Blockbuster (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Blockbuster on nimitys neljälle superroistolle ja rikollisjärjestölle, jotka esiintyvät DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Ensimmäinen Blockbuster on toiminut Batmanin ja Robinin vihollisena kun taas toinen Blockbuster on ollut Nightwingin arkkivihollinen. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comics #345 tarinassa ja hänet loivat Gardner Fox ja Carmine Infantino. Toinen Blockbuster esiintyi ensimmäisen kerran Starman #9 sarjakuvassa ja hänet loivat Roger Stern ja Tom Lyle.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Blockbuster oli Mark Desmond, kemisti, joka halusi lisätä fyysistä voimaaan. Tekemällä kokeita itsellään hän onnistui tekemään itsestään vahvemman ja pidemmän, mutta prosessin sivuvaikutuksena hänestä tuli myös lähes mielettömän aggressiivinen. Henkisesti heikentynyttä Desmondia hoiti hänen veljensä Roland, paikallinen rikollinen, joka esti heidän äitiään saamasta selville, mitä Mark oli tehnyt itselleen. Roland manipuloi veljeään tekemään rikoksia hänen puolestaan, kunnes he joutuivat konfliktiin Batmanin ja Robinin kanssa. Bruce Wayne oli kerran pelastanut nuoren Desmondin hukkumiselta, ja hän huomasi voivansa rauhoittaa raivostuneen aikuisen Desmondin irrottamalla hänen koppansa ja näyttämällä kasvonsa. Myöhemmin Desmond taisteli Batmanin kanssa useaan otteeseen.

Myöhemmin Amanda Waller värväsi Desmondin elvytettyyn Suicide Squad -ryhmään. Hän kuoli taistellessaan Darkseidin luomusta, Brimstonea vastaan.

Myöhemmin Roland Desmondista tuli toinen Blockbuster sen jälkeen, kun vakava sairaus pakotti hänet hoitamaan itseään kokeellisilla steroideilla. Kuten hänen veljensä Mark, Rolandista tuli lapsimielinen supervahva hirviö. Hän juoksi villinä Southwestissa, mutta Batman ja Starman (Will Payton) lopettivat hänen riehumisensa.

Desmondille tuli pakkomielle kohottaa itsensä huomattavasti heikentyneiden aivojensa yläpuolelle. Sopimus demoni Neronin kanssa antoi hänelle täyden älyllisen mielen ja Desmond aloitti jälleen rikollisuuden ja tuhon uran. Hän aloitti elvytetyn rikollisen uransa aiheuttamalla kaaosta Manchesterin kaupungissa, vaikka Bart Allen eli Impulssi teki tyhjäksi hänen suunnitelmansa.

Desmond muutti sitten äitinsä kotikaupunkiin Blüdhaveniin. Hän pakotti rikollisherra Angel Marinin pois vallasta ja otti kaupungin rikolliset liigat haltuunsa. Rolandin suunnitelmana oli rakentaa Blüdhaveniin rikollisvaltakunta, jonka avulla hän voisi lopulta laajentaa valtaansa Gothamiin, Star Cityyn, Metropolisiin ja New Yorkin alamaailmoihin. Tätä tarkoitusta varten hän osti kaupungin poliisilaitoksen korruptoituneet osat, joista merkittävin oli poliisipäällikkö Redhorn ja komisario Dudley "Deadly" Soames, josta tuli myöhemmin Torgue-niminen superrikollinen.

Nopeasta ja julmasta vallan vahvistamisesta huolimatta Blockbusterin otetta Blüdhavenin järjestäytyneestä rikollisuudesta heikensi kuitenkin kaupungin uuden suojelijan Nightwingin (Dick Grayson, entinen Robin) väliintulo, joka Oraakkelin avulla tyrmäsi Desmondin suunnitelmat joka käänteessä. Oraakkeli poisti usein rahaa Blockbusterin tileiltä ja hänellä on mies, joka yrittää pysäyttää ja löytää Oraakkelin, nimeltä Vogel.

Desmondin ensisijaiseksi tavoitteeksi tuli nuoren valppaan poistaminen. Hän teki sopimuksen Nightwingin elämästä useiden salamurhaajien palveluksesta, mukaan lukien Lady Vic, Stallion, Brutale, Trigger Twins ja Shrike.

