Sinestro

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sinestro
Luoja(t) John Broome ja Gil Kane
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Green Lantern (vol. 2) nro 7 (elokuu 1961)
Oikea nimi Sinestro
Status aktiivinen
Pituus 201 cm
Paino 93 kg
Ryhmäsidokset Sinestron joukot
Salainen superrikollisten yhteisö
Edelliset ryhmäsidokset Vihreän Lyhdyn joukot
Voimat keltainen voimasormus
Suhteet

Sinestro on superroisto DC Comicsin universumissa ja Vihreän Lyhdyn vihollinen. Sinestrolla on keltainen voimasormus, joka on Vihreiden Lyhtyjen ainoa heikkous. Sinestron ensiesiintyminen oli Vihreän Lyhdyn (vol. 2) numerossa 7.

Vuonna 2009 Sinestro oli listattu sijalle 15 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universumin Vartijat aikoivat rangaista Sinestroa siirtämällä hänet antimateriaaliseen universumiin erityisesti Qwardin planeetalle. Qwardin Aseistajat vihasivat Vartijoita ja Vihreitä Lyhtyjä yhtä paljon kuin Sinestrokin ja heistä tuli liittolaisia kostaakseen Vihreille Lyhdyille ja Universumin Vartijoille. Aseistajat loivat Keltaisen voimasormuksen joka oli Vihreiden Lyhtyjen ainoa heikkous jonka jälkeen he lähettivät Sinestron takaisin tavalliseen universumiin ja hänestä tuli nopeasti voimakas vastus Vihreän Lyhdyn joukoille. Kuitenkin voimakkaimmat Vihreät Lyhdyt kuten Hal Jordan pystyivät voittamaan Sinestron jokaisella kerralla.

Sinestro tuhosi kokonaisia sivilisaatioita ja viimeinkin Vihreät Lyhdyt nappasivat hänet. Sinestro sai tuomion joukkomurhasta sekä rangaistukseksi kuoleman. Valitettavasti Vihreiden Lyhtyjen voimasormukset lakkasivat toimimasta ja Parallax-niminen olio vapautui. Hal Jordan käytti Sinestron voimasormusta, mutta se sai Parallaxin yhdistymään Jordaniin josta tuli Parallaxin keho.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legends of the Superheroes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charlie Callas näytteli Sinestroa vuonna 1979 kahdessa noin tunnin kestoisessa TV-spesiaalissa.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinestro esiintyi vuosina 1978 ja 1983 Superystävät ja SuperFriends Hour animaatiosarjoissa, jossa hahmon äänenä toimi Vic Perrin. Sinestro oli osallisena Lex Luthorin johtamaa Tuomion Legioonaa.

DC-animaatiouniversumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinestro Teräsmies-piirrossarjassa.

Sinestro esiintyi vierailevana hahmona DC-animaatiouniversumin sarjoissa Teräsmies, Justice League, Static Shock ja Justice League Unlimited, joissa hahmon äänenä toimi Ted Levine.

Sarjojen aikana ei kerrottu hahmon tarkkaa alkuperää keltaisen voimasormuksen suhteen, mutta Sinestron kerrottiin olleen entinen Vihreä Lyhty, joka menetti voimasormuksensa Vartijoiden katsoessa hänen olleen sopimaton. Toisin kuin sarjakuvissa keltainen väri ei ollut Vihreiden Lyhtyjen heikkous animaatiosarjojen aikana, jonka vuoksi se joutui taistelemaan tosissaan saadakseen aluksi Kyle Raynerin sormuksen Teräsmies-animaatiossa ja myöhemmin John Stewartin sormuksen Justice Leaguessa. Toisin kuin sarjakuvissa Sinestro oli sarjan aikana oikeakätinen vasenkätisyyden sijaan, lisäksi se oli huomattavasti lihaksikkaampi, kuin sarjakuvaversionsa. Sinestro teki sarjan aika myös yhteistyötä Gorilla Groddin kanssa, joka organisoi ryhmän nimeltä salainen yhteisö.

Duck Dodgers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinestro teki yhden jakson mittaisen vierasroolin Duck Dodgersissa, jossa hahmon äänenä toimi John de Lancie. Jaksossa Sinestro yritti siepata kaikki Vihreät Lyhdyt, mutta joutui Dodgersin estämäksi, joka oli vahingossa saanut haltuunsa Hal Jordanin voimasormuksen.

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinestro teki yhden jakson mittaisen vierasroolin The Batmanin jaksossa "Ring Toss", jossa hahmon äänenä toimi Miguel Ferrer. Se oli hyvin pitkältä sarjakuvaversionsa näköinen ja oli Hal Jordanin opettaja Vihreän Lyhdyn joukkoissa kunnes hänestä tuli vallanhimoinen ja joutui karkoitetuksi joukoista.

Sinestro oli jaksossa paennut vankilasta ja tuli maaplaneetalle, jossa hän hyökkäsi Hal Jordanin kimppuun lentokentällä. Jordan ehti kuitenkin jo lähettää voimasormuksen Batmanille, mutta matkalle se päätyikin Pingviinille, joka käytti sormusta hyväkseen tehdäkseen pieniä rikoksia. Myöhemmin Sinestro hyökkäsi Pingviinin kimppuun kutsuen häntä tyhmäksi ja arvoton sormuksen kantajaksi. Pingviini lopulta ehti antaa vastahakoisesti voimasormuksen Batmanille, joka käytti sormusta taistellaseen Sinestroa vastaan. Sinestron onneksi Pingviini oli kuluttanut voimasormuksen energiaa, jonka myötä se alkoi heiketä, eikä Batman kyennyt enää vastaamaan Sinestrolle. Hetkeä myöhemmin paikalle saapunut Hal Jordan onnistui kuitenkin lataamaan voimasormuksen ja auttoi samalla Batmania kukistamaan Sinestron.

Green Lantern: First Flight[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor Garber ääninäytteli Sinestroa vuonna 2009 sen ensimmäisessä elokuvaroolissa Green Lantern: First Flightissa. Sinestro kuului aluksi Vihreän Lyhdyn joukkoon, mutta kyllästyi vartijoiden tapaan käsitellä voimasormusten voimanlähdettä. Hän perustaa salaliiton, jolla Sinestro yrittää kukistaa vartijat. Hän tekee yhteistyötä Kanjar Ron kanssa saadakseen haltuunsa keltaisen elementin, jolla hän voisi kukistaa Vihreät Lyhdyt. Hän saa Boodikka puolelleen ja käyttää oppipoikaansa Hal Jordania hyväkseen salatakseen suunnitelmansa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sinestro esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Strong esittää Sinestroa vuoden 2011 elokuvassa Green Lantern. Hän toimii Kilowogin ohella Hal Jordanin mentorina ja on aikeissaan suostutella Vartijat vaihtamaan tahdon voiman pelon voimaan kukistaakseen Parallaxin.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1978
1983
Vic Perrin Superystävät
SuperFriends Hour
1979 Charlie Callas Legends of the Superheroes
1999
2003
2004
2006
Ted Levine Teräsmies
Justice League
Static Shock
Justice League Unlimited
2003 John de Lancie Duck Dodgers
2007 Miguel Ferrer Batman
2009–2010 Xander Berkeley Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2009 Victor Garber Green Lantern: First Flight
2011 Jason Isaacs Green Lantern: Emerald Knights
2011 Marton Csokas Green Lantern: Rise of the Manhunters
2011 Mark Strong Green Lantern
2013 Troy Baker Injustice: Gods Among Us

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sinestro is number 15 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)