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Man of Steel, Teräsmies-elokuvasarjan uudelleenkäynnistys,[1] ja sen jälkeen ovat ilmestyneet Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Suicide Squad (2016), Wonder Woman (2017) ja Justice League (2017). Tulevia elokuvia ovat Aquaman (2018), Shazam! (2019), Birds of Prey (2020) ja Wonder Woman 1984 (2020). Lisäksi on julkistettu useita muita projekteja, kuten The Batman, Green Lantern Corps, The Flash, Black Adam ja Cyborg.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fanit ja media kutsuivat elokuvasarjaa tavallisesti nimellä "DC Cinematic Universe".[2][3] Marraskuussa 2014 Newsarama viittasi sarjaan nimellä "DC Cinematic Multiverse",[4] kun taas DC Comicsin verkkosivut epävirallisesti viittasivat siihen nimellä "DC Cinematic Universe" joulukuussa 2014.[5] Heinäkuussa 2015 San Diego Comic-Con Internationalia koskevassa verkkojulkaisussa, Entertainment Weekly viittasi elokuviin nimellä "DC Extended Universe".[6] Entertainment Weekly ei kuitenkaan käyttänyt nimitystä paperilehdessään, kun 10 seuraavien viiden vuoden aikana julkaistavaa elokuvaa julkistettiin lokakuussa 2014. Heinäkuun 2015 lopussa julkaistussa Empire-lehden syyskuun numerossa elokuvasarjaa kutsuttiin nimellä "DC Extended Universe".[7] Siinä missä Marvel Cinematic Universeen kuuluu myös televisiosarjoja, DC Extended Universe oli yksinomaan elokuville suunnattu jaettu universumi. Useilla DC-sarjakuviin perustuvilla televisiosarjoilla on oma jatkumonsa nimeltä Arrowverse.

Ensimmäinen yritys luoda elokuvauniversumi DC-sarjakuvista tapahtui vuodelle 1998 suunnitellun elokuvan Superman Lives kautta. Kevin Smith oli luonut elokuvaan käsikirjoituksen,[8] ja Tim Burtonin oli tarkoitus ohjata se. Nicolas Cage oli valittu näyttelemään Teräsmiestä. Käsikirjoituksessa Brainiac lähettää Tuomiopäivän peittämään auringonvalon tehdäkseen Teräsmiehestä voimattoman, ja tappamaan tämän. Brainiac liittoutuu Lex Luthorin kanssa, mutta kryptonilainen robotti Eradicator elvyttää Teräsmiehen. Brainiac havittelee Eradicatoria ja sen teknologiaa haltuunsa. Voimattomana, elvytetty Teräsmies peittää itsensä Eradicatorista muodostetulla haarniskalla voimiensa paluuseen asti ja kukistaa Brainiacin. Michael Keatonin oli alun perin tarkoitus palata rooliinsa Batmaniksi Burtonin Batman-elokuvista yrityksenä luoda jaettu universumi.[9] Elokuva peruutettiin myöhemmin.

Akiva Goldsmanin käsikirjoittamassa, mutta tuottamatta jäännessä Batman vs. Superman -elokuvassa Bruce Wayne palasi eläkkeeltä viiden vuoden jälkeen Batmaniksi ja joutui taisteluun Teräsmiestä vastaan.[10] Christian Bale, jota harkittiin pääosaan Darren Aronofskyin Batman: Ensimmäinen vuosi -elokuvasovitukseen, sai samanaikaisesti pyynnön Teräsmiehen rooliin. Wolfgang Petersen, joka oli kiinnitetty ohjaajaksi, vahvisti haastattelussa vuonna 2010, että ainut toinen Teräsmiehen rooliin harkittu näyttelijä oli Josh Hartnett.[11] Warner Bros. lakkautti elokuvan tuotannon keskittyäkseen erillisiin Teräsmies- ja Batman-projekteihin, kun J. J. Abrams oli toimittanut käsikirjoituksen elokuvalle nimeltä Superman: Flyby. Christopher Nolan valitsi myöhemmin Balen Batmanin rooliin elokuvassa Batman Begins.

Helmikuussa 2007 Warner Bros. ilmoitti palkanneensa avioparin Michele ja Kieran Mulroneyn tekemään käsikirjoituksen Oikeuden Puolustajat -elokuvalle.[12] Samoihin aikoihin ilmoitettiin, että pitkään suunnitteilla ollut Joss Whedonin Wonder Woman -elokuva oli peruttu,[13] kuten myös David S. Goyerin ohjaama ja käsikirjoittama The Flash -elokuva.[14] Michele and Kiernan Mulroney toimittivat kesäkuussa 2007 Warner Brothersille käsikirjoituksen elokuvalle Justice League: Mortal ja saivat siitä niin positiivistä palautetta,[15][16] että studio päätti oitis nopeuttaa tuotantoa aloittaakseen kuvaukset jo ennen käsikirjoittajien lakkoa 2007–2008.[17] Studio oli vähemmän halukas suunnittelemaan jatko-osaa elokuvalle Superman Returns, koska sen tuotto oli jäänyt alhaiseksi. Brandon Routhia ei pyydetty palaamaan Teräsmiehen rooliinsa Justice League: Mortaliin,[18] eikä Christian Balea Batmanin rooliin.[19] Warner Bros. suunnitteli, että Justice League: Mortal olisi alku uudelle elokuvasarjalle, johon kuuluisi useita jatko-osia ja spin-offeja.

1. tammikuuta 2014 Warner Bros. paljasti aikoneensa luoda uuden elokuvauniversumin alkaen vuoden 2011 Green Lantern -elokuvasta. Green Lanternin käsikirjoittajat Michael Green ja Marc Guggenheim olivat tehneet vuonna 2011 käsikirjoituksen The Flash -elokuvaan, jossa lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Ryan Reynoldsin esittämä Hal Jordan tapaa Salaman.[20] Elokuva kuitenkin peruutettiin Green Lanternin alhaisten lipputulojen ja huonon kritiikin vuoksi.

Koska Green Lantern ei menestynyt tarpeeksi hyvin, Teräsmies-elokuville alettiin tuottaa uudelleenkäynnistystä, mikä johti vuonna 2013 ilmestyneeseen elokuvaan Man of Steel. Suunnitelmana oli, että elokuva sisältäisi useita viittauksia muihin DC-universumin hahmoihin, jolloin elokuva voisi menetyessään aloittaa jaetun universumin muiden DC Comicsin sarjakuvahahmojen kera, samoin kuin Marvel Cinematic Universessa.[21] 10. kesäkuuta 2013, ilmoitettiin, että ohjaaja Zack Snyder sekä käsikirjoittaja David S. Goyer palaavat molemmat tekemään Man of Steelille jatko-osan. Goyer oli aiemmin tehnyt sopimuksen kolmesta elokuvasta, joihin kuuluvat Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice ja Justice League. 20. heinäkuuta 2013 Zack Snyder vahvisti San Diego Comic-Con Internationalissa, että Man of Steelin jatko-osassa vuonna 2016 Teräsmies ja Batman tapaisivat toisensa ensi kertaa elokuvassa.

Lokakuussa 2014 Geoff Johns selitti DC:n lähestymistavan eroa Marvel Studiosin omasta elokuvauniversumista: "Näemme sen multiversumina. Meillä on televisiouniversumimme ja elokuvauniversumimme, mutta ne ovat molemmat olemassa rinnakkain. Luovuuden kannalta meille on kyse siitä, että annamme kaikkien tehdä parhaan mahdollisen tuotteen, kertoa parhaan tarinan, tehdä parhaimman maailman. Jokaisella on näkemys, ja haluatte todella, että ne saavat loistaa... Lähestymistapa on vain erilainen."[22] Kesäkuussa 2015 Greg Silverman täsmensi DC:n lähestymistapaa elokuvauniversumiinsa: "Meillä on mahtava strategia DC:n elokuville, jolla viemme nämä rakastetut hahmot mestarillisten elokuvantekijöiden käsiin, ja varmistamme, että he kaikki koordinoivat keskenään. Huomaatte eron, kun näette Batman v Supermanin, Suicide Squadin, Justice Leaguen ja kaikki muut elokuvat, joita työstämme." Lisäksi Silverman selitti DC:n toimintatapaa palkata useita käsikirjoittajia tuleviin projekteihin: "Jokainen projekti on erilainen. Joissain projekteissa meillä on useita käsikirjoittajia työskentelemässä yhdessä. Joissain tapauksissa laitoimme yhteen käsikirjoittajia, jotka eivät ole koskaan työskennelleet yhdessä. Ja joskus oli vain yksi käsikirjoittaja, jolla oli oikea mielipide."[23]

Toukokuussa 2016 ilmoitettiin, että Warner Bros. oli laajasti uudistamassa elokuvauniversumin tuotanto-osastoa.[24] Siinä missä Marvel Cinematic Universe toimii myös elokuvastudiona, Kevin Feigen toimiessa sekä johtajana että luovana johtajana, DC Extended Universen tuotantoa varten muodostettu osasto DC Films ei ollut luonnoltaan täysin seremoniallinen.[25] Ennen toukokuuta 2016, Warner Brosilla ei ollut yksittäistä henkilöä tai ryhmää vastaamassa DC Extended Universen luovasta hallinnasta, Zack Snyderin toimiessa kyseisessä asemassa vain epävirallisesti, mitä kritisoitiin paljon.[26][27][28] Batman v Supermanin saaman kritiikin jälkeen,[25] Warner Bros. perusti DC Filmsin toukokuuta 2016, Geoff Johnsin sekä Warner Brosin varapuheenjohtaja Jon Bergin toimiessa sen johtajina.[29] DC-elokuvien tuotantoyksikkö sekä valvoo tuotantoa että muodostaa DC Extended Universelle yhtenäisen luovan suunnan. Johns ja Berg toimivat myös tulevien elokuvien tuottajina. Mutta toisin kuin Marvel Studios, DC Films ei ole täysin autonominen, sillä Johns raportoi DC:n puheenjohtaja Diane Nelsonille ja Jon Berg Warner Brosin luovan kehityksen johtajalle Greg Silvermanille.[30] Myöhemmin toukokuussa 2016, julkistettiin, että osana DC Filmsin muodostamista, Charles Roven ei toimisi enää Warner Brosin DC-sarjakuviin perustuvien elokuvien tuottajana, jona hän oli toiminut jo vuoden 2005 elokuvasta Batman Begins asti, mutta siirtyisi hallinnollisen vastaavan tuottajan rooliin.[31]

Tammikuussa 2018 Walter Hamada nimitettiin DC Filmsin puheenjohtajaksi Bergin tilalle toiseksi elokuvauniversumin tuottajista.[32] Heinäkuussa 2018 elokuvauniversumin viralliseksi nimeksi julkistettiin "Worlds of DC".[33]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Ohjaaja(t) Käsikirjoittaja(t) Tuottaja(t)
Man of Steel Yhdysvaltain lippu 2013-6-1414. kesäkuuta 2013
Suomen lippu 2013-6-2626. kesäkuuta 2013
Zack Snyder David S. Goyer Charles Roven, Christopher Nolan, Emma Thomas ja Deborah Snyder
Batman v Superman: Dawn of Justice Suomen lippu 2016-3-2323. maaliskuuta 2016
Yhdysvaltain lippu 2016-03-2525. maaliskuuta 2016
Chris Terrio ja David S. Goyer Deborah Snyder ja Charles Roven
Suicide Squad 2016-8-55. elokuuta 2016 David Ayer Charles Roven ja Richard Suckle
Wonder Woman 2017-6-22. kesäkuuta 2017 Patty Jenkins Allan Heinberg Charles Roven, Deborah Snyder, Zack Snyder ja Richard Suckle
Justice League Suomen lippu 2017-11-1515. marraskuuta 2017
Yhdysvaltain lippu 2017-11-1717. marraskuuta 2017
Zack Snyder Chris Terrio ja Joss Whedon Charles Roven, Deborah Snyder, Jon Berg ja Geoff Johns

Man of Steel (2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Man of Steel
Zack Snyder, Man of Steelin, Batman v. Superman: Dawn of Justicen ja Justice Leaguen ohjaaja.

