Starro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Starro on superroisto, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa The Brave and the Bold #28 maaliskuussa 1960, ja sen loivat Gardner Fox ja Mike Sekowsky[1]. Starro on ensimmäinen konna, joka kohtaa alkuperäisen Justice League of America -järjestön[2]. Starro on tullut tunnetuksi Oikeuden Puolustajien vihollisena.

Starro on intergalaktinen avaruusmuukalainen ja Star Conquerors ryhmän johtaja. Starro on pitkälle kehittynyt muukalainen elämänmuoto, joka muistuttaa jättimäistä meritähteä, jolla on yksi keskisilmä ja tarttuvat raajat. Starro vierailee maapallolla ja pystyi muuttamaan kaksi maapallon meritähteä itsensä kaksoiskappaleiksi, jotka olivat yhtä suuria kooltaan ja teholtaan; olennot alkavat saada aikaan tuhoa, kuten räjäyttävät atomipommin ja imevät sen energiaa, sieppaavat tiedemiehiä ja imevät heidän aivovoimansa sekä asettavat Rhode Islandin fiktiivisen Happy Harborin kaupungin asukkaat henkiseen hallintaan. Lopulta heidät pysäyttävät supersankarit Vesimies, Salama, Vihreä Lyhty, Metsästäjä Marsista ja Ihmenainen. Sankarit kukistavat Starron pinnoittamalla sen poltetulla kalkilla, mikä mitätöi hänen kyvyt[3][4]. Osa Starrosta selviää ja uusiutuu täydelliseksi olennoksi; Vesimies kuitenkin pysäyttää sen ennen kuin se pystyy uudistamaan valloitussuunnitelmansa[5].

Starro ilmestyy lopulta uudelleen ja pakottaa ihmiset hoitamaan sitä, kunnes se pystyy ottamaan entiset mittasuhteensa. Koska Starro pystyy lisääntymään aseksuaalisesti, hän luo miljoonia pienoiskopioita itsestään, joita kirjoittajat kutsuivat itiöiksi. Nämä itiöt kiinnittyvät koko New Yorkin väestön kasvoihin, jolloin Starro voi hallita heidän mieltään omillaan. Olento käyttää näitä itiöitä hallitsemaan useita Justice Leaguen jäseniä, kunnes äärimmäinen kylmyys voittaa sen[6]. Myöhemmin, kun Teräsmies on vahingossa kuljetettu vaihtoehtoiseen universumiin, Teräsmies voittaa Starron jälleen Kapteeni Carrotin ja hänen hämmästyttävän eläintarhan miehistönsä kanssa, jotka ovat tuntevia supervoimaisia ​​eläimiä. Teräsmies vie sitten voitetun Starron takaisin universumiinsa[7].

Starro vakuuttaa myöhemmin Justice League Europen, että hän tekee kuolemaa ja haluaa palata avaruuteen. Entisen Vihreän Lyhdyn Kilowogin avustuksella Starro palaa alkuperäiselle avaruusalukselleen ja huijaa sankarit ohjelmoimalla sen räjähtämään. Sitten Starro vapauttaa tuhansia itiöitä fiktiiviseen versioon Länsi-Euroopasta. Starro hallitsee tuhansien ihmisten mieliä ja kehoa ja ottaa vallan, ja useat Justice Leaguen Euroopan jäsenet vastustavat muukalaista. Starro kukistuu lopulta, kun Justice Leaguen jäsen Ice jäädyttää alkuperäisen Starron[8].

JLA:n aikana ja kutsuen itseään vain nimellä Se (eng. It), toinen Starron lajin jäsen ottaa haltuunsa Salaman ja kuvitteellisen Blue Valleyn populaation itiöiden avulla. Vaikka JLA aikoo puuttua asiaan, Aave neuvoo heitä olemaan tekemättä niin. Hän paljastaa, että avaruusolion tarkoitus on vangita ja hallita sankareita ja käyttää heidän erityisiä kykyjään galaksin valloittamiseen. JLA pyytää Aavetta poistamaan väliaikaisesti valtuutensa, mikä eliminoi mahdollisen uhan, jonka he muutoin olisivat voineet aiheuttaa. Tämän taktiikan avulla he voivat häiritä kokonaisuutta, kun taas Batman poistaa sen käytöstä äärimmäisellä kylmyydellä[9]. Tämä Starron versio palaa takaisin, ja sen paljastetaan olevan paljon suuremman "tähtien valloittajaksi" kutsutun lajin jäsenen partiolainen. Peittääkseen Euroopan kehollaan kokonaisuus saa hallintaansa useimpien ihmisten mielen heidän nukkuessaan. Dream of the Endless auttaa JLA:ta taistelemaan entiteettiä vastaan ​​psyykkisesti jaetussa unessa; samanaikaisesti pieni sankariryhmä hyökkää sen fyysistä muotoa vastaan. Kodittoman miehen avustuksella, joka vastustaa entiteettiä, sankarit vapauttavat ihmiskunnan muukalaisen vaikutuksesta. Dream vangitsee Tähtivalloittajan ja varastoi sen muiden muistoesineidensä kanssa[10].

