Darkseid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darkseid
Darkseid, Apokolipsin synkkä hallitsija
Darkseid, Apokolipsin synkkä hallitsija
Luoja(t) Jack Kirby
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Superman's pal Jimmy Olsen nro 134 (Marraskuu 1970)
Henkilötiedot
Oikea nimi Uxas
Status aktiivinen
Pituus 267 cm
Paino 823 kg
Ryhmäsidokset Darkseidin eliitti
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Henkilöllisyydet Darkseid, Uxas, Dark Side
Voimat Yliluonnolliset voimat, korkea älykkyys, kestävyys, lentäminen, energian ja massan manipulointi, telekinesia, telesiirtyminen, kuolemattomuus, Omegavoimasäteet
Suhteet
Sukulaiset kuningas Yuga Khan (isä), kuningatar Heggra (äiti, kuollut), Steppenwolf (eno), Drax (veli, kuollut), Suli (ensimmäinen vaimo, kuollut), Tiggra (toinen vaimo, kuollut), Kalibak (poika), Orion (poika), Grayven (poika)

Darkseid on sarjakuvia julkaisevan DC Comicsin sarjakuvahahmo. Hän kuuluu Uusiksi Jumaliksi kutsuttuun avaruusrotuun ja hallitsee Apokolips-nimistä planeettaa.

Darkseid on yksi DC-universumin pelätyimmistä vihollisista. Hän on tuottanut vaikeuksia lähes kaikille DC Comicsin supersankariryhmille (mm. Oikeuden Puolustajat, Avaruuslegioona), mutta yleensä hän toimii Uusi Genesis -planeetan asukkaita ja erityisesti planeetan suurinta sankaria Orionia vastaan. Hän on myös yksi Teräsmiehen päävastustajista. Darkseid esiintyi myös Teräsmies-animaatiosarjassa, jossa hänen äänenään toimi Michael Ironside.

Jack Kirbyn luoma hahmo suoritti ensiesiintymisensä lehden Superman's Pal Jimmy Olsen numerossa 134 (joulukuu 1970).

Darkseid on sijalla 6 IGN-sivuston vuonna 2009 laatimassa listassa kaikkien aikojen sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Suurimmat heikkoudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On ennustettu, että Darkseid tulee kuolemaan oman lapsensa käden kautta. Tämän vuoksi Darkseid ei tunnusta Kalibakia pojakseen ja tuntee suurta pelkoa Orionia kohtaan. Darkseidilla on myös pakonomainen tarve saada haltuunsa ”Antielämäyhtälö”, jonka avulla hän pystyisi hallitsemaan kaikkia eläviä olentoja. Hän kärsii myös yli-itsevarmuudesta ja on itsekeskeinen.

Liittolaiset ja alaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Isoäiti" Granny Goodness (parademonien kouluttaja), DeSaad (paras neuvonantaja, ei tosin täysin luotettava), Kanto (Darkseidin paras salamurhaaja), Steppenwolf (sotajoukkojen komentaja), Lashina (Female Furiesien kenttäkomentaja), sisarukset Glorius Godfrey (voimakas telepaatti) ja Amazing Grace (viettelijätär/salamurhaaja), Tohtori Bedlam (tiedemies, regeneroitumiskyky)

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC Extended Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Darkseid ei esiinny elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) eikä häntä mainita, mutta elokuvassa Bruce Wayne näkee painajaista itsestään taistelemassa Darkseidin kätyreitä ja näihin liittynyttä Teräsmiestä vastaan post-apokalyptisessä maailmassa. Brucen herättyä unesta, tästä kyseisestä tulevaisuudesta matkustanut versio Barry Allenistä varoittaa, että Lois Lane on avain tämän tulevaisuuden toteutumisen estämiseksi.
  • Darkseid mainittiin ensi kertaa DC Extended Universessa elokuvassa Justice League (2017). Hän oli lähettänyt luutnanttinsa Steppenwolfin valloittamaan Maan kolmen emolaatikon avulla.
    • Elokuvan ohjaajan versiossa, Zack Snyder’s Justice League (2021), Darkseid tekee ensimmäisen fyysisen esiintymisensä. Darkseidia tässä versiossa näyttelee Ray Porter. Tässä versiossa hän itse olikin johtanut hyökkäystä Maahan vuosituhansia sitten ja Steppenwolf karkotettu myöhemmin Apokolipsista yritettyään kaapata Darkseidilta vallan. Steppenwolfin yritettyä myöhemmin uutta hyökkäystä Maahan, Darkseid sai kuulla häneltä, että Antielämäyhtälö löytyisi Maasta. Darkseid lupasi Steppenwolfin karkotuksen päättyvän, jos tämä onnistuu Maan valloittamisessa. Viimeisen Steppenwolfia vastaan käydyn taistelun taistelun aikana, Oikeuden Puolustajat lähettävät Steppenwolfin ruumiin ja irtonaisen pään ukkosputken kautta takaisin Apokolipsiin, missä Darkseid murskasi jalallaan Steppenwolfin pään ja näki Oikeuden Puolustajat omin silmin hetkellisesti ukkosputken läpi. Ukkosputken sulkeuduttua hän käski DeSaadia valmistelemaan armeijan uutta valloitusyritystä varten, jota Darkseid johtaisi itse. Viimeisen taistelun aikana Kyborgi näki emolaatikoiden kautta näyn ja elokuvan lopussa Bruce Wayne uuden painajaisen samasta post-apokalyptisestä tulevaisuudesta kuin aiemmin. Tämä painajainen paljastaa, että kyseisessä tulevaisuudessa Lois Lane, Ihmenainen, Vesimies ja Harley Quinn olivat kuolleet, ja Darkseid käyttänyt Antielämäyhtälöä aivopestäkseen Loisin kuolemaa surevan Teräsmiehen uudeksi luutnantikseen Steppenwolfin tilalle.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superman/Batman: Apocalypse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darkseid esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa Superman/Batman: Apocalypse vuonna 2010. Se oli samalla hahmon ensimmäinen esiintyminen animaatiossa, jossa Darkseidin äänenä oli Andre Braugher.

Darkseid etsi uutta johtavaa sotakomentajaa Female Furies -ryhmälle, kun heidän entinen johtaja Big Barda karkasi Apokolipsilta. Granny Goodness sai tehtäväkseen etsiä uutta korvaajaa, kunnes Darkseid huomasi erään avaruusaluksen laskeutuneen Maahan, jonka sisällä ollut matkustaja oli Teräsmiehen serkku Kara. Darkseid otti tehtäväkseen siepata Kara ja aivopestä hänet palvelijakseen tuhotakseen Teräsmiehen.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Darkseid esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.
  • Darkseid esiintyy vuonna 2008 MK Vs. DC Universe -pelissä, jossa se on pelattava hahmo.
  • Darkseid esiintyy vuonna 2017 Injustice 2 -pelissä, jossa se on pelattava hahmo.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1984–1985 Frank Welker Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1997–2000
2003
2006
Michael Ironside Teräsmies
Justice League
Justice League Unlimited
2002 Kevin Michael Richardson Superman: Shadow of Apokolips
2006 David Sobolov Justice League Heroes
2008 Perry Brown Mortal Kombat vs. DC Universe
2010 Andre Braugher Superman/Batman: Apocalypse
2010 Tony Todd DC Universe Online
2017 Michael Leon Wooley Injustice 2
2021 Ray Porter Zack Snyder’s Justice League

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Darkseid is number 6 IGN Viitattu 9.7.2009 (englanniksi)