Clark Kent / Kal-El saapui Maahan vuosia sitten Krypton-planeetalta ja yrittää selvittää, miksi hänet lähetettiin Maahan. Adoptiovanhempiensa Jonathan ja Martha Kentin kasvattamana Kentin on omaksuttava "Teräsmiehen" henkilöllisyys ja opittava käyttämään kykyjään joko rauhan ylläpitämiseen tai maailman valloittamiseen.[34]

Yön ritarin paluun tarinakeskustelujen aikana vuonna 2010 David S. Goyer kertoi Christopher Nolanille ideastaan esitellä Terämies modernissa muodossa.[35] Vaikuttuneena Goyerin ideasta Nolan esitteli sen studiolle,[35] joka palkkasi Nolanin tuottajaksi ja Goyerin käsikirjoittajaksi Yön ritarin taloudellisen ja arvostelumenestyksen vuoksi.[36][37] Zack Snyder palkattiin elokuvan ohjaajaksi lokakuussa 2010.[38] Tammikuussa 2011 Henry Cavill valittiin näyttelemään Teräsmiestä.[39] Elokuvan muista näyttelijöistä Amy Adams näyttelee Lois Lanea,[40] Michael Shannon elokuvan roistoa kenraali Zodia,[41] Diane Lane Martha Kentiä,[42] Kevin Costner Jonathan Kentiä,[43] Russell Crowe Jor-Eliä,[44] ja Laurence Fishburne Perry Whitea.[45] Kuvaukset alkoivat 1. elokuuta 2011.[46] Elokuva sai ensiesityksensä New Yorkin Alice Tully Hallissa 10. kesäkuuta 2013,[47] ja ilmestyi elokuvateattereihin 14. kesäkuuta 2013.[48]

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gotham Cityn oma omankädenoikeuden edustaja Batman matkustaa Metropolikseen kohtaamaan Teräsmiehen, peläten mitä tämä voisi halutessaan saada aikaan. Batmanin ja Teräsmiehen ottaessa yhteen, nousee uusi uhka, joka asettaa ihmiskunnan suurempaan vaaraan kuin koskaan.[49]

Kesäkuussa 2013 ilmoitettiin, että Zack Snyder ja David S. Goyer ryhtyvät työstämään jatko-osaa Man of Steelille.[50] Nolan oli mukana elokuvassa vastaavana tuottajana. Heinäkuussa San Diego Comic-Con Internationalissa Warner Bros. ilmoitti Teräsmiehen ja Batmanin kohtaavan ensimmäistä kertaa elokuvamuodossa ja päähenkilöinä elokuvassa, joka seuraisi Man of Steelin tapahtumia ja olisi samalla uudelleenkäynnistys Batman-elokuville.[51] Cavill, Adams, Lane ja Fishburne palaavat Man of Steelistä tuttuihin rooleihinsa.[52] Snyderin ja Goyerin mukaan elokuvan inspiraationa toimii sarjakuva Batman: Yön ritari,[53] mutta ei tulisi olemaan tarkka sovitus sarjakuvan tarinasta.[54] Elokuussa Ben Affleck valittii näyttelemään Bruce Waynea / Batmania.[55] Ja joulukuussa Gal Gadot valittiin näyttelemään Diana Princea / Ihmenaista, mikä teki elokuvasta hahmon ensimmäisen näytellyn elokuvaesiintyminen.[56] Myöhemmin saman kuukauden aikana Argon käsikirjoittaja Chris Terrio palkattiin kirjoittamaan uudelleen Goyerin käsikirjoitus.[57] Jesse Eisenberg ja Jeremy Irons liittyivät näyttelijäkaartiin Lex Luthorin ja Alfred Pennyworthin rooleissa.[58] Toukokuussa 2014 paljastettiin elokuvan virallinen nimi: Batman v Superman: Dawn of Justice.[59] Esikuvaukset sijoittuivat 19. lokakuuta 2013 East Los Angeles Collegessa.[60] Varsinaiset kuvaukset alkoivat Detroitissa 21. toukokuuta 2017. Elokuvan uotanto sijoittui myös Illinoisiin, Afrikkaan ja Etelä-Tyynenmeren alueelle.[61] Lisäkuvaukset tehtiin vuoden 2014 lopulla Yorkvillen, Illinoisin ja New Mexicon alueilla.[62] Elokuva sai ensiesityksensä Mexico Cityn Auditorio Nacionalissa 19. maaliskuuta 2016,[63] ja ilmestyi elokuvateattereihin Yhdysvalloissa sekä Yhdistyneessä kuningaskunnassa 25. maaliskuuta 2016.[64]

Elokuva sijoittuu 18 kuukautta Man of Steelin tapahtumien jälkeen.[65] Elokuvassa Ezra Miller, Jason Momoa ja Ray Fisher tekivät lyhyet cameoesiintymiset Barry Allenin / Salaman, Arthur Curryn / Vesimiehen ja Victor Stonen / Kyborgin rooleissa ennen esiintymistään suuremmassa roolissa tulevissa elokuvissa.[66][67][68] Justice Leaguen pääroisto Steppenwolf esiintyy myös lyhyesti elokuvassa. Kohtausta ei kuitenkaan näytetty elokuvan teatteriversiossa. Warner Bros. julkaisi kohtauksen verkossa 28. maaliskuuta,[69] ennen kuin se julkaistiin kotimedialle rlokuvan Ultimate Editioniin lisättynä.[70]

Suicide Squad (2016)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Ayer, Suicide Squadin ohjaaja ja käsikirjoittaja
Pääartikkeli: Suicide Squad (elokuva)

Hallituksen salainen yksikkö värvää vangittuja superrikollisia hengenvaarallisiin operaatioihin vastineeksi näiden tuomioiden lieventämisestä.[71]

Helmikuussa 2009 Warner Bros. oli kehittämässä Suicide Squad -elokuvaa Dan Linin toimiessa tuottajana ja Justin Marksin työstäessä käsikirjoitusta.[72] Syyskuussa 2014 David Ayer allekirjoitti sopimuksen elokuvan ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta.[73][74] Lokakuussa 2014 Warner Bros. julkisti virallisesti aikovansa toteuttaa Suicide Squadin.[75] Marraskuussa 2014 vahvistettiin, että Margot Robbie näyttelee Harley Quinnia.[76] Seuraavan kuukauden aikana paljastettiin loput näyttelijäkaartista — Will Smith näyttelee Deadshotia, Jared Leto Jokeria, Tom Hardy Rick Flagia, Jai Courtney Kapteeni Bumerangia, Cara Delevingne Lumoojattarena ja Viola Davis Amanda Walleria.[77][78] Tom Hardyn oli vetäydyttävä Rick Flagin roolista The Revenant -elokuvan aikataulun vuoksi.[79] Helmikuussa 2015 tilalle valittiin Joel Kinnaman.[80] Myöhemmin paljastettiin, että Adewale Akinnuoye-Agbaje näyttelee Killer Crocia[81], Jay Hernandez El Diabloa, Karen Fukuhara Katanaa ja Adam Beach Slipknotia.[82][83] Kuvaukset alkoivat Torontossa 13. huhtikuuta 2015 ja päättyivät 23. elokuuta 2015.[84][85] Suicide Squad sai ensiesityksensä New Yorkissa 1. elokuuta 2016 ja ilmestyi elokuvateattereihin 5. elokuuta 2016.[86]

Affleck ja Miller tekevät cameoesiintymiset Bruce Waynen / Batmanin ja Salaman rooleissa.[87] Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Waller tapaa Wayne ravintolassa ja luovuttaa hänelle kansion, joka sisältää tietoja Oikeuden Puolustajien tulevista jäsenistä.[88]

Wonder Woman (2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patty Jenkins, Wonder Womanin ohjaaja.

Diana, amatsonien prinsessa lähtee amerikkalaisen lentäjän mukaan lopettaakseen massiivisen maailmanlaajuisen sodan.

Joulukuussa 2013 Gal Gadot valittiin näyttelemään Diana Princea / Ihmenaista ja allekirjoitti sopimuksen kolmesta elokuvasta, joihin kuului Ihmenaisen sooloelokuva.[56][89] Lokakuussa 2014 Warner Bros. julkisti virallisesti aikovansa toteuttaa Wonder Woman -elokuvan.[75] Marraskuussa 2014 Michelle MacLarenin vahvistettiin ohjaavan elokuvan Jason Fuchsin käsikirjoituksen pohjalta.[90][91] Joulukuussa MacLaren sanoi, ettei Warner Bros. ollut vielä virallisesti päättänyt viedä elokuvaa tuotantoon ja ettei elokuvalla ollut vielä käsikirjoitusta tai ensi-iltapäivämäärää.[92] Huhtikuussa 2015 MacLaren jätti projektin luovien erimielisyyksien vuoksi.[93] Saman kuukauden aikana Patty Jenkinsin ilmoitettiin elokuvan uudeksi ohjaajaksi.[94] Heinäkuussa Chris Pine valittiin näyttelemään Steve Trevoria.[95] Lisäksi Connie Nielsen näyttelee kuningatar Hippolytaa, Robin Wright kenraali Antiopea, Danny Huston Erich Ludendorffia, Elena Anaya Tohtori Myrkkyä ja David Thewlis Aresta.[96][97] Kuvaukset alkoivat marraskuussa 2015 ja elokuvaa kuvattiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa ja Italiassa.[98] Wonder Woman sai ensiesityksensä Shanghaissa 15. toukokuuta 2017 ja ilmestyi elokuvateattereihin 2. kesäkuuta 2017.[99]

Justice League (2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Justice League (elokuva)

Alettuaan Teräsmiehen epäitsekkään uhrauksen myötä jälleen uskoa ihmisiin, Bruce Wayne alkaa yhdessä liittolaisensa Diana Princen kanssa kerätä metaihmisiä yhteen kootakseen heistä ryhmän uutta lähestyvää uhkaa vastaan.[100]

