Lois Lane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lois Lane

Lois Lane on Teräsmies-sarjakuvissa esiintyvä hahmo, joka toimii toimittajana kuvitteellisessa Daily Planet -lehdessä. Toimeliaalla ja uhkarohkealla naisreportterilla on taipumus joutua vaarallisiin tilanteisiin, jotka vaativat supersankari Teräsmiestä pelastamaan hänet. Häntä kutsutaankin leikkimielisesti "Teräsmiehen tyttöystäväksi". Hänellä on Lucy Lane -niminen sisar. Lois Lane seikkaili 1960- ja 70-luvuilla myös omassa nimikkolehdessään. Lois on pitkän uransa aikana voittanut useita palkintoja kirjoittamistaan artikkeleista.

Hahmon loivat Jerry Siegel ja Joe Shuster. Jerry Siegelin vaimo Joanne toimi hahmon mallina. Ensi-esiintymisensä Lois Lane sai Action Comicsin numerossa #1 (kesäkuu 1938).

Henkilötietoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Nimi: Lois Joanne Lane
  • Ammatti: Toimittaja
  • Toimipaikka: (kuvitteellinen) Metropolis, Delaware
  • Tunnetut sukulaiset: Samuel "Sam" Lane (isä), Ellanora "Ella" Lane (äiti), Lucy Lane (sisar), Jonathan "Jon" Samuel Kent (poika)
  • Siviilisääty: Naimisissa (Clark Kent)
  • Pituus: 168 cm
  • Paino: 59 kg
  • Hiusten väri: Musta
  • Syntymäpäivä: 17. elokuuta

Lois Lane on Teräsmiehen ja Kentin pariskunnan lisäksi ainoa Teräsmies-sarjakuvissa alusta asti mukana ollut sarjakuvahahmo.

Aina hahmon ensimmäisestä esiintymisestä (1938) lähtien 1990-luvun alkupuolelle asti, yksi Teräsmies-sarjakuvien kantavista punaisista langoista oli rakkauskolmiodraama Teräsmiehen, Lois Lanen ja Clark Kentin välillä; Clark Kent rakastaa Lois Lanea, Lois taas Teräsmiestä (ymmärtämättä, että Teräsmies ja Clark Kent ovat itse asiassa sama henkilö). Lopulta Teräsmies paljasti salaisen henkilöllisyytensä Loisille lehdessä Adventures of Superman # 662 (1992) ja pari avioitui vuonna 1997 Superman: Wedding Album -tarinassa. Lois Lane ja Clark Kent asuvat Metropolisissa osoitteessa 1938 Sullivan Lane.

Loisilla ja Teräsmiehellä on myös poika nimeltä Jonathan "Jon" Samuel Kent. Hahmon on luonut Dan Jurgens ja hahmo esiintyi ensimmäisen kerran sarjakuvassa Convergence: Superman #2 vuonna 2015. Isänsä tapaan myös Jonathanilla on supervoimia ja hänet tunnetaankin myös nimellä Superboy. Hahmon seikkailuihin päästään tutustumaan tarkemmin vuonna 2017 alkaneessa sarjakuvassa Super Sons, jossa Jonathan seikkailee yhdessä Batmanin pojan Damian Waynen eli viidennen Robinin kanssa. Jonathan tulee hyvin toimeen vanhempiensa kanssa ja on heitä kohtaan arvostava. Tärkein Jonathanin vanhemmiltaan saama oppi on tehdä hyviä tekoja muille, jolloin maailmasta tulee parempi paikka ja hyvä lähtee kiertämään. Vaikka Loisilla ei ole miehensä ja poikansa tapaan supervoimia, on Jonathan kerran letkauttanut Robinille hänen äitinsä olevan taitava ajatustenlukija. Lois on äitinä varsin ankara mutta rakastava. Toisinaan hän joutuu myös myöntymään miehensä ehdotuksiin Jonathanille tarjottavista uusista mahdollisuuksista päästä harjoittelemaan voimiensa käyttöä.

