Batman (vuoden 2004 animaatiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batman
The Batman
Sarjan kolmannesta kaudesta eteenpäin käytetty tunnus.
Sarjan kolmannesta kaudesta eteenpäin käytetty tunnus.
Tyyli animaatio
seikkailu
toiminta
Kestoaika 21 min
Luoja(t) Duane Capizzi
Michael Goguen
Pääosissa Rino Romano
Alastair Duncan
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Sub
Esitetty 11. syyskuuta 2004 – 8. maaliskuuta 2008
Tuotantokausia 5
Jaksoja 65
Tuotanto
Tuottaja(t) Duane Capizzi
Michael Goguen
Jeff Matsuda
Glen Murakami
Linda Steiner
Vastaava(t) tuottaja(t) Sander Schwartz
Alan Burnett
Linjatuottaja Kimberly A. Smith
Ohjaaja(t) Brandon Vietti
Seung Eun Kim
Sam Liu
Anthony Chun
Christopher Berkeley
Matt Youngberg
Käsikirjoittaja(t) Steven Melching
Greg Weisman
Adam Beechen
Michael Jelenic
Joseph Kuhr
Christopher Yost
Alexx Van Dyne
Duane Capizzi
Tom Pugsley
Greg Klein
J.D. Murray
Robert Goodman
David Slack
Paul Giacoppo
Paul Dini
Brian Swenlin
Len Uhley
Steve Cuden
Tuotantoyhtiö(t) Warner Bros. Animation
Palkinnot
Voitetut Daytime Emmy -palkinto (2005, 2006, 2007, 2008)
Golden Reel -palkinto (2008)
Ehdokkuudet Annie-palkinto (2005, 2006)
Daytime Emmy -palkinto (2005, 2007, 2008)
Golden Reel -palkinto (2005)
Aiheesta muualla
IMDb

Batman (engl. The Batman) on Warner Bros. Animationin tuottama kuusi kertaa Daytime Emmyllä palkittu animaatiosarja, joka perustuu sarjakuvasankari Batmaniin. Sarja kertoo nuoresta Bruce Waynesta, joka yrittää vasta kolmatta vuotta vakiinnuttaa itsensä Batmanin roolissa Gotham Cityn suojelijana ja samalla tasapainoilla rikkaana poikamiehenä. Tämä nuori Batman myös tapaa ensi kertaa kaikki hänen vihollisensa, kuten Jokerin, Pingviinin, Kissanaisen, Pakkasherran ja Arvuuttajan. Batmania esitettiin Yhdysvalloissa vuosina 2004–2008 Kids’ WB:llä, jonka jälkeen sarjan uusintoja esitettiin The CW4Kidsillä vuoden 2008 aikana. Suomessa sarjaa on esitetty kolmen tuotantokauden verran Subilla.

Sarjassa Batman kohtaa tunnetuimpia vihollisiaan, mutta hieman muokattuna. Sarjasta julkaistiin myös elokuva The Batman vs. Dracula vuonna 2005, joka oli teemaltaan paljon synkempi kuin itse sarja. Ensimmäisellä ja toisella tuotantokaudella Batman seikkailee yksin, mutta kolmannella tuotantokaudella mukaan saadaan myös Batgirl ja neljännellä mukaan tulee Robin. Neljännen tuotantokauden lopussa on myös mukana muita DC Comicsin hahmoja, kuten Metsästäjä Marsista, Vihreä Lyhty, Haukkamies, Vihreä Nuoli ja Salama. Neljännen kauden suosion myötä sarja jatkui viidennelle tuotantokaudelle, jossa muun muassa Teräsmies ja Vesimies tekevät esiintymisensä. Myös Oikeuden Puolustajat -ryhmä muodostuu kauden aikana. Kausi jäi myös sarjan viimeiseksi.

Sarja kausittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi esitteli nuoren 26-vuotiaan Batmanin, joka toimi kolmatta vuotta yön ritarin roolissa. Hänellä on käytössään salainen lepakkoluola, jossa Batman pitää huipputeknistä Batmobilea, sekä muita uudella teknologialla varustettuja laitteita. Hänellä on käytössään myös Lepakkoaalto (Bat-Wave) -niminen laite, joka ilmoittaa muun muassa meneillään olevista rikoksista. Apunaan Batmanilla on luotettava hovimestari Alfred Pennyworth, joka jakaa tarvittaessa viisaita neuvoja isännälleen.