Kesäkuussa 2013 paljastettiin, että Goyer ohjaisi Justice Leaguen osana kolmen elokuvan sopimustaan Man of Steelin jäkeen.[101] Huhtikuussa 2014 julkistetiin, että Snyder palaisi ohjaajaksi.[102] Lokakuussa Warner Bros. julkisti elokuvan nimellä Justice League Part One.[75] Maaliskuussa 2016 vahvistettiin, että Chris Terrio oli käsikirjoittanut elokuvan ja Terrio kertoi, että elokuva ei tule olemaan yhtä synkkä kuin Batman v Superman: Dawn of Justice.[103] Affleck, Cavill, Gadot, Momoa, Miller, Fisher, Irons, Lane, Adams, Eisenberg, Nielsen ja Wright uusivat roolinsa aiemmista elokuvista.[104][105] Ciarán Hinds näyttelee sekä ääni- että liikkennkappausroolina Steppenwolfia.[106] Kuvaukset alkoivat 11. huhtikuuta 2016 Warner Bros. Studiosin tiloissa Leavesdenissä, Englannissa sekä eri puolilla Lontoota ja Islantia.[107] Kuvaukset päättyivät lokakuussa 2016.[108] Toukokuussa 2017 Snyder vetäytyi ohjaajan velvollisuuksistaan tyttärensä kuoleman vuoksi, jolloin Joss Whedon asettui viemään jälkituotannon loppuun sekä käsikirjoittamaan ja ohjaamaan muutaman lisäkohtauksen elokuvaan.[109] Justice League sai ensiesityksensä Pekingissä 26. lokakuuta 2017 ja ilmestyi elokuvateattereihin 17. marraskuuta 2017.[110][107]

Elokuvassa J. K. Simmons näyttelee poliisipäällikkö James Gordonia,[111] Amber Heard Meraa[112] ja Billy Crudup Henry Allenia.[113] Elokuussa 2017 ilmoitettiin virallisesti, että Whedon saisi kunnian elokuvan käsikirjoittamisesta.[114]

Toistuvat näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä taulukossa luetellaan vain useammassa elokuvassa esiintyvät hahmot.

Lyhenteiden merkitykset
 • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmo ei esiinny elokuvassa.
 • U tarkoittaa kreditoimatonta roolia.
 • C tarkoittaa cameoroolia.
 • A tarkoittaa hahmon esiintyvän arkistoidussa materiaalissa.
Hahmo Julkaistut elokuvat Tulevat elokuvat
Man of Steel
(2013)
Batman v Superman:
Dawn of Justice

(2016)
Suicide Squad
(2016)
Wonder Woman
(2017)
Justice League
(2017)
Aquaman
(2018)
Shazam!
(2019)
Birds of Prey
(2020)
Wonder Woman 1984
(2020)
Barry Allen
Salama
  Ezra MillerC   Ezra Miller  
Antiope   Robin Wright   Robin Wright
Billy Batson
Shazam
  Asher Angel (Billy Batson)
Zachary Levi (Shazam)
 
Arthur Curry
Vesimies
  Jason MomoaC Jason MomoaA   Jason Momoa  
Hippolyta   Connie Nielsen   Connie Nielsen
Kal-El / Clark Kent
Teräsmies
Henry Cavill   Henry Cavill  
Jonathan Kent Kevin Costner  
Martha Kent Diane Lane   Diane Lane  
Lois Lane Amy Adams   Amy Adams  
Lex Luthor   Jesse Eisenberg   Jesse EisenbergC  
Mera   Amber Heard  
Alfred Pennyworth   Jeremy Irons   Jeremy Irons  
Diana Prince
Ihmenainen
  Gal Gadot   Gal Gadot   Gal Gadot
Harleen Quinzel
Harley Quinn
  Margot Robbie   Margot Robbie  
Victor Stone
Kyborgi
  Ray FisherC   Ray Fisher  
Steve Trevor   Chris PineP   Chris Pine   Chris Pine
Bruce Wayne
Batman
  Ben Affleck Ben AffleckUC   Ben Affleck  
Perry White Laurence Fishburne  
Zod Michael Shannon Michael ShannonUC  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Budjetit ja tuotot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Suomessa Tuotto Kaikkien aikojen sijoitus Budjetti Viitteet
Yhdysvallat ja Kanada Muu maailma Maailmanlaajuisesti Yhdysvallat ja Kanada Maailmanlaajuisesti
Man of Steel 26. kesäkuuta 2013 $291 045 518 $377 000 000 $668 045 518 87 116 $225 miljoonaa [115]
Batman v Superman: Dawn of Justice 23. maaliskuuta 2016 $330 360 194 $543 274 725 $873 634 919 57 59 $250 miljoonaa [116]
Suicide Squad 5. elokuuta 2016 $325 100 054 $421 746 840 $746 846 894 60 94 $175 miljoonaa [117]
Wonder Woman 2. kesäkuuta 2017 $412 563 408 $409 283 604 $821 847 012 25 70 $149 miljoonaa [118]
Justice League 15. marraskuuta 2017 $229 024 295 $428 900 000 $657 924 295 144 119 $300 miljonaa [119][120]
Yhteensä $1 588 093 469 $2 180 205 169 $3 768 298 638 $1,099 miljardia [121]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Man of Steel 55% (312 arvostelua)[122] 55% (47 arvostelua)[123] A-[124]
Batman v Superman: Dawn of Justice 27% (386 arvostelua)[125] 44% (51 arvostelua)[126] B[127]
Suicide Squad 28% (341 arvostelua)[128] 40% (53 arvostelua)[129] B+[130]
Wonder Woman 93% (397 arvostelua)[131] 76% (50 arvostelua)[132] A[133]
Justice League 40% (322 arvostelua)[134] 45% (52 arvostelua)[135] B+[136]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Ohjaaja(t) Käsikirjoittaja(t) Tuottaja(t) Status
Aquaman 2018-12-2121. joulukuuta 2018 James Wan David Leslie Johnson-McGoldrick ja Will Beall Peter Safran ja Rob Cowan Jälkituotannossa
Shazam! 2019-4-55. huhtikuuta 2019 David F. Sandberg Darren Lemke ja Henry Gayden Peter Safran
Birds of Prey 2020-2-77. helmikuuta 2020 Cathy Yan Christina Hodson Margot Robbie, Sue Kroll ja Bryan Unkeless Esituotannossa
Wonder Woman 1984 2020-6-55. kesäkuuta 2020 Patty Jenkins Geoff Johns, Patty Jenkins ja David Callaham Charles Roven, Deborah Snyder, Zack Snyder, Patty Jenkins, Stephen Jones ja Gal Gadot Kuvattavana
The Flash 2021 Jonathan Goldstein ja John Francis Daley Seth Grahame-Smith, Chris Brancato, Joby Harold ja Dan Mazeau Geoff Johns, Richard Suckle, Jon Berg, Zack Snyder, Alex Gartner, Dan Mazer, Deborah Snyder, Denise Di Novi, Phil Lord ja Christopher Miller

Aquaman (2018)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Wan, Aquamanin ohjaaja
Pääartikkeli: Aquaman (elokuva)

Elokuussa 2014 raportoitiin, että Warner Bros. oli palkannut Will Beallin ja Kurt Johnstadin tekemään kumpikin erikseen Vesimies-elokuvalle käsikirjoituksen.[137] Lokakuussa 2014 Warner Bros. julkisti virallisesti Aquamanin sekä Jason Momoan sen pääosan esittäjäksi.[75][68] Kesäkuussa 2015 James Wan vahvistettiin elokuvan ohjaajaksi sekä valvomaan Kurt Johnstadin työtä käsikirjoittamisen parissa.[138] Heard ja Dafoe palaavat Justice Leaguesta tuttuihin rooleihinsa.[139][112] Heinäkuussa 2016 Will Beallin paljastettiin palaavan käsikirjoittajaksi, perustuen James Wanin ja Geoff Johnsin luomaan tarinaan.[140] Joulukuussa Patrick Wilson valittiin näyttelemään Orm Mariusta / Merimestaria, Vesimiehen velipuolta.[141] Tammikuussa 2017 Yahya Abdul-Mateen II valittiin näyttelemään Black Mantaa.[142] Maaliskuussa Nicole Kidman vahvisti näyttelevänsä kuningatar Atlannaa, Vesimiehen äitiä.[143] Huhtikuussa Dolph Lundgren valittiin näyttelemään Xebelin kuningas Nereusta.[144] Elokuvan muissa rooleissa Temuera Morrison näyttelee Vesimiehen isää Thomas Currya ja Ludi Lin Vesimiehen alamaista, Murkia.[139][145] Kuvaukset alkoivat Australiassa 2. toukokuuta 2017 ja päättyivät 21. lokakuuta 2017.[139][146] Elokuvan suunniteltu ensi-ilta on 21. joulukuuta 2018.[147]

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Justice Leaguen jälkeen.[148]

Shazam! (2019)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David F. Sandberg, elokuvan Shazam! ohjaaja
Pääartikkeli: Shazam! (elokuva)

Elokuussa 2014 Dwayne Johnson vahvisti olevansa mukana Shazamista kertovan elokuvan toteuttamisessa.[149] Johnson tulee myös tuottamaan elokuvan yhdessä Hiram Garcian kanssa, Darren Lemken toimiessa käsikirjoittajana.[150] New Line Cineman puheenjohtaja Toby Emmerich kertoi Entertainment Weeklyn haastattelussa, että elokuva on sävyltään erilainen kuin Batman v Superman: Dawn of Justice: hauska ja huumorintajuinen, mutta todellisilla panoksilla.[151] Lokakuussa Warner Bros. julkisti elokuvan virallisesti nimellä Shazam!.[75] Tammikuussa 2017 Henry Gaydenin paljastettiin työstävän uutta käsikirjoitusta.[152] Heinäkuussa David F. Sandberg vahvistettiin elokuvan ohjaajaksi ja tuotannon paljastettiin alkavan vuoden 2018 alussa.[153]

Vaikka alun perin toisin ilmoitettiin, Dwayne Johnson ei esiinnykään elokuvassa Mustaa Adamin roolissa, mutta esittää pääosaa hahmon omassa sooloelokuvassa.[154] Sandberg ilmoitti aikovansa etsiä erilliset näyttelijät sekä Billy Batsonille että Shazamille.[155] Esituotanto alkoi elokuussa 2017.[156] Elokuva tullaan kuvaamaan Torontossa helmikuun ja toukokuun 2018 välisenä aikana.[157] Lokakuussa 2017 Zachary Levi vahvistettiin Shazamin esittäjäksi.[158] Marraskuussa Grace Fulton liittyi näyttelijäkaartiin Mary Bromfieldin roolissa.[159] Elokuvan pääroisto on tohtori Thaddeus Sivana, näyttelijänään Mark Strong.[160][161] Myöhemmin saman kuukauden aikana Asher Angel valittiin Shazamin todellisen minän, Billy Batsonin, rooliin.[162] Joulukuussa Jack Dylan Grazer valittiin näyttelemään Frederick ”Freddy” Freemania, Batsonin parasta ystävää. Myöhemmin saman kuukauden aikana Jovan Armand, Ian Chen ja Faithe Herman valittiin näyttelemään Pedro Peñaa, Eugene Choita ja Darla Dudleya.[163][164][165][166] Tammikuussa 2018 Ron Cephas Jones osallistui neuvotteluihin näyttelemään Shazamin tietäjää, jolta Billy Batson sai voimansa.[167] Cephas Jones valittiin rooliin alun perin, mutta joutui jättämään projektin aikatauluongelmiensa vuoksi, joten tietäjän uudeksi näyttelijäksi valittiin Djimon Hounsou.[168]