DC/Marvel Comicsin JLA/Avengers-crossoverissa Starro taistelee vaihtoehtoisen universumin supersankaritiimin, Avengersin, kanssa[11].

Vuoden 2005–2006 "Infinite Crisis" -tarinassa Starro esiintyy Alexander Luthor Jr:n johtaman Superrikollisten Salainen Yhteisö -seuran, jäsenenä[12]. Starro palaa lopulta Kapteeni Carrotin universumiin aiheuttaen konfliktin vesi- ja maaneläinten välillä. Eläintarhan miehistön ponnisteluista huolimatta Starro hukuttaa planeetan tulvaveden alle ja kukistaa sankarit, jotka sitten taianomaisesti kuljettaa turvaan muiden selviytyneiden pakolaisten kanssa toinen eläintiimi, Just'a Lotta Animals. Eläintarhan miehistön jäsen Pig Iron taistelee Starroa vastaan ​​veden alla ja uhraa itsensä muiden sankarien pakenemisen yhteydessä[13].

R.E.B.E.L.S.:n tarinasarjan sivuilla kerrottiin Starron uusi alkuperä: Starro the Conquer oli kerran Cobi-niminen muukalainen poika, joka eli rauhanomaisesti kansansa kanssa "merkittämättömällä" Hatorei-planeetalla. Hatorei-ihmiset elivät yksinkertaista elämää ja heillä oli vain vähän vaikutelmia kehittyneestä maailmasta, mutta yhdessä suhteessa he olivat voittamattomia. Kerran päivässä planeetan asukkaat kokoontuivat lajinlaajuiseen telepaattiseen linkkiin ja avautuivat toisilleen, mikä teki heidän yhteiskunnastaan ​​etiikan ja kulttuurisen vakauden huipun[14].

Kuitenkin Starro Motherstar laskeutui heidän planeetallensa orjuuttaen heidän sivilisaatiotaan. Tuolloin tähtien valloittajat olivat vain paimentolaispetoja, jotka vaelsivat valloittamassa planeettoja, kunnes Äititähti laskeutui ja synnytti uuden kuningattaren. Hatorei-planeetalla asiat olivat toisin; yhteys ihmisten välillä oli edelleen olemassa, ja tähtien valloittajien oli mahdotonta hallita ihmisiä täysin palvellessaan. Hatoreilaisten välinen yhteys oli täynnä raivoa heidän orjuutensa ja kansansa kuoleman vuoksi; tämä raivo löystyi tähtien valloittajien otteen Andrezissa. Joten kun Cobi työskenteli pesässä, hänen veljensä kansansa suuttumuksesta tuli pesään päättäen tuhota Starron kuoriutuvat poikaset ennen kuin uusi kuningatar voi syntyä.

Valitettavasti yksi munista kuoriutui ja epätoivoisesti suojellakseen itseään kuoriutunut poikanen käytti Cobia puolustaakseen veljensä hyökkäystä ja sai Cobin tappamaan Andrezin. Jälkeenpäin Andrezia ajanut voima (hänen kansansa kollektiivinen raivo) näytti tunkeutuvan Cobiin, joka sitten tuon voiman hulluksiajamana repi Starron kasvoiltaan ja sai takaisin itsenäisyytensä. Kuoriutuva poikanen hyökkäsi Cobin kimppuun, mutta turhaan; Kun se hyppäsi, se kiinnittyi Cobin rintakehään ja Cobi myöhemmin tuhosi jäljellä olevat poikaset julistaen, että jokainen tähtivalloittaja olisi hänen.

Nyt Starro the Conqueror käytti hallintaansa Star Conqueror -lajeissa aloittaakseen sarjan valloituksia. Vaikka hän orjuutti useimmat viholliset Star Conqueror -meritähdillä, hän antoi joillekin erityisen hyödyllisille vastustajille suurempia meritähtiä käytettäväksi selässä ja paikan hänen alaisuudessaan olevien armeijoidensa kärjessä antaen heille vapaan tahdon niin kauan kuin he käänsivät kykynsä hänen valloituksiensa puolelle. Kun hänen valtakuntansa laajentui, hän pystyi saamaan valtaa kaikilta niin kontrolloiduilta. Hänen mielensä hallitsevien Starrojen, jatkuvasti kasvavan voimansa ja vielä itsenäisesti ajattelevansa eliittinsä välillä hänen voimansa olivat pysäyttämättömiä, mikä johti hänet hallitsemaan yhdeksää galaksia[15].

Kun hänen joukkonsa saavuttivat Linnunradan, Starro otti L.E.G.I.O.N:n robottijoukot hallintaansa ja käytti niiden laajaa galaktista vaikutusvaltaa edistääkseen tavoitteitaan maailmankaikkeuden hallitsemiseksi[16].

The New 52 sarjakuvissa Starro on esiintynyt satunnaisesti ollen edelleen yhteydessä Oikeuden Puolustajiin historioitsija David Gravesin kirjan kautta[17].