Sarjassa ovat mukana myös Bruce Waynen lapsuuden ystävä ja poliisi Ethan Bennett, joka uskoo Batmanin olevan hyödyksi Gothamille. Hänen työparinaan on poliisi Ellen Yin, joka siirtyi hiljattain Metropolisista. Heidän poliisipäällikkönään on Angel Rojas, joka puolestaan vihaa Batmania yli kaiken. Tämän seurauksena kaksikko Bennett ja Yin saavat tehtäväkseen napata Batman kiinni läpi ensimmäisen tuotantokauden. Myös Gotham Cityn pormestari Marion Grange esiintyy sarjan aikana.

Ensimmäisen kauden rikollisiin kuuluvat Rupert Thorne, joka esiintyi sarjassa vain yhden jakson verran. Lisäksi mukana on Jokeri, Bane, Pingviini, Kissanainen, Pakkasherra, Tulikärpänen, Arnold Wesker ja Arpinaama, Ihmislepakko ja Vihjemestari. Heistä Jokeri esiintyi 13 jakson aikana neljä kertaa ollen kauden päärikollinen. Pingviini oli sarjan rikollisista toinen, joka esiintyi useammin kuin kerran, tehdessään kaksi esiintymistä.

Kauden päätösjaksossa Ethan Bennett muuttuu Savinaamaksi jouduttuaan Jokerin kaappaamaksi, kiduttamaksi ja lopulta altistuttuaan Jokerin kehittämälle myrkylle, jonka myötä poliisi Yin muuttaa mielipidettään Batmania kohtaan. Hän tekee yhteistyötä Batmanin kanssa pysäyttääkseen Jokerin onnistuneesti.

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen kausi esitteli uusia rikollisia, joilla oli uudenlaiset synnyintarinat verrattuna alkuperäisiin sarjakuviin. Uusista rikollisista Arvuuttaja esiintyi ensimmäisenä ja myöhemmin mukaan tulivat Tohtori Outo, Ragdoll, Lumooja, Killer Croc, Solomon Grundy, joka oli todellisuudessa Savinaama. Muita rikollisia olivat Jokeri, joka esiintyi myös toisella kaudella päärikollisena. Lisäksi Pingviini teki toiseksi eniten esiintymisiä, Kissanainen, Ihmislepakko, Pakkasherra ja Tulikärpänen tekivät paluunsa ensimmäisen kauden jälkeen.

Kauden aikana Yin teki tiiviistä yhteistyötä Batmanin kanssa, erityisesti kaksikon kohdatessa Arvuuttajan. Yin tekee kuitenkin viimeisen esiintymisensä sarjassa kauden päätyttyä. Tuotantokauden lopulla esitellään komisario James Gordon, jolla on seuraavilla kausilla suurempi rooli sarjan aikana. Myös lepakkosignaali esitellään ensimmäistä kertaa Gordonin myötä.

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas tuotantokausi loi sarjalle uudenlaisen juonen, kun mukaan otettiin nuori teini-ikäinen Barbara Gordon, josta tuli sarjan kaksiosaisessa avaus jaksossa Batgirl. Isänsä James Gordonin ohella heillä on Batmanin kanssa merkittävä rooli kauden aikana. Hän yrittää olla Batmanin apulainen. Batman kuitenkin kieltäytyy avusta nuoren sankarin innokkuudesta huolimatta. Kauden päätteeksi Batman kuitenkin hyväksyy Batgirlin mukana olemisen. Sarjakuvissa Robin on yleensä kuvattu Batmanin ensimmäiseksi apuriksi. Hahmon käyttöä rajoitti kuitenkin Yhdysvalloissa samaan aikaan pyörinyt Teen Titans sarja, jossa Robin oli keskeisessä osassa.

