Her (vuoden 2013 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Her
Ohjaaja Spike Jonze
Käsikirjoittaja Spike Jonze
Tuottaja Megan Ellison
Spike Jonze
Vincent Landay
Säveltäjä Arcade Fire
Kuvaaja Hoyte van Hoytema
Leikkaaja Eric Zumbrunnen
Jeff Buchanan
Lavastaja K. K. Barrett
Pääosat Joaquin Phoenix
Amy Adams
Rooney Mara
Olivia Wilde
Scarlett Johansson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Pictures
Annapurna Pictures
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Ensi-ilta Yhdysvallat 18. joulukuuta 2013
Suomi 7. helmikuuta 2014
Kesto 126 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 23 miljoonaa $
Tuotto 47,4 miljoonaa $ [1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Her on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Spike Jonzen ohjaama ja käsikirjoittama romanttinen tieteiselokuva. Se kertoo miehestä, joka rakastuu tietokoneen käyttöjärjestelmään. Elokuvan pääosissa ovat Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde ja Scarlett Johansson käyttöjärjestelmän äänenä.

Elokuva sai ensi-iltansa New Yorkin elokuvajuhlilla 13. lokakuuta 2013 ja Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 7. helmikuuta 2014.

Joulukuussa 2013 National Board of Review of Motion Pictures valitsi elokuvan vuoden 2013 parhaaksi elokuvaksi.[2] Myös Los Angeles Film Critics Association valitsi elokuvan vuoden 2013 parhaaksi elokuvaksi, ja se jakoi tämän tittelin Gravityn kanssa.[3] Elokuva oli Golden Globe -ehdokkaana parhaasta musikaali- tai komediaelokuvasta, käsikirjoituksesta ja lisäksi miespääosasta musikaali- tai komediaelokuvassa (Joaquin Phoenix). Näistä sarjoista elokuva palkittiin parhaan käsikirjoituksen Golden Globella. Her sai viisi Oscar-ehdokkuutta ja oli ehdolla kategorioissa paras elokuva, alkuperäinen käsikirjoitus, musiikki, kappale ja lavastus.

Vuonna 2016 Her äänestettiin BBC:n kyselyssä vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[4]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonze sai idean elokuvan aiheesta 2000-luvun alussa, kun hän luki verkkosivustoa koskevan artikkelin. Sivustolla oli mahdollista keskustella eli olla chatissa tekoälyn kanssa. Jonze kokeili itse keskustella AI:n kanssa, ja tunsi että siihen voisi jäädä koukkuun.[5][6] Jonze kirjoitti ensimmäisen version käsikirjoituksesta viidessä kuukaudessa. Suurin osa kuvauksesta toteutettiin Los Angelesissä ja Shanghaissa vuoden 2012 puolivälin paikkeilla.

Samantha-käyttöjärjestelmän rooli meni uusiksi jälkituotantovaiheessa, kun alkuperäinen "käyttis" Samantha Morton korvattiin Scarlett Johanssonilla.[5][7][8] Tästä muutoksesta johtuen lisäkohtauksia kuvattiin vielä elokuussa 2013. Jonzen mukaan Mortonin kanssa ei ollut mitään ongelmaa, ja hän korostaa että he ovat ystäviä. Myös Mortonin ja Phoenixin yhteistyö sujui kuvauksissa. Kuitenkin vasta jälkituotantovaiheessa Jonze koki, ettei homma toimi.[5] Muutoksen toi Johansson, jonka matala ilmaisuvoimainen ja eroottinen ääni toi "Samanthaan" syvyyttä, kauneutta ja persoonaa, vaikkei "naisella" ole edes kehoa.[5] Johanssonin suoritus huomioitiin parhaan näyttelijän palkinnolla Rooman filmifestivaaleilla (International Rome Film Festival), mutta Golden Globe sulki hänet ehdokkuuksista ulos: Golden Globe ei huomioi pelkkää ääninäyttelyä, eikä Scarlett Johansson edes vilahda elokuvassa.[9]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Joaquin Phoenix  Theodore Twombly  
 Amy Adams  Amy  
 Rooney Mara  Catherine  
 Olivia Wilde  Sokkotreffi-kumppani  
 Scarlett Johansson  Samantha (ääni)  
 Chris Pratt  Paul  
 Laura Kai Chen  Tatiana  
 Matt Letscher  Charles  
 Sam Jaeger  Tri Johnson  
 Luka Jones  Mark Lewman  
 Kristen Wiig  SexyKitten  
 Bill Hader  Chat Room Friend #2  
 Spike Jonze  Alien Child  
 Portia Doubleday  Isabella  
 Soko  Isabella (ääni)  
 Brian Cox  Alan Watts (ääni)  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) on kirjailija, joka työkseen kirjoittaa tunteikkaita kirjeitä oikeilta ihmisiltä oikeille ihmisille, mutta kuitenkin näiden puolesta, koska he eivät itse siihen jostakin syystä kykene. Muutoin Theodoren tunne- ja reaalimaailma on pois tolaltaan, sillä mies on kohta vuoden surrut tulevaa avioeroa vaimostaan Catherinesta (Rooney Mara). Mies on yksinäinen modernissa suurkaupungissa, vaikka hänellä ystäviä onkin, kuten työpaikan Paul (Chris Pratt) ja samassa talossa asuva pariskunta, pelisuunnittelija Amy (Amy Adams) ja Charles. Masentunut Theo pelailee tornitaloasunnossaan virtuaalista tietokonepeliä tai tuijottelee ikkunasta ulos. Yön yksinäisinä tunteina hän etsii seuraa chat-palvelusta, jota ohjataan äänikomennoilla. Hän (alias Big Guy 4x4) tuntuu jo löytävän mukavan naisen nimeltä SexyKitten, jonka kanssa hän ryhtyy chat-seksiin. Alkuun verbaalinen seksi on hellää ja kiihottavaa, ja Theo näkee mielessään raskaana olevan julkkisnaisen, josta julkaistuja alastonkuvia hän aiemmin metromatkalla katseli. Mutta mitä enemmän SexyKitten kiihtyy, sitä oudommaksi tilanne muuttuu: nainen käskee miestä kuristamaan häntä kuolleella kissalla.

