Man of Steel

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Man of Steel
Elokuvan mainosjuliste.
Elokuvan mainosjuliste.
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja David S. Goyer
Tarina
 • David S. Goyer
 • Christopher Nolan
Perustuu Joe Shusterin ja Jerry Siegelin sarjakuvahahmoon Teräsmies
Tuottaja
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Amir Mokri
Leikkaaja David Brenner
Lavastaja Anne Kuljian
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Iso-Britannia[1]
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 143 min[2]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 225 000 000 dollaria
Tuotto 668 045 518 dollaria[3]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Man of Steel[2] on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu DC Comicsin Teräsmies-sarjakuvahahmoon. Elokuvan ovat tuottaneet Legendary Pictures ja Syncopy Films ja levittäjänä Warner Bros. Studios. Se on DC Extended Universen ensimmäinen elokuva.[4] Elokuvan on ohjannut Zack Snyder ja käsikirjoittanut David S. Goyer Christopher Nolanin alkuperäistarinan pohjalta. Pääosissa ovat Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Kevin Costner, Laurence Fishburne, Antje Traue, Ayelet Zurer, Christopher Meloni ja Russell Crowe. Elokuva on uudelleenkäynnistys Teräsmies-elokuville ja kertoo hahmon alkuperätarinan.[5] Teräsmiehen seuraavista vaiheista kertova Batman v Superman: Dawn of Justice sai ensi-iltansa 25. maaliskuuta 2016. Man of Steelille suunnitellaan myös virallista jatko-osaa, jonka on tarkoitus saada ensi-iltansa ennen vuotta 2020.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Krypton-planeetta on tuhoutumaisillaan epävakaan ytimensä vuoksi, koska sen luonnonvarat oli käytetty loppuun. Planeetan sotilaskomentaja, kenraali Zod yritti seuraajineen riistää vallan planeettaa johtavalta neuvostolta. Tietäen keinotekoisen väestönhallinnan ja eristäytymispolitiikan tuhonneen heidän sivilisaationsa, Jor-El ja hänen vaimonsa Lara Lor-Van lähettävät poikansa Kal-Elin, ensimmäisen vuosisatoihin syntyneen luonnollisen kryptonilaisen, planeetta Maahan mukanaan hänen soluihinsa geneettisesti tallennettuna koko kryptonilaisten rodun koodeksi. Tapettuaan Jor-Elin, Zod seuraajinen vangitaan ja lähetetään Aavevyöhykkeelle. He kuitenkin vapautuvat, kun Krypton luhistuu ja räjähtää.

Kal-Elin alus laskeutuu Kansasissa sijaitsevaan pieneen kaupunkiin nimeltä Smallville. Jonathan ja Martha Kent kasvattavat hänet adoptiopoikanaan ja nimeävät hänet Clarkiksi. Kryptonialaisen fysiologiansa vuoksi Clarkilla on Maassa yli-inhimillisiä voimia. Tuntien itsensä ulkopuoliseksi niiden takia, hän alkaa käyttää voimiaan muiden auttamiseksi. Kun Clark saa teini-ikäisenä tietää olevansa avaruusolento, Jonathan pelkää tämän tulevan sosiaalisesti hylätyksi ja käskee häntä salata voimansa. Vuosia myöhemmin Jonathan kuolee tornadon iskiessä, kieltäessään Clarkia edelleen käyttämästä voimiaan. Jonathanin kuoltua, Clark alkaa viettää useita vuosia eläen nomadimaista elämäntyyliä, työskennellen useissa eri paikoissa ja käyttäen useita eri valehenkilöllisyyksiä. Hän on myös käyttänyt salaa voimiaan hyviin tekoihin.

Eräänä päivänä Clark hiipii salaa tutkimaan Yhdysvaltain asevoimien löytämää kryptonilaista tiedustelualusta Arktiksella. Aluksen sisällä Clark käyttää kryptonilaista avainta aluksesta, jolla itse saapui Maahan. Sen avulla hän kommunikoi Jor-Elin tallennetun tietoisuuden ja hologrammin kanssa. Jor-El kertoo Clarkille tämän alkuperästä, rotunsa sukupuutosta ja että Clarkin oli tarkoitus tuoda ihmiskunnalle parempi tulevaisuus. Clarkia oli seurannut alukseen myös Daily Planet -lehden toimittaja Lois Lane kirjoittaakseen aluksesta jutun. Aluksen turvajärjestelmä haavoittaa häntä ja Clark pelastaa hänet. Loisin esimies Perry White kieltäytyy julkaisemasta tarinaa ”superihmisestä”, joten Lois jäljittää Clarkin Kansasiin, jossa tämä kuulee hänen tarinansa. Lois lupaa myös, ettei paljasta tämän salaisuutta.

