Teräsmies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teräsmies
Teräsmies (Kansikuva lehdestä Superman 204 (Vol. 2). Piirros: Jim Lee ja Scott Williams. © DC Comics.
Teräsmies (Kansikuva lehdestä Superman 204 (Vol. 2). Piirros: Jim Lee ja Scott Williams. © DC Comics.
Luoja(t) Joe Shuster
Jerry Siegel
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Action Comics nro 1 (kesäkuu 1938)
Henkilötiedot
Oikea nimi Clark Joseph Kent
Kal-El (kryptonilainen nimi)
Status Aktiivinen
Pituus 191 cm
Paino 102 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Clark Kent
Voimat Katso
Suhteet
Sukulaiset Jonathan ja Martha Kent
Jor-El
Lara
Kara Zor-El/Terästyttö

Teräsmies (engl. Superman) on Joe Shusterin ja Jerry Siegelin luoma supersankari ja DC Comicsin julkaiseman sarjakuvan nimihahmo. Teräsmiehen hahmo myytiin Detective Comics -yhtiölle vuonna 1938. Myyntivuonnaan hahmo teki ensiesiintymisensä Action Comics -sarjakuvalehdessä. Supersankarisarjakuvien niin sanotun kultakauden katsotaan alkaneen Teräsmiehen ensiesiintymisestä, ja Teräsmiehen menestys myötävaikutti supersankarigenren syntymään.

Teräsmies syntyi Krypton-planeetalla. Juuri ennen planeetan räjähtämistä hänet lähetettiin vauvana turvaan Maahan. Teräsmies kasvoi Kansasissa Kentin pariskunnan ottolapsena. Varttuessaan hän huomasi omaavansa yli-inhimillisiä voimia, joita hän päätti käyttää auttaakseen muita ja taistellakseen rikollisuutta vastaan. Teräsmiehen asu koostuu sini-, puna ja keltavärisestä puvusta, pitkästä viitasta sekä S-kirjaimesta puvun rinnuksessa. Hänen peitehenkilöllisyytensä on toimittaja Clark Kent kuvitteellisessa Metropoliksen kaupungissa.

Teräsmiehen henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies syntyi Krypton-planeetalla ja sai vanhemmiltaan Jor-Eliltä ja Laralta nimen Kal-El. Jor-El, yksi planeetan johtavia tiedemiehiä, sai selville, että Krypton-planeettaa uhkasi ketjureaktio, joka veisi planeetan väistämättömään tuhoon. Juuri ennen planeetan räjähtämistä Kal-El lähetettiin vauvana turvaan Maahan.

Avaruusalus päätyi Smallvilleen, Kansasiin, jossa Kal-El kasvoi hyväsydämisen Kentin pariskunnan ottolapsena ja sai nimekseen Clark Kent Marthan entisen sukunimen (Clark) mukaan. Nimestä on joskus käytetty suomennosta Lauri Kenttä.[1] Varttuessaan Clark huomasi omaavansa yli-inhimillisiä supervoimia, joita hän päätti käyttää auttaakseen muita ja taistellakseen rikollisuutta vastaan.

Teräsmies toimii pääasiassa kuvitteellisessa Metropoliksen kaupungissa, mutta vierailee usein myös muissa kaupungeissa ja maissa pelastaessaan ihmisiä luonnonkatastrofeilta ja superroistojen hyökkäyksiltä. Teräsmies toimii myös Metropolisin poliisivoimien erikoisasiamiehenä, ja hänellä onkin käytännössä poliisin oikeudet esimerkiksi pidättää rikoksentekijä.

Teräsmies ei käytä naamiota ja on pituutensa ja atleettisen ulkonäkönsä puolesta helposti tunnistettavissa, joten hän loi peitehenkilöllisyydekseen lempeäkäytöksisen, kömpelön ja hiljaisen Clark Kentin. Clark Kent on valmistunut yliopistosta journalistiikan maisteriksi ja työskennellyt toimittajana Daily Planet -lehdessä.

Supervoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krypton kiersi punaista aurinkoa, ja sen painovoima oli huomattavasti suurempi kuin maapallon. Siksi kryptonilainen saa keltaisen auringon ja Maan pienemmän painovoiman ansiosta yliluonnollisia kykyjä.

Teräsmies osaa myös puhua lähes kaikkia Maan kieliä sekä useita avaruuskieliä (esimerkiksi kuvitteellista intergalaktiaa ja kryptonia).

Heikkoudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kryptoniitti on kuvitteellinen mineraali, jota on tullut Maahan Krypton-planeetalta. Kryptoniitista on olemassa eri muunnoksia, ja ne vaikuttavat vain Kryptonilta tulleeseen henkilöön. Vihreä kryptoniitti heikentää Teräsmiestä, ja kultainen vie hänen voimansa. Punaisella on vaikutuksia Teräsmiehen psyykeen ja supervoimiin. Lyijy suojaa Teräsmiestä kryptoniitin säteilyltä, toisaalta Teräsmiehen röntgenkatse ei kykene läpäisemään lyijyä.