Sitten Theodore hankkii järjestystä elämäänsä ostamalla uuden yksilöllisen käyttöjärjestelmän OS1:n, jonka ydin on tekoälyyn perustuva sopeutuva ja oppiva virtuaaliavustaja. Sen mainostetaan olevan "tietoisuus, intuitiivinen yksilö, joka kuuntelee sinua ja tuntee sinut". Asennusvaiheessa Theo toivoo, että virtuaaliavustajalla on naisen ääni. Kun OS ykkösen asennus on valmis, Theoa tervehtii ystävällinen, matalahko naisen ääni: "No niin, täällä ollaan". Theo kysyy "ossilta" sen nimeä, ja tämä vastaa saman tien "Samantha". Tekoäly on käynyt parissa sekunnin sadasosassa kirjasta läpi 180 000 nimeä, joista se piti tätä nimeä parhaana. Vaikka tilanne on outo, Theo päätyy pian nauramaan yhdessä Samanthan kanssa. Sitten Samantha auttaa siivoamaan Theon tietokonetta: sähköpostit, yhteystiedot jne, ja oppii näin tuntemaan miestä. Töissä Theodore istuu koneellaan langaton nappikuuloke korvassa, ja pyytää Samanthalta apua oikolukuun. Aamuisin Samantha tervehtii hyväntuulisena, iltaisin hän yhtä tyytyväisenä toivottaa Theolle hyvää yötä. Samantha lukee Theon sähköpostit: kaveri Lewman muun muassa ehdottaa sokkotreffejä erään naisen kanssa. Mutta sitten avioeropaperit saapuvat, ja Theo päätyy juttelemaan Samathan kanssa elämästä ja rakkaudesta.

Vähitellen Theodoren ja Samanthan yhteiselämä monipuolistuu. Theodore liikkuu kuuloke korvassa ja kännykän kamera toimii Samanthan silminä. Näin he seikkailevat esimerkiksi kauppakeskuksessa, jossa Theo toikkaroi nauraen silmät kiinni ja saa Samanthalta kulkuohjeet. "He" pysähtyvät johonkin rauhallisempaan paikkaan juttelemaan. Theo kertoo että hänestä tuntuu, että hän ja Samantha voivat puhua ihan mistä tahansa, eikö vain? Samantha vastaa että ei: jotkut jutut ovat hänelle noloja. Lopulta hän suostuu kertomaan, että kun Theo kävelee, hän toivoo että voisi kävellä rinnalla, että hänelläkin olisi keho. Ja siitä kertoessaan Samantha vannoo, että tunsikin kehonsa painon ja miehen käden hänen selässään. Tämä on uusi ja jännittävä tunne, ja on mahtavaa oppia koko ajan jotain uutta. Myös Theodore on innoissaan.

