Red Tornado

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Red Tornado on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmon loivat Gardner Fox ja Dick Dillin ja hän esiintyi ensimmäisen kerran Justice League of America #64 numerossa elokuussa 1968. Red Tornado on androidi, joka kykenee luomaan tornadonopeuksisia tuulia, joilla hän pystyy lentämään ja suorittamaan muita tuuleen liittyviä tekoja. Red Tornado on väriltään punainen ja käyttää sinistä viittaa, jossa on punaiset raidat. Hahmo on tullut tunnetuksi Oikeuden Puolustajien jäsenenä. Hän on siviilissä käyttänyt itsestään nimeä John Smith.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Tornado syntyi kahden entiteetin, superpahiksen T. O. Morrow'n luoman androidirungon ja Earth One planeetan Rannin Tornado Championin sulautuessa yhteen. Tornado Champion oli moraalisesti hyvä osa aistitusta tornadosta Rannilla. Alunperin tunnettu nimellä Ulthoon, Rannin tornadotyranni, tämä olento voitti Adam Strangen ja "pohdiskeli hyvän ja pahan luonnetta ja päätti, että hyvä oli ylivoimainen voima". Alunperin Justice Society of America:n jäsen, hän siirtyi toiseen ulottuvuuteen ja liittyi Justice League of Americaan.

Seuraava askel Red Tornadon kehityksessä tuli kesällä 1968, vaikka tarina julkaistiin vasta vuonna 1981. Tornado-mestari, joka etsii Maata, jossa kukaan ei tunnista sitä, siirtyy vaihtoehtoiseen ulottuvuuteen, joka tunnetaan DC Comics -universumissa nimellä Earth-Two. Hän kohtaa T.O. Morrowin, Earth-Onen superpahiksen, joka luo Androidin käytettäväksi Justice Society of Americaa vastaan. Morrow, joka yrittää huijata JSA:ta, antaa Androidille Ma Hunkelin muistin. Tornado Champion tunkeutuu Androidin kehoon aiheuttaen oikosulun Morrow'n tietokoneeseen, joka tyhjentää sen muistin.

Red Tornado on androidi, ja hänen luojansa T.O. Morrow suunnitteli hänelle voimaa, kestävyyttä ja ajatuksia prosessoivia voimia, jotka olivat monta kertaluokkaa suurempia kuin ihmisen. Raa-an fyysisen voiman suhteen hänen keinotekoisen ruumiinsa on kuvattu optimaalisissa olosuhteissa pystyen liikuttamaan 20 tonnia painavia esineitä, ja hänen ruumiinsa on selvinnyt sekä avaruuden äärimmäisistä että syvänmeren paineista. Sillä on lisäksi kyky korjata itse mitään vähemmän kuin katastrofaalisia vahinkoja. Hänen aistinsa ovat samalla tavalla tietokoneistettuja, jolloin hän voi kuulla ja nähdä tapahtumia, jotka ylittävät paljon ihmisen havainnon; äärimmäisessä esimerkissä hän käytti visioaan tarkkaillakseen Justice Leaguen -joukkuetovereita, jotka yrittivät pelastaa Challengerin astronautteja matalalla radalla vaurioituneen avaruussukkulan sisällä merenpinnasta, vaikka kuvat olivat epätarkkoja ja hänen kantamansa rajalla. Red Tornado tarkkailee myös usein langattoman viestinnän taajuuksia hädän merkkien varalta, vaikka hän onkin verrannut tätä taustapuheen kuunteluun väkijoukossa pysyen epäselvänä, kunnes joku tai jokin kiinnittää hänen huomionsa siihen.

Toisin kuin Salama tai Teräsmies, jotka voivat luoda nopeita tuulia fyysisellä liikkeellä (kuten juoksemalla tai pyörimällä), Red Tornado on aerokineettinen, ja se pystyy synnyttämään spontaanisti ja säännöllisesti tuulen liikettä, joka ylittää luokan 5 trooppisen myrskyn ("Hurrikaanin voima")n tuulelle, joka ylittää 136 solmua (157 mph; 252 km/h) pitkällä aikavälillä. Pienemmillä nopeuksilla ne mahdollistavat henkilökohtaisen lennon ihmisten ja esineiden "pehmeän" levitaation kautta, lisäävät hänen nopeuttaan ja aiheuttavat myrskyjä. Hänen hallinta-alueellaan nämä puuskat saavat vaalean punaisen sävyn, mikä tekee niistä havaittavissa paljaalla silmällä; tämä vaikutus on luontainen hänen allekirjoituskykynsä ja siitä tuli ikoninen perusta hänen nimelleen. Lisäksi tämä kyky on muuttumaton osa hänen olemusta ja ainutlaatuinen yhteys hänen "sieluunsa"; vaikka hänet siirrettiinkin konnan käyttämättömään klooniin, Multiplexiin, hän säilytti aerokineettiset kykynsä ja siirsi ne uudelleen palattuaan androidivartaloon. Hänen fyysisestä tilastaan ​​huolimatta hänen maksimitehoaan ei ole koskaan tunnistettu; Esimerkiksi äärimmäisessä pakotteessa ja vakavasti loukkaantuneena kuolevaisessa ihmiskehossa Red Tornado kykeni silti synnyttämään F5-tornadotuulen nopeudella yli 276 solmua (318 mph; 512 km/h), mikä oli tarpeeksi voimakas katkaisemaan Solomon Grundyn kahtia. Androidina Red Tornado voi tuottaa ja ylläpitää tuulia näillä nopeuksilla loputtomiin, eikä se koskaan väsy fyysisesti tai henkisesti rasituksen takia.

Red Tornadosta on olemassa myös naispuolinen versio. Kun Earth Two maailman Lois Lane kuoli Darkseidin kätyreiden toimesta, hänen tietoisuutensa siirrettiin Red Tornadoa muistuttavaan robottiruumiiseen ja Lois Lanesta tuli Earth Two universumin Red Tornado, jolla oli samat kyvyt kuin alkuperäisellä Red Tornadolla.

Ensimmäinen virallisesti Red Tornadon nimeä käyttänyt hahmo oli Golden Agen sarjakuvissa esiintynyt Ma Hunkel, joka esiintyi All-American Publications' All-American Comics #3 numerossa kesäkuussa 1939.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Red Tornado esiintyi Supergirl -televisiosarjan jaksossa "Red Faced", jossa häntä esitti Iddo Goldberg.
  • Red Tornadon Earth X versio esiintyi crossover-jaksossa "Crisis on Earth-X".

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]