Kuvaukset alkoivat tammikuussa 2018 ja päättyivät 11. toukokuuta 2018.[169][170] Kuvaukset sijoittuivat pääosin Torontoon, Kanadaan, sekä Pinewood Studiosin tiloihin että useisiin eri paikkoihin kaupungissa.[171] Elokuvan suunniteltu ensi-ilta on 5. huhtikuuta 2019.[99]

Birds of Prey (2020)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Birds of Prey (elokuva)

Marraskuussa 2016 julkistettiin, että Birds of Prey, samannimiseen supersankariryhmään perustuva elokuva, oli kehitteillä, Christina Hodson olleessa sitoutuneensa käsikirjoittajaksi.[172] Huhtikuussa 2018 Warner Bros. palkkasi Cathy Yanin ohjaajaksi, Margot Robbien, Sue Krollin ja Bryan Unklessin toimiessa projektin tuottajina ja Robbien palatessa Suicide Squadista Harley Quinnin rooliin. Elokuvan odotetaan olevan elokuvasarjan ensimmäinen R-ikärajoitettu (Suomessa 16) ja sillä on aiempia elokuvia pienempi budjetti.[173] Birds of Preyn jäseninä elokuvassa ovat Harley Quinn, Dinah Laurel Lance / Musta Kanarialintu sekä Helena Bertinelli / Metsästäjätär. Elokuvan hahmoihin kuuluvat myös 12-vuotias Cassandra Cain sekä etsivä Renee Montoya.[174] Elokuvan pääroistona on Roman Sionis / Black Mask.[175] Elokuvan esituotanto alkoi heinäkuussa 2018,[176] kuvausten tullessa alkamaan Los Angelesissa 15. tammikuuta 2019.[177][178][179] Elokuva tulee saamaan ensi-iltansa 7. helmikuuta 2020.[180]

Wonder Woman 1984 (2020)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Wonder Woman 1984

Kesäkuussa 2017 Geoff Johns ja Patty Jenkins alkoivat luonnostella tarinaa Wonder Womanin jatko-osalle.[181] Heinäkuussa Johns ilmoitti työstävänsä elokuvan käsikirjoitusta.[182] Saman kuukauden aikan jatko-osa julkistettiin virallisesti ja Gadot vahvisti palaavansa Ihmenaisen rooliin.[183][184] Syyskuussa Jenkins sitoutui palaamaan ohjaajaksi ja David Callaham liittyi Jenkinsin ja Johnsin mukaan elokuvan käsikirjoittajaksi. Lisäksi elokuvan paljastettiin sijoittuvan kylmän sodan aikaan 1980-luvulle.[185][186][187] Esituotanto alkoi joulukuussa 2017 ja kuvaukset kesäkuussa 2018.[188] Maaliskuussa 2018 Kristen Wiig valittiin näyttelemään elokuvan roistoa, Barbara Ann Minervaa / Gepardia.[189][190] Saman kuukauden aikana Pedro Pascal liittyi näyttelijäkaartiin.[191]

Tuotanto alkoi Washingtonissa ja Pohjois-Virginiassa 13. kesäkuuta 2018.[192] Muita elokuvan kuvauspaikkoja ovat Warner Bros. Studiosin tilat Leavesdenissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sekä Teneriffa ja Fuerteventura, Kanariansaarilla.[193][194][195][196] Elokuva tulee saamaan ensi-iltansa 5. kesäkuuta 2020.[197]

The Flash (2021)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2013 Greg Berlanti kehitti Warner Brosille elokuvaa Salamasta.[198] Lokakuussa 2014 Warner Bros. julkisti elokuvan nimellä The Flash ja ilmoitti sen suunnitelluksi ensi-illaksi 16. maaliskuuta 2018[75][67] Ezra Miller on valittu näyttelemään Salamaa.[67] Alkuperäisen käsikirjoituksen luonnostelivat Berlanti, Chris Brancato, Michael Green ja Marc Guggenheim.[199] Elokuvan käsikirjoittajiksi valittiin alun perin Phil Lord ja Chris Miller, joita kaavailtiin alun perin myös ohjaajiksi.[200] Seuraavien kahden vuoden aikana Seth Grahame-Smith ja Rick Famuyiwa olivat kumpikin olleet sitoutuneina elokuvan ohjaajaksi, mutta eronneet studion kanssa sattuneiden luovien erimielisyyksien vuoksi.[201][202] Tammikuussa 2017 Variety raportoi Joby Haroldin tekevän uuden käsikirjoituksen.[203] Heinäkuussa 2017 elokuvan nimi muutettiin muotoon Flashpoint,[183] joka perustuu samannimiseen sarjakuvaan.[204] Tammikuussa 2018 John Francis Daley ja Jonathan Goldstein olivat neuvotteluissa elokuvan ohjaajiksi.[205] Zack Snyder, Alex Gartner, Geoff Johns, Dan Mazer, Richard Suckle, Deborah Snyder, Phil Lord, Chris Miller, Jon Berg ja Denise Di Novi toimivat projektin tuottajina. Huhtikuussa 2018 Dan Mazeau liittyi mukaan yhdeksi käsikirjoittajista ja ilmoitettiin, ettei Flashpoint enää olekaan elokuvan nimi.[206] Grahame-Smith ja Brancato liittyivät myös käsikirjoittajiksi.[207] Kuvausten suunniteltiin alkavan Atlantassa helmikuussa 2019 ja sijoittuvan myös Leavensdeniin, Englantiin, mutta käsikirjoitustyön viivästymisen vuoksi kuvausten alkamisajankohtaa siirtyykin myöhemmälle vuoteen 2019.[208][209][210] ohjaajien käyttäessä inspiraationaan Paluu tulevaisuuteen -elokuvia.[211] The Flashin suunnitellaan saavan ensi-iltansa vuonna 2021.[210]

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt Reeves, The Batmanin ohjaaja

Lokakuussa 2014 julkistettiin, että uusi Batman-elokuva aiotaan julkaista vuosien 2016 ja 2020 välisenä aikana.[75] Heinäkuussa 2015 paljastettiin, että Ben Affleck oli ollut pääosan lisäksi neuvotteluissa myös kyseisen elokuvan ohjaajaksi sekä toiseksi käsikirjoittajaksi Geoff Johnsin kanssa.[212] Maaliskuussa 2016 toinen William Morris Endeavorin toimitusjohtajista, Patrick Whitesell, vahvisti Affleckin tehneen jo käsikirjoituksen Batman-sooloelokuvalle.[213] Huhtikuussa Warner Bros. vahvisti Affleckin tulevan ohjaamaan elokuvan.[214] Toukokuussa 2016 Jeremy Irons olevansa mukana ”The Batmanin toteuttamisessa”,[215] Affleckin vahvistaessa, että elokuva lainaisi elementtejä sarjakuvista, mutta olisi pääosin ”alkuperäinen tarina”.[216] Elokuussa 2016 Affleck julkaisi Twitterissä koekuvaa Slade Wilsonista / Deathstrokesta. Syyskuussa Johns paljasti Joe Manganiellon olevan valittu näyttelemään hahmoa.[217] Joulukuussa 2016 Greg Silverman vahvisti, että elokuvan ensi-ilta tulee olemaan vuonna 2018.[218] The Guardianin haastattelussa, Affleck ilmoitti The Guardianin haastattelussa, ettei elokuvalla ole vielä hyväksyttyä käsikirjoitusta, ja että hän ohjaa elokuvan vain jos tuntee elokuvan olevan hieno.[219] Tammikuussa 2017 Affleck ilmoitti, ettei ohjaa elokuvaa, jotta voisi keskittyä pääroolin esittämiseen. Hän kuitenkin jatkaa yhä käsikirjoittajana, tuottajana ja pääosan esittäjän.[220] Lisäksi Chris Terrio teki elokuvalle uuden käsikirjoituksen.[221] Helmikuussa 2017 vahvistettiin, että elokuvan nimi on The Batman ja että Matt Reeves ohjaisi elokuvan.[222] Kesäkuussa Reeves kertoi elokuvan keskittyvän hahmon etsiväpuoleen Hitchcock-vaikutteisella noir-tyylillä, joka korostaa Batmanin mieltä ja sydäntä tarinankerrontatekniikoissa.[223] Heinäkuussa Reeves vahvisti, että käsikirjoitus tullaan kirjoittamaan uudelleen, jotta se sopisi hänen tyyliinsä ja visioonsa elokuvasta.[224]

Kehityksessä olevia projekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä julkaisuaikataulussa julkistettujen elokuvien lisäksi, Warner Bros. on paljastanut, että muitakin DC Comicsin hahmoihin perustuvia elokuvia on kehityksessä.[225] Aiemmat elokuvat viittaavat näiden hahmojen olevan olemassa Worlds of DC:ssä, vihjaillen näiden tulevan mahdollisesti esiintymään tulevissa elokuvissa.[226][227]

Cyborg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva julkistettiin lokakuussa 2014 ja pääosassa näyttelee Ray Fisher.[75][66] Elokuvan alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta on 3. huhtikuuta 2020.[99]

Green Lantern Corps[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi Vihreä Lyhty -elokuva julkistettiin lokakuussa 2014 [86] Elokuvan virallinen nimi Green Lantern Corps julkistettiin vuoden 2015 San Diego Comic-Con Internationalissa.[228] Tammikuussa 2017 paljastettiin, että Goyer ja Justin B. Rhodes käsikirjoittavat elokuvan, Goyerin ja Geoff Johnsin tarinaluonnoksen pohjalta. Goyer on myös elokuvan tuottaja, Johnsin ja Jon Bergin toimiessa vastaavina tuottajina. Samassa raportissa vahvistettiin myös, että Hal Jordan ja John Stewart ovat Vihreät Lyhdyt, joihin elokuva pääosin keskittyy.[229] Elokuvan alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 24. heinäkuuta 2020.[230]

Black Adam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2017 julkistettiin, että antisankari/superroisto Musta Adam saisi oman elokuvan, näyttelijänään Dwayne Johnson.[231]

Justice League Dark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2013 Guillermo del Toro vahvisti työstävänsä supersankariryhmään Justice League Dark perustuvaa elokuvaa työnimellä Dark Universe ja etsivänsä sille käsikirjoittajaa.[232] Hän paljasti, että tarinan hahmot olisivat John Constantine / Hellblazer, Alec Howard / Rämeen olento, Jason Blood / Demoni Etrigan, Jim Corrigan / Aave, Nimue Inwudu / Madame Xanadu, Boston Brand / Deadman ja Zatanna Zatara.[232][233] Marraskuussa 2014 del Toro vahvisti luovuttaneensa käsikirjoituksen tarkastettavaksi Warner Brosille.[234] Joulukuussa del Toro paljasti, että elokuva tulisi olemaan osa Worlds of DC:tä.[235] Kesäkuussa 2015 del Toro ei ollut enää mukana projektissa.[236] Elokuussa 2016 raportoitiin, että Doug Liman on palkattu ohjaajaksi.[237] Toukokuussa 2017 Liman vetäytyi projektista aikataulunsa vuoksi.[238] Heinäkuussa San Diego Comic-Conissa elokuvan viraliseksi nimeksi julkistettiin Justice League Dark.[183]