Yksi versio Starrosta rekrytoitiin liittymään tiimiin, joka suojelee maailmankaikkeutta Omega-titaaneja vastaan. Starro kuolee taistelussa Omega-titaaneja vastaan, kun tämän joukkuetoveri Metsästäjä Marsista on vakuuttanut hänet sankaruuden hyveistä[18][19]. Batman säilyttää osan Starron jäännöksistä, jotka kasvavat uudeksi pienikokoiseksi yksilöksi, jonka Batman nimeää Jarroksi[20] ja kasvattaa hänet poikanaan pukien tämän jopa Robin-asuun tehden Jarrosta myöhemmin BatFamilyn jäsenen.[21].

Starron itiöt pystyvät muodostamaan klooneja, jotka toimivat alkuperäisen tahdon mukaisesti. Kloonit ovat luonteeltaan loisia ja voivat kiinnittyä humanoidin kasvoihin ja ottaa sen jälkeen isännän keskushermoston hallintaansa ja siten hallita isäntää. Isännän hallinta menetetään, kun se on poistettu uhrilta. Humanoidilla "Starro the Conqueror" on riittävän vahva telepatia hallitakseen koko Starro-avaruusrotua, ja sillä on mittaamaton fyysinen joustavuus, jota vahvistavat entisestään Starro-luotaimien uhreista saadut energiat. Koska Starro the Conquerer on fyysisesti tarpeeksi vahva yksittäistaistelussa mestaamaan täysin haavoittumattoman Desperon pään, hän on täysin läpäisemätön fyysisille vaurioille, aivan kuten hänen suuret Starro-klooninsa; myös mainittujen itiöiden kaltainen humanoidi Starro voi tuottaa omia Starro-kloonejaan Starron äidistä hänen rinnassaan; Ainutlaatuinen voimansa on sen kyky muuttaa normaalit maapallon meritähdet Starro-pohjaisiksi itiöiksi[22].

Injustice 2 -sarjakuvassa Starrosta tuli Punaisen Lyhdyn joukkojen jäsen[23].

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Starro esiintyi elokuvassa The Suicide Squad: Suicide Mission. Tämä versio Starrosta pystyy kasvamaan suuremmaksi ja tehokkaammaksi sen hallussa olevien tai kuluttamien orjien määrästä riippuen. Lisäksi sen valvonta on pysyvä ja ruumiit jäävät taakse, jos sen itiöt poistetaan. Kolmekymmentä vuotta ennen elokuvan tapahtumia amerikkalaiset astronautit vangitsivat Starron, ja Ajattelijan johtama tiimi kokeili sitä Corto Maltesen Jotunheim-nimisessä tutkimuslaitoksessa. Elokuvan aikana Amanda Waller lähettää Suicide Squadin tuhoamaan Jotunheimin, ennen kuin Corto Malten uusi hallinto saa Starron aseeksi ja Amerikan rooli kokeissa paljastuu. Starro tappaa Ajattelijan, pakenee, orjuuttaa suuren joukon Corto Maltan kansalaisia ​​ja sotilaita, ja jatkaa riehumista, kunnes jäljellä olevat Squadin jäsenet Bloodsport, Harley Quinn, King Shark, Pilkkumies ja Rotanpyytäjä sekä parvi Corto Maltesen rottia voittavat Starron.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 286
 2. Rovin, Jeff (1987). The Encyclopedia of Supervillains. New York: Facts on File. p. 328
 3. The Brave and the Bold #28 (Helmikuu–Maaliskuu 1960)
 4. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 93
 5. Adventure Comics #451 (Toukokuu–Kesäkuu 1977)
 6. Justice League of America #189–190 (Huhtikuu–Toukokuu 1981)
 7. Captain Carrot & His Amazing Zoo Crew #1 (Maaliskuu 1982)
 8. Justice League Europe #24–28 (Maaliskuu–Heinäkuu 1991)
 9. JLA Secret Files #1 (Syyskuu 1997)
 10. JLA #22–23 (Syyskuu–Lokakuu 1998)
 11. JLA/Avengers #1–4 (Syyskuu 2003 – Toukokuu 2004)
 12. Infinite Crisis #7 (Kesäkuu 2006)
 13. Captain Carrot and the Final Ark (Lokakuu 2007)
 14. R.E.B.E.L.S. Vol 2 #5
 15. R.E.B.E.L.S. Vol 2 #22
 16. R.E.B.E.L.S. Vol 2 #28
 17. Justice League Vol. 2 #6-7
 18. DC Nation #0 (Heinäkuu 2018)
 19. Justice League: No Justice #3 (Heinäkuu 2018)
 20. Justice League (vol. 3) #10 (Joulukuu 2018)
 21. Justice League (vol. 3) #29 (Lokakuu 2019)
 22. R.E.B.E.L.S. Annual v2 #1
 23. "Injustice 2's Red Lantern Corps Has Basically Created a Death Starro"