Curt Swan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Curt Swan (17. helmikuuta 192016. kesäkuuta 1996) oli yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija ja -kirjoittaja. Hän syntyi ja vietti nuoruutensa Minneapolisissa, Minnesotassa, ja oli erityisesti tunnettu pitkäaikaisena Teräsmies-lehtien piirtäjänä.

Hänet värvättiin armeijan palvelukseen vuonna 1940 ja toisen maailmansodan ajan hän oli työssä armeijan virallisessa lehdessä Stars and Stripes. Sodan jälkeen 1945 Swan siirtyi sarjakuvapiirtäjäksi National Comicsille (nykyinen DC Comics) ja piirsi lyhyen aikaa muun muassa sarjakuvia Boy Commandos, Tommy Tomorrow ja Gangbusters. Hän päätti jättää sarjakuvien tussaamisen kuitenkin muiden vastuulle jo uransa alkuvaiheilla. Ensimmäisen Teräsmies-sarjakuvansa hän piirsi 1948.

1950-luvun alussa Swan siirtyi Teräsmies-lehtiin vähentäen muun muassa kuuluisien Wayne Boringin sekä Al Plastinon työtaakkaa. Johtavaksi Teräsmies-piirtäjäksi hän nousi kuitenkin vasta 1960-luvulla.

Curt Swan toimi päätoimisena taiteilijana muun muassa lehdissä:

  • Superman[1]
  • Superboy (alkuperäinen kirjoittaja John Sikela ja Jerry Siegel)
  • Superman's Pal Jimmy Olsen
  • Legion of Superheroes (Avaruussankarien legioona)
  • Adventures Comics
  • Superman (erilliset sunnuntaisarjakuvastripit)

Hän toimi myös vierailevana piirtäjänä useissa DC Comicsin sarjakuvissa (muun muassa villin lännen sarjakuvat).

Sarjakuvien niin kutsutulla hopeakaudella Swan tuli tunnetuksi useista Teräsmies-sarjakuvatarinoistaan ja sadoista piirtämistään kansikuvista. Hänen pitkäaikaisena tussaajanaan toimi Murphy Anderson. Esimerkiksi Suomessa useat ennen vuotta 1987 julkaistut Teräsmies-lehdet ovat olleet juuri niin kutsutun ”Swanderson” -työryhmän tekemiä. Swan vetäytyi eläkkeelle vuonna 1985 ja hänen viimeiseksi sarjakuvakseen jäi Whatever Happened to the Man of Tomorrow (Swan tosin toimi vielä vierailevana kuvittajana tarinoissa Superman: Earth Stealers sekä Superman: The Wedding & Beyond 1996). Kunnianosoituksena hänelle eräässä Smallville-televisiosarjan jaksossa vierailleen Christopher Reeven roolinimenä oli tohtori Swan.

  1. Avila, Mike: THE ENDURING GREATNESS OF CURT SWAN, THE FOREVER SUPERMAN ARTIST News. 19.2.2020. SyFy. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)