Mxyzptlk

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mxyzptlk on Teräsmiehen pitkäaikainen vastustaja, joka on aiheuttanut riesaa Metropoliksen asukkaille jo vuosikymmeniä. Hahmon on luonut Jerry Siegel ja ensimmäinen esiintyminen tapahtui jo vuonna 1944.

Mxyzptlk, toisinaan myös Mr. Mxyzptlk, Mister Mxyzptlk tai (ensimmäisessä esiintymisessään) Mister Mxyztplk, on alun perin kotoisin viidennestä ulottuvuudesta, josta hän voi palata takaisin maailmaamme aina 90 päivän välein. Hän ei ole varsinaisesti paha tai rikollinen, hän lähinnä haluaa vain pitää hauskaa ja ärsyttää Teräsmiestä. Hahmolla on kyky vaikuttaa lähes mihin tahansa ja saattaa olla, että hänen voimiensa rajat ovat vain käsikirjoittajien mielikuvituksessa. Hänelle ei esimerkiksi tuota mitään vaikeuksia muuttaa pilvenpiirtäjää elolliseksi olennoksi tai ihmistä mallinukeksi.

Aiemmin Mxyzptlk voitiin palauttaa takaisin omaan ulottuvuuteensa huijaamalla sanomaan nimensä takaperin (Kltpzyxm), mutta tämä oli ns. pre-Crisis -aikaa. DC-universumin uudistuksen jälkeen Mxyzptlk palasi kyllä ensimmäisen uuden näyttäytymisensä jälkeen takaisin tällä keinolla, mutta seuraavalla kerralla hän muuttikin sääntöjä ja hänet piti saada maalaamaan naamansa siniseksi.

Vuonna 2009 Mxyzptlk oli listattu sijalle 76 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mxyzptlk esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mister Mxyzptlk is number 76 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.