Haukkamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haukkamies
Luoja(t) Gardner Fox
Dennis Neville
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Flash Comics nro 1 (tammikuu 1940)
Henkilötiedot
Henkilöllisyydet Carter Hall
Katar Hol
Fel Andar
Charley Parker

Haukkamies (engl. Hawkman) on nimi neljälle eri DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyville siivekkäille supersankareille. Alkuperäinen Gardner Foxin ja Dennis Nevillen luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1940 Flash Comics -sarjakuvalehden ensimmäisessä numerossa.

Alkuperäinen Haukkamies, 1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haukkamies on amerikkalainen museonhoitaja Carter Hall, joka löysi Egyptistä siivet ja muut tarvikkeet joilla voi lentää ja napata konnat kiipeliin. Mukana seurasi tyttöystävä Shiera Saunders, josta tuli myöhemmin Haukkatyttö. Haukkamies oli Oikeuden Yhteiskunnan ensimmäisen supersankariryhmän jäsen ja pitkäaikaisin johtaja. Carterin ja Shieran siivet eivät kestäneet seuraavalle vuosikymmenelle.

Avaruuspoliisi, 1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla muiden sankarien myötä myös Haukkamies ja Haukkatyttö herätettiin henkiin. Mutta kuten monille muillekin kävi, olivat hahmot päivitettyjä. He käyttivät siviilinimiä Carter ja Shiera Hall, ja olivat museossa työssä kuten ennenkin. Nyt Haukkamies oli Katar Hol, muukalainen Thanagar-planeetalta. Vaimo Shayera seurasi mukana. Molemmat olivat galaksin poliisivoimissa. Ja Maassa heistä tuli pian Oikeuden Puolustajien jäseniä.

Hahmojen piti olla samat kuin alkuperäisetkin, vain päivitettyinä. Hahmojen välillä oli paljon ristiriitoja, joten jo 1960-luvulla Haukkamiehet ja -naiset katsottiin eri hahmoiksi. Vanha Haukkamies asui Maa-2:lla, kuten muutkin 1940-luvulla aloittaneet sankarit. Maa-2:n kaikki sankarit siirrettiin sivuun vuonna 1986.

Crisis ja universumin muutos, 1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla DC julkaisi 12-osaisen minisarjan Crisis on Infinite Earths joka pyyhki pois Maa-2:n ja muut rinnakkaismaailmat. Sarjan tarkoituksena oli eliminoida jatkumovirheet yhtiön sarjakuvahahmojen suhteen. Esimerkiksi Teräsmies uusittiin täysin (suom. TM 1-2/1987 alkaen). Haukkamies säilyi tässä vaiheessa kutakuinkin ennallaan.

Vuonna 1989 oli Haukkamiehen vuoro uudistua. Hawkworld-minisarjassa esiteltiin tyly Thanagar-planeetta, josta Katar Hol ja Shayera Tal lähetettiin Maapallolle. Jatkumoon ei sopinut uusi idea, ja lukijoille kerrottiin että kyseessä on upouusi Haukkamies joka tulee vasta nyt Maahan. Entiset Haukkamiehet olivat tavanneet jo muita supersankareita, joten ei se noin yksinkertaista ollut. Ensinnäkin kerrottiin että alkuperäinen Carter Hall oli ollut Oikeuden Puolustajien jäsen. Hall olisi ollut konsulttina myös vanhan supersankariryhmän JSA:n ja OP:n (JLA) välillä. Koska Hall ja muut JSA:n jäsenet olivat joutuneet limboon Crisis-sarjan myötä, piti keksiä takautuvasti välimallin Haukkamies. Tämä oli Fel Andar, joka siis nähtiin Haukkamiehenä esimerkiksi suomalaisessa Teräsmies 12/1989:ssä jälkikäteen muokattuna. Fel Andar oli thanagarilainen vakoilija, joka muun muassa tappoi kumppaninsa Haukkanaisen.

Ja siis oikea Katar Hol tuli oikean Shayera Talin kanssa Maahan vasta näiden jälkikäteen keksittyjen jatkumo-oikaisujen jälkeen. Uuden Hawkworld-lehden (eri lehti kuin em. minisarja) aikana taas JSA palautettiin Maan päälle ja hahmojen kohtaamisessa Carter Hall antoi tunnustuksen Katar Holille että tämä on työn jatkaja.

Yhteensulatus, 1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 DC jälleen uudisti sarjakuviaan ja tuli päätös että Haukkamiehiä pitää olla vain yksi. Hahmot sulautuivat yhteen tarkemmin määrittelemättömällä tavalla, ja yhtäkkiä oli vain yksi Haukkamies. Loppujen lopuksi ainoa jäljelle jäänyt Haukkamies kuoli.