Sillä välin Zod seuraajineen etsii kryptionalaisten siirtokuntia, vain huomatakseen kaikkien etuvartioasemien tuhoutuneen Kryptonin hylättyä ne. Zod huomaa signaalin aluksesta, jolla Clark saapui Maahan. Saapuessaan Maahan Zod vaatii ihmisiä luovuttamaan Kal-Elin, jonka hallussa uskoo koodeksin olevan, tai muuten Maa tuhottaisiin. Clark antautuu ja antaa asevoimien luovuttaa hänet sekä Loisin Faoralle, Zodin varakomentajalle. Zod paljastaa aikovansa muuttaa ”maailmanmoottorilla” Maan uudeksi Kryptoniksi ja käyttää koodeksia kansoittaakseen planeetan geneettisesti muunnelluilla kryptonilaisilla, tappaen samalla Maan alkuperäisen väestön. Clark ja Lois pakenevat aluksesta Jor-Elin avulla. Voitettuaan taistelussa Faoran ja toisen kryptonilaisen, Clark vakuuttaa asevoimille olevansa näiden puolella. Zod käynnistää maailmanmoottorin ja käyttää sitä sekä Metropoliksessa että Intian valtamerellä muuntaakseen Maan massaa ja ilmakehää.

Clark, jota nyt kutsutaan ”Teräsmieheksi”, tuhoaa maailmanmoottorin ja armeija käyttää hänet Maahan tuonutta alusta tehdäkseen iskun Zodin alukseen. Zodin joukot päätyvät takaisin Aavevyöhykkeelle, mutta Zod itse selviää ja käyttäen uusia voimiaan hän aloittaa tuhoisan taistelun Teräsmiestä vastaan. Kun Zod uhkaa tappaa siviilejä kostaakseen tappionsa, Teräsmies joutuu tappamaan hänet. Jonkin ajan kuluttua Teräsmies varoittaa asevoimia siitä, että auttaa näitä vain omilla ehdoillaan. Luodakseen itselleen peitehenkilöllisyyden ja päästäkseen vaarojen tapahtumapaikoille epäilyksiä herättämättä, Clark hankkiutuu toimittajan työhön Daily Planetille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Henry Cavill  … Kal-El / Clark Kent / Teräsmies  
 Amy Adams  … Lois Lane  
 Michael Shannon  … kenraali Zod  
 Kevin Costner  … Jonathan Kent  
 Diane Lane  … Martha Kent  
 Laurence Fishburne  … Perry White  
 Antje Traue  … Faora  
 Ayelet Zurer  … Lara Lor-Van  
 Christopher Meloni  … eversti Nathan Hardy  
 Russell Crowe  … Jor-El  
 Harry Lennix  … kenraaliluutnantti Swanwick  
 Christina Wren  … kapteeni Carrie Farris  
 Richard Schiff  … tohtori Emil Hamilton  
 Carla Gugino  … Kelor (ääni)  
 Mackenzie Gray  … Jax-Ur  
 Michael Kelly  … Steve Lombard  
 Joseph Cranford  … Pete Ross  
 Jack Foley  … nuori Pete Ross  
 Jadin Gould  … Lana Lang  
 Rowen Kahn  … Kenny Braverman  
 Dylan Sprayberry  … 13-vuotias Kal-El / Clark Kent  
 Cooper Timberline  … 9-vuotias Kal-El / Clark Kent  
 Richard Cetrone  … Tor-An  
 Samantha Jo  … Car-Vex  
 Revard Dufresne  … Dev-Em  
 Apollonia Vanova  … Nadira  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat kesällä 2011. Kuvauspaikkoina toimivat Planon esikaupunki Chicagossa ja Vancouver Kanadassa. Sisäkuvauksia varten käytettiin Vancouver Film Studios -studiota.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes antaa elokuvalle pisteet 6,2/10 perustuen 290 arvioon, joista 56 % on positiivisia. Metacriticin pisteytys on 55/100 perustuen 47 arvioon. Myös lehdistön kriitikot jakautuivat arvosteluissa kahtia.

