Lelumies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lelumies
Luoja(t) Don Cameron
Ed Dobrotka
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Action Comics nro 64 (syyskuu 1943)
Henkilötiedot
Oikea nimi Winslow Schott
Status mielisairas
Pituus 163 cm
Paino 70 kg
Ryhmäsidokset Superman Revenge Squad
The Society
Injustice League
Voimat älykäs

Lelumies, oikealta nimeltään Winslow Schott on DC Comics -kustantamon sarjakuvarikollinen, jonka loivat Don Cameron ja Ed Dobrotka. Lelumies teki ensiesiintymisensä Action Comicsin sarjakuvan numerossa 64, vuonna 1943. Sittemmin hahmon nimeä ovat historian saatossa kantaneet Jack Nimball 1970-luvulla ja 2000-luvulla Hiro Okamura.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winslow Schott oli hiljainen ja mukava mies, joka rakasti lelujen rakentamista. Eräänä päivänä hän sai potkut työstään, sillä Schottin leluja pidettiin liian vanhanaikaisina ja hyödyttöminä. Schott hautoi kostoa potkujensa jälkeen ja otti uudeksi nimekseen Lelumies. Hän lähetti räjähtäviä leluja potkut antaneen toimitusjohtajan toimistoihin. Teräsmies onnistui lopulta viime hetkellä pysäyttämään Lelumiehen ennen kuin hän ehti murhaamaan Lex Luthorin, jonka yhtiö omisti kyseisen leluyhtiön. Myöhemmin Lelumies karkasi vankilasta ja teki vaarallisia ansoja Intergang:in pyynnöstä heidän piilopaikkoihinsa.

Vuosia myöhemmin Lelumiehen paettua vankilasta hänen imagonsa muuttui täysin: lähes harmittomasta rikollisesta kehkeytyi mielenvaikainen lapsimurhaaja. Lelumies sieppasi useita lapsia Metropolisissa - muun muassa Adam Grantin, joka yritti vapauttaa muut lapset vankeudesta. Lelumies kuitenkin sai lapset kiinni ja murhasi heidät kaikki. Hän heitti ruumiit itsemurhaslummin kujalle, mutta jäi teostaan kiinni. Teräsmiehen ilmestyessä paikalle hän vei Lelumiehen saman tien vankilaan. Adam Grantin isä Cat Grant harkitsi Lelumiehen tappamista, mutta päätti olla tekemättä sitä.[1] Sitä vastoin kuukausia myöhemmin Cat Grant päätti vierailla Lelumiehen luona vankilassa ja sai selville Lelumiehen motiivin ryhtyä tappajaksi. Jouduttuaan pidätetyksi Ingergang:in auttamisesta eräs leluyhtiö lähestyi häntä pyytämällä lupaa käyttää Lelumiehen ulkonäköä Teräsmieheen perustuvassa lelusarjassa. Lelumies suostui, sillä hän oli innoissaan ajatuksesta, että hänestä tehdään lelu. Myöhemmin Lelumies yritti ottaa yhteyttä leluyhtiöön saadakseen edes yhden kappaleen itsensä mukaan tehdystä lelusta. Mitään vastausta ei kuitenkaan kuulunut. Lelumiehelle annettiin lupa tehdä vankilalle siviilitöitä: muun muassa lattioiden siivoamista yöllä eräissä paikallisissa ostoskeskuksissa. Lelumies pääsi siivoamaan erästä lelukauppaa, josta hän löysi oman lelunsa muiden Teräsmies-lelujen seasta, mutta yhtään hänen mukaansa mallinnettua lelua ei ollut myyty. Tämä sai Lelumiehen sekaisin ja hän kuristi mukanaan olleen vartijansa ja pakeni kohti lelutehdasta. Lelumies vaati selitystä huonolle myynnille. Leluntekijä selitti etteivät lapset yksinkertaisesti halunneet leikkiä figuurilla, joka näytti sarjamurhaajapelleltä. Keskustelun päätteeksi Lelumies murhasi leluntekijän ja alkoi kuulla mielessään "äitinsä" äänen, jonka myötä Lelumies totesi lasten olevan syyllisiä ja he saisivat maksaa kuolemalla.[2]