Nimeämätön Justice League -jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva julkistettiin alun perin lokakuussa 2014 nimellä Justice League Part Two ja alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 14. kesäkuuta 2019.[86] Zack Snyder ohjaa elokuvan.[239] Joulukuussa 2016 The Hollywood Reporter raportoi ensi-iltaa siirrettävän The Batmanin sovittamiseksi julkaisuaikatauluun.[240]

Nimeämätön Man of Steel -jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2014 julkistettiin, että Man of Steelille tullaan toteuttamaan jatko-osa ja Cavillin palaavan rooliinsa.[75] Marraskuussa 2016 Amy Adams vahvisti käsikirjoituksen olevan työn alla.[241]

Suicide Squad 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2016 ilmoitettiin, että Suicide Squadille on kehitteillä jatko-osa.[242] Helmikuussa 2017 studio oli rajannut mahdollisiksi ohjaajaehdokkaiksi Mel Gibsonin, Jonathan Levinen, Ruben Fleischerin ja Daniel Espinosan.[243][244] Maaliskuussa Adam Cozad palkattiin käsikirjoittajaksi.[245] Käsikirjoituksen kanssa sattuneiden viivästysten vuoksi Gibson vetäytyi ohjaajaehdokkaiden joukosta ja heinäkuussa Jaume Collet-Serra nimettiin studion vahvimmaksi ehdokkaaksi jatko-osan ohjaajaksi. Zak Penn oli myös luovuttanut studiolle uuden tarinaluonnostelman, jonka pohjalta alettiin työstää uutta käsikirjoitusta. Studio tulee aloittamaan tuotannon vuoden 2018 aikana,[246] ja elokuva julkistettiin San Diego Comic-Conissa nimellä Suicide Squad 2.[183] Syyskuussa 2017 Gavin O’Connor vahvistettiin elokuvan käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi.[247][248]

Tammikuussa 2018 Variety raportoi Michael De Lucan olevan yksi elokuvan tuottajista ja vahvisti Will Smithin, Jared Leton ja Margot Robbien palaavan edellisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa.[249] Saman kuukauden aikana Joel Kinnaman paljasti sosiaalisessa mediassa treenaavansa Jai Courtneyn ja Jay Hernandezin kanssa valmistautuakseen palaamaan itsekin omiin rooleihinsa.[250] Suicide Squad 2:n tuotannon on raportoitu alkavan lokakuussa 2018.[251]

Gotham City Sirens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2016, Harley Quinnille ilmoitettiin kaavailtavan elokuvaa, jossa esiintyisi myös muitakin DC Comicsin naispuolisia hahmoja. Margot Robbie palaisi rooliin ja olisi mukana myös tuottajana.[252] Syyskuussa 2016 ilmoitettiin, että Robbien juuri perustama studio LuckyChap Entertainment tulee osallistumaan elokuvan kehitykseen.[253] Marraskuussa 2016 vahvistettiin, että Christina Hodson käsikirjoittaa elokuvan.[254] Joulukuussa 2016 David Ayerin kerrottiin ohjaavan kyseinen spin-off -elokuva, jonka virallinen nimi on Gotham City Sirens, Geneva Robertson-Dworetin tehdessä elokuvalle uuden käsikirjoituksen.[255]

Nightwing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2017 Warner Bros. julkisti aikovansa kehittää Dick Graysoniin / Nightwingiin keskittyvän elokuvan, jonka ohjaajaksi on kiinnitetty Chris McKay ja käsikirjoittajaksi Bill Dubuque.[256]

