Rämeen olento

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rämeen olento
RämeenolentoVol5.jpg
Luoja(t) Len Wein
Bernie Wrightson
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Alex Olsen:
House of Secrets nro 92 (heinäkuu 1971)
Alec Holland:
Swamp Thing nro 1 (marraskuu 1972)
Henkilötiedot
Oikea nimi Alex Olsen
Alec Holland
Aaron Hayley
Pituus vaihteleva
Paino vaihteleva
Ryhmäsidokset Justice League Dark
Edelliset ryhmäsidokset Parliament of Trees
Voimat yli-inhimillinen vahvuus, elementtien hallinta, kyky muuttaa kokoa
Suhteet
Sukulaiset Abigail (vaimo)
Tefé (tytär)

Rämeen olento (engl. Swamp Thing) on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen kasvihumanoidiolento ja kasvillisuuden suojelia. Len Weinin ja Bernie Wrightsonin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuoden 1971 House of Secrets -sarjakuvan numerossa 92 yhden numeron mittaisena kauhutarinana. Sittemmin se liitettiin DC Comicsin jatkumoon ja teki esiintymisen 1972 nimikkosarjakuvassaan Swamp Thing, jossa alkuperäinen hahmo Alex Olsen korvattiin Alec Hollandilla. Rämeen olento on suolla elävä kasvismassasta koostuva vihreä jättikokoinen hirviö, joka syntyi Alec Holland -nimisen tutkijan jouduttua pommi-iskun kohteeksi. Hahmo seikkailee pitkäikäisessä nimikkosarjakuvassaan yrittäen suojella kotisuotaan, tai ympäristöä yleensä, erilaisilta yliluonnollisilta uhkilta.

Sarjaa ovat jatkaneet lukuisat käsikirjoittajat, merkittävimpänä ehkä Alan Moore, jonka käsikirjoitukset herättivät epäsuositun ja jo lähes haudatun hahmon henkiin 80-luvulla. 2000-luvulla Mooren käsikirjoittamat Rämeen olento -sarjakuvat on julkaistu suomeksi kolmena eri niteenä.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louisianan suoalueella sijaitsevassa salaisessa laboratoriossa tiedemies Alec Holland ja hänen vaimo Linda loivat kaavan, joka ratkaisisi minkä tahansa maan ruokaongelmat. Nathan Ellery rikospomon kätyrit Ferrett ja Bruno astuivat Alecin laboratorioon ja löivät hänet tajuttomaksi. He asentivat pommin rakennukseen ja lähtivät tiehensä. Alec heräsi juuri samaan aikaan, kun pommi räjähti ja hän syttyi palamaan. Alec juoksi suolle, jossa hän oli likomärkänä keksimästään aineesta. Se sulautui suon kasvillisuuden kanssa, joka imeytyi Alecin tietoisuuden ja muistin kanssa. Tietoisuuden omaava ihmismuotoinen kasvismassa nousi suosta, joka kutsui itseään Rämeen olennoksi. Hän luuli aluksi olleensa Alec Holland, joka muuntautui onnettomuuden myötä hirviöksi ja yritti saada ihmiskehonsa takaisin.

Rämeen olento taisteli aluksi tiedemiestä vastaan nimeltä Anton Arcane ja hänen luomiaan Un-Men ihmismutaatiohirviötä vastaan. Voitettuaan arkkivihollisensa hän joutui tekemisiin kenraali Sunderlandin kanssa, jonka joukot olivat suorittamassa salaistatehtävää. Rämeen olentoa ammuttiin päähän, kun hänen useat ystävät murhattiin. Rämeen olento vietiin tutkittavaksi, sillä hänessä piilee Hollandin luoma biokorjauskaava.[1] Sunderland palkkasi Jason Woodruen tutkimaan Rämeen olennon kehoa. Tutkimusten aikana Woodrue alkoi salailemaan tärkeää tietoa Rämeen olennosta, että se oli kasvi joka luuli olevansa Alec Holland, kun oikea Alec oli kuollut räjähdyksessä. Sunderlandin ja Woodruen yhteistyö päättyi huonoin välein, jonka vuoksi Woodrue nosti lämpötilaa plussan puolelle syväjäädytyksessä olleen Rämeen olennon. Se auttoi häntä korjaamaan vahingot, mutta löytäessään tiedemiesten muistiinpanot Rämeen olento raivostui ja tappoi Sunderlandin kadoten suolle.[2] Hän oli shokissa saadessaan selvillä todellisen alkuperänsä ja juurtui suolle kolmeksi viikoksi uneksien ja ollen yhteydessä luonnon voimaan The Green. Woodrue palasi suolle ja huomasi Rämeen olennon yhteyden The Greeniin, mutta kokemus vaikutti häneen negatiivisesti.[3] Rämeen olennon huomattua tiedemiehen korruptiota aiheuttavan vaikutuksen hän palautti itsensä takaisin hereille. Rämeen olento nappasi Woodreun ja vakuutti tiedemiehelle, että hänen taistelunsa eläimiä vastaan oli turhaa, sillä kasvillisuus ja eläimet tarvitsisivat toisiaan selviytyäkseen.[4] Myöhemmin Alec Hollandin aave ilmestyi Rämeen olennolle ja hän sai tietää että Alecin luuranko oli edelleen suon pohjalla. Rämeen olento sukelsi hakemaan sen ja antoi tiedemiehelle kunnollisen hautauksen. Se antoi Alecin hengen vapauttaa itsensä ja nousta taivaaseen.[5]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DiC Entertainment tuotti hahmon oman 5-osaisen animaatiosarjan, jota esitettiin vuonna 1991. Sarjassa Rämeen olento taistelee tohtori Arcanea vastaan, joka haluaa varastaan Alec Hollandin luoman kaavakkeen ollakseen kuolematon. Arcanen vuoksi Holland muuttui Rämeen olennoksi ja taistelee häntä ja muita suon uhkia vastaan Tomahawkin avustuksella. Sarjan tunnusmusiikki oli muunnelmaversio kappaleesta Wild Thing.[6]
  • Rämeen olento teki cameon Justice Leaguen jaksossa "Comfort and Joy".

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rämeen olento esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.
  • Se on pelattavana hahmona vuoden 2017 Injustice 2 -tappelupelissä.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1982
1989–1993
Dick Durock Swamp Thing Swamp Thing – mies suolta
The Return of Swamp Thing
1991 Len Carlson Swamp Thing
2011 Chilimbwe Washington DC Universe Online
2014 JB Blanc Lego Batman 3: Beyond Gotham
2015 Michael Dorn Infinite Crisis
2017
2020
Roger Cross Justice League Dark
Justice League Dark: Apokolips War
2017–2018 Fred Tatasciore Injustice 2
Lego DC Super-Villains
2017 John DiMaggio Batman and Harley Quinn
2016–2017 Mark Hamill Justice League Action
2019– Andy Bean
Derek Mears
Swamp Thing

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Swamp Thing (Volume 2) nro 20
  2. Swamp Thing (Volume 2) nro 21
  3. Swamp Thing (Volume 2) nro 22
  4. Swamp Thing (Volume 2) nro 24
  5. Swamp Thing (Volume 2) nro 28
  6. In the Early 1990s, “Swamp Thing” Had His Own Animated Series bloody-disgusting.com 30.5.2019 Viitattu 22.9.2020 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]