Myöhempänä aikana Lelumies liittyi hetkellisesti Kyborgi Teräsmiehen apuriksi, luullessaan sen olleen henkiin herätetty lelu. He kykenivät jakamaan Teräsmiehen kahdeksi eri olennoksi, Teräsmies sininen ja Tersämies punainen.[3] Vuosia myöhemmin Teräsmies yritti auttaa Lelumiestä viemällä hänet kurssille, jossa ihmiset tekivät leluja köyhille lapsille. Myöhemmissä Teräsmiehen sarjakuvissa paljastettiin Zatannan käyneen Lelumiehen luona, yrittäen muuttaa hänen sairasta ja harhaista mieltään loitsulla. Zatanna ei kuitenkaan onnistunut parantamaan Lelumiehen mieltä. Lelumies jatkoi edelleen lasten sieppaamista, mutta luuli mielessään heidän tulleen mielellään hänen mukaansa. Zatanna käytti taikuuttaan uudelleen poistamaan hänen illuusionsa ja tekemään Lelumiehen selväjärkiseksi. Lelumiehen robottilelut kuitenkin tuhosivat rakennuksen, jossa ne taistelivat Teräsmiestä vastaan. Schottin oletettiin olevan kuollut, mutta hänen ruumistaan ei koskaan löydetty.[4]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmieheni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lelumies esiintyi ensi kerran Tv-sarjassa Teräsmieheni, jossa hahmo tunnettiin pelkästään nimellä Winslow P. Schott. Se esiintyi jaksossa "Season's Greedings" 4. joulukuuta 1994. Sillä oli samankaltainen tausta, kuin alkuperäisellä sarjakuvaversiolla. Schott sai potkut lelutehtaalta ja kostoksi loi rotta-lelun, jonka haju sai aikuiset ihmiset käyttäytymään kuin itsekkäät lapset. Toisin kuin sarjakuvissa Schottin jäätyä kiinni hän alkaakin pitämään lapsista. Hahmoa näytteli Sherman Hemsley.

Samaisessa sarjassa esiintyi myös Lelumies-niminen leluntekijä, joka sieppasi lapsia. Tämä viittaa puolestaan Lelumiehen sarjakuvatapahtumien myöhempään elämään. Sarjassa hahmon oikea nimi oli Harold Kripstly, jota näytteli Grant Shaud.

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lelumies teki toisen televisioroolin vuonna 2004 Smallvillen 8. tuotantokauden jaksossa "Requiem". Hän oli entinen leluntekijä ja entinen Queens-yhtiön työntekijä, jolla oli katkeria tunteita Oliver Queenia kohtaan. Hän sai potkut, koska ryhtyi yhtäkkiä laittamaan räjähteitä leluihin. Lelumies yritti kostaa Queenille potkunsa tappamalla hänet sairaalassa. Hänen yrityksensä kuitenkin epäonnistui. Lelumies onnistui kuitenkin myöhemmin pakenemaan.

Hahmoa näytteli Chris Gauthier.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The New Adventures of Superman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lelumies esiintyi ensi kerran televisiossa 1960-luvulla The New Adventures of Superman piirrossarjassa.

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo oli myös vierailevana hahmona Superystävissä vuonna 1978. Lelumies kuului Lex Luthorin johtamaan Tuomion Legioonaan. Hahmo pukeutui narrin näköiseksi ja käytti dominonaamiota. Se muistutti toista Lelumiehen nimeä kantanutta rikollista Jack Nimballia.

Hahmon äänenä toimi Frank Welker.

Teräsmies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lelumies Teräsmies-animaatiosarjassa.

Lelumies palasi takaisin animaatioksi vuonna 1996 oltuaan vierailevana hahmona Teräsmies-animaatiosarjassa. Hahmo oli nimeltään Winslow Schott Juniori, joka oli kuvattu mielisairaana miehenä, joka piti yllään hymyilevää nuken päätä. Hänen isänsä on Winslow Schott, joka oli mukava leluntekijä. Poika oli nuorena viettänyt aikaa katsoen isänsä tekemisiä työpajalla. Lelumiehen isä oli unelmoinut perustavansa lelutehtaan, mutta ei omistanut tarvittavaa pääomaa perustaakseen tehdasta. Myöhemmin Metropolisin mafiapomo Bruno Mannheim tarjosi tarvittavaa summaa tehtaan perustamiseen. Schott ei kuitenkaan tiennyt Mannheimin tehneen lukuisia huijauksia yhtiön nimellä käyttäen sitä peitenimenä. Poliisien saadessa tapauksen selville he pidättivät vanhan Schottin, jota oli huijattu johtamaan valeyhtiötä. Mafian onnistuessa pakenemaan ajallaan pois poliisien käsistä, Schott kärsi vankilassa syyttömänä tuomionsa. Mies kuitenkin kuoli vankilassa vanhuuteen ja hänen poikansa Schott juniori siirrettiin sijaisperheeseen. Perhe osoittautui kuitenkin väkivaltaiseksi ja Schott juniori kärsi läpi lapsuutensa traumoista, jotka vaikuttivat hänen myöhempään elämään. Kasvattuaan aikuiseksi Schott oli tullut mielisairaaksi. Hän käytti hyväkseen isältään perittyjä kädentaitoja ja rakensi erinäisiä mekaanisia leluja varastaakseen rahaa ja terrorisoidakseen maailmaa kostoksi siitä mitä hän oli joutunut kärsimään lapsena.