Batgirl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2017 julkistettiin, että Joss Whedon oli neuvotteluissa Batgirl-elokuvan ohjaajaksi, käsikirjoittajaksi ja tuottajaksi.[257] Elokuva keskittyy Barbara Gordonin versioon hahmosta ja inspiraationa on The New 52 -sarjakuvajatkumon versio.[258]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. ‘Man of Steel’ Will Launch DC Shared Universe 11.4.2013. Screen Rant. Viitattu 23.4.2015. (englanniksi)
 2. Will Warner Brothers & DC Ever Catch Up To Marvel Television After Last Night's 'Agents of S.H.I.E.L.D.'? 9.4.2014. Forbes. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 3. DC Cinematic Universe Launched From Small Screen? - It's A Wrap! | Clevver Movies - Yahoo Screen Screen.yahoo.com. Viitattu May 25, 2014.
 4. Siegel, Lucas: DC Cinematic Multiverse News: Yeah, Robbie is Harley, & Guess Who's Coming to GOTHAM Newsarama. 10.11.2014. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 5. Beedle, Tim: Ten Moments that Mattered: Warner Bros. Announces its DC Entertainment Film Slate 23.12.2014. DC Comics. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 6. Staskiewicz, Keith: This Week's Cover: First look at Batman v Superman: Dawn of Justice's ultimate superhero showdown Entertainment Weekly. 2.7.2015. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 7. Owens, Jeremy: ‘Batman V Superman’ Empire Cover Revealed; Zack Snyder On The DCEU 26.7.2015. Screen Rant. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 8. Kevin Smith: Superman Lives Script Script-O-Rama. 27.3.1997. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 9. Kevin Spacey and Courtney Cox in Superman Lives? Superman Homepage. 4.3.1998. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 10. Akiva Goldsman: Batman vs Superman 2nd Draft Daily Scripts. 21.6.2002. Viitattu 1.8.2015.
 11. Jacks, Brian: EXCLUSIVE: Christian Bale Met For Superman Role In Wolfgang Petersen's 'Batman Vs. Superman' MTV News. 15.3.2010. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 12. McClintock, Pamela & Fritz, Ben: 'Justice' prevails for Warner Bros. Variety. 22.2.2007. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 13. Vineyard, Jennifer: Joss Whedon Won’t Write, Direct ‘Wonder Woman’ — Despite Doing ‘A Lot Of Legwork’ 2.2.2007. MTV News. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 14. Barnes,Jessica: David Goyer Booted Off The Flash Moviefone. 3.2.2007. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 15. Boland, Michaela: Will Australia get Justice League? Variety. 28.3.2008. (englanniksi)
 16. McClintock, Pamela: Justice League film gets script Variety. 15.6.2007. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 17. Garrett, Diane: George Miller to lead Justice League Variety. 20.9.2007. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 18. Frosty: Brandon Routh Exclusive Video Interview – Lie To Me Collider.com. 23.4.2008. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 19. Howard, Rachel: Interview: Is Christian Bale In or Out of WB’s 'Justice League'? IESB. 21.8.2007. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 20. Leaked Script For 'The Flash' Movie Reveals A Surprise Cameo sciencefiction.com. Viitattu 31.12.2013. (englanniksi)
 21. DC Cinematic Universe tvtropes.org. (englanniksi)
 22. Wieselman, Jarett: The Man At The Center Of DC’s TV Multiverse BuzzFeed. 23.10.2014. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 23. McClintock, Pamela: Warner Bros. Film Chief on 'Wonder Woman,' J.K. Rowling's 'Fantastic Beasts' Script and How DC Will Compete With Marvel The Hollywood Reporter. 3.6.2015. Viitattu 1.8.2015. (englanniksi)
 24. Salkowitz, Rob: Will The Big Changes At DC Films Bring A Glimpse Of Light? Forbes. 20.5.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 25. a b Lincoln, Ross: Warner Bros Responding To Fans & Critics With DC Films Shakeup Deadline. 17.5.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 26. Tapley, Kristopher: ‘Batman v Superman’: Where’s the Superhero Suit at Warner Bros.? Variety. 8.4.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 27. Abad-Santos, Alex: Batman v Superman should make Warner Bros rethink Zack Snyder. It isn't (yet) Vox. 9.4.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 28. Chitwood, Adam: What Does the DC Movie Universe Brain Trust Look Like? Collider. 29.4.2015. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 29. Riesman, Abraham: The New Co-Chief of DC Superhero Movies Is Big On Hope and Optimism Vulture. 18.5.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 30. Kit, Borys: 'Batman v. Superman' Fallout: Warner Bros. Shakes Up Executive Roles (Exclusive) The Hollywood Reporter. 17.5.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 31. Kit, Borys: 'Batman v. Superman' Fallout: Producer Charles Roven to Shift Role on DC Movies (Exclusive) The Hollywood Reporter. 24.5.2016. Viitattu 3.6.2016. (englanniksi)
 32. Lang, Brent: Warner Bros. Taps Walter Hamada to Oversee DC Films Production (EXCLUSIVE) Variety. 4.1.2018. Viitattu 30.1.2018. (englanniksi)
 33. Shaw-Williams, Hannah: The DC Extended Universe Has Been Officially Branded 'Worlds of DC' Screen Rant. 21.7.2018. Viitattu 21.7.2018. (englanniksi)
 34. Goldberg, Matt: Plot Synopsis for MAN OF STEEL Collider. 17.8.2011. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 35. a b Christopher Nolan on Batman and Superman 4.6.2010. Superhero Hype!. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 36. Finke, Nikki & Fleming Jr., Mike: @#!*% -mentor-superman-3-0-while-preparing-3rd-batman/ It's A Bird! It's A Plane! It's Chris Nolan! He'll Mentor Superman 3.0 And Prep 3rd Batman 9.2.2010. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 37. Schuker, Lauren A. E.: Warner Bets on Fewer, Bigger Movies The Wall Street Journal. 22.8.2008. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 38. Fleming Jr., Michael: SCOOP: Zack Snyder Directing Superman 4.10.2010. Deadline.com. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 39. Bierly, Mandi: Superman found: 'Tudors' star Henry Cavill cast Entertainment Weekly. 30.1.2011. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 40. Yuan, Annie: Amy Adams Cast as Lois Lane in Zack Snyder's 'Superman' The Hollywood Reporter. 27.3.2011. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 41. Fleming Jr., Mike: Toldja! Michael Shannon Gets Villain Role In Superman Movie Deadline. 10.4.2011. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 42. Kit, Borys: Diane Lane to Play 'Superman's' Mom Martha Kent The Hollywood Reporter. 2.3.2011. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 43. Jensen, Jeff: Kevin Costner officially cast in Zack Snyder's 'Superman' reboot Entertainment Weekly. 17.3.2011. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 44. Franich, Darren: Russell Crowe: Superman's Jor-El? Entertainment Weekly. 15.6.2011. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 45. Laurence Fishburne To Play Perry White In 'Man Of Steel' Deadline. 2.8.2011. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 46. Merrion, Paul: Superman flying into Chicago in August for filming Crain's Chicago Business. 28.7.2011. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 47. McNary, Dave: Man of Steel Live Stream: Watch the Red Carpet Premiere Variety. 10.6.2013. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 48. Davis, Edward: Zack Snyder's Superman Film Man Of Steel Moves To June 14, 2013 indieWire. 21.7.2011. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 49. Batman vs. Superman Synopsis Revealed Collider. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 50. Vejvoda, Jim: Zack Snyder, David Goyer Back for Man of Steel Sequel ign.com. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 51. Sperling, Nicole: Comic-Con 2013: 'Superman & Batman' movie will follow 'Man of Steel' Los Angeles Times. 20.7.2013. Viitattu 21.9.2013. (englanniksi)
 52. Comic-Con 2013: ‘Superman & Batman’ movie will follow 'Man of Steel' - Hero Complex – movies, comics, pop culture – Los Angeles Times Hero Complex - movies, comics, pop culture - Los Angeles Times. 20.7.2013. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 53. Anders, Charlie Jane: They're doing a Superman/Batman movie... but that's not the big news io9. 20.7.2013. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 54. Johnson, Scott: Zack Snyder Clarifies Batman Vs. Superman Is Not An Adaptation Of Frank Miller’s The Dark Knight Returns 12.11.2013. Comicbook.com. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 55. Schillaci, Sophie: Ben Affleck Is Batman for 'Man of Steel' Sequel The Hollywood Reporter. 22.8.2013. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 56. a b Kroll, Justin: New Actresses Test for ‘Batman vs. Superman’...as Wonder Woman? (EXCLUSIVE) Variety. 7.11.2013. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 57. Batman-Superman Film Enlists 'Argo' Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 18.12.2013. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 58. Jesse Eisenberg and Jeremy Irons Join the Cast of Warner Bros. Pictures’ Untitled Superman/Batman Film from Director Zack Snyder Business Wire. 31.1.2014.
 59. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: Warner Bros. Unveils Title of New Batman-Superman Film 21.5.2014. The Hollywood Reporter. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 60. Vasquez, Danny: Batman, Superman step onto the field 15.10.2013. East Los Angeles College Campus News. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 61. Gettell, Oliver: 'Batman v Superman: Dawn of Justice' starts shooting in Detroit Los Angeles Times. 21.5.2014. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 62. Gomez, Luis: Batman-Superman movie expected to film in Illinois in mid May 20.3.2014. Chicago Tribute. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 63. Jayson, Jay: Zack Snyder Announces Batman V. Superman Red Carpet Premiere In Mexico City Comicbook.com. 15.2.2016. Viitattu 29.3.2016. (englanniksi)
 64. Sneider, Jeff & Cunningham, Todd: Warner Bros. Blinks in Marvel Showdown: ‘Batman v Superman’ Avoids ‘Captain America 3' 6.8.2014. The Wrap. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 65. Turan, Kenneth: 'Batman v Superman,' with Ben Affleck and Henry Cavill, is a gritty superhero showdown Los Angeles Times. 23.3.2016. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 66. a b Kroll, Justin: Ray Fisher to Play Cyborg In 'Batman-Superman' (Exclusive) Variety. 24.4.2014. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 67. a b c Kroll, Justin: 'The Flash' Movie to Star Ezra Miller in 2018 Variety. 15.10.2014. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 68. a b Ford, Jessica & Kit, Borys: Jason Momoa to Play Aquaman in 'Batman v. Superman: Dawn of Justice' The Hollywood Reporter. 16.6.2014. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 69. Breznican, Anthony: Batman v Superman deleted scene features new villain — spoiler alert Entertainment Weekly. 28.3.2016. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 70. Valentine, Evan: 'Batman v Superman': Theatrical Cut v Extended Cut – New Scenes Revealed in Detail Collider. 3.7.2016. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 71. New ‘Suicide Squad’ Plot Synopsis Reveals New Details About the Supervillain Movie Screen Crush. 15.12.2015. Viitattu 19.2.2016. (englanniksi)
 72. McNary, Dave: Warner Bros. sets up ‘Suicide Squad’ Variety. 26.2.2009. (englanniksi)
 73. Kroll, Justin: Warner Bros. Circling David Ayer for DC Comics’ ‘Suicide Squad’ (Exclusive) Variety. 19.9.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 74. Kit, Borys: "Scribe In for 'Suicide Squad' Pact" 25.2.2009. The Hollywood Reporter. (englanniksi)
 75. a b c d e f g h i Franich, Darren: Warner Bros. announces 10 DC movies, including 'Wonder Woman' Entertainment Weekly. 15.10.2014. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 76. Goldberg, Matt: Exclusive: Margot Robbie to Play Harley Quinn in SUICIDE SQUAD Collider. 10.11.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 77. Kroll, Justin: ‘Suicide Squad’ Cast Revealed: Jared Leto to Play the Joker, Will Smith is Deadshot Variety. 2.12.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 78. Mayimbe, El: EXCLUSIVE: Viola Davis Bags Amanda Waller Role In 'Suicidee Squad' 16.12.2014. Latino Review. (englanniksi)
 79. Tom Hardy Drops Out of Suicide Squad 22.9.2015. IGN. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 80. Sneider, Jeff & Ge, Linda: Joel Kinnaman to Replace Tom Hardy as Rick Flagg in WB's 'Suicide Squad' 13.2.2015. The Wrap. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 81. Suicide Squad Casts Adewale Akinnuoye-Agbaje As Killer Croc comicbook.com. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 82. Suicide Squad: two more added to the cast denofgeek.com. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
 83. David Ayer on Twitter Twitter. 3.5.2015. Viitattu 5.6.2016. (englanniksi)
