Darkseid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darkseid
Darkseid, Apokolipsin synkkä hallitsija
Darkseid, Apokolipsin synkkä hallitsija
Luoja(t) Jack Kirby
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Superman's pal Jimmy Olsen nro 134 (Marraskuu 1970)
Henkilötiedot
Oikea nimi Uxas
Status aktiivinen
Pituus 267 cm
Paino 823 kg
Ryhmäsidokset Darkseidin eliitti
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Henkilöllisyydet Darkseid, Uxas, Dark Side
Voimat Yliluonnolliset voimat, korkea älykkyys, kestävyys, lentäminen, energian ja massan manipulointi, telekinesia, telesiirtyminen, kuolemattomuus, Omegavoimasäteet
Suhteet
Sukulaiset kuningas Yuga Khan (isä), kuningatar Heggra (äiti, kuollut), Steppenwolf (eno), Drax (veli, kuollut), Suli (ensimmäinen vaimo, kuollut), Tiggra (toinen vaimo, kuollut), Kalibak (poika), Orion (poika), Grayven (poika)

Darkseid on sarjakuvia julkaisevan DC Comicsin sarjakuvahahmo. Hän kuuluu Uusiksi Jumaliksi kutsuttuun avaruusrotuun ja hallitsee Apokolips-nimistä planeettaa.

Darkseid on yksi DC-universumin pelätyimmistä vihollisista. Hän on tuottanut vaikeuksia lähes kaikille DC Comicsin supersankariryhmille (mm. Oikeuden Puolustajat, Avaruuslegioona), mutta yleensä hän toimii Uusi Genesis -planeetan asukkaita ja erityisesti planeetan suurinta sankaria Orionia vastaan. Hän on myös yksi Teräsmiehen päävastustajista ja kykenee ampumaan silmistään voimakkaita Omegasäteitä.

Jack Kirbyn luoma hahmo suoritti ensiesiintymisensä lehden Superman's Pal Jimmy Olsen numerossa 134 (joulukuu 1970). Hän oli alunperin Prinssi Uxas, kuningas Yuga Khanin ja kuningatar Heggran poika ja toinen Apokolipsin valtaistuimen jonossa, suunnitellen ottaakseen planeetan hallintaansa vanhemmalta veljeltään Draxilta. Kun Drax yritti saada itselleen tarunomaisen Omega-voiman, Uxas murhasi hänet ja vaati sen voiman itselleen. Hänen ihonsa muuttui kiveksi, jonka jälkeen Uxas nimesi itsensä Darkseidiksi. Jossain vaiheessa hän rakastui apokoliptilaiseen tiedemieheen ja noitaan nimeltä Suli, jonka kanssa hänellä oli poika Kalibak. Heggra kuitenkin määräsi DeSaadin myrkyttämään Sulin, koska hän uskoi, että tämä turmelee poikaansa.

Sulin kuoleman jälkeen Darkseidin sydän kylmeni entisestään ja hänen halveksuntansa äitiään kohtaan voimistui, kun tämä pakotti hänet naimisiin Tigra-nimisen naisen kanssa, jonka kanssa hänellä oli toinen poika, Orion. Pyrkiessään kostamaan Heggralle rakastamansa naisen tappamisen Darkseid käski DeSaadin myrkyttää hänet, jotta hänestä voisi vihdoin tulla Apokolipsin korkein hallitsija. Darkseid yritti sitten pakottaa Tigran eliminoimaan Orionin, mutta jälkimmäinen vaihdettiin lopulta Highfatherin pojan Scott Freen kanssa osana rauhansopimusta sotivien Apokolipsien ja New Genesiksen planeettojen välillä. Tästä kaupasta tuli lopulta takaisku Darkseidille, kun Orion kasvoi arvostamaan ja puolustamaan New Genesiksen ihanteita voimakkaana mestarina isänsä vastustajana. Profetia ennusti, että Darkseid kohtaisi lopullisen tappionsa Orionin käsissä katastrofaalisessa taistelussa Apokolipsin tulisessa Armaghetossa. Samoin Darkseid ja hänen koulutuskaverinsa, Granny Goodness, eivät kyenneet murtamaan Scott Freen henkeä pitkän, kiduttavan kasvatuksen jälkeen, ja Free onnistui lopulta pakenemaan Apokolipsista ottamalla vaimokseen naisraivoista mahtavimman, Big Bardan. Scott Free, joka tunnetaan nykyään supersankarina Mister Miracle, ja Big Barda alkoivat elää maan päällä, ja Darkseid käytti tätä "petosta" tekosyynä julistaakseen sopimuksen Uuden Genesiksen kanssa mitättömäksi, jotta planeetat voisivat jatkaa konfliktiaan.

