Kyborgi Teräsmies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kyborgi Teräsmies (eng. Cyborg Superman) on nimitys kahdelle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Hahmon ensimmäinen versio esiintyi ensimmäisen kerran The Adventures of Superman #500 numerossa kesäkuussa 1993 ja hänet loi Dan Jurgens. Hahmon toinen versio esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa Supergirl (vol. 6) #21 elokuussa 2013 ja hänet loivat Otto Binder ja Al Plastino. Molemmat hahmot muistuttavat ulkonäöltään kyborgin ja Teräsmiehen risteytystä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Kyborgi Teräsmies oli Hank Henshaw, joka toimi NASA:n astronauttina, kunnes auringonpurkaus osuu hänen avaruussukkulaansa avaruuskokeen aikana ja vahingoittaa alusta ja miehistöä. Henshaw ja miehistö, mukaan lukien Henshawin vaimo, havaitsivat, että heidän ruumiinsa olivat alkaneet muuttua, ja palattuaan maan päälle Henshawin koko miehistö joko menehtyi tai tekivät itsemurhan. Saatuaan tietää, että Teräsmies oli heittänyt Eradicatorin aurinkoon avaruussukkulakokeen aikana käydyssä taistelussa, Henshaw syyttää Teräsmiestä auringonpurkauksesta ja onnettomuudesta. Ennen kuin hänen ruumiinsa hajosi kokonaan säteilyaltistuksen vuoksi, Henshaw pystyy pelastamaan tajuntansa. NASA:n viestintälaitteita käyttäen Henshaw heijasti mielensä synnytysmatriisiin, joka oli kuljettanut Teräsmiehen Kryptonista Maahan lapsena. Hän luo synnytysmatriisista pienen tutkimusaluksen ja lähtee yksin avaruuteen. Henshawsta tulee yhä enemmän henkisesti epävakaa, ja hän käyttää Teräsmiehen synnytysmatriisia luodakseen vartalon, joka on identtinen Teräsmiehen kanssa, vaikkakin kyberneettisillä osilla. Hän palaa maan päälle tappamaan Teräsmiehen, mutta huomaa, että Teräsmies oli jo kuollut Henshawin poissaolon aikana taistelussa Tuomiopäivää vastaan. Teräsmiehen mahdollisen ylösnousemuksen jälkeen Henshawsta ei tulisi ainoastaan ​​Teräsmiehen, vaan myös Vihreän Lyhdyn toistuva vastustaja. Hän oli myös osittain vastuussa Coast Cityn tuhoutumisesta taistelussa Mongulia vastaan ja Hal Jordanin korruptoitumista. Hänestä tulee myöhemmin Sinestron johtaman Keltaisten Lyhtyjen joukon jäsen Sinestro Corpsin sodan aikana[1].

Toinen Kyborgi Teräsmies oli Zor-El, joka on Jor-Elin nuorempi veli, Aluran aviomies, Terästytön isä ja Teräsmiehen setä. Alun perin hän pakeni Kryptonin tuhoa yhdessä muiden Argo Cityn asukkaiden kanssa. The New 52 DC:n jatkuvuuden uudelleenkäynnistyksessä, Terästyttö löytää muistinmenetyksestä kärsivän Kyborgi Teräsmiehen, joka asuu I'noxian planeetalla[2]. Tämä osoittautuu Zor-Eliksi, jonka Brainiac pelasti Kryptonin tuholta ja muutti hänet puoliksi koneeksi, jotta hän olisi hänen tiedustelijansa, joka etsii vahvempia lajeja universumista[3]. Zor-El ei kuitenkaan ollut suostuvainen palvelemaan Brainiacia. Hän sai pakkomielteen täydellisyyden saavuttamisessa ja yritti saada kadonneet muistonsa takaisin. Hän taisteli Terästyttöä vastaan useaan otteeseen ja lopulta kapinoi Brainiacia vastaan[4][5]. Hänet kukistettiin ja hänet jätettiin kuolemaan. Silti hänen järjestelmänsä käynnistyivät uudelleen palauttaen samalla hänen muistinsa. Zor-El oli järkyttynyt siitä, mitä hänestä oli tullut ja mitä hän oli tehnyt, ja hänelle tuli pakkomielle palauttaa Argo City ja luoda Krypton uudelleen vakuuttaen itselleen, että se tapahtui hänen tyttärensä vuoksi[6].

Valitettavasti hänen valitsemansa menetelmä vaati maan ihmisten elämän uhrauksia, mikä pakotti Terästytön pysäyttämään hänet. Voitettuaan hänet Kara kertoi isälleen, että hän olisi voinut etsiä toisen tavan pelastaa Argon ja tämä olisi auttanut häntä, mutta hän ei koskaan halunnut sitä. Hän ei kuitenkaan ollut valmis luopumaan isästään. Zor-El vietiin tohtori Veritaksen laboratorioon ja asetettiin kotelon sisään, kun tohtori Veritas alkoi poistamaan hänen kyberneettisiä komponenttejaan ja rakentamaan tämän ruumiin uudelleen TychoTechin teknologialla. Hänen tyttärensä vieraili edelleen hänen luonaan, koska hän ei halunnut luopua isästään, mutta Zor-El teeskenteli nukkuvansa eikä koskaan puhunut tai vastannut hänelle.

Vasta kun Indigo (Brainiac 8) melkein tappoi Terästytön, hän toimi repimällä Indigon palasiksi. Vaikka hän pelasti vain tyttärensä hengen, kansalliskaupungin kaupunkilaiset tunsivat hänen toimintansa vahvistavan, että Terästyttö suojeli murhaajaa vain siksi, että tämä oli hänen isänsä. D.E.O. vangitsi Zor-Elin ja veivät hänet salaiseen tukikohtaan jonne hänet suljettiin. Siellä hänen luonaan vieraili herra Oz, joka antoi hänelle hänen mielestään armomurhan aktivoimalla punaisen plasman vikaturvajärjestelmän hänen suojasäiliössään, jolloin hän hukkui siihen voimattomana[7].

Kyborgi Teräsmiehenä Hank Henshaw pystyy ohjaamaan ja elvyttämään erilaisia ​​koneita. Kokemuksestaan Teräsmiehen syntymämatriisista Henshawlla on nyt voimat ja geneettinen kudos, jotka ovat kaikki identtisiä Teräsmiehen kanssa. Sinestro Corpsin jäsenenä hän käytti pelon ruokkimaa keltaista voimasormusta, jonka avulla hän voi luoda minkä tahansa rakenteen haluamallaan tavalla.

Kyborgi Teräsmiehenä Zor-El on bionisesti parannettu ja hänellä on lentokyky, hän voi ampua tehokkaita lasersilmäsäteitä ja heijastaa sähköä kehostaan. Hänen kyberneettinen käsivartensa voi muuttua mihin tahansa hän haluaa, ja sitä rajoittaa vain kulloinkin käytettävissä oleva tekniikka. Hän on käytännössä tuhoutumaton, samoin kuin erittäin vahva ja nopea.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hank Henshawin versio Kyborgi Teräsmiehestä esiintyi Supergirl televisiosarjassa, jossa häntä esitti David Harewood.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Greenberger, Robert; Pasko, Martin (2010). The Essential Superman Encyclopedia. Del Rey. pp. 64–65
  2. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 77
  3. Supergirl (vol. 6) #22
  4. Supergirl (vol. 6) #2
  5. Superman: Doomed #1-2
  6. Supergirl: Reign of the Cyborg Supermen
  7. Supergirl (vol. 7) #13
  8. "Superman: The Man of Steel Credits (Xbox)"