Tuomiopäivä (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuomiopäivä
Luoja(t) Dan Jurgens
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Superman: The Man of Steel nro 17 (marraskuu 1992)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ultimate
Status aktiivinen
Pituus 269 cm
Paino 416 kg
Suhteet
Sukulaiset Bertron (luoja)

Tuomiopäivä (engl. Doomsday) on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supervoimakas hirviö. Dan Jurgensin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1992 Superman: The Man of Steel -sarjakuvalehden numerossa 17.[1] Tuomiopäivä on kuvattu hirviömäisenä geenimanipuloituna olentona esihistoriallisen kryptonin syvyyksistä. Hänen luojansa vaikutti häneen harvoilla tunteilla, enimmäkseen vihalla ja tuhonhalulla, mikä johti hänen tuhoamiseensa ja lopulta maan löytämiseen, jossa hän tapasi Teräsmiehen. Tuomiopäivällä oli erittäin nopeutettu parantava tekijä, jonka ansiosta hän toipui nopeasti useimmista vaurioista. Kun Teräsmies leikkasi hänen kylkensä plasmamiekalla, se sulkeutui hetkessä. Suunnittelunsa tuloksena Tuomiopäivän ei tarvinnut syödä, juoda, hengittää tai nukkua, ja hänen ruumiinsa oli lähes kiinteää massaa ilman sisäelimiä, ja hänen ruumiinsa peittävät luun kaltaiset massat toimivat todennäköisesti jonkinlaisena eksoluurankona.

Tuomiopäivä on ensisijaisesti Teräsmiehen vihollinen ja maineeseen hän nousikin oltuaan ensimmäinen olento, joka tappoi Teräsmiehen. Teräsmies ei tietenkään pitkään pysynyt kuolleena, vaan tuli takaisin jo pari kuukautta kuolemansa jälkeen.[2] Mutta tapahtumana 1990-luvun sarjakuvatrilogia Teräsmiehen kuolema oli niin suuri, että se huomioitiin myös monissa valtamedioissa.[3]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC Extended Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Tuomiopäivä esiintyi vuonna 2016 näytellyssä elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice.[4] Lex Luthor loi hänet heittämällä kenraali Zodin ruumiin Man of Steel -elokuvan lopussa pakkolaskun tehneen kryptonilaisaluksen syntykammioon ja sekoittamalla sinne myös omaa vertaan. Tuomiopäivä oli "kryptonilainen epäsikiö", jollaisen luominen oli julistettu Kryptonilla laittomaksi. Olennolla oli myös kyky kehittyä koko ajan. Se kasvatti itselleen luisia ulkonemia, sen lihasvoimat kasvoivat hetki hetkeltä, ja sillä oli kykyä imeä energiaa itseensä sekä ampua voimakkaita tulisäteitä silmistään ja suustaan. Se selvisi myös ydinohjuksesta ja sai kyvyn aiheuttaa voimakkaita sähköpurkauksia, kaataen useita rakennuksia yhdellä hyökkäyksellä. Vaikka Ihmenainen liittyy Teräsmiehen ja Batmanin avuksi taisteluun, hirviö on silti voimakas vastustaja, kunnes Batman tajuaa sen jakavan samat heikkoudet kuin kryptonilaiset. Lopulta Teräsmies lävisti sen rinnan kryptoniittikeihäällä. Tuomiopäivä itse kuitenkin ehti ennen kuolemaansa lävistää Teräsmiehen käteensä kasvaneella luisella ulkonemalla.
 • Tuomiopäivä esiintyi animaatioelokuvassa Superman: Doomsday vuonna 2007. Elokuvassa hahmon alkuperä oli yksinkertaistettu, jossa Tuomiopäivä oli vain biomekaaninen supersotilas, jonka tehtävänä oli vain tuhota. Päästyään vapaaksi vankilastaan, hän lähti tappamaan kaiken vastaan tulevan kunnes päätyi Metropolisiin saakka. Paikalla hän joutui kohtaamaan Teräsmiehen, jonka kanssa pitkään kestänyt tappelu päättyi, kun vakavasti loukkaantunut Teräsmies kaappaa Tuomiopäivän syliinsä ja lentää avaruuteen, jonka jälkeen Teräsmies syöksyy Tuomiopäivän kanssa kaikella voimallaan kohti maata. Tuomiopäivä kuolee tämän seurauksena, jonka seurauksena myös Teräsmies näyttää kuolevan.
 • Tuomiopäivä esiintyi vuoden 2010 animaatioelokuvassa Superman/Batman: Apocalypse, jossa Darkseid oli teettänyt klooniarmeijan Tuomiopäivästä, jotka hyökkäsivät Themyscira-saarelle. He taistelivat Ihmenaista ja hänen armeijaansa vastaan, sekä Teräsmiestä ja Bardaa vastaan. Lopulta Teräsmies tuhosi koko klooniarmeijan lämpökatseellaan.
 • Tuomiopäivä esiintyi animaatiosarjoissa Justice League ja Justice League Unlimited, joissa häntä ääninäytteli Michael Jai White.
 • Animaatioelokuvassa Justice League Dark: Apokolips War Darkseid oli luonut itselleen armeijan Paradoomeja, jotka olivat Tuomiopäivän ja Parademonien geneettisiä hybridejä.
 • Tuomiopäivä esiintyy 2018 alkaneessa televisiosarjassa Krypton, joka sijoittuu nimensä mukaisesti Krypton-planeetalle. Sarjassa tuodaan esille Tuomiopäivän luonti apuna Kryptonin sisällissodassa kryptonilaisen Dax-Bronin uhrauksen kautta. Daxin DNA:ssa oleva varageeni antoi mahdollisuuden tehdä hänelle satoja julmia kokeita, herättäen hänet aina eloon testin jälkeen, joiden tuloksena hän muuttui huomattavasti suuremmaksi, erittäin voimakkaaksi ja äärimmäisen kestäväksi hirviöksi. Adam Strange varoitti Seg-Eliä olennon vaarallisuudesta ja vakuutti, ettei olentoa kannata käyttää Brainiacin pysäyttämiseksi.[5]
 • Tuomiopäivä esiintyy Smallville televisiosarjan kahdeksannella kaudella, jossa häntä esittää Dario Delacio.
 1. Doomsday (comic book character) Comic Vine. Viitattu 30.9.2010. (englanniksi)
 2. Greenberger, Robert & Dougall, Alastair: The DC Comics Encyclopedia, s. 108. Dorling Kindersley, 2008.
 3. Harrison, Mark: The Many Deaths of Superman On Screen Comics. 14.1.2019. Den of Geek. Viitattu 20.12.2020. (englanniksi)
 4. DOOMSDAY ARRIVES IN NEW "BATMAN V SUPERMAN" TRAILER Comic Book Resources. 3.12.2015. Arkistoitu 3.12.2015. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
 5. Doomsday Set To Appear On Television Series Krypton Comicbook.com. 22.7.2017. Viitattu 8.6.2020. (englanniksi)