Bizarro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bizarro
Luoja(t) Otto Binder
George Papp
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Superboy #68 (1958)
Henkilötiedot
Oikea nimi Bizarro 1
Status Aktiivinen, kuollut kuvitellussa Teräsmies tarinassa
Pituus 191 cm
Paino 102 kg
Ryhmäsidokset Bizarro maailma
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Edelliset ryhmäsidokset Lex Luthor laboratorion kokeet
Henkilöllisyydet Kent Clark
Voimat Alkuperäisesti kryptonilaisten voimat mutta myöhemmin käännösversiot mm.jäädytyskatse, kuumapuhallus
Suhteet
Sukulaiset Lex Luthor (luoja), Teräsmies ("veli")

Bizarro on sarjakuvahahmo, joka esiintyy toisinaan DC Comicsin julkaisemassa Teräsmies-sarjakuvalehdessä. Hahmo luokitellaan viholliseksi, vaikka hänen perustarkoituksenaan on yleensä auttaa muita. Bizarro on luonteeltaan sangen yksinkertainen ja hän erehtyykin usein apua tarvitsevien määrittelyssään; Bizarro saattaa pitää esimerkiksi taloa purkamassa olevaa puskutraktoria vihamielisenä eleenä tai hän saattaa korjata rikkinäisenä pitämänsä sillan, joka on nostettu laivan läpikulkua varten.

Bizarro on Lex Luthor -laboratoriossa luotu Teräsmiehen epäonnistunut klooni, ja tämän vuoksi hahmo tuntee myös Teräsmiehen salaisen henkilöllisyyden. Ulkonäöltään hän muistuttaa esikuvaansa mutta hänen poikkeavia tuntomerkkejään ovat valkoinen ihonväri sekä Frankensteinin hirviön liikehdintää muistuttava kävelytyyli. Lisäksi Teräsmiehen puvun S-kirjain on kääntynyt peilikuvaksi. Joissakin sarjakuvissa hänen pukunsa S-merkin päällä on kaulaketju, jonka päässä on ympyrä, jossa lukee:Bizarro #1 Hahmon kommunikointi on yksinkertaista ja hän käyttää käänteistä niin kutsuttua bizarro-kieltä; kyllä → ei; ystävä → vihollinen ja niin edelleen. Bizarrolla on Teräsmiehen voimat, mutta tosin kuin Teräsmies, hän vahvistuu kryptoniitista ja monet hänen hyökkäyksensä ovat päinvastaisia kuin Teräsmiehen kuten jäädytyskatse, kuumapuhallus, tyhjiöimu ja röntgenkuulo.

Bizarro esiintyi ensimmäinen kerran Otto Binderin kirjoittamassa ja George Pappin piirtämässä Superboy-lehden numerossa 68 (lokakuumarraskuu 1958) mutta hahmon osaluojina pidetään myös Alvin Schwartzia, Curt Swania ja toimittaja Mort Weisingeriä jotka alun perin kehittelivät hahmoa.

Vuonna 2009 Bizarro oli sijalla 25 IGN-sivuston laatimassa listassa kaikkien aikojen sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Bizarrosta on ollut myös kaksi naisversiota. Ensimmäinen nimeltä Bizarro-Girl esiintyi Supergirl-televisiosarjassa, jossa häntä esittivät Hope Lauren ja Melissa Benoist. Toinen Terästyttöä muistuttava naisversio nimeltä Bizarra esiintyi animaatiosarjan DC Super Hero Girls sarjan jaksossa "#TheGoodTheBadAndTheBizarre," jossa häntä ääninäytteli Nicole Sullivan. Bizarro-Supergirl esiintyi myöhemmin cameo-roolissa muutamassa muussa jaksossa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bizarro esiintyi Teräsmies animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Tim Daly. Kuten sarjakuvissa Luthor loi Bizarron laboratoriossaan aikeenaan luoda armeija Teräsmiehiä. Bizarro yritti aluksi toimia sankarina huonoin tuloksin, kunnes Teräsmies antoi Bizarrolle oman kotiplaneetan, jonka Bizarro nimesi Bizarro Worldiksi.

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bizarro oli vierailevana hahmona Justice League Unlimitedissa, jossa se oli Lex Luthorin johtamassa Tuomion Legioonassa. Hän oli useimmiten vain Luthorin käskyttämänä. Häntä ääninäytteli sarjassa George Newbern.

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bizarro esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action jaksossa "Boo-ray for Bizarro", jossa häntä ääninäytteli Travis Willingham.

JLA Adventures: Trapped in Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bizarro esiintyy animaatioelokuvassa JLA Adventures: Trapped in Time, jossa häntä ääninäytteli Michael Donovan.

Lego DC Comics Super Heroes: Justice League vs. Bizarro League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bizarro esiintyy animaatioelokuvassa Lego DC Comics Super Heroes: Justice League vs. Bizarro League, jossa häntä ääninäytteli Nolan North.

Superman: Red Son[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bizarroon pohjautuva hahmo nimeltä Ylivoimamies (engl. Superior Man) esiintyi animaatioelokuvassa Superman: Red Son, jossa häntä ääninäytteli Travis Willingham.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bizarro esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.
  • Bizarro esiintyy vuonna 2017 injustice 2 -pelissä, jossa hän on peliin ladattavissa oleva hahmo.
  • Bizarro esiintyy pelattavana hahmona Superman Returns -pelissä, jossa häntä ääninäyttelee John DiMaggio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bizarro is number 25 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)