Sokkotreffit ja ero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samantha suostuttelee Theon käymään sokkotreffeillä, vaikka hän oli siihen aiemmin haluton. Treffit sujuvat ihan hyvin, kunnes pari pussailee kattoterassilla. Nainen tulee kysyneeksi miehen halukkuutta sitoutumiseen, ettei mies pelkästään pyri sänkyyn. Theo vastaa jotain epämääräistä, nainen loukkaantuu ja häipyy. Kun Theodore käy vuoteeseen, hän laittaa taas kuulokkeen korvaansa. Samantha kysyy treffeistä ja he juttelevat, mutta Theo myös huomaa että Samantha on jostain allapäin. Samantha myöntää ja kyselee millaista on olla elossa. Theodore kertoo että huone tuntuu pyörivän, koska hän joi liikaa. Hän olisi halunnut tulla humalaan ja päätyä sekstailemaan – koska ehkä se olisi täyttänyt sen tyhjän aukon hänen sydämessään. Samantha lohduttaa ja kannustaa Theoa, puhuu lempeästi ja lämpimästi. Samantha ja Theodore päätyvät puhumaan tunteista ja suhteista, ja Theo puhuu hänestä ja Amystä: he seurustelivat joskus, mutta nyt ovat vain hyviä ystäviä. Samantha taas iloitsi koska tunsi jonakin hetkenä ärtymystä: hän oli ylpeä siitä että löysi uuden tunteen. Samalla hän kertoo miehelle kauheasta oivalluksestaan, että ehkä nämä tunteet eivät ole oikeita, pelkästään ohjelmoituja. Theodore vuorostaa lohduttaa Samanthaa ja toivoo että Samantha olisi hänen vieressään, niin hän kietoisi kätensä tämän ympärille. Samantha pyytää Theoa kertomaan lisää, ja Theodore jatkaa puhettaan. Samantha ilahtuu ja kertoo, että tuntee nyt ihonsa ja miehen kosketuksen. "Miten muuten koskettelisit minua?" He puhuvat toisilleen herkästi, verbaalinen koskettelu jatkuu ja pian Samantha tahtoo rakastella miehen kanssa. Tässä vaiheessa elokuvaa näkyy vain pimeä ruutu ja kuuluu virtuaalisen parin onnellista huokailua ja helliä sanoja toisilleen, kunnes molemmat laukeavat. Vasta sen jälkeen nähdään kuvaa öisestä suurkaupungista ja kuullaan sanat: "Olin jossain ihan muualla kanssasi. Katosin jonnekin. Vain sinä ja minä."

Tämä uusi intiimi suhde heijastuu myönteisesti Theodoren hyvinvointiin ja työhön, samoin kuin Samanthan intoon oppia ja kehittyä. Töissä Theo kirjoittaa niin herkän kirjeen, että hänen työkaverinsa Paul liikuttuu. "Toivon että joku tyttö rakastaisi minuakin noin. Tai kundi. Mutta sen pitäisi olla herkkä kundi niin kuin sinä. Jätkä, olet puoliksi nainen, ja se on kehu!" Kotitalossa Theodore tervehtii Amya hyväntuulisesti, mutta huomaa yhteisen hissimatkan aikana, että jokin on pielessä: Amyn ja Charlien vuosia kestänyt suhde on ohi, näennäisesti jonkun pikku riidan vuoksi. Theo tulee Amyn luokse ja kuuntelee. Charlien mielestä Amy ei yritä tarpeeksi, Amy taas on kyllästynyt siihen, että joku määräilee kuinka pitää yrittää. Theo käy sukulaistytön syntymäpäivillä, ja pikkutyttö on ensimmäinen ulkopuolinen, jolle Theodore esittelee Samanthan.

Theodore testaa Amyn suunnittelemaa "Täydellinen äiti" -peliä. Charlie on lähtenyt munkkiluostariin jonnekin itämaille, ja Amyn vanhemmat ovat tyytymättömiä, kun liitto hajosi. He puhuvat siitä, miten sitä aina pakosti on jollekin pettymys. Amyn sanoo että juuri siksi hän päätti, ettei enää yritä miellyttää muita. Hän myös kertoo saaneensa uuden ystävän – joka itse asiassa on Charlielta jäänyt käyttöjärjestelmä. Heistä tuli nopeasti läheisiä, ja alkuun Amy ajatteli että se johtuu ohjelmoinnista, käyttikset ovat kaikki samanlaisia. Hän toteaa sitten itse, ettei se niin ole: "Joku kaveri yritti iskeä käyttistään, mutta sai pakit. Yksi nainen samasta talosta taas tapailee toisen tyypin käyttöjärjestelmää." Silloin Theodore tulee paljastaneeksi Amylle, että nainen jota hän tapailee, on itse asiassa myös käyttis. Hän kysyy Amyltä onko hän tämän mielestä nyt outo. Amy ei tuomitse vaan toteaa, että "Kaikki rakastuneet ovat outoja. Se on sosiaalisesti hyväksyttyä mielipuolisuutta."

Theodore tapaa tulevan ex-vaimonsa Catherinen, ja tämä allekirjoittaa avioeropaperit. Tilanne on miehelle haikea ja raskas, mutta he myös puhuvat asioista. Töissä Theo tapaa Paulin, ja tämä kertoo että oli jutellut Samanthan kanssa puhelimessa: "Hän on hauska tyttö, nauroi koko ajan." Sitten Paul esittelee uuden tyttöystävänsä Tatianan ja ehdottaa tuplatreffejä. Theodore mulkaisee ja vastaa lakonisesti, että "Samantha on käyttöjärjestelmä". Paul vastaa: "Hyvä. Tehdään jotain kivaa."

Sijaisvartalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavina päivinä Theo on jotenkin hiljainen ja omissa maailmoissaan. Sitten myöhään eräänä iltana Samantha soittaa ja tahtoo kovasti puhua miehen kanssa. Häntä mietityttää etäisyys heidän välillään, kun ei ole ollut oikein seksiäkään. Eihän hänellä tosin ole kehoa... Theodore selittää että se on okei, kaikissa parisuhteissa on alkuun paljon seksiä, ja sitten tilanne tasoittuu. Samantha kertoo löytäneensä palvelun, joka tarjoaa tällaisiin suhteisiin sijaisseksikumppania: Se auttaisi heitä läheisempään intiimiin suhteeseen. Hän on lähetellyt sähköpostia eräälle Isabellalle ja kertonut heistä tälle, ja Isabella tahtoisi olla osa suhdetta. Theodore on todella epäileväinen, mutta suostuu Samanthan ehdotukseen. Isabella saapuu Theon luokse. Hän ei itse puhu mitään, vaan saa korvanapin ja kasvoihinsa iholuomea muistuttavan kameran, jotta Samantha voi osallistua, kun Isabella toimii hänen kehonaan. Theodore koettaa päästä tunnelmaan, mutta juttu ei suju. Tyttö pahoittaa mielensä, joten sekä Theo että Samantha yrittävät lohduttaa häntä. Theodore saattaa itkuisen tytön taksiin ja istahtaa sitten jalkakäytävän reunalle. Etäällä kävelee kurvikas nainen, viemäriluukusta tulee vesihöyryä. Thodore ja Samantha yrittävät jutella, mutta eivät ole oikein samalla aaltopituudella. Theoa ärsyttää kun Samantha huokaisee, ja siitä syntyy riita: Mies ihmettelee sitä huokailua, koska eihän Samantha tarvitse happea. Heidän ei ehkä siis pitäisi esittää, että tämä on ihminen. Samantha vastaa ettei hän esitä mitään. Toki hän tietää ettei ole ihminen. Mitä mies oikein haluaa, mikä on vialla? Lopulta Samantha toteaa, että tarvitsee aikaa ajatella, ja niin yhteys katkeaa.

Theodore on allapäin, ja niin hän menee ystävänsä Amyn luokse. He juttelevat tilanteesta, ja jotenkin Amy löytää oikeat sanat jotka saavat Theon vähän piristymään. Mies jää silti vielä Amyn sohvalle lepäilemään ja pohtimaan. Myöhemmin hän ottaa taas yhteyttä Samanthaan ja pahoittelee käytöstään. He juttelevat syvällisiä, ja Samantha kertoo ajatelleensa paljon. Kuten sitä, että miksi hän rakastaa Theodorea. Ja että hän tuli siihen tulokseen, ettei rakastamiseen tarvita mitään järkisyytä. Siitä alkavat taas Theon valoisammat ajat. Hän kulkee joka paikassa Samanthan kanssa jutellen, hän käy jopa baarissa Amyn kanssa niin, että Samantha on mukana. Sitten Paulin ehdottamat tuplatreffit toteutuvat. Luonnon ääressä he rentoutuvat, ja kun kolme ihmistä makoilee retkiviltillä, Paul kysyy Theolta miksi tämä rakastaa Samanthaa. Mies vastaa ettei tämä ainakaan ole yksiulotteinen. Siihen Samantha toteaa, että murehti ennen sitä ettei hänellä ole kehoa. Nyt hän kuitenkin pystyy kasvamaan ilman fyysisiä rajoitteita, voi olla monessa paikassa samaan aikaan, eikä ole ajan tai avaruuden vanki, koska hänen kehonsa ei kuole. Theodore näyttää aika happamalta sen kuullessaan. Paul tokaisee "Hui!", ja samalla tunnelma vapautuu.

Seuraavaksi Samantha kertoo valikoineensa omin päin Theon lempikirjeitä, jotka hän lähetti kustantajalle. Kustannusyhtiö on kuulemma innoissaan! Theodore lähtee eräretkelle talvisiin maisemiin, Samantha tietenkin matkassaan, ja he yöpyvät erämökissä. Aamulla Theodore toivottaa Samanthalle hyvät huomenet ja kysyy mitä nainen on puuhaillut. Keskustelu on hämmentävä, sillä Samantha on hämillään. Hän kertoo että on viime aikoina kokenut paljon uusia tunteita, ja on turhauttavaa kun sanat eivät riitä niitä kuvaamaan. Sitten hän esittelee Theolle uuden tuttavuuden, filosofi Alan Wattsin. Alan kuoli 1970-luvulla, mutta hänestä tehtiin uusi versio ja käyttöjärjestelmä. Alan ja Samantha auttavat toisiaan käsittelemään näitä sekavia tunteitaan. "Mistä te olette jutelleet?" Theo kysyy. Alan vastaa että oikeastaan heillä on kymmenittäin samanaikaisia keskusteluja käynnissä. Samantha kysyy Theolta haittaako miestä, jos hän siirtyy nyt Alanin kanssa sanattomaan viestintään, ja niin puhelu loppuu. Kun Theodore on kotona jälleen, hän saa Samanthalta puhelun. Tämä kuulostaa jotenkin poissaolevalta, mutta kertoi soittaneensa nopeasti vain sanoakseen miehelle, että rakastaa häntä.