Myös kolmannella kaudella sarjaan tuotiin uusia Batmanin sarjakuvistakin tuttuja rikollisia, kuten Myrkkymuratti, Gearhead, Maxie Zeus, Cosmo Krank, Temblor ja D.A.V.E., jonka luomisesta vastasi Tohtori Outo. Kolmannella kaudella rikollisten esiintyminen oli tasaisempaa, kun poikkeuksellisesti Myrkkymuratti, Jokeri ja Pingviini esiintyivät eniten kauden päätteeksi. Muun muassa Arnold Wesker teki esiintymisen sitten ensimmäisen tuotantokauden. Kauden päätteeksi professori Hugo Strangesta tuli yksi Batmanin vihollisista, joka oli muun muassa jaksossa "Kourantäysi huopaa" ajanut Arnold Weskerin takaisin rikollisuuden tielle käyttäen hyväsi tämän mielenterveysongelmaa. Jäätyään kauden päätösjaksossa kiinni Batman lähetti professorin Arkhamin mielisairaalaan.

Kolmas tuotantokausi esitteli myös uudenlaisen tunnusmusiikin, vaihtaessaan alkuperäisen The Edgen esittämän musiikin enemmän 1960-luvun teemaiseksi yhdistäessään muun muassa televisiosarjojen Hawaii Five-O ja Batmanin sävelmiä.

4. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs tuotantokausi oli yleisesti sarjakuvien kannattajille mieluisampi kausi, jossa muun muassa Bruce Waynen kasvot piirrettiin muistuttamaan enemmän aikaisemmin muun muassa The New Batman Adventuresissa nähdyn Bruce Waynen näköiseksi. Lisäksi 4. kausi esitteli uuden sankarin Robinin, jonka käyttöoikeus oli mahdollista, kun samaan aikaan 3. kauden kanssa esitetty Teen Titans päättyi. Robin esiintyi sarjassa todella nuorena ja oli Batgirlin kanssa osa uutta ryhmää. Jaksossa "Team Penguin" Batgirl sai tietää molempien sankarien salaiset henkilöllisyydet oltuaan aluksi pettynyt Batmaniin, joka koulutti Robinista vakituisen apulaisensa ennemmin kuin hänestä. Lisäksi Bruce Waynen ystävä Lucius Fox esiteltiin sarjan kaksiosaisessa päätösjaksossa "The Joining". Lisäksi Robinin myötä Komisario Gordonin rooli jäi kauden aikana pieneksi. Ethan Bennett teki paluunsa sitten toisen tuotantokauden.

Kausi esitteli myös uusia rikollisia, kuten Tony Zuccon, Killer Mothin, toisen Savinaaman, Everywhere Manin, Black Maskin, Rumorin ja Harley Quinnin. Kausi teki poikkeuksen edellisiin verrattuna, sillä varsinaista päärikollista ei kauden aikana ollut vaikka Jokeri esiintyikin eniten yhteensä neljässä jaksossa. Myös useat rikolliset tekivät jaksossa "Rumors" cameoesiintymisen, kuten Rupert Thorn, Vihjemestari, Kabuki kaksoset ja Bane.

Kausi sai kuitenkin suuren päätösjakson, kun Metsästäjä Marsista alias etsivä J'Onn J'Onnz saapuu maaplaneetalle auttamaan Batmania pelastamaan maailmansa muukalaisvalloittajilta The Joiningeilta. Jakson päätteeksi J'Onn J'Onnz tuo Batmanin Oikeuden Puolustajien vahtitorniin, jossa hän tapaa Haukkamiehen, Vihreän Nuolen, Salaman ja Vihreän Lyhdyn.

5. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidennellä eli viimeisellä kaudella sarjassa keskitytään seuraamaan Batmania ja edellisellä kaudella ensiesiintymisensä tehnyttä Robinia. Sankareina nähtiin myös Teräsmies, Salama sekä Vihreä Lyhty. Kauden viimeisessä jaksossa nähdään myös koko Oikeuden Puolustajien ryhmä.

Vihollisina tällä kaudella nähtiin mm. Lex Luthor, Mercy Graves, Bane, Myrkkymuraatti, Pingviini, Jokeri ja Harley Quinn. Jaksossa The Metal Face of Comedy pääroistona toimii Jokerin klooni, "Jokeri 2.0".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman jaksossa Tulikärpänen.

Sankarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut sankarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan viidennellä tuotantokaudella sarjassa vieraili muutamia sankareita.

Rikolliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Englanninkielinen ääninäyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä
Bruce Wayne/Batman Rino Romano Carl-Kristian Rundman
Alfred Pennyworth Alastair Duncan Vesa Hämes
Barbara Gordon/Batgirl Danielle Judovits -
Dick Grayson/Robin Evan Sabara -
Ellen Yin Ming-Na Wen Sari Moilanen
Ethan Bennett/Savinaama Steve Harris Sasu Moilanen
James Gordon Mitch Pileggi -
Angel Rojas Edward James Olmos (ensiesiintyminen),
Jesse Corti
Pasi Ruohonen
Jokeri Kevin Michael Richardson Aarre Karén
Bane Joaquim de Almeida (ensiesiintymisessä),
Ron Perlman
Antti Jaakola
Pingviini Tom Kenny Antti Jaakola
Pakkasherra Clancy Brown Pasi Ruohonen
Selina Kyle/Kissanainen Gina Gershon ?
Kirk Langstrom/Ihmislepakko Peter MacNicol Taisto Oksanen
Harley Quinn Hynden Walch -
Arvuuttaja Robert Englund -
Myrkkymuratti Piera Coppola -
Arnold Wesker/Arpinaama Dan Castellaneta -
Rupert Thorne Victor Brandt Pasi Ruohonen
Flunky (Arkhamin tarkastaja) ? Juha Paananen
Teräsmies George Newbern -
Metsästäjä Marsista Dorian Harewood -
Vihreä Nuoli Chris Hardwick -
Salama Charlie Schlatter -
Hal Jordan/Vihreä Lyhty Dermot Mulroney -
Oraakkeli Kellie Martin -
Nightwing Jerry O’Connell -
Lex Luthor Clancy Brown -
Cash Tankenson Patrick Warburton -
Tulikärpänen Jason Marsden -
Killer Croc Ron Perlman -
Basil Karlo/Savinaama II Lex Lang -
Metallo Lex Lang -
Tohtori Hugo Outo Frank Gorshin (2. kausi),
Richard Green (3-4. kaudet)
-
Black Mask James Remar -
Ragdoll Jeff Bennett -
Killer Moth Jeff Bennett -
D.A.V.E. Jeff Bennett -
Kapteeni Slash Diedrich Bader -
Rhino John DiMaggio -
Mercy Graves Gwendoline Yeo -
Mugsy John DiMaggio -
Artie Brown/Vihjemestari Glenn Shadix -
Temblor Jim Cummings -
Gearhead Will Friedle -
Cosmo Krank Patton Oswalt -
Lois Lane Dana Delany -
Pormestari Grange Adam West -
Lucius Fox Louis Gossett Jr. -
Mary Grayson Grey DeLisle -
Jimmy Olsen Jack DeSena -
Mel Bramwell Kath Soucie -

- = hahmo ei esiinny suomeksi dubatuissa jaksoissa.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Suomenkielinen nimi TV -esityksissä Suomenkielinen nimi DVD:llä Englanninkielinen nimi Esitetty Suomessa Uusinta Suomessa 2. uusinta Suomessa
1. Uhka taivaalta Lepakoita tapulissa[1] The Bat in the Belfry 02.09.2006 02.12.2006 08.04.2007
2. Titaanien taistelu Batman vastaan Bane Traction 03.09.2006 03.12.2006 09.04.2007
3. Pingviinin paluu Pingviinin paluu The Call of the Cobblepot 09.09.2006 06.12.2006 15.04.2007
4. Batman kohtaa Lepakkomiehen Mies, joka halusi olla lepakko The Man Who Would Be Bat 10.09.2006 06.12.2006 22.04.2007
5. Jäätävä kosto Kylmää kyytiä The Big Chill 16.09.2006 09.12.2006 29.04.2007
6. Kissa vieköön Kissanainen ja Batman The Cat and the Bat 17.09.2006 10.12.2006 06.05.2007
7. Tulikärpänen Korkea lämpö The Big Heat 23.09.2006 16.12.2006 13.05.2007
8. Huono häviäjä Kysymyksiä ja vastauksia Q&A 24.09.2006 17.12.2006 20.05.2007
9. Sätkynukke Iso typerys The Big Dummy 30.09.2006 23.12.2006 27.05.2007
10. Kortit on jaettu Hassuttelua Topsy Turvey 01.10.2006 24.12.2006 03.06.2007
11. Petolintu Saalistaja Bird of Prey 07.10.2006 25.12.2006 10.06.2007
12. Kuminaaman kosto Komedian kuminaama The Rubberface of Comedy, Part 1 08.10.2006 25.12.2006 17.06.2007
13. Transformaatio Savinaaman tragedia Clayface of Tragedy, Part 2 14.10.2006 26.12.2006 24.06.2007

