Metallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metallo
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Action Comics nro 252 (toukokuu 1959)
Henkilötiedot
Oikea nimi John Corben
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Superrikollisten Salainen Yhteisö
Henkilöllisyydet John Corben
Voimat Yliluonnolliset voimat ja pystyy käyttämään kryptoniitti voimanlähdettä Teräsmiestä vastaan.

Metallo on Teräsmies -sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Action Comicsin numerossa 252 (toukokuu 1959). Metallosta on ollut kolme eri versiota, joista tunnetuimpana on pidetty John Corbenin versiota. Hahmon esiversio esiintyi World's Finest #6 tarinassa kesäkuussa 1942.

Vuonna 2009 Metallo oli listattu sijalle 52 IGN-sivuston laatimassa listassa sadasta kaikkien aikojen suurimmista sarjakuvarikollisista.[1]

Ensimmäinen Metallo oli George Grant niminen tiedemies, joka rakensi itselleen panssaroidun suojapuvun "voimakkaimmasta metallista" joka kykeni tekemään hänestä tasavertaisen Teräsmiehen kanssa yhdessä voimistavan seerumin kanssa. Hän käytti itsestään nimeä Metalo. Metalo vangitsi Lois Lanen houkutellakseen Teräsmiehen esiin. Heidän taistelunsa lopussa Metalo putosi halkeamaan ja Teräsmies arveli hänen kuolleen. Myöhemmin paljastui Metalon "paenneen niukasti tuhoaan" ja vannoi kostavansa Teräsmiehelle. Kului lähes 40 vuotta, ennen kuin hahmo ilmestyi uudistettuna haastaakseen Teräsmiehen uudelleen. Metalo oli parantanut panssariaan ja seerumiaan ja myös altistanut Teräsmiehen säteelle, joka heikensi hänen voimaansa merkittävästi, antaen Metalolle ylivoimaisen voiman heidän ensimmäisessä taistelussaan. Teräsmies harjoitteli pitkään palauttaakseen voimansa ja palattuaan voitti Metalon helposti.

Kun pikkurikollinen John Corben joutui vakavaan auto-onnettomuuteen, hänen kuolemansa näytti jo väjäämättömältä. Hänen pelastuksekseen koitui kuitenkin robotiikkaan erikoistunut ja avaruusolentofobiasta kärsivä tiedemies Emmet Vale, joka päätti käyttää Corbenia koekaniinina uudessa projektissaan. Emmet loi metalloid -nimisestä (fiktiivisestä) metalliseoksesta kehon, johon hän siirsi Corbenin aivot. Vale oli suunnitellut käyttävänsä Metalloksi nimeämäänsä projektia suojana avaruusolentojen mahdollista hyökkäystä vastaan, mutta Corben päättikin tappaa Valen ja käyttää uusia kykyjään rikollisten suunnitelmiensa toteuttamiseen.

Warner Brosin Teräsmies -piirrossarjassa Metallo syntyy Lex Luthorin takia, Luthor käskee antaa Corbenille myrkkyä johon on vain yksi parannuskeino: vaihtaa ihmisen ruumis metalliseen ruumiiseen. Corben kuitenkin sekoaa, koska hänen aistinsa katoavat leikkauksen myötä. Lopulta hän taistellessaan Teräsmiestä vastaan uppoaa mereen, mutta palaa vielä myöhemmissä jaksoissa. Häntä ääninäytteli sarjassa Malcolm McDowell.

Kolmas Metallo oli Corbenin veli Roger Corben, joka esiintyi Superman #310 tarinassa. Tämän Metallon loi salainen SKULL-niminen organisaatio, joka siirsi Rogerin aivot uuteen robottikehoon, jotta hän voisi kostaa Teräsmiehelle veljensä kuoleman. Kuten edellinen Metallo, myös tämä oli kryptoniittivoimainen, vaikka tämä uudempi versio käytti oranssia ja vihreää panssaria sekä vihreää kypärää piilottaakseen "uuden" identiteetin, jonka hän oli luonut plastiikkakirurgialla (joka osoittautui WGBS Stafferiksi Martin Kordaksi). Tämä versio Metallosta esiintyi Bronze Agen sarjakuvissa ja hänen viimeinen esiintymisensä tapahtui Alan Mooren tarinassa "Whatever Happened to the Man of Tomorrow?" vuonna 1986.

Metallo on kyborgi, jota John Corbenin aivotoiminta hallitsee. Tämän vuoksi Metallo kykenee itsenäiseen ajatteluun. Metallolla on suunnattomat fyysiset voimat, ja hän on titaania kestävämmän metalloid-kehonsa ansiosta vaikeasti vahingoitettavissa. Metallon päävirtalähteenä toimii kryptoniitti -sydän, mikä tekee hänestä vaarallisen vastustajan Teräsmiehelle.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Metallo is number 52 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)