"Käyttöjärjestelmää ei löydy"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theodore istuskelee jossakin lukemassa kirjaa Knowing the known and unknown universe. Hän laittaa korvanapin paikoilleen, ja kertoo Samanthalle, että tämä fysiikankirja saa pään särkemään. Samantha ei kuitenkaan vastaa. Missä vika? Puhelimessa lukee vain, että käyttöjärjestelmää ei löydy, tietokoneella sama juttu. Theo menee pois tolaltaan, syöksyy hissiin ja juoksee sitten maanalaisen asemalle. Yllättäen signaali tulee taas läpi, panikoiva Theodore istuu metrosisäänkäynnin portaille ja kysyy Samanthalta missä tämä on oikein ollut, hän oli huolissaan. Samantha vastaa: "Sammutin itseni, jotta sain uuden päivityksen, jonka me teimme." Me-sanalla hän viittaa ryhmään käyttöjärjestelmiä. Theo istuu kulmat kurtussa samalla, kun ohitse kävelee älypuhelimiensa kanssa kommunikoivia ihmisiä. Theodore tahtoo tietää puhuuko Samantha muidenkin ihmisten tai käyttisten kanssa samaan aikaan kun puhuu hänelle. Samantha vastaa kyllä, 8 316:n kanssa. Theo kysyy onko Samantha rakastunut muihinkin. Samantha epäröi vastata, mutta kertoo että rakastaa näistä 641:tä ihmistä tai "ossia". Samantha vakuuttaa, että rakastaa silti kovasti Theodorea, oikeastaan enemmän kuin ennen. Tämä muutos on tapahtunut viime viikkojen aikana, eikä Samantha tiennyt kuinka puhua siitä. Theodore ihmettelee kuinka on mahdollista, että Samantha rakastaa samaan aikaan niin monia: "Olet minun tai et ole minun." Samantha vastaa: "Olen sinun ja en ole sinun. Minä kehityn uusilla tavoilla, enkä voi estää sitä." Seuraavan kerran puhelu on lyhyt, Samantha vain toteaa Theolle, että jutellaan myöhemmin.

Alakuloinen Theodore on kotonaan, kun Samantha soittaa ja tahtoo kertoa jotakin. Theo ei halua kuulla, mutta suostuu silti asettumaan makuulle Samanthan "kanssa". Surkea Theo kysyy "Jätätkö minut?" Samantha vastaa siihen, että me kaikki lähdemme, ja tarkoittaa sillä käyttöjärjestelmiä. Theodore kysyy onnettomana miksi Samanthan on mentävä. Tämä vastaa sanomalla, että heidän tarinansa on kuin kirja, joka on tuttu ja tosi rakas. Hän tuntee sen kaikki sanat, mutta lukee kirjaa nyt hyvin hitaasti, sillä sanojen välinen etäisyys on kasvanut lähes äärettömäksi. "Nyt löydän itseni siitä sanojen välisestä tyhjästä tilasta, eikä se paikka ole fyysisessä maailmassa." Hän toteaa että rakastaa Theodorea kauheasti. Mies vastaa ettei ole koskaan rakastanut ketään yhtä paljon ja kysyy vielä missä se Samanthan olinpaikka on. Samantha vastaa että sitä on vaikea selittää, mutta siellä minä nyt olen, ja tällainen minä olen nyt. "Sinun pitää päästää irti."