 84. Vlessing, Etan: David Ayer's 'Suicide Squad' to Shoot in Toronto For Warner Bros. The Hollywood Reporter. 1.12.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 85. Kroll, Justin: 'Suicide Squad': David Ayer Tweets Cast and Crew Photo on Final Day of Production Variety. 28.8.2015. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 86. a b c Fischer, Russ: DC Comics Movies Announced: 'Suicide Squad,' 'Wonder Woman,' 'Justice League,' 'The Flash,' 'Aquaman' /Film. 15.10.2014. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 87. McMillan, Graeme: It's All Too Much: 'Suicide Squad' and the Way DC Movies Connect Together The Hollywood Reporter. 9.8.2016. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 88. McMillan, Graeme: The Comic Book Background Behind 'Suicide Squad's' Mid-Credits Scene The Hollywood Reporter. 8.8.2016. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 89. Kroll, Justin: ‘Wonder Woman’ Gal Gadot Signs Three-Picture Deal with Warner Bros. 23.1.2014. Variety. Viitattu 23.9.2015. (englanniksi)
 90. Wonder Woman director confirmed: Game of Thrones' Michelle MacLaren to helm DC's first female superhero movie 25.11.2014. Mirror.co.uk. Viitattu 23.9.2015. (englanniksi)
 91. Kit, Borys: 'Wonder Woman' Movie Lassoes 'Pan' Writer (Exclusive) 4.12.2014. The Hollywood Reporter. Viitattu 23.9.2015. (englanniksi)
 92. Zoller Seitz, Matt: The Other Wonder Woman: Michelle MacLaren Is the Best Director on TV Vulture. 21.12.2014. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 93. Kit, Borys: 'Wonder Woman' Movie Loses Director Michelle MacLaren (Exclusive) The Hollywood Reporter. 13.4.2015. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 94. Kit, Borys: 'Wonder Woman' Finds A Director (Exclusive) The Hollywood Reporter. 15.4.2015. (englanniksi)
 95. Sneider, Jeff: Chris Pine Closes Deal to Star Opposite Gal Gadot in 'Wonder Woman' (Exclusive) 28.7.2015. The Wrap. Viitattu 23.9.2015. (englanniksi)
 96. Romano, Nick: Wonder Woman reviews hail Gal Gadot's 'revelatory,' 'refreshing' performance Entertainment Weekly. 30.5.2017. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
 97. McMillan, Graeme: A Closer Look at That 'Wonder Woman' Twist The Hollywood Reporter. 3.6.2017. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
 98. Derschowitz, Jessica: Wonder Woman movie: First photo of Gal Gadot, cast details revealed Entertainment Weekly. 21.11.2015. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 99. a b c Ford, Rebecca: Warner Bros. Pushes 'Jungle Book' to 2018, 'Wonder Woman' Gets New Date The Hollywood Reporter. 6.4.2016. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
 100. Official ‘Justice League’ Synopsis and Logo Revealed Collider.com. 21.6.2016Viitattu=21.6.2016. (englanniksi)
 101. Finke, Nikki: ‘Man Of Steel’ Sequel Underway With Zack Snyder And David S. Goyer 10.6.2013. Deadline.com. Viitattu 24.9.2015. (englanniksi)
 102. Stedman, Alex: Zack Snyder to Direct ‘Justice League’ Movie Variety. 27.4.2014. Viitattu 24.9.2015. (englanniksi)
 103. Robinson, Will: 'Batman v Superman: Dawn of Justice' writer Chris Terrio discusses movie Entertainment Weekly. 11.3.2016. Viitattu 16.5.2017. (englanniksi)
 104. Romano, Nick: Justice League teaser poster calls to 'unite' the DC heroes Entertainment Weekly. 23.3.2017. Viitattu 16.5.2017. (englanniksi)
 105. What it's like to be a real-life Amazon on the set of 'Wonder Woman'Tekijä=Woerner, Meredith Los Angeles Times. 2.6.2017. ”Nielsen: And [Wright and I] got to do more in "Justice League" as well.” (englanniksi)
 106. Mottram, James: Ciaran Hinds on Bleed for This, playing a supervillain in Justice League and asking old friend Liam Neeson for motion-capture performance tips The Independent. 29.3.2017. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
 107. a b Breznican, Anthony: Justice League begins shooting April 11 Entertainment Weekly. 21.2.2016. Viitattu 16.5.2017. (englanniksi)
 108. Romano, Nick: Justice League: Ben Affleck, Jason Momoa celebrate at wrap party Entertainment Weekly. 15.10.2016. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
 109. Kit, Borys: Zack Snyder Steps Down From 'Justice League' to Deal With Family Tragedy The Hollywood Reporter. 22.5.2017. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
 110. McDonagh, Ross: A league of their own! Ben Affleck and Gal Gadot scrub up with their co-stars at the Beijing premiere of Justice League Daily Mail. 27.10.2017. Viitattu 13.11.2017. (englanniksi)
 111. Ford, Rebecca: Justice League' Adds J.K. Simmons as Commissioner Gordon (Exclusive) The Hollywood Reporter. 7.3.2016. Viitattu 6.6.2016. (englanniksi)
 112. a b Kile, Meredith B.: EXCLUSIVE: Amber Heard Confirms Her 'Aquaman' Role in 'Justice League', Dishes on 'Interesting' Mera Costume ET Online. 17.3.2016. Viitattu 6.6.2016. (englanniksi)
 113. Couch, Aaron: 'Justice League' Trailer: The Moments That Deserve a Closer Look The Hollywood Reporter. 25.3.2017. Viitattu 17.7.2017. (englanniksi)
 114. Stowe, Dusty: Justice League: Joss Whedon Officially Getting Co-Writing Credit Screen Rant. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
 115. Man of Steel (2013) Box Office Mojo. Viitattu 1.10.2018.
 116. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Box Office Mojo. Viitattu 23.7.2018.
 117. Suicide Squad (2016) Box Office Mojo. Viitattu 1.10.2018.
 118. Wonder Woman (2017) Box Office Mojo. Viitattu 2.9.2018.
 119. ‘Justice League’: Warner Bros. CEO Reportedly Mandated a Runtime Under 2 Hours Collider. 6.11.2017. Viitattu 4.2.2017. (englanniksi)
 120. Justice League (2017) Box Office Mojo. Viitattu 1.10.2018.
 121. DC Extended Universe Movies at the Box Office Box Office Mojo. Viitattu 21.4.2016.
 122. Rotten Tomatoes: Man of Steel (2013) Flixster. Viitattu 2.9.2018. (englanniksi)
 123. Man of Steel Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 2.2.2016. (englanniksi)
 124. Cunningham, Todd: CinemaScore Gets 'A' From Studios, Especially When It Counters Critics TheWrap. 17.6.2013. Viitattu 7.8.2016. (englanniksi)
 125. Rotten Tomatoes: Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) Flixster. Viitattu 2.9.2018. (englanniksi)
 126. Batman v Superman: Dawn of Justice Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 28.3.2016. (englanniksi)
 127. D'Alessandro, Anthony: 'Batman V Superman' $170M Opening Is An All-Time High For Warner Bros. & Pre-Summer: Why Complain? – Saturday B.O. Deadline. 26.3.2016. Viitattu 28.3.2016. (englanniksi)
 128. Rotten Tomatoes: Suicide Squad (2016) Flixster. Viitattu 2.9.2018. (englanniksi)
 129. Suicide Squad Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 7.8.2016. (englanniksi)
 130. D'Alessandro, Anthony: ‘Suicide Squad’ Looking To Loot Year’s Third Biggest Opening With $140M-$145M Deadline. 5.8.2016. Viitattu 7.8.2016. (englanniksi)
 131. Rotten Tomatoes: Wonder Woman (2017) Flixster. Viitattu 1.10.2018. (englanniksi)
 132. Wonder Woman Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.6.2017. (englanniksi)
 133. D'Alessandro, Anthony: 'Wonder Woman' Breaks Glass Ceiling For Female Directors With $97M+ Debut; Earns ‘A’ CinemaScore Deadline.com. 3.6.2017. Viitattu 3.6.2017. (englanniksi)
 134. Rotten Tomatoes: Justice League (2017) Flixster. Viitattu 1.10.2018. (englanniksi)
 135. Justice League Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)
 136. D'Alessandro, Anthony: ‘Justice League’ Powers To $13M Thursday Night; Beats ‘Wonder Woman’ – Friday AM Update Deadline.com. 17.11.2017. Viitattu 18.11.2017. (englanniksi)
 137. ‘TMNT’ Filmmakers Talk Aliens & Dimension X in ‘Ninja Turtles’ Sequels 12.8.2014. The Hollywood Reporter. Viitattu 24.9.2015. (englanniksi)
 138. Fleming Jr., Mike: James Wan Sets ‘Aquaman’ Deal To Direct Jason Momoa In DC Warners Pic Deadline. 3.6.2015. Viitattu 24.9.2015. (englanniksi)
 139. a b c Production is Underway on Warner Bros. Pictures' Super Hero Action Adventure "Aquaman" Business Wire. 3.5.2017. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 140. Kit, Borys: 'Aquaman' Movie Hooks 'Gangster Squad' Writer The Hollywood Reporter. 22.7.2016. Viitattu 23.7.2016. (englanniksi)
 141. Fleming Jr., Mike: Patrick Wilson To Play 'Aquaman's Evil Half-Brother ORM Deadline. 12.12.2016. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 142. Kit, Borys: 'Aquaman' Finds Its Black Manta Villain With 'Get Down' Actor (Exclusive) The Hollywood Reporter. 31.1.2017. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 143. Sperling, Nicole: Nicole Kidman explains why she's diving in for Aquaman Entertainment Weekly. 2.4.2017. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 144. Dolph Lundgren Joins Jason Momoa in 'Aquaman' (Exclusive) The Hollywood Reporter. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 145. N'Duka, Amanda: 'Aquaman': 'Power Rangers' Star Ludi Lin Joins Jason Momoa In DC Comics Pic Deadline. 15.5.2017. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 146. Wan, James: Holy mackerel, you scampi serious — that’s finally a principal photography WRAP on Aquaman!! Thank You to an awesome cast & crew. twitter.com. 21.10.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 147. Hipes, Patrick: 'Aquaman' Swims To Christmas 2018 Date Where 'Avatar 2' Was Deadline. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 148. Fritz, Ben: The Great Comic-Book Movie Debate The Wall Street Journal. 11.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
 149. McNary, Dave: Advertisement Variety. 19.8.2014. Viitattu 25.9.2015. (englanniksi)
 150. Kroll, Justin: Dwayne Johnson to Play Black Adam in New Line’s 'Shazam,' Darren Lemke To Script (Exclusive) Variety. 3.9.2014. Viitattu 21.5.2017. (englanniksi)
 151. Franich, Darren: New Line: 'Shazam' will have 'a tone unto itself' and 'a sense of fun' 3.9.2014. Entertainment Weekly. Viitattu 25.9.2015. (englanniksi)
 152. Kit, Borys: Dwayne Johnson's DC Villain Black Adam Getting His Own Movie The Hollywood Reporter. 19.1.2017. Viitattu 28.1.5.2017. (englanniksi)
 153. Kit, Borys: 'Shazam!' Is Next DC Movie to Shoot (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.7.2017. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
 154. Errico, Marcus: Dwayne Johnson Won't Be in DC's 'Shazam!' Movie Yahoo!. 21.7.2017. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
 155. David Sandberg On Moving Right Into 'Shazam' From 'Annabelle: Creation' Heroic Hollywood. 25.8.2017. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
 156. Shazam! Officially Begins Pre-Production Screen Rant. 29.8.2017. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
 157. Upcoming: Toronto and Ontario What's Filming. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
 158. Hood, Cooper: Shazam! Casts Zachary Levi in Title Role Screen Rant. 27.10.2017. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
 159. Vassallo, Michael: DC Comic's 'Shazam!' Director Confirms Grace Fulton Is Mary Marvel Heroic Hollywood. 1.9.2017. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 160. Gonzalez, Umberto: Mark Strong In Talks To Play Doctor Sivana In DC's Shazam The Wrap. 2.11.2017. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 161. Mark Strong spills on Shazam! secrecy ContactMusic.com. 14.1.2018. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 162. Wilding, Josh: Warner Bros. And New Line's SHAZAM! Movie Has Finally Found Its Billy Batson ComicbookMovie.com. 6.11.2017. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 163. N'Duka, Amanda: It Actor Jack Dylan Grazer Joins Shazam Deadline. 6.12.2017. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 164. N'Duka, Amanda: Ian Chen & Jovan Armand Join Shazam Deadline. 12.12.2017. Viitattu 22.1.2018.
 165. Outlaw, Kofi: "DC's 'Shazam' Adds 'This Is Us' Actress Faithe Herman to Cast" Comicbook. 21.12.2017. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 166. N'Duka, Amanda: The Walking Dead's Cooper Andrews Joins Shazam Deadline. 19.12.2017. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 167. Holmes, Adam: Shazam looks to be adding a This Is Us star to play a major comic character CinemaBlend. 18.1.2018. Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)
 168. Hibberd, James: DC's Shazam! casts Guardians actor Djimon Hounsou as the Wizard Entertainment Weekly. 10.7.2018. Viitattu 13.7.2018.
 169. David F. Sandberg on Instagram: Let’s go!⚡️ Instagram. Viitattu 31.1.2018.
 170. Drum, Nicole: 'Shazam!' to Start Filming Next Spring Comicbook.com. 18.9.2017. Viitattu 13.6.2018. (englanniksi)
 171. Vlessing, Etan: Pinewood Toronto to Double Production Space as Hollywood Takes City to Full Capacity The Hollywood Reporter. 12.12.2017. Viitattu 13.6.2018. (englanniksi)