Alkuperäisen muutoksensa seurauksena Desmondille kehittyi myöhemmin albinismi ja sydänvika. Hänet palautettiin (verrattaen) terveeksi sydämensiirrolla yhdeltä Gorilla Cityn puhuvalta apinalta, ja hän vahvisti hallintaansa Blüdhavenissa ja harkitsi Gotham Cityn valtaamista, kunnes uusi Tarantula, Catalina Flores, tappoi hänet.

52 minisarjassa Lex Luthor loi uuden Blockbusterin toimimaan hänen valmistamansa sankaritiimin Infinity, Inc:n vastustajana. Tästä Blockbusterista paljastetaan vähän, lukuun ottamatta sitä tosiasiaa, että Luthor hallitsee jonkin verran tämän toimintaa ja voimien tasoa. Luthor kommentoi myös olevansa vahvempi kuin jompikumpi kahdesta edellisestä Blockbusterista. Tämän raa'an kognitiiviset kyvyt ja ulkonäkö ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin alkuperäisellä. Lex Luthorin hallitulla häiriöllä Blockbuster tappaa supersankarin Trajectoryn.

Tarinassa Superman #689 (elokuu 2009) esiintyi naispuolinen Blockbuster, joka taisteli Mon-Eliä vastaan Louisinanan rämeillä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mark Desmondin versio Blockbusterista esiintyi The Flash sarjan jaksossa "Funeral for a Friend", jossa häntä esitti nimeltä mainitsematon näyttelijä. Tämä versio on rikollinen, joka varasti eksopuvun Ivo Laboratoriosta, mutta Team Flash otti hänet kiinni.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mark Desmondin versio Blockbusterista esiintyi animaatiosarjassa Justice League Unlimited, jossa häntä ääninäytteli Dee Bradley Baker.
 • Mark Desmondin versio Blockbusterista esiintyi animaatiosarjassa The Batman jaksossa "Meltdown", jossa häntä ääninäytteli Kevin Michael Richardson. Tämä versio on afroamerikkalainen tiedemies, joka työskentelee Wayne Enterprisesille ja joka vastaa Ethan Bennettin ehdonalaisen vapauden täytäntöönpanosta.
 • Mark Desmondin versio Blockbusterista esiintyi animaatiosarjassa Batman: The Brave and the Bold, jossa häntä ääninäyttelivät James Arnold Taylor ja Kevin Michael Richardson. Tämä versio on paha ihmelapsi, joka varasti kemikaaleja S.T.A.R. Laboratoriosta luodakseen seerumin, joka pystyy lisäämään hänen vahvuuttaan.
 • Mark Desmondin versio Blockbusterista esiintyi animaatiosarjassa Young Justice, jossa häntä ääninäytteli René Auberjonois ensimmäisellä kaudella ja Dee Bradley Baker neljännellä kaudella.
 • Mark Desmondin versio Blockbusterista esiintyi animaatioelokuvassa Scooby-Doo! & Batman: The Brave and the Bold, jossa häntä ääninäytteli Fred Tatasciore.
 • Roland Desmondin versio Blockbusterista esiintyi lyhyesti animaatioelokuvassa Batman: Bad Blood, jossa häntä ääninäytteli John DiMaggio.
 • Roland Desmondin versio Blockbusterista esiintyi animaatioelokuvassa Suicide Squad: Hell to Pay, jossa häntä ääninäytteli Dave Fennoy. Tämä versio on yksi Professori Zoomin kätyreistä, joka liittyi hänen puolelle vastineeksi "oman saaren omistamisesta", ennen kuin Killer Frost tappaa Blockbusterin.
 • Vaihtoehtoinen versio Blockbusterista esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Gods and Monsters, jossa häntä ääninäytteli Marcelo Tubert. Hän ja ryhmä terroristeja taistelevat oman universuminsa Justice Leaguen kanssa ennen kuin Batman tappaa hänet.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mark Desmondin versio Blockbusterista esiintyi pomovastuksena pelissä Young Justice: Legacy, jossa häntä ääninäytteli Mark Rolston.
 • Roland Desmondin versio Blockbusterista esiintyi Batman: The Telltale Series -pelissä, jossa häntä ääninäytteli Steve Blum. Tällä versiolla on sininen iho ja hän kuuluu Children of Arkham -terroristiryhmään, joka yrittää puhdistaa Gotham Cityn korruptiosta. Blockbuster toimii Pingviinin kakkospäällikkönä, joka puolestaan ​​vastaa ryhmän johtajalle Lady Arkhamille.