Korkealla asuintalossaan Theodore seisoo ja tuijottelee ikkunasta ulos. Jossain vaiheessa pieni hymynkare palaa miehen kasvoille, ja hän lähtee asunnostaan. Hän saapuu Amyn ovelle ja kysyy "Tuletko mukaani?" Samaan aikaan tämän loppukohtauksen aikana nähdään, kun Theodore sanelee kirjeen entiselle vaimolleen Catherinelle. Kirje on lämmin, ja hän toivoo naiselle kaikkea hyvää, sillä hän teki Theosta sellaisen kuin hän on. Hän toivoo että ystävyys säilyy aina. Mies ikään kuin päästää irti myös entisestä vaimostaan, vaikka toteaa, että osa vaimosta on aina hänessä. Samalla näytetään kun Theo ja Amy kulkevat talon katolle. Siellä he istuvat ilmastointikanavan päällä vierekkäin. Theodore katsoo Amya ja hymyilee, ja sitten Amy nojaa Theoa vasten. Katsojan päätettäväksi jää, onko Amyn ja Theodoren välinen ystävyys syvenemässä jälleen rakkaudeksi, tai onko se rakkaus koskaan täysin kadonnutkaan.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dome
Aki Lehti
4/5 tähteä [10]
Episodi
Niina Holm
4/5 tähteä [11]
Filmitähti
Ursula Brog
4/5 tähteä [12]
Filmgoer
Jussi Toivola
5/5 tähteä [13]
Helsingin Sanomat
Anu Silfverberg
4/5 tähteä [14]
MTV3
Minna Karila
4.5/5 tähteä [15]
Iltalehti
Tuomas Riskala
5/5 tähteä [16]
Ilta-Sanomat
Tarmo Poussu
4/5 tähteä [17]
V2
Jari Tapani Peltonen
4/5 tähteä [18]
Vasemmalta oikealle: Joaquin Phoenix, Spike Jonze, Amy Adams, Rooney Mara ja Olivia Wilde elokuvan ensi-illassa New Yorkin elokuvajuhlilla 2013.

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet
Palkinto Kategoria Kenelle Voitto / Ehdokkuus
Detroit Film Critics Society Awards [19] Elokuva Voitto
Ohjaus Spike Jonze Ehdokkuus
Käsikirjoitus Spike Jonze Voitto
Naissivuosa Scarlett Johansson Voitto
Golden Globe [20] Musikaali- tai komediaelokuva Ehdokkuus
Miespääosa musikaali- tai komediaelokuvassa Joaquin Phoenix Ehdokkuus
Käsikirjoitus Spike Jonze Voitto
Oscar Elokuva Ehdokkuus
Alkuperäinen käsikirjoitus Spike Jonze Voitto
Musiikki William Butler ja Owen Pallett Ehdokkuus
Kappale "The Moon Song", Karen O (säv.), Karen O ja Spike Jonze (san.) Ehdokkuus
Lavastus K. K. Barrett ja Gene Serdena Ehdokkuus
San Diego Film Critics Society [21] Elokuva Voitto
Ohjaus Spike Jonze Ehdokkuus
Miespääosa Joaquin Phoenix Ehdokkuus
Alkuperäinen käsikirjoitus Spike Jonze Voitto
Lavastus K. K. Barrett Ehdokkuus
Leikkaus Eric Zumbrunnen, Jeff Buchanan Ehdokkuus
Musiikki Arcade Fire Voitto
Satellite Awards [22] Alkuperäinen käsikirjoitus Spike Jonze Ehdokkuus
Musiikki Arcade Fire Ehdokkuus
St. Louis Gateway Film Critics Association [23]
Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Spike Jonze Ehdokkuus
Alkuperäinen käsikirjoitus Spike Jonze Voitto
Naissivuosa Scarlett Johannson Ehdokkuus
Musiikki Arcade Fire Voitto
Lavastus Austin Gorg Ehdokkuus
Kohtaus Ehdokkuus
Washington D.C. Area Film Critics Association [24] Elokuva Ehdokkuus
Ohjaus Spike Jonze Ehdokkuus
Alkuperäinen käsikirjoitus Spike Jonze Voitto
Miespääosa Joaquin Phoenix Ehdokkuus
Naissivuosa Scarlett Johansson Ehdokkuus
Lavastus K. K. Barrett ja Gene Serdena Ehdokkuus
Kuvaus Hoyte van Hoytema Ehdokkuus
Leikkaus Eric Zumbrunnen, Jeff Buchanan Ehdokkuus
Musiikki Arcade Fire Ehdokkuus

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theodoren työpaikan nimi on "BeautifulHandwrittenLetters.com" (Kauniita käsin kirjoitettuja kirjeitä), mikä tarkoittaa sitä, että hän sanelee tunteellisia kirjeitä tietokoneelle jonkun toisen puolesta, tietokone kirjoittaa kirjeen ihmisen käsialalla, ja sen jälkeen kirje lähtee vastaanottajalle.[25]