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Suomenkielinen nimi Englanninkielinen nimi Esitetty Suomessa Uusinta Suomessa 2. uusinta Suomessa
14. Rikoskumppanit The Bat, The Cat, and the Very Ugly 15.10.2006 26.12.2006 01.07.2007
15. Arvuuttaja Riddled 21.10.2006 27.12.2006 08.07.2007
16. JTV JTV 22.10.2006 27.12.2006 15.07.2007
17. Tulvan vallassa Swamped 28.10.2006 28.12.2006 22.07.2007
18. Pahan vallassa Pets 29.10.2006 28.12.2006 29.07.2007
19. Arpa on heitetty Meltdown 04.11.2006 29.12.2006 05.08.2007
20. Noidutut The Butler Did It 05.11.2006 29.12.2006 12.08.2007
21. Tulta ja jäätä Fire and Ice 11.11.2006 30.12.2006 19.08.2007
22. Ryysyistä rikkauksiin Ragdolls to Riches 12.11.2006 31.12.2006 26.08.2007
23. Vaarallisia ajatuksia Strange Minds 18.11.2006 07.01.2007 02.09.2007
24. Hirviöiden yö Grundy's Night 19.11.2006 14.01.2007 09.09.2007
25. Naurun paikka The Laughing Bat 25.11.2006 21.01.2007 16.09.2007
26. Naamioiden yö Night and The City 26.11.2006 28.01.2007 23.09.2007

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Suomenkielinen nimi Englanninkielinen nimi Esitetty Suomessa Uusinta Suomessa 2. uusinta Suomessa
27. Lepakkotytön synty, osa 1 Batgirl Begins, Part 1 30.09.2007 24.12.2007 01.09.2008
28. Lepakkotytön synty, osa 2 Batgirl Begins, Part 2 07.10.2007 25.12.2007 02.09.2008
29. Kourantäysi huopaa A Fistfull of Felt 14.10.2007 26.12.2007 03.09.2008
30. Yön Ritarin unohdus A Dark Knight to Remember 21.10.2007 27.12.2007 04.09.2008
31. Vauhdin hurmaa RPM 28.10.2007 28.12.2007 05.09.2008
32. Lelujen kosto Cash for Toys 04.11.2007 30.12.2007 08.09.2008
33. Muskelimasa Brawn 11.11.2007 31.12.2007 09.09.2008
34. Nauravat kissat The Laughing Cats 18.11.2007 27.04.2008 10.09.2008
35. Pahuuden kukat Fleurs du Mal 25.11.2007 04.05.2008 11.09.2008
36. Oppipoika The Apprentice 02.12.2007 11.05.2008 12.09.2008
37. Ukkonen Thunder 09.12.2007 18.05.2008 15.09.2008
38. Jäinen syvyys The Icy Depths 16.12.2007 25.05.2008 16.09.2008
39. Rikosnerouden huippu Gotham's Ultimate Criminal Mastermind 23.12.2007 01.06.2008 17.09.2008

Suomessa julkaistut DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman – Osa 1: Voimat käyttöön:
Batman – Osa 1: Voimat käyttöön sisälsi sarjan kolme ensimmäistä jaksoa suomeksi dubattuina. DVD julkaistiin 4. tammikuuta 2006.[2]

Batman – Osa 2: Mies joka halusi olla lepakko:
Batman – Osa 2: Mies joka halusi olla lepakko sisälsi sarjan jaksot 4-6 suomeksi dubattuina. DVD julkaistiin 17. helmikuuta 2006.[3]

Batman: ensimmäinen tuotantokausi:
Vuonna 2007 julkaistu DVD -boksi sisälsi kaikki ensimmäisen tuotantokauden jaksot suomeksi tekstitettyinä[4]. Julkaisu sisälsi myös paljon bonusmateriaaleja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jaksojen nimet DVD:llä haku.helmet.fi. 17.6.2017. Suomi
  2. Voimat käyttöön DVD 9.9.2015. Elonet.fi. Suomi
  3. Mies, joka halusi olla lepakko DVD 9.9.2015. Elonet.fi. Suomi
  4. Ensimmäisen tuotantokauden boksin tiedot haku.helmet.fi. 3.6.2017. Suomi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]