Tarinassa Final Crisis Darkseid onnistui surmaamaan poikansa Orionin, jonka jälkeen hän otti maan osittain haltuunsa. Myöhemmin Batman kohtasi Darkseidin ja ampui tätä samalla Radiumluodilla, jolla Darkseid oli tappanut Orionin. Darkseid ampui Batmania Omegasäteillä, jotka silminnähdet tappoivat hänet, mutta myöhemmin paljastui, että säteet olivat lähettäneet Batmanin ajassa menneisyyteen.

Tarinassa Darkseid War paljastuu, että Darkseidilla on Grail niminen tytär, joka yritti auttaa Anti-Monitoria kukistamaan Darkseidin. Myöhemmin Anti-Monitorin yhdistettyä Salaman Black Racerin kanssa heidän fuusionsa onnistui tappamaan Darkseidin. Myöhemmin Grail muutti Superwomanin synnyttämän pojan Antielämäyhtälön avulla uudeksi Darkseidiksi. Myöhemmin Grailin vahingossa iskettyä Darkseidia äitinsä tappamisen jälkeen hän erotti elämänvastaisen yhtälön hänestä kukistaen Darkseidin. Grail myöhemmin pakeni vauvaksi muuttuneen Darkseidin kanssa.

Darkseid on sijalla 6 IGN-sivuston vuonna 2009 laatimassa listassa kaikkien aikojen sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Suurimmat heikkoudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On ennustettu, että Darkseid tulee kuolemaan oman lapsensa käden kautta. Tämän vuoksi Darkseid ei tunnusta Kalibakia pojakseen ja tuntee suurta pelkoa Orionia kohtaan. Darkseidilla on myös pakonomainen tarve saada haltuunsa ”Antielämäyhtälö”, jonka avulla hän pystyisi hallitsemaan kaikkia eläviä olentoja. Hän kärsii myös yli-itsevarmuudesta ja on itsekeskeinen.