Sarjan aikana hänet tunnettiin Lelumiehenä, joka ensiesiintymisessään haki kostoa Mannheimille luomalla oikean naisen kokoisen androidin Darcyn. Hän yritin androidin avulla tappaa Mannheim, mutta Teräsmies esti hänen aikeensa.

Hahmon äänenä toimi Bud Cort.

Static Shock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lelumies teki yhden jakson mittaisen vierasesiintymisen Static Shockin jaksossa "Toys in the Hood". Jaksossa paljastatettiin hänen selvinneen Teräsmies-sarjan helikopteri onnettomuudesta. Lelumies käski Darcya sieppaamaan Staticin ystävän Daisyn, jotta tyttö voisi toimia mallina Darcyn uudelle keholle. Teräsmiehen saapuessa auttamaan Static:ia kohtaamaan Lelumiehen, Darcy pettää Lelumiestä pakenemalla paikalta. Nainen kuitenkin tuhoutuu, kun Lelumies käyttää hyväkseen asentamaansa itsetuhosirua, joka tuhoaa Darcyn. Jakson päätteeksi Lelumies vietiin vankilaan.

Hahmon äänenä toimi Teräsmies-sarjan tavoin Bud Cort.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lelumies vieraili yhdessä jaksossa Justice Leaguessa, jossa se toimi Superman Revenge Squadissa. Ryhmään kuului hänen lisäksi Metallo, Kalibak, Säävelho ja Livewire. Ryhmän hyökätessä Metropolisiin houkutellakseen Teräsmiehen esille. Sankarin saapuessa apujoukkoineen mukaan Lelumies käytti jättiläismäistä lelua muistuttavaa robottia, jolla oli tykki rintakehässä. Alun perin hän yritti ampua viattomia ihmisiä, mutta osuukin Teräsmieheen, joka yritti suojella Batmania ja Ihmenaista osumalta. Osuman seurauksena Teräsmies siirtyy ajassa eteenpäin 30 000 vuotta tulevaisuuteen. Lelumies ja kaikki muut ihmiset olettivat Teräsmiehen kuolleen. Ainoastaan Batman oli erimieltä Teräsmiehen kohtalosta. Myöhemmin paljastui Teräsmiehen matkanneen ajassa tulevaisuuteen ja onnistui palaamaan omaan aikaansa Vandal Savagen luomalla aikakoneella.

Superman: Doomsday[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lelumies elokuvassa Superman: Doomsday.

Lelumies esiintyi ensi kerran animaatioelokuvassa Superman: Doomsday vuonna 2007. Se oli sarjakuviin poiketen enemmän synkemmännäköinen rikollinen, joka pukeutui mustiin. Lelumies ilmestyi tarinaan mukaan, kun oikea Teräsmies oli julistettu kuolleeksi Tuomiopäivän kanssa käydyn tappelun seurauksena. Lelumies käytti elokuvassa jättiläistä hämähäkkirobottia, jolla hän piti koulubussissa täynnä olevia lapsia panttivankeina ryöstettyään sitä ennen pankin. Kaikkien tietämättä Teräsmiehen klooni ilmestyy paikalle ja nappaa Lelumiehen poliisien huostaan. Siitä huolimatta Lelumies onnistuu tappamaan 4-vuotiaan tytön. Tämä suututtaa Teräsmiehen kloonin, joka tappaa hänet pudottamalla poliisiaseman katon korkeudelta auton päälle.

Hahmon äänenä toimi John DiMaggio.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lelumies esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1978 Frank Welker Superystävät
1994 Sherman Hemsley Teräsmieheni
1996, 1998
2003, 2006
Bud Cort Terämies
Static Shock
Justice League Unlimited
1997 Grant Shaud Teräsmieheni
2003 Corey Burton Justice League
2004, 2009 Chris Gauthier Smallville
2007 John DiMaggio Superman: Doomsday
2008 Richard Green Batman
2016–2018 Ken Jeong Justice League Action

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Superman sarjakuvan numerot 84-85
  2. Superman sarjakuvan numero 98
  3. Superman Red/Superman Blue nro 1
  4. The Adventures of Superman nro 644