Elokuva oli kaupallinen menestys. Ensi-iltaviikonloppunaan se oli Yhdysvaltojen katsotuin elokuva[6] ja on tähän mennessä eniten lipputuloja tuottanut Teräsmies-elokuva.[7]

DC Extended Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: DC Extended Universe

Man of Steelin suosio sai Warner Brothersin alkoi toteuttaa DC Comicsin muilla hahmoilla varustettua elokuvauniversumina. Heinäkuussa 2013 Snyder ilmoitti San Diego Comic-Con International -tapahtumassa, että Man of Steelin jatko-osassa Teräsmies ja Batman kohtaisivat toisena ensi kertaa näytellyssä elokuvassa. Cavill, Adams, Lane ja Fishburne palaavat rooleihinsa.[8][9] Snyder ilmoitti elokuvan ottavan inspiraatiota sarjakuvasta Batman: Yön ritari.[10] Elokuussa 2013 Ben Affleckin ilmoitettiin tulevan näyttelemään Batmania,[11] ja joulukuussa 2013 Gal Gadotin kerrottiin näyttelevän Ihmenaista.[12] Myöhemmin saman kuun aikana Argon käsikirjoittaja Chris Terrio palkattiin tekemään uusi käsikirjoitus, kun Goyer oli sitoutunut muihin projekteihin.[13] Toukokuussa 2014 elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Batman v Superman: Dawn of Justice.[14] Vaikka elokuvan oli alun perin tarkoitus olla Man of Steelin jatko-osa, se kehittyi lopulta erilliseksi elokuvaksi.[15] Alun perin jatko-osan ensi-iltapäiväksi ilmoitettiin 17. heinäkuuta 2015, mutta tammikuussa 2014 ensi-illan ilmoitettiin viivästyvän toukokuun 6. päivään 2016.[16] Myöhemmin ajankohtaa aikaistettiin runsaalla kuukaudella, ja näillä näkymin Batman v Superman: Dawn of Justicen ensi-ilta on 25. maaliskuuta 2016.[17] Snyder myöhemmin ilmoitti, että hän "tavallaan kuvailisi Batman v Supermanin olevan Man of Steel 2", mutta lisäksi Teräsmiehelle ollut kehitteillä toista sooloelokuvaa.[18] Lokakuussa 2014 kuitenkin ilmoitettiin, että Man of Steelille pyrittiin julkaisemaan virallinen jatko-osa vuosien 2016 ja 2020 välillä.[19]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Man of Steel (2013) British Film Institute. Viitattu 22.10.2015. (englanniksi)
 2. a b c Man of Steel (2D) Finnkino. Viitattu 22.10.2015.
 3. Man of Steel (2013) Box Office Mojo. Viitattu 22.10.2015. (englanniksi)
 4. Will Warner Brothers & DC Ever Catch Up To Marvel Television After Last Night's 'Agents of S.H.I.E.L.D.'?. 28.5.2014. Forbes. Viitattu 23.4.2015. (englanniksi)
 5. Superman reboot Las películas.
 6. Subers, Ray: Weekend Report: 'Man of Steel' Soars, Scores New June Record Box Office Mojo. 16.6.2013. Viitattu 7.8.2015. (englanniksi)
 7. 3 most profitable movies Viitattu 3.9.2015
 8. Kit, Borys: Superman and Batman Film Set for Comic-Con Reveal The Hollywood Reporter. 20.7.2013. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 9. Sperling, Nicole: Comic-Con 2013: 'Superman & Batman' movie will follow 'Man of Steel' Los Angeles Times. 20.7.2013. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 10. Anders, Charlie Jane: They're doing a Superman/Batman movie... but that's not the big news io9. 20.7.2013. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 11. Schillaci: Ben Affleck Is Batman for 'Man of Steel' Sequel 22.8.2013. The Hollywood Reporter. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 12. Gal Gadot to Play Wonder Woman in 'Batman vs. Superman' Variety. 4.12.2013. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 13. Batman-Superman Film Enlists 'Argo' Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 18.12.2013. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 14. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: Warner Bros. Unveils Title of New Batman-Superman Film 21.5.2014. The Hollywood Reporter. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 15. Batman v. Superman star Henry Cavill talks Dawn of Justice plot Entertainment Weekly. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
 16. Warner Bros. Pictures Pushes Batman vs. Superman Back to 2016 ComingSoon.net. 17.1.2014. (englanniksi)
 17. BATMAN V. SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE Moves Release Date Up; DC/WB Claims 5 Years of Dates Newsarama.com. 8.8.2014. (englanniksi)
 18. Zack Snyder: 'Batman V Superman' is 'Man of Steel 2' Canoe. 10.9.2015. Viitattu 4.3.2016. (englanniksi)
 19. Fischer, Russ: DC Comics Movies Announced: 'Suicide Squad,' 'Wonder Woman,' 'Justice League,' 'The Flash,' 'Aquaman,' /Film. 15.10.2014. Viitattu 4.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]