Herrasmiesaave

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Herrasmiesaave (eng. Gentleman Ghost) oikealta nimeltään James Craddock on superroisto, joka esiintyy DC Comicsin sarjakuvissa. Robert Kanigherin ja Joe Kubertin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Flash Comicsissa #88 lokakuussa 1947. Hahmo on tullut tunnetuksi Oikeuden Puolustajien vihollisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alunperin Earth-Two maailmassa rikollinen nimeltä "Ghost" tapasi kahdesti Haukkamiehen ja Haukkatytön väittäen olevansa todellinen haamu. Haukkamies kieltäytyi uskomasta häntä, ja pariskunnan tutkimus näytti tukevan sitä, mutta alkuperäinen tarina jätti totuuden epäselväksi. Heidän seuraavassa kohtaamisessaan vahvistettiin, että oletettu haamu oli arkipäiväinen rikollinen nimeltä James Craddock, joka oli käyttänyt erityisiä temppuja ja vempaimia teeskennelläkseen haamua.

Post Crisis jatkuvuudessa James Craddock on englantilaisen herrasmiehen poika, joka hylkäsi sekä Jimin että hänen äitinsä ja pakotti heidät köyhyyteen. Craddockista varttui pahamaineinen valtatienmies ja rosvo, joka terrorisoi Englantia 1800-luvulla nimellä "Gentleman Jim" sen jälkeen, kun mustalainen ennusti, että hänestä tulisi valtatiemies. Hän kohtasi muiden valtatiemiesten haamut ja Dick Turpin jätti hänelle hevosen. Hän matkusti Yhdysvaltoihin ja tapaa asemiehet Nighthawkin ja Cinnamonin. Kuumapäinen Nighthawk lynkkasi Craddockin oletettuaan väärin, että tämä hyökkäsi Cinnamoniin seksuaalisesti, mutta Craddock jotenkin välttelee kuolemaa noustakseen jälleen henkiin haamuna.

Craddock, joka otti itselleen nimen Herrasmiesaave oppii, että hänen täytyy vaeltaa maan päällä, kunnes hänen tappajansa henki siirtyy seuraavalle olemassaolon tasolle. Nighthawk ja Cinnamon osoittautuvat muinaisen Egyptin kuninkaallisten prinssi Khufun ja Chay-Aran reinkarnaatioiksi: heidän sielunsa (johtuen altistumisesta thanagarian Nth metalliin) ei voi koskaan todella siirtyä eteenpäin. Molemmat heräävät lopulta henkiin Haukkamiehenä ja Haukkatyttönä, ja Herrasmiesaaveesta tulee heidän toistuva vihollisensa 1940-luvulla. Craddock on vuosikymmenten ajan uhannut muita sankareita, kuten Batmania, Atomia, Salamaa, Teinititaaneja, Max Mercurya ja Stargirlia, mutta kostonhimoinen aave palaa aina päävihollistensa, Haukkamiehen ja Haukkatytön luo, joskus vihollisena ja joskus ystävänä.

James Craddock on todellinen aave, jolla on paranormaalit voimat paljon tavallisia aaveita suuremmat. Itse asiassa hänen päänsä ulkonäkö oli esitetty kelluvana hattuna, monokkelina ja läpinäkyvänä kasvoina. Herrasmiesaaveena hänestä voi tulla aineeton kulkeakseen vaivattomasti kiinteiden materiaalien läpi, muuttua täysin näkymättömäksi ja kellua ilmassa. Hänellä on kyky teleportoida etäisyyksiä muutamassa huoneessa, tilojen yli tai muihin ulottuvuuksiin. Craddock voisi kutsua spektraalisia aseita (kuten piikivipistoolia) tai havaita psionisia energioita. Craddockin aavemaisen muodon vuoksi hän voi myös jäädyttää ihmiset kosketuksellaan. Hänen ennustetun herätyksensä aikoihin hän saa henkitaikaa. Tämän ansiosta hän voi kutsua epäkuolleita ja hallita niitä, kun hänen äitinsä haamu vietti vuosisatoja värvätäkseen niitä pojalleen. Herrasmiesaaveella on asiantuntemusta hevosurheilusta ja ampumataidosta. Hänen heikkoutensa ovat kuitenkin kuninkaalliset aateliset, neitsyet ja Nth Metal.

Maa 3 universumissa Herrasmiesaaveen sankarillinen vastine on Pinkerton Ghost, joka on Justice Society All-Starsin jäsen.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Herrasmiesaave esiintyi The All-New Super Friends Hour sarjan jaksossa "Ghost", jossa häntä ääninäytteli Alan Oppenheimer.
  • Herrasmiesaave esiintyi Justice League Unlimited sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Robin Atkin Downes. Sarjassa Herrasmiesaave oli Gorilla Groddin Salaisen Yhteisön jäsen.
  • Herrasmiesaave esiintyi Batman: The Brave and the Bold sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Greg Ellis. Tämä versio on pahamaineinen valtatiemies 1800-luvun Lontoosta, joka yrittää saavuttaa kuolemattomuuden tarjoamalla kymmenen sielua demoni Asterothille vastineeksi, mutta Sherlock Holmes, Etrigan ja ajassa siirtynyt Batman pettävät hänet. Sen jälkeen kun hänet on hirtetty rikoksistaan, Asteroth kiroaa Craddockin sielun, jotta hän ei koskaan poistu maan tasolta, mikä saa hänet nousemaan haudastaan ​​Herrasmiesaaveena ja vannomaan kostoa Batmanille.
  • Herrasmiesaave esiintyi vuoden 2019 DC Super Hero Girls sarjan kaksiosaisessa jaksossa "#NightmareInGotham", jossa häntä ääninäytteli Fred Tatasciore. Jaksossa Herrasmiesaave liittoutui Jokerin palkkaamien kätyrien kanssa aikeenaan tuhota Gothamin, mutta Craddockin tyttärentyttärentytär Victoria onnistui vangitsemaan tämän kiellettyyn lippaaseen vanhan loitsun avulla.
  • Herrasmiesaave esiintyi animaatioelokuvassa Teen Titans Go! vs. Teen Titans, jossa häntä ääninäytteli "Weird Al" Yankovic.
  • Herrasmiesaave esiintyi animaatioelokuvassa The Lego Batman Movie, jossa hänellä ei ollut puheroolia.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]