Amy Adams

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amy Adams
Amy Adams vuonna 2016.
Amy Adams vuonna 2016.
Henkilötiedot
Koko nimi Amy Lou Adams
Syntynyt20. elokuuta 1974 (ikä 46)
Vicenza, Italia
Ammatti näyttelijä
Puoliso Darren Le Gallo (vih. 2015)
Lapset 1
Näyttelijä
Aktiivisena 1994–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan naispääosan Golden Globe
2013 American Hustle
2014 Big Eyes

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Amy Lou Adams (s. 20. elokuuta 1974 Vicenza, Italia) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet on palkittu kahdesti Golden Globella, ja hän ollut myös kuudesti Oscar-ehdokkaana.

Hän aloitti uransa esiintymällä teatteriravintoloissa ennen ensimmäistä elokuvaansa Kuolettavan kaunis vuonna 1999. Vierailtuaan monissa televisiosarjoissa ja B-elokuvissa Adams sai Brenda Strongin roolin vuoden 2002 menestyselokuvassa Ota kiinni jos saat. Adamsin läpimurtorooli oli silti vasta vuoden 2005 elokuvassa Junebug. Adamsin roolisuoritus oli kriitikoiden ylistämä ja hän saikin siitä ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa parhaasta naissivuosasta.

Vuonna 2007 Adams näytteli pääosaa Disneyn elokuvassa Lumottu. Elokuva oli arvostelu- ja lippukassamenestys ja Adams sai Prinsessa Gisellen roolistaan Golden Globe -ehdokkuuden. Seuraavana vuonna Adams sai toisen Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuutensa näyteltyään sisar Jamesiä elokuvassa Doubt – Epäilys.

Vuonna 2009 hän näytteli Julie Powellia elokuvassa Julie & Julia. Adams sai Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuuden vuoden 2010 elokuvasta Taistelija. Neljännen Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuutensa Adams sai elokuvasta Mestari vuonna 2012. Vuonna 2013 hän näytteli Lois Lanea elokuvassa Man of Steel. Vuonna 2014 hänet palkittiin parhaan naispääosan Golden Globella elokuvasta American Hustle. Hän sai roolistaan myös parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden. Vuonna 2014 hän näytteli taiteilija Margaret Keanea elokuvassa Big Eyes, josta hänet palkittiin parhaan naispääosan Golden Globella.

Vuonna 2016 Adams sai parhaan naispääosan Golden Globe -ehdokkuuden roolistaan tieteiselokuvassa Arrival (2016). Vuonna 2017 Adams sai tähden Hollywood Walk of Famelle.

Amy Adams Toronton elokuvajuhlilla vuonna 2012.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy Lou Adams syntyi 20. elokuuta 1974 Vicenzassa, Italiassa. Hänellä on neljä veljeä ja kaksi siskoa. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Castle Rockiin, Coloradoon Adamsin ollessa kahdeksanvuotias. Adamsit kuuluivat mormonikirkkoon. Perhe kuitenkin erosi siitä vanhempien avioeron myötä. [1]

Nuorena Adams opiskeli balettia ja halusi alun perin ballerinaksi, johon hänen taitonsa eivät kuitenkaan riittäneet. Tällöin hän siirtyi musiikkiteatterin pariin ja muutti Atlantaan äitinsä kanssa. Lukioaikana Adamsilla diagnosoitiin ADHD.[2] Adams työskenteli mm. seksikkäästi pukeutuneista tarjoilijoistaan tunnetulla ravintolaketju Hootersilla ennen läpimurtoaan.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adams kihlautui näyttelijä Darren Le Gallon kanssa 2008 kuuden vuoden seurustelun jälkeen. Hän tutustui Le Galloon näyttelykurssilla vuonna 2001. 15. toukokuuta 2010 pari sai ensimmäisen lapsensa, tytön nimeltä Aviana Olea Le Gallo.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Amy Adamsin filmografia

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Amy's fairytale of New York Guardian.co.uk. 18.11.2007. (englanniksi)
  2. Rochlyn, Margy: A Disney Princess, Not Winking but Floating The New York Times. 4. marraskuuta 2007. nytimes.com. Viitattu 8.4.2015. (englanniksi)
  3. Hollywood-julkkisten urat ennen tähteyttä: Maskottikana, siivooja, puhelinmyyjä... Iltalehti. Viitattu 9.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]