Kun Grant Morrison uudisti JLA-lehteä, hän halusi mukaan Haukkamiehen. DC:n päättävät henkilöt kielsivät sen tässä vaiheessa. Morrisonin tarkoituksena oli ottaa mukaan täysin uusi sankari jota kutsuttaisiin Haukkamieheksi. Kyseessä oli enkeli nimeltä Zauriel. Koska Zauriel ei saanut olla Haukkamies, hän ei sitä ollut. Mutta oli mukana kuitenkin.

Alkuperäisen paluu, 2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutaman vuoden päästä alkuperäinen Carter Hall heräsi henkiin JSA-lehdessä. Tällöin ilmeni että Haukkamies nousee aina aika ajoin kuolleista, kuin myös Haukkatyttö muinaisen kirouksen takia. Ilmoitettiin myös että DC:n 1970-luvulla ilmestyneet lännensarjakuvahahmot Nighthawk ja Cinnamon olisivat olleet Haukkamiehen ja Haukkatytön 1800-luvun inkarnaatioita.

Nykyisin taas Carter Hall on kuollut ja uusi Haukkatyttö on lehden päähenkilö.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Hallin versio Haukkamiehestä esiintyi Smallville televisiosarjassa, jossa häntä esitti Michael Shanks.

Legends of Tomorrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Hallin versio Haukkamiehestä esiintyi Legends of Tomorrow -sarjassa, jossa häntä esitti Falk Hentschel.

Supergirl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Hallin versio Haukkamiehestä esiintyi Supergirl -televisiosarjassa Justice Society of American jäsenenä.

Black Adam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Hallin versio Haukkamiehestä esiintyi Black Adam -elokuvassa, jossa häntä esitti Aldis Hodge.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katar Holin versio Haukkamiehestä esiintyi Superystävät animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Jack Angel.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Löysästi Katar Holin Haukkamieheen pohjautuva hahmo nimeltä Hro Talak esiintyi Justice League animaatiosarjan kolmiosaisessa jaksossa "Starcrossed", jossa häntä ääninäytteli Victor Rivers. Myöhemmin animaatiosarjassa Justice League Unlimited esiintyi Carter Hallin Haukkamieheen pohjautuva hahmo, jota ääninäytteli James Remar.

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katar Holin versio Haukkamiehestä esiintyi vuoden 2004 The Batman animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Robert Patrick.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Hallin versio Haukkamiehestä esiintyi Batman – pelottomat animaatiosarjan jaksossa "The Golden Age of Justice!", jossa häntä ääninäytteli William Katt.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katar Holin versio Haukkamiehestä esiintyi animaatiosarjassa Young Justice, jossa häntä ääninäytteli James Arnold Taylor.

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katar Holin versio Haukkamiehestä esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action, jossa häntä ääninäytteli Troy Baker.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Hallin versio Haukkamiehestä esiintyi vuoden 2019 DC Super Hero Girls animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Phil LaMarr. Sarjassa Haukkamies nähtiin Metropolisin lukion oppilaana ja Invincibros ryhmän jäsenenä. Tämä versio hahmosta puhuu matalalla, murisevalla äänellä ja on helposti kiihtyvä.

Superman/Batman: Public Enemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Hallin versio Haukkamiehestä teki pienen roolin vuoden 2009 animaatioelokuvassa Superman/Batman: Public Enemies, jossa hahmon äänenä toimi Michael Gough. Hän työskenteli Lex Luthorin alaisuudessa ja taisteli Kapteeni Marvelin kanssa Teräsmiestä ja Batmania vastaan, jotka yrittivät estää Luthorin suunnitelman.

Justice Society: World War II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa 2 universumin Carter Hallin versio Haukkamiehestä esiintyi animaatioelokuvassa Justice Society: World War II, jossa häntä ääninäytteli Omid Abtahi.

Justice League Dark: Apokolips War[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katar Holin versio Haukkamiehestä esiintyi animaatioelokuvassa Justice League Dark: Apokolips War, jossa hänellä ei ollut puheroolia. Elokuvassa Darkseid muutti Haukkamiehen kyborgiksi ja teki hänestä osan Furies ryhmäänsä.

Injustice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katar Holin versio Haukkamiehestä esiintyi animaatioelokuvassa Injustice, jossa hänellä ei ollut puheroolia. Elokuvassa Haukkamies kuoli Amazoa vastaan käydyn taistelun aikana.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967 Vic Perrin The Superman/Aquaman Hour of Adventure
1977–1978
1980, 1983
1985
Jack Angel The All-New Super Friends Hour
Superystävät
Superystävät
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1979 Bill Nuckols Legends of the Superheroes
2005–2006 James Remar Justice League Unlimited
2008 Robert Patrick Batman
2009 Michael Gough Superman/Batman: Public Enemies
2010 William Katt Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2010 Michael Shanks Smallville
2010 David Kaye DC Super Friends
2016 Falk Hentschel Legends of Tomorrow
2022 Aldis Hodge Black Adam