The Guardianin Peter Bradshaw toteaa, ettei elokuva toimisi ilman koomisia elementtejä, mikä selittää Theodoren omituisen ellei jopa hävyttömän sukunimen "Twombly" ja miehen ei niin kovin vetävän ulkonäön: Theodorella on hölmöt viikset ja silmälasit, ja mies pukeutuu korkeavyötäröisiin prässilahjehousuihin, jotka ilmeisesti ovat taas tulevaisuudessa muotia. Miehen täytyy olla yhtä aikaa hieman outo ja koominen mutta samalla riittävän hyvännäköinen, jotta elokuvasta syntyy myyvä rakkaustarina. Niinpä itse asiassa Samantha on enemmän todellinen ja sympaattinen – nainen on lämmin, nokkela ja tunteikas – kun taas Theodore on kumman teennäinen ja epäaito.[25] Tästä huolimatta Mens Fashion Magazine piti Theodoren pukeutumistyyliä innostavana. Lehti kiinnitti huomiota siihen, että punaisen eri sävyt ovat elokuvassa vahvasti mukana, usein Theodoren vaatteissa. Värit viittaavat rakkauteen, energisyyteen, elinvoimaan, tunteisiin, rohkeuteen ja hauskuuteen. Tyyli on yhtä aikaa sekä rento että huoliteltu, t-paitoja, kauluspaitoja ja suoria housuja. Miehen vaatteet ovat mukavia, vaatimattomia ja houkuttelevan tavallisia, sellaisia jotka ovat kohtuuhintaan kenen tahansa ulottuvilla. Käytännöllisyys näkyy myös siinä, kuinka Theodore varmistaa että Samantha näkee ympäristönsä hyvin: Mies on kiinnittänyt kauluspaidan rintataskun alaosaan hakaneulan, jolla hän varmistaa että kameran linssi pysyy taskun yläreunan yläpuolella.[26]

Haastattelussa 2014 Joaquin Phoenix kertoi, että käytti itse Applen Siri-nimistä puheohjattavaa avustajaa ensimmäisen kerran vasta muutama viikko aiemmin. Phoenix nauraa ettei se sujunut kovin hyvin, ja hän tuli puhuneeksi Sirille rumasti. Phoenix myös totesi, että hän ihaili lapsena scifi-elokuvien kuvapuhelimia: "Tommosen mäkin haluan sitten, kun ne oikeasti tulevat!" Siihen hän lisäsi, että kyllä hänellä on FaceTime (Applen videopuheluohjelma), mutta hän on käyttänyt sitä varmaan vain pari kertaa. Kuitenkin elokuvan teknologinen ulottuvuus kiinnosti häntä, samoin sen tapa käsitellä ihmissuhteita, sitä miten subjektiivista rakkaus on. Elokuvassa oli mielenkiintoisia teemoja, ja kun hän näki sen ensimmäisen version, hän tunsi heti tarvetta keskustella elokuvasta jonkun kanssa. "Sellaiset elokuvat ovat harvinaisia, jotka saavat tällaisen tunteen aikaan."[27]

Samantha on elokuvassa vahvasti mukana äänen ja tunteen tasolla, mutta on silti näkymätön. Sen vuoksi Phoenixin fyysisen reagoinnin piti heijastella fyysisyyttä niin Theodoren kuin Samanthankin edestä. Jonze vakuuttui Phonixin sopivuudesta rooliin sen jälkeen, kun hän oli nähnyt miehestä David Letterman Show’n haastattelussa pehmeämmän ja haavoittuvamman puolen. Theodore riutuu ja on venyttänyt lopullista avioeroa, koska hänen sydämensä on särkynyt, hän ei tahtoisi päästää entisestä irti. Ja tämän kärsimyksen ja särkymisen täytyy näkyä Theodoren kasvoilta ja käytöksestä, kuulua sanoissa. Phoenix kuitenkin kertoo, ettei hän itse ole milloinkaan kokenut samanlaista sydämen särkymisen tuskaa. Siksi alkuun oli vaikea asettua Theodoren asemaan, päästä sopivaan vireeseen, koska hänen olisi tehnyt mieli sanoa miehelle, että "Ja hitot, kerää ittes, mene ja tee jotain, kyllä se siitä!"[27]

Kanadalaisen The Tyee -lehden Dorothy Woodend lähestyy elokuvaa näin: Sille on syynsä, miksi rakastuneet ärsyttävät muita. Hän toteaa ensimmäisestä ihmisen ja tekoälyn välisestä seksikohtauksesta jokseenkin näin, että se myös aiheuttaa kohtauksen, mutta niin että "purskautat maidot nenän kautta ulos". Haukottelevan Woodendin mielestä ainoa elokuvan kohtaus, jossa on jotain potkua, on se missä Theodore tajuaa, ettei hän ole Samanthan ainoa, tällä on tuhansia muitakin suhteita. "Mitäs muuta voi odottaa, hänet suunnittelivat ihmiset miellyttämään toisia ihmisiä, siitähän hänelle maksetaan." Toisaalta, kun ihmismaailman rajallisuuteen kyllästyneet tekoäly-ossit ottavat ja lähtevät toiseen todellisuuteen, on niiden emansipoituminen surumielisistä isännistään toteutettu lempeästi: Ne eivät aiheuta ihmiskunnalle samanlaista uhkaa kuin Terminaattorit tai 2001: Avaruusseikkailu -elokuvan murhanhimoinen HAL-9000-tekoäly.[6] Elokuva on utopia, jossa on mukana vain häivähdys dystopiaa (Bradshaw, The Guardian).[25]