Lois Lanen nimikirjaimet ovat L.L.. Teräsmies -sarjakuvakirjoittajilla on tapana luoda Teräsmiehen taustahahmohin tietyin väliajoin lisää L.L.-nimikirjaimet omaavia hahmoja. Esimerkiksi: Lois Lane, Lex Luthor, Lana Lang, Lyla Lerrol, Lucy Lane, Lori Lemaris (merenneito) yms.

Vanhoissa suomennetuissa Teräsmiessarjakuvissa Lois Lane oli nimeltään Irma Manner[1].

Lois Lane on muutamaan otteeseen saanut itselleen väliaikaiset supervoimat. Tarinassa Action Comics #60 (Toukokuu 1943) Lois saa itselleen Teräsmiehen voimat ja ryhtyy Superwoman nimiseksi sankariksi. Lois on toiminut Superwomanina useissa eri tarinoissa aina saatuaan itselleen supervoimia. Maa 2 todellisuuteen sijoittuvissa sarjakuvissa Lois Lanesta tuli naispuolinen Red Tornado kun Darkseidin kätyri oli tappanut hänet ja myöhemmin Loisin tietoisuus siirrettiin robottiruumiiseen. Tarinassa Tales from the Dark Multiverse: Death of Superman, joka sijoittuu Pimeään Multiversumiin Teräsmiehen kuoltua Tuomiopäivän tappamana surun ja vihan murtama Lois Lane saa itselleen supervoimat yhdistyessään Eradicatorin kanssa ryhtyen kostamaan Teräsmiehen kuoleman korruptoituneelle maailmalle ja niille, jotka antoivat Teräsmiehen kuolla.

Vaihtoehtotodellisuuteen perustuvassa Injustice - Gods Among Us-sarjakuvatarinassa Jokeri huijaa Teräsmiehen vahingossa tappamaan Lois Lanen, joka oli raskaana. Loisin kuoleman seurauksena Jokerin Metropolisiin piilottama ydinpommi räjähtää tuhoten koko kaupungin tappaen kaikki kaupungin 11 miljoonaa asukasta. Järkyttyneenä vaimonsa ja syntymättömän lapsensa kuolemasta ja kaupunkinsa tuhoutumisesta Teräsmies kostaa Jokerille tappamalla tämän ja päättää toteuttaa sokeasti Loisin viimeiset sanansa hänelle "pelasta maailma" ottamalla koko maan väkisin haltuunsa ja muuttuen diktaattoriksi yrittäen estää uusien Jokerin kaltaisten olentojen syntymisen hinnalla millä hyvänsä. Myöhemmin kun Teräsmies nukutettiin kooman kaltaiseen unitilaan hän näki unen, jossa Lois selvisi hengissä ja synnytti tyttären Lara Lane-Kentin, josta tuli myöhemmin uusi Terästyttö.

Hahmoa näytelleitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lois Lane on sarjakuvien lisäksi esiintynyt myös monissa elokuvissa, tv-sarjoissa, radiokuunnelmissa ja piirretyissä.

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1941–1943
1966–1970
Joan Alexander Teräsmies
The New Adventures of Superman
1948–1958 Noel Neill Adventures of Superman Superman
Atom Man vs. Superman
1951 Phyllis Coates Superman and the Mole-Men
1979 Shannon Farnon Super Friends
1978
1980
1983
1987
Margot Kidder Teräsmies
Teräsmies II
Teräsmies III
Teräsmies ja uhka auringosta
1988 Ginny McSwain Teräsmies
1993–1997 Teri Hatcher Teräsmieheni
1996–2007 Dana Delany Teräsmies
Justice League
Justice League Unlimited
Batman
Superman: Brainiac Attacks Superman: Shadow of Apokolips
2004–2011
2019-2020
Erica Durance Smallville
Arrowverse
2006 Kate Bosworth Superman Returns Superman Returns
2007 Anne Heche Superman: Doomsday
2008 Kyra Sedgwick Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
2011 Christina Hendricks All-Star Superman
2013
2016–2017
2021
Amy Adams Man of Steel
Batman v Superman: Dawn of Justice
Justice League
Zack Snyder’s Justice League
2025 Rachel Brosnahan Superman