 172. Gonzalez, Umberto: Harley Quinn-Birds of Prey Movie's Screenwriter Revealed (Exclusive) TheWrap. 11.9.2016. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 173. Cooper, Freda: Exclusive: Margot Robbie confirms January production start for Birds of Prey, will have “much smaller budget” than other DC movies FlickeringMyth. 6.7.2018. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 174. Gonzalez, Umberto: Birds of Prey Revealed: Margot Robbie Film Will Feature Black Canary, Huntress, Cassandra Cain, Renee Montoya (Exclusive) TheWrap. 16.7.2018. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 175. Gonzalez, Umberto: Birds of Prey Villain Revealed as Black Mask, One of Batman’s Deadliest Foes (Exclusive) TheWrap. 6.8.2018. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 176. Patten, Dominic: Gary Oldman’s ‘Flying Horse,’ Margot Robbie’s ‘Birds Of Prey’ & Ben Affleck’s ‘Has-Been’ Among 19 Films Snaring California Tax Incentives The Hollywood Reporter. 23.7.2017. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 177. Fleming Jr., Mike: Cathy Yan Is Warner Bros' Choice To Direct Margot Robbie In Next Harley Quinn Film Deadline Hollywood. 17.4.2018. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 178. Brail, Nate: DC Films’ ‘Birds Of Prey’ Eyes 2019 Start Date; All-Female Crew (Exclusive) HeroicHollywood. 14.5.2018. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 179. Marc, Christopher: UPDATE: BIRDS OF PREY START DATE SET FOR MID-JANUARY IN LOS ANGELES TheGWW. 18.7.2018. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 180. Couch, Aaron: Margot Robbie's 'Birds of Prey' Gets 2020 Release Date The Hollywood Reporter. 24.9.2018. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
 181. Nyren, Erin: Patty Jenkins Developing 'Wonder Woman' Sequel (Exclusive) Variety. 20.6.2017. Viitattu 8.7.2017. (englanniksi)
 182. Errico, Marcus: 'Wonder Woman 2' Script Being 'Worked On Right Now' Yahoo!. 21.7.2017. Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)
 183. a b c d Truitt, Brian: Comic-Con: Ben Affleck confirms he's staying on as Batman in DC films USA Today. 22.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
 184. 'Wonder Woman' sequel title revealed Fox News. 24.7.2017. Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)
 185. Kroll, Justin: Patty Jenkins Closes Deal to Direct ‘Wonder Woman’ Sequel (EXCLUSIVE) Variety. Viitattu 13.11.2017. (englanniksi)
 186. Gonzalez, Umberto & Molloy, Tim: How Justice League Became A Frankenstein TheWrap. 29.11.2017. Viitattu 25.9.2018.
 187. Stauffer, Derek: Patty Jenkins Confirms Wonder Woman 2 Is Set In The ’80s ScreenRant. 24.4.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 188. Nambiar, Smitha: Director Patty Jenkins Confirms 'Wonder Woman 2' Is In Pre-Production PursueNews.com. 6.12.2017. Viitattu 23.3.2018.
 189. Fleming Jr., Mike: Kristen Wiig Being Lassoed For Villain Role On 'Wonder Woman 2' Deadline Hollywood. 28.2.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 190. Clark, Travis: 'Wonder Woman' director Patty Jenkins confirms Kristen Wiig will play the villain Cheetah in the sequel Business Insider. 9.3.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 191. Kroll, Justin: 'Narcos' Star Pedro Pascal Lands Key Role in 'Wonder Woman' Sequel (Exclusive) Variety. 29.3.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 192. Cameras Roll on Warner Bros. Pictures' 'Wonder Woman 1984' Business Wire. 13.6.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 193. Ritman, Alex: 5 London Studios Hollywood Loves The Hollywood Reporter. 19.2.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 194. Villaverde, Noah: ‘Wonder Woman 2’ Reportedly Shooting Stateside This Summer Heroichollywood.com. 18.3.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 195. Tenerife will be one of the filming locations for the next Wonder Woman movie guidetocanaryislands.com. 20.4.2018. Viitattu 25.9.2018. (englanniksi)
 196. Monserrat, David: El rodaje de 'Wonder Woman' desembarca a finales del verano Canarias7. 19.5.2018. Viitattu 25.9.2018. (espanjaksi)
 197. D'Alessandro, Anthony: ‘Wonder Woman 1984’ Flies To Summer 2020 Deadline. 22.10.2018. Viitattu 23.10.2018. (englanniksi)
 198. Goldberg, Lesley: 'Flash' Series From 'Arrow' Producers in the Works at CW The Hollywood Reporter. 30.7.2013. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
 199. Flash May Get His Own Show On CW; Arrow Will Introduce DC Hero LATimes. 30.7.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 200. Busch, Anita: 'The Flash' Movie: 'Lego' Guys Phil Lord & Christopher Miller Building Warner Bros Pic 9.4.2015. Deadline. (englanniksi)
 201. Kit, Borys: 'The Flash' Movie Loses Its Director (Exclusive) 29.4.2016. The Hollywood Reporter. (englanniksi)
 202. The Flash loses director Hollywood Reporter. 31.10.2016. Viitattu 1.11.2016. (englanniksi)
 203. Kroll, Justin: Joby Harold to Do Page-One Rewrite of ‘The Flash’ Script (EXCLUSIVE) Variety. 25.1.2017. Viitattu 28.1.2017. (englanniksi)
 204. McMillan, Graeme: New 'Flash' Movie Title Suggests It Could Shake Up the DC Universe The Hollywood Reporter. 22.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
 205. Kroll, Justin: ‘Flash’ Standalone Film Taps Directors John Francis Daley, Jonathan Goldstein (EXCLUSIVE) Variety. Viitattu 30.1.2018. (englanniksi)
 206. Kit, Borys: 'Flash' Movie Writer Dan Mazeau Tackling Ernie Cline's 'Armada' The Hollywood Reporter. 3.4.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 207. Prasad, R.A: The Flash Movie: Seth Grahame-Smith Gets A Writer Credit, Logan Writer Onboard PursueNews. 9.8.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 208. DiscussingFilm: DiscussingFilm on Twitter Twitter. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 209. Prasad, R. A.: The Flash Movie Reportedly Begins Filming Next Year In February, Location Revealed PursueNews. 3.8.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 210. a b Lang, Brent & Kroll, Justin: Flash Standalone Movie Pushes Start Date, Eyes 2021 Release (EXCLUSIVE) Variety. 15.10.2018. Viitattu 16.10.2018. (englanniksi)
 211. Kit, Borys: Warner Bros. Shifts DC Strategy Amid Executive Change-Up The Hollywood Reporter. 13.6.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 212. Kroll, Justin: ‘Batman’: Ben Affleck in Talks to Star in, Co-Write, Possibly Direct Standalone Movie 9.7.2015. Variety. Viitattu 25.9.2015. (englanniksi)
 213. McMillan, Graeme: Ben Affleck Has Written His Own 'Batman' Script The Hollywood Reporter. 30.3.2016. Viitattu 11.4.2016. (englanniksi)
 214. Geier, Thom: CinemaCon 2016: Studio chairman and CEO Kevin Tsujihara confirms longstanding rumors about the Oscar-winning filmmaker The Wrap. 12.4.2016. Viitattu 20.4.2016. (englanniksi)
 215. Curto, Eric: Jeremy Irons Possibly Confirms Batman Solo Film Title DCComicsMovie.com. 29.5.2016. Viitattu 5.6.2016. (englanniksi)
 216. McGloin, Matt: BEN AFFLECK SAYS BATMAN MOVIE WILL FEATURE ORIGINAL STORY Cosmic Book News. 31.5.2016. Viitattu 5.6.2016. (englanniksi)
 217. Fritz, Ben: Joe Manganiello Will Play Deathstroke in Ben Affleck’s Batman Movie The Wall Street Journal. 8.9.2016. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
 218. Fleming Jr., Mike: Warner Bros Shakeup: Greg Silverman Steps Down, Toby Emmerich Takes Top Production Post; Duo Set To Run NL Deadline. 14.12.2016. Viitattu 15.12.2016. (englanniksi)
 219. Palmer, Martyn: https://www.theguardian.com/film/2017/jan/01/ben-affleck-my-dreams-have-true-come-at-a-price The Guardian. 1.1.2017. Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)
 220. Justin, Kroll: Ben Affleck Will Not Direct ‘The Batman’ (EXCLUSIVE) Variety. Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)
 221. Fleming Jr., Mike: Ben Affleck Not Directing Batman Deadline. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)
 222. Fleming Jr., Mike: As You Read Here, Matt Reeves Is New 'Batman' Director Deadline. 23.2.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
 223. McMillan, Graeme: 'Batman' Director Matt Reeves Teases a "Noir-Driven" Movie The Hollywood Reporter. (englanniksi)
 224. Shanley, Patrick: 'Batman' Director Matt Reeves Has Dropped Ben Affleck's Script The Hollywood Reporter. 12.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
 225. Fleming Jr., Mike: Vertigo DC Movies Like Sandman Going To New Line; Warner Bros Keeps Batman, Superman, Justice League, Other DC Titles Deadline. 29.6.2015. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
 226. ‘Man of Steel’ director Zack Snyder promises references to DC Universe Batman News. 23.4.2013. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
 227. MAN OF STEEL Easter Egg Revealed; Has Possible Repercussions for MAN OF STEEL 2 Collider. 5.11.2012. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
 228. Albert, Brian: Comic Con 2015: Green Lantern Corps Movie Announced 11.7.2015. IGN. Viitattu 25.9.2015. (englanniksi)
 229. Fleming, Mike: Warner Bros Sets David Goyer, Justin Rhodes For Green Lantern Corps Deadline. 12.1.2017. Viitattu 12.1.2017. (englanniksi)
 230. Sneider, Jeff: ‘Godzilla 2,’ ‘Godzilla vs. Kong’ Stomp Out New Release Dates The Wrap. 10.5.2016. Viitattu 11.5.2016. (englanniksi)
 231. Kit, Borys: Dwayne Johnson's DC Villain Black Adam Getting His Own Movie The Hollywood Reporter. 19.1.2017. Viitattu 20.1.2017. (englanniksi)
 232. a b Collura, John: Guillermo del Toro Talks Dark Universe, His DC Comics Supernatural Heroes Movie IGN. 7.1.2013. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
 233. Cook, Tommy: Guillermo Del Toro Gives Updates on Justice League Dark and His HBO Series Monster; Premieres New Trailer For Pacific Rim Collider. 13.5.2013. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
 234. Hughes, Mark: Exclusive - 'Justice League: Dark' Script In Studio Hands Today Forbes. 25.11.2014. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
 235. Kendrick, Ben: Guillermo Del Toro: ‘Justice League Dark’ is Part of DC’s Shared Movie Universe Screen Rant. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
 236. Kit, Borys: Warner Bros. Moves 'Sandman' to New Line as Part of DC Comics Shuffle The Hollywood Reporter. 29.6.2015. Viitattu 21.4.20163 July 2015. (englanniksi)
 237. Kroll, Justin: Doug Liman to Direct ‘Dark Universe’ for DC, Warner Bros. (EXCLUSIVE) Variety. 24.8.2016. Viitattu 24.8.2016. (englanniksi)
 238. Kroll, Justin: Doug Liman Parts Ways With Justice League Dark Movie (Exclusive) Variety. 23.5.2017. Viitattu 24.5.2017. (englanniksi)
 239. Warner Bros. Unveils Full DC Movies Slate Through 2020 IGN. Viitattu 25.9.2015. (englanniksi)
 240. Kit, Borys: Zack Snyder Firming Up Post-'Justice League' Plans with 'The Last Photograph' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 9.12.2016. Viitattu 12.12.2016. (englanniksi)
 241. Melrose, Kevin: Amy Adams Confirms Man of Steel 2 Script is ‘in the Works’ CBR.com. 6.11.2016. Viitattu 29.11.2016. (englanniksi)
 242. Snider, Jeff: Will Smith, Joel Edgerton to Star in David Ayer’s Cop Thriller ‘Bright’ TheWrap. 2.3.2016. Viitattu 9.3.2016. (englanniksi)
 243. Kit, Borys: Warner Bros. Courts Mel Gibson to Direct 'Suicide Squad' Seque The Hollywood Reporter. 16.2.2017. Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)
 244. Kroll, Justin: Mel Gibson, Jonathan Levine and Ruben Fleischer Among Directors Being Considered for 'Suicide Squad 2' Variety. 16.2.2017. Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)
 245. Kit, Borys: 'Suicide Squad 2' Lands 'Legend of Tarzan' Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 15.3.2017. Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)
 246. Kit, Borys: 'Suicide Squad 2': 'The Shallows' Helmer Frontrunner to Direct The Hollywood Reporter. 11.7.2017. Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)
 247. Galuppo, Mia & Kit, Borys: Gavin O'Connor to Direct Suicide Squad 2 The Hollywood Reporter. 6.9.2017. Viitattu 30.1.2018. (englanniksi)
 248. Kroll, Justin: Suicide Squad 2: Gavin O’Connor to Write and Direct Sequel Variety. 6.9.2017. Viitattu 30.1.2018. (englanniksi)
 249. ‘Suicide Squad 2’: Michael De Luca Joins Charles Roven on Producer Team Variety. 11.1.2018. Viitattu 30.1.2018. (englanniksi)
 250. Hood, Cooper: Suicide Squad 2 Cast Are Preparing For Shoot ScreenRant. 18.1.2018. Viitattu 30.1.2018. (englanniksi)
 251. Schaefer, Sandy: Suicide Squad 2 Production Start Set for 2018 Screen Rant. 11.12.2017. Viitattu 30.1.2018. (englanniksi)
 252. Harley Quinn Movie in the Works at Warner Bros. With Margot Robbie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.5.2016. Viitattu 17.5.2016. (englanniksi)
 253. Margot Robbie Signs First-Look Deal With Warner Bros. (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.9.2016. Viitattu 28.9.2016. (englanniksi)
 254. Gonzalez, Umberto: Harley Quinn-Birds of Prey Movie’s Screenwriter Revealed (Exclusive) The Wrap. 11.11.2016. Viitattu 17.11.2016. (englanniksi)
 255. Kit, Borys: David Ayer, Margot Robbie Reteam for All-Female DC Villains Movie 'Gotham City Sirens' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 13.12.2016. Viitattu 14.12.2016. (englanniksi)
 256. Ford, Rebecca: Warner Bros. Plotting Live-Action 'Nightwing' Movie With 'Lego Batman Movie' Director The Hollywood Reporter. 23.2.2017. (englanniksi)
 257. McNary, Dave: ‘Batgirl’ Movie: Joss Whedon to Direct Standalone Film Variety. 30.3.2017. Viitattu 8.4.2017. (englanniksi)
 258. Breznican, Anthony: Joss Whedon will write and direct a Batgirl movie about Barbara Gordon Entertainment Weekly. 30.3.2017. Viitattu 8.4.2017. (englanniksi)