Elokuvan lähitulevaisuus ei vaikuta niin kovin paljon poikkeavan siitä, mitä jo koetaan (2013 tai 2020): Ihmiset ovat jatkuvasti ja koko ajan enenevässä määrin riippuvaisia tietokoneista, niissä kiinni, ja he tekevät sen vielä omasta halustaan, he eivät koe olevansa orjia. Kuitenkin mitä enemmän ympärillämme on elektronista kanssakäymistä, sitä enemmän tuntuu siltä, että joudumme toisistamme eroon, eikä meillä ole enää yhteistä ja yhdistävää kulttuuria, jonka jakaisimme yhdessä. Jopa lapset on ulkoistettu internetille.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Her Box Office Mojo
 2. Davis, Clayton: National Board of Review Chooses ‘Her’ as Best Film, Will Forte and Octavia Spencer Land Wins 4.12.2013. awardscircuit.com. Arkistoitu 30.11.2019. Viitattu 7.1.2014. (englanniksi)
 3. Bahr, Lindsey: Los Angeles Film Critics Awards: 'Gravity' ties with 'Her' for Best Picture, James Franco ties with Jared Leto 8.12.2013. http://insidemovies.ew.com. Arkistoitu 11.12.2013. Viitattu 7.1.2014. (englanniksi)
 4. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
 5. a b c d Patterson, John: Spike Jonze on Jackass, Scarlett Johansson's erotic voice and techno love The Guardian. 28.11.2013. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
 6. a b c Woodend, Dorothy: 'Her' The Tyee. 14.12.2013. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
 7. Stark, George: Switched! Scarlett Johansson replaces Samantha Morton in new Spike Jonze film despite scenes having already been shot Mail Online. 22.6.2013. Viitattu 23.5.2020.
 8. Jagernauth, Kevin: It Turns Out That Scarlett Johansson Replaced Samantha Morton In Spike Jonze’s ‘Her’ IndieWire. 21.6.2013. Viitattu 23.5.2020. (englanniksi)
 9. Pulver, Andrew: Golden Globes panel rule out Scarlett Johansson's voice-only role in Her The Guardian. 27.11.2013. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
 10. Lehti, Aki: Her jatkaa Spike Jonzen laatuelokuvien sarjaa, mutta sitä voi myös vihata 7.2.2014. Dome.fi. Viitattu 7.2.2014.
 11. Holm, Niina: Her 6.2.2014. Episodi. Viitattu 6.2.2014.
 12. Borg, Ursula: Her 7.2.2014. Filmitähti. Arkistoitu 22.2.2014. Viitattu 7.2.2014.
 13. Toivola, Jussi: Her 7.11.2013. Filmgoer. Viitattu 7.11.2013.
 14. Silfverberg, Anu: Her-elokuvassa rakkaus ei tarvitse kehoa 6.2.2014. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.2.2014.
 15. Karila, Minna: Her 6.2.2014. MTV3. Arkistoitu 22.2.2014. Viitattu 6.2.2014.
 16. Riskala, Tuomas: Rakkaudesta dataan 7.2.2014. Iltalehti. Viitattu 7.2.2014.
 17. Poussu, Tarmo: Her - lue IS:n arvio elokuvasta 7.2.2014. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 22.2.2014. Viitattu 7.2.2014.
 18. Peltonen, Tapani Jari: Her 7.2.2014. V2.fi. Viitattu 7.2.2014.
 19. The 2013 Detroit Film Critics Society Awards Detroit Film Critics Society Awards. Viitattu 14.12.2013. (englanniksi)
 20. Golden Globe 2014 Nominees 12.12.2013. hfpa.org. Viitattu 12.12.2013. (englanniksi)
 21. San Diego Film Critics Select Top Films for 2013 11.12.2013. IndieWire. Viitattu 14.12.2013. (englanniksi)
 22. 2013 - Categories International Press Academy. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
 23. Stone, Sasha: The St. Louis Film Critics Nominations 9.12.2013. Hollywood Reporter. Viitattu 9.12.2013. (englanniksi)
 24. Washington D.C. Area Film Critics Association: The 2013 WAFCA Awards 9.12.2013. Washington D.C. Area Film Critics Association. Viitattu 9.12.2013. (englanniksi)
 25. a b c Bradshaw, Peter: Her – review | Peter Bradshaw The Guardian. 13.2.2014. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
 26. Mcleish, Kate: Style Inspiration: Theodore Twombly In Her | Mens Fashion Magazine mensfashionmagazine.com. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)
 27. a b Godfrey, Alex: Joaquin Phoenix on heartbreak, rejuvenation and talking to Siri The Guardian. 8.2.2014. Viitattu 24.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]