Teräsmies ja muut kryptonilaiset ovat haavoittuvaisia myös taikuudelle.

Sarjakuvan taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1933 19-vuotiaat ohiolaiset Jerry Siegel ja Joe Shuster loivat tieteistarinan "The Reign of Superman". Tarinan Teräsmies muistutti hyvin vähän nykyistä Teräsmiestä: hän oli kalju telepaatikkorikollinen. Vuonna 1938 ensimmäinen versio nykyisestä Teräsmiehestä teki ensiesiintymisensä Action Comics -sarjakuvalehdessä.

Hahmon kehittyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien saatossa DC Comics ja Warner Bros. ovat laajentaneet Teräsmies-hahmon tukijoukkoa, voimia ja muita hahmoon liittyviä asioita. Hahmon taustaa on myös muunneltu niin, että se on mahdollistanut esimerkiksi muiden Kryptonin tuhosta selvinneiden hahmojen, kuten Teräspojan, Terästytön, Krypton ja Teräskoiran synnyn.

Vuonna 1986 Teräsmiehen käsikirjoittaja-piirtäjäksi palkattu John Byrne muokkasi Teräsmiehen tarinaa karsien pois osan voimista ja perinteisistä hahmoista (kts. "The Man of Steel"). 1990-luvulla toinen huomattava Teräsmies-tarina oli "Teräsmiehen kuolema".

Teräsmies uudistettiin jälleen "Superman: Birthright" -sarjakuvassa vuonna 2003. Mark Waid kirjoitti Teräsmiehen tarinan ensivaiheet uusiksi ja lisäsi mukaan viittauksia hahmon elokuva- ja televisioesiintymisten tapahtumiin. Hahmon historiaa kirjoitettiin jälleen uusiksi syyskuussa 2009 alkaneessa Geoff Johnsin tarinassa "Superman: Secret Origin".

Teräsmies eri medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmiehellä on Yhdysvalloissa kaksi kuukausittain ilmestyvää lehteä: Action Comics ja Superman (aiemmin Adventures of Superman). Lisäksi Teräsmies seikkailee vakituisesti Superman/Batman-, JLA- ja All-Star Superman -lehtien sivuilla. Suomessa Teräsmiehen seikkailuja julkaisee DC Spesiaali -nimellä Egmont Kustannus.

Teräsmiehestä on tehty monia televisiosarjoja, elokuvia, radiokuunnelmia ja videopelejä. Suomenkin televisiossa näytetty Smallville kertoo Clark Kentin seikkailuista ennen hänen ryhtymistään Teräsmieheksi. Christopher Reeve esitti Teräsmiestä vuoden 1978 elokuvassa Teräsmies, joka sai suitsutusta kriitikoilta ja josta tuli Warner Brosin tuon aikakauden elokuvista menestyksekkäin. Vuonna 2006 ilmestyi Superman Returns -elokuva, joka oli jatko-osa vanhoille Christopher Reeve -elokuville.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmiehen kulttuurinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies on innoittanut lukuisia tiedemiehiä, kulttuuriteoreetikkoja, toimittajia ja kriitikoita, mitä selitetään hahmon karismaattisuudella ja merkityksellä Yhdysvalloille sekä muulle maailmalle. Umberto Eco herätteli keskustelua hahmon myyttisyydestä jo 1960-luvulla ja esimerkiksi Larry Niven on pohtinut millainen suhde hahmolla on Lois Laneen seksuaalisessa mielessä.

Teräsmiehen omistajuudesta on kiistelty usein. Siegel ja Shuster veivät asian kahteen otteeseen oikeuteen vaatien tekijänoikeuksien palauttamista heille, tuloksetta.

Muita sarjakuvan hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmiehen vihollisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lex Luthor on Teräsmiehen arkkivihollinen ja tiedemies, joka oli nuorena Clark Kentin ystävä. Epäonnisen kemiallisen kokeen vuoksi Luthor menetti hiuksensa ja syytti siitä Teräsmiestä.
 • Brainiac on superälykäs androidi, jolla on telepaattisia ja telekineettisia kykyjä.
 • Darkseid on synkän Apokolips-planeetan diktaattori.
 • Mxyzptlk on taikuri toisesta ulottuvuudesta, joka kiusaa Teräsmiestä. Hän ei ole varsinaisesti paha vaan vain ilkeä. Hän palaa takaisin ulottuvuuteensa vain sanomalla nimensä toisin päin eli ”Kltpzyxm”.
 • Lelumies on Winslow Schott, kirjaimellisesti hengenvaarallisten lelujen valmistaja.
 • Parasiitti on Rudy Jones, joka altistui myrkylliselle kemikaalille ja muuttui Parasiitiksi, olennoksi, joka imee muista elinvoimaa.
 • Bizarro on Teräsmiehen epäonnistunut kaksoisolento.
 • Metallo on kyborgi, jota entisen pikkurikollisen, John Corben, aivot ohjaavat.
 • Tuomiopäivä on supervoimakas hirviö, joka pystyy uusiutumaan kuoltuaan ja tulemaan immuuniksi sen tappaneelle voimalle.
 • Kenraali Zod on entinen kryptonilainen sotapäällikkö.
 • Ultramies on käänteisuniversumissa asuva Teräsmiehen paha kaksoisolento.
 • Teräspoika-Prime oikeassa maailmassa kasvanut nuori versio Teräsmiehestä, jonka pakkomielle tulla varsinaiseksi Teräsmieheksi Teräsmiehen paikalle ajoi hänet murhaajaksi.
 • Bloodsport on vaarallinen palkkatappaja, jolla on laite joka voi teleportata tämän käsiin minkä tahansa aseen, osa myös kryptoniitti-luodeilla varustettuna

Ystäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittolaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Batman Gotham Cityn puolustaja, omaa vaihtelevan henkilökohtaisen suhteen Teräsmiehen kanssa. Batman on myös yksi harvoista "kuolevaisista", joka on onnistunut jollain tasolla haavoittamaan Teräsmiestä heitettyään tämän niskalenkillä World's Finest -elokuvassa. Teräsmies luotti Batmanille kaiken varalta kryptoniittiluodin elokuvassa Justice League: Doom.
 • Oikeuden Puolustajat
 • Teräspoika vuodesta 1993 alkaen Teräsmiehen nuori klooni. Ennen vuotta 1986 Teräspoikana toimi nuori Clark Kent Smallvillen nuoruusajoiltaan
 • Terästyttö ja Teräsnainen
 • Power Girl, Terästytön Maa-2 versio
 • Krypto on Teräsmiehen lemmikkikoira, jolla on samankaltaiset supervoimat kuin Teräsmiehelläkin
 • Teräs on tiedemies, joka teräspuku turvanaan suojelee Metropolisia
 • Vartija on toisessa maailmansodassa kunnostautuneen Jim Harperin klooni ja naamioitu rikosten vastustaja

Teräsmiestä näytelleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1941–1943
1966–1970
Bud Collyer The New Adventures of Superman
Aquaman
Teräsmies
1948, 1950 Kirk Alyn Superman
Atom Man vs. Superman
1951–1958 George Reeves Adventures of Superman
1973–1985 Danny Dark Superystävät (1973)
Superystävät (1978)
Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1978
1980
1983
1987
Christopher Reeve Teräsmies
Teräsmies II
Teräsmies III
Teräsmies ja uhka auringosta
1988 Beau Weaver Teräsmies
1988–1992 Gerard Christopher Superboy
1993–1997 Dean Cain Teräsmieheni
1996–2000
2002
2006
2009–2010
2012
Tim Daly Teräsmies Superman: Brainiac Attacks
Superman/Batman: Public Enemies
Superman/Batman: Apocalypse
Justice League: Doom
Superman: Shadow of Apokolips
2000 Christopher McDonald Batman of the Future
2001–2011 Tom Welling Smallville
2001–2008
2010
2012–2013
2017
George Newbern Justice League
Static Shock
Justice League Unlimited
Batman
Superman/Shazam! – Return of Black Adam
Superman vs. The Elite
Injustice: Gods Among Us
Injustice 2
2002 Jeff Kramer Superman: The Man of Steel
2006 Brandon Routh Superman Returns Superman Returns
2006–2008 Yuri Lowenthal Legion of Super Heroes
2006 Crispin Freeman Justice League Heroes
2007
2011
Adam Baldwin Superman: Doomsday DC Universe Online
2008 Kyle MacLachlan Justice League: The New Frontier
2008 Christopher Corey Smith Mortal Kombat vs. DC Universe
2010 Mark Harmon Justice League: Crisis on Two Earths
2010 David Kaye DC Super Friends
2010–2013 Nolan North Young Justice
2011 James Denton All-Star Superman
2011 Roger Rose Batman – pelottomat
2013 Matt Bomer Superman: Unbound
2013 Travis Willingham LEGO Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite
2013
2016–2017
2021
Henry Cavill Man of Steel
Batman v Superman: Dawn of Justice
Justice League
Zack Snyder’s Justice League
2013 Sam Daly Justice League: The Flashpoint Paradox
2014 Channing Tatum Lego Elokuva
Lego Batman Elokuva
2016– Tyler Hoechlin Supergirl
2019 Ryan Hadley Shazam!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennettuja albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Loeb, Jeph & Sale, Tim: Teräsmies: Neljä vuodenaikaa. (Superman for all seasons, 1998.) Suomentanut Petri Silas. Tampere: Egmont, 2006. ISBN 952-469-514-6.
 • Morrison, Grant & Quitely, Frank: Teräsmies. (All-star Superman, 2005–08.) Tarina: Grant Morrison. Piirros: Frank Quitely. Suomentanut Antti Koivumäki. Helsinki: Egmont, 2012. ISBN 978-952-233-594-4.
 • Morrison, Grant ym.: Teräsmies. Miehet terästä. (Superman – Action comics vol. 1: Superman and the men of steel, 2012.) Suomentanut Antti Koivumäki. Helsinki: Egmont, 2013. ISBN 978-952-233-695-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Teräsmies.