Titano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Titano on fiktiivinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin sarjakuvissa. Hahmon loivat Otto Binder ja Curt Swan ja se esiintyi ensimmäisen kerran Superman #127 lehden tarinassa "Titano the Super-Ape!" helmikuussa 1959. Hahmo on tullut tunnetuksi Teräsmiehen vastustajana.

Titano oli alun perin Toto-niminen tavallinen simpanssi, joka lähetettiin avaruuteen koelennolle, kunnes hänen rakettinsa törmäsi kryptoniittia ja uraania sisältävään meteoriittiin ja hän altistui säteilylle, joka sai hänet kasvamaan jättimäiseksi ja antoi hänelle kryptoniittia muistuttavia voimia. Titano pystyi myös ampumaan silmistään kryptoniittisäteitä. Palattuaan maahan Lois Lane kohdattuaan hänet uudelleennimesi hänet Titanoksi. Titano sieppasi Loisin ja alkoi riehua Metropolisissa, kunnes Teräsmies heitti hänet aikarajan yli esihistorialliseen menneisyyteen. Vuotta myöhemmin Teräsmies kuljettaa Titanon vahingossa takaisin moderniin Metropolisiin ja joutuu huijaamaan häntä palauttaakseen hänet menneisyyteen. Myöhemmin Titanon ilmestyttyä jälleen nykyaikaan, jättiläisten maailmaa hallitseva avaruusjohtaja Allura ottaa Titanon vastaan ja suostuu kuljettamaan hänet kotiplaneetalleen. Titano asettui asumaan samankokoisen naarasapinan huomaan.

"Superapinana" Titano riehui Metropolisissa useita kertoja Supermanissa ja Superman's Pal Jimmy Olsenissa hopeakaudella ja esiintyi myös joissakin "Tales of the Bizarro World" -tarinoissa Adventure Comicsissa. Huonosti vastaanotetun vuoden 1978 paluutaistelun jälkeen Titano pudotettiin kankaalta.

Post-Crisis versio hahmosta ilmestyi ensimmäisen kerran "Tears for Titano" -tarinassa Supermanissa (vol. 2) Annual #1 elokuussa 1987. Tässä tarinassa Titano oli tavallinen simpanssinpoikanen, jota käytettiin julmissa tieteellisissä kokeissa Yhdysvaltain hallitukselle. Hänet nimettiin Titanoksi muiden tutkimuslaboratorion työntekijöiden ilkeän vitsin mukaan. Lois Lanen lyhyt vierailu hallituksen laboratorioihin päättyi pian sen jälkeen, kun Titano yritti paeta kiusaajiaan hyppäämällä Lanen syliin. Onnettomuus sai apinan kasvamaan valtaviin mittasuhteisiin ja antoi tälle supervoimat. Titano yritti tappaa Moyersin, jonka hän näki kiduttajakseen, ja hän joutui taisteluun Teräsmiehen kanssa. Lanen läsnäolo saa Titanon rauhoittumaan, koska hän piti häntä ystävänä. Moyers käytti laitteitaan kääntääkseen muutoksen päinvastaiseksi. Kääntäminen on liikaa simpanssille, joka kuolee Lanen käsivarsille. Hän kirjoittaa myöhemmin Daily Planet -artikkelin "Tears for Titano" eläimen kunniaksi.

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Titano suunniteltiin uudelleen ja sille annettiin uusi alkuperä. Titano oli nyt vain hieman tavallista gorillaa suurempi kuin aikaisempien versioiden jättiläinen, ja se oli nyt albiino. Hän sai myös uuden alkuperän, jossa hän oli häiriintyneen biofyysikon luoma geneettinen mutaatio. Myöhemmin hänet näytettiin elintoimintojen ylläpitolaitteessa Metropolis-laboratoriossa, ja Teräsmieheltä näyttävä olento teloittaa hänet.

Geoff Johnsin ja John Romita Jr:n luova tiimi suunnitteli Titanon uudelleen. Tämä versio oli jättimäinen simpanssirobotti, jonka sisäosat olivat vihreänä hehkuvia, mikä viittaa kryptoniittien alkuperään.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]