Hellblazer

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta John Constantine)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hellblazer on DC Comicsin Vertigo-merkin alla julkaisema sarjakuvasarja. Se sijoittuu nykyaikaan, yliluonnollisuuksia sisältävään vaihtoehtomaailmaan ja sen päähenkilönä on eräänlainen nykyaikainen velho John Constantine. Sarjakuva on jatkunut vuodesta 1988.

John Constantine-hahmon kehitti alun perin Alan Moore erääseen Rämeen olento-sarjan jaksoon. Alun perin Constantine oli Stingiä ulkonäöltään muistuttava, moraaliltaan kyseenalainen sadetakkiin pukeutuva nykyajan maagi ja seikkailija. Myös The Sandmanissa sivuosassa esiintyvälle hahmolle luotiin vuonna 1988 oma sarjakuvansa, Hellblazer, jonka käsikirjoittajana aloitti Jamie Delano ja piirtäjinä John Ridgway ja Dave McKean. Sarjakuvan nimeksi kaavailtiin ensin Hellraiseria, mutta kun samaan aikaan julkaistiin sarjakuvaan liittymätön Clive Barkerin samanniminen elokuva, nimi vaihdettiin.

Hellblazer on tummasävyinen sarjakuva, jonka päähenkilö Constantine tekee "suuremman hyvän" periaatteella moraalisesti kyseenalaisia asioita, kuten manipuloi ihmisiä toimimaan tavoitteidensa eteen, luoviessaan taustalla käytävässä suuressa yliluonnollisessa konfliktissa. Constantine aiheuttaa välillisesti monen ystävänsä kuoleman, ja ystävät vainoavat häntä silloin tällöin ilmestyvänä äänettömänä haamujoukkona. Tämän ja muiden syiden vuoksi Constantine kärsii psyykkisistä tuskatiloista, joita yrittää lievittää alkoholilla vajoten toisinaan kadulla eläväksi rappioalkoholistiksi saakka.

John Constantine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Constantine on työväenluokan velho, okkulttinen etsivä ja huijari Liverpoolista, joka on sijoitettu Lontooseen. Hänet tunnetaan loputtomasta kyynisyydestään, älyttömästä nokkeluudestaan, häikäilemättömästä oveluudestaan ​​ja jatkuvasta ketjutupakointistaan, mutta hän on myös intohimoinen humanitaarinen henkilö, jota ohjaa sydämellinen halu tehdä jotain hyvää elämässään.

Toisin kuin muut sarjakuvataikurit, Constantine ei usein käyttänyt taikuutta ennen New 52:ta ja eteenpäin hänen taikuuttaan, vaan valitsi ensisijaisesti luottaa älykkyyteensä, okkultismin tuntemukseen, vastustajien ja liittolaisten manipulointiin sekä laajaan kontaktiluetteloon. Vaikka hänen loitsutaitojensa kuvataan olevan keskinkertaisia, hänen keskeisiä painopistealueitaan ovat demonologia, demoninen kutsuminen, illuusiot ja ennustaminen, vaikka hänellä on myös joitain taitoja muilla aloilla, kuten nekromantia ja henkinen kommunikaatio. Noituutta käyttäessään Constantine on aseistautunut tiedolla monista maagisista loitsuista, rituaaleista ja kirouksista, kuten mieleenpainumisesta, nekromantiasta, illuusioista, näkymättömyydestä ja jopa maagisesta aikamatkailusta. Hänellä on laaja valikoima suojataikoja, kuten sigilejä ja taikapiirejä, jotka voivat suojella häntä sekä fyysisiltä että yliluonnollisilta hyökkäyksiltä. Constantinen taidot noitana paranivat New 52:n uudelleenkäynnistyksen jälkeen lisäämällä muita maagisia voimia, kuten teleportaatiota, vastaloitsuja, elementaalitaikuutta, telekineesiä ja immobilisaatiota. Hän voi käyttää taikuutta heijastaakseen hänelle vihollisilleen aiheutettuja vahinkoja. John kantaa mukanaan myös voimakkaita maagisia esineitä auttamaan häntä taistelussa, kuten The House of Mystery, joka toimii myös hänen kuljettajanaan universumin eri maailmoihin, ja hänen tavaramerkkinsä trenssi, jolla on voimakkaita demonisia voimia.

Johnin tunnusomaisin yliluonnollinen kyky on synkroninen aaltomatka, joka on Constantinen vaistomainen yliluonnollinen kyky tehdä omaa onneaan. Tämä on johtanut Johnin uskomattomaan onneen onnenpeleissä, kykyyn välttää vahinkoja ja paeta niitä, tavata oikeanlaisen liittolaisen, joka auttaa estämään tai pysäyttämään maailmanlopputapahtuman tapahtumisen ja muokkaamaan taistelua, jota hän käy, oman tahtonsa mukaan. Constantine kestää hyvin monia psyykkisiä hyökkäyksiä, kuten telepatiaa, omistamista ja mielenhallintaa.

Nykyään John Constantine on Justice League Dark ryhmän jäsen ja hänellä on romanttinen suhde Zatannan kanssa. Hän on myös joskus tehnyt yhteistyötä Batmanin kanssa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keanu Reevesin tähdittämä elokuva Constantine (2005) perustuu löyhästi Hellblazeriin. Fanit ovat syyttäneet sitä päähenkilön muuttamisesta: sarjakuvissa Constantine on maailmaa kiertävä englantilainen, joka yrittää luovia puolueettomana Taivaan ja Helvetin välisessä sodassa, kun taas elokuvassa hän on Los Angelesiin asettunut amerikkalainen, joka selvästi asettuu Taivaan puolelle.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt Ryan esittää Constantinea samannimisessä televisiosarjassa Constantine, jota esitettiin yhden tuotantokauden ja 13 jakson verran vuosina 2014-2015.

John Constantine esiintyi myös Arrow-televisiosarjan jaksossa "Haunted", The Flash -sarjan jaksossa "Crisis on Infinite Earths: Part Three" ja Legends of Tomorrow sarjan kolmannella ja neljännellä kaudella, joissa Matt Ryan uusi roolinsa.

Televisiosarjassa The Sandman esiintyi naispuolinen versio John Constantinesta nimeltä Johanna Constantine, jota esitti Jenna Coleman.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]