Liittolaiset ja alaiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Isoäiti" Granny Goodness (parademonien ja Female Furies ryhmän kouluttaja), DeSaad (paras neuvonantaja, ei tosin täysin luotettava), Kanto (Darkseidin paras salamurhaaja), Steppenwolf (sotajoukkojen komentaja), Lashina (Female Furiesien kenttäkomentaja), sisarukset Glorius Godfrey (voimakas telepaatti) ja Amazing Grace (viettelijätär/salamurhaaja), Tohtori Bedlam (tiedemies, regeneroitumiskyky), Mantis (lakeija), Virman Vundabar.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC Extended Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Darkseid ei esiinny elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) eikä häntä mainita, mutta elokuvassa Bruce Wayne näkee painajaista itsestään taistelemassa Darkseidin kätyreitä ja näihin liittynyttä Teräsmiestä vastaan post-apokalyptisessä maailmassa. Brucen herättyä unesta, tästä kyseisestä tulevaisuudesta matkustanut versio Barry Allenistä varoittaa, että Lois Lane on avain tämän tulevaisuuden toteutumisen estämiseksi.
  • Darkseid mainittiin ensi kertaa DC Extended Universessa elokuvassa Justice League (2017). Hän oli lähettänyt luutnanttinsa Steppenwolfin valloittamaan Maan kolmen emolaatikon avulla.
    • Elokuvan ohjaajan versiossa, Zack Snyder’s Justice League (2021), Darkseid tekee ensimmäisen fyysisen esiintymisensä. Darkseidia tässä versiossa näyttelee Ray Porter. Tässä versiossa hän itse olikin johtanut hyökkäystä Maahan vuosituhansia sitten ja Steppenwolf oli karkotettu myöhemmin Apokolipsista yritettyään kaapata Darkseidilta vallan. Steppenwolfin yritettyä myöhemmin uutta hyökkäystä Maahan, Darkseid sai kuulla häneltä, että Antielämäyhtälö löytyisi Maasta. Darkseid lupasi Steppenwolfin karkotuksen päättyvän, jos tämä onnistuu Maan valloittamisessa. Viimeisen Steppenwolfia vastaan käydyn taistelun aikana, Oikeuden Puolustajat lähettävät Steppenwolfin ruumiin ja irtonaisen pään ukkosputken kautta takaisin Apokolipsiin, missä Darkseid murskasi jalallaan Steppenwolfin pään ja näki Oikeuden Puolustajat omin silmin hetkellisesti ukkosputken läpi. Ukkosputken sulkeuduttua hän käski DeSaadia valmistelemaan armeijan uutta valloitusyritystä varten, jota Darkseid johtaisi itse. Viimeisen taistelun aikana Kyborgi näki emolaatikoiden kautta näyn ja elokuvan lopussa Bruce Wayne uuden painajaisen samasta post-apokalyptisestä tulevaisuudesta kuin aiemmin. Tämä painajainen paljastaa, että kyseisessä tulevaisuudessa Lois Lane, Ihmenainen, Vesimies ja Harley Quinn olivat kuolleet, ja Darkseid oli käyttänyt Antielämäyhtälöä aivopestäkseen Loisin kuolemaa surevan Teräsmiehen uudeksi luutnantikseen Steppenwolfin tilalle.

Superman/Batman: Apocalypse

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darkseid esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa Superman/Batman: Apocalypse vuonna 2010. Se oli samalla hahmon ensimmäinen esiintyminen animaatiossa, jossa Darkseidin äänenä oli Andre Braugher.

Darkseid etsi uutta johtavaa sotakomentajaa Female Furies -ryhmälle, kun heidän entinen johtaja Big Barda karkasi Apokolipsilta. Granny Goodness sai tehtäväkseen etsiä uutta korvaajaa, kunnes Darkseid huomasi erään avaruusaluksen laskeutuneen Maahan, jonka sisällä ollut matkustaja oli Teräsmiehen serkku Kara. Darkseid otti tehtäväkseen siepata Kara ja aivopestä hänet palvelijakseen tuhotakseen Teräsmiehen.

Darkseid esiintyi myös Teräsmies-animaatiosarjassa, jossa hänen äänenään toimi Michael Ironside. Darkseid nähtiin myös animaatiosarjoissa Justice League ja Justice League Unlimited. Darkseid esiintyi myös Smallville televisiosarjan kymmenennellä kaudella.

Animaatioelokuvissa Justice League: War ja Justice League Dark: Apokolips War Darkseidia ääninäytteli Steve Blum. Darkseid esiintyi myös lyhyesti animaatioelokuvassa Justice League: Gods and Monsters, jossa häntä ääninäytteli Bruce Thomas. Elokuvassa Highfather tappoi Darkseidin hyökätessään Orionin ja Bekkan häihin.

Darkseid esiintyi myös animaatiosarjassa Harley Quinn, jossa häntä ääninäytteli Michael Ironside. Darkseid nähtiin myös nettisarjassa DC Super Hero Girls jaksossa "My So Called Anti-Life", jossa häntä ääninäytteli John DiMaggio.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1984–1985 Frank Welker Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1997–2000
2003
2006
Michael Ironside Teräsmies
Justice League
Justice League Unlimited
2002 Kevin Michael Richardson Superman: Shadow of Apokolips
2006 David Sobolov Justice League Heroes
2008 Perry Brown Mortal Kombat vs. DC Universe
2010 Andre Braugher Superman/Batman: Apocalypse
2010 Tony Todd DC Universe Online
2017 Michael Leon Wooley Injustice 2
2021 Ray Porter Zack Snyder’s Justice League
  1. Darkseid is number 6 IGN Viitattu 9.7.2009 (englanniksi)