Killer Moth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Killer Moth
Luoja(t) Bill Finger ja Lee Schwartz
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman #63 (helmikuu 1951)
Henkilötiedot
Status Aktiivinen
Henkilöllisyydet Cameron van Cleer, Drury Walker
Voimat Lentokyky (vain puvun kanssa)
terävien radioaaltojen lähettäminen

Killer Moth eli Tappajakoi (esiintynyt suomessa myös nimellä Murhaajakoi) on ammattilaisrikollinen DC Comics -universumissa. Killer Moth on Batmanin arkkivihollisia. Hahmo teki ensiesiintymisensä vuoden 1951 helmikuussa, kun se esiintyi Batman-lehden numerossa 63.

Alkuperäisenä Killer Mothina toimi Cameron van Cleer, joka sai selville Bruce Waynen olevan Batman. Toiset rikolliset kuitenkin ampuivat häntä, ja hän sai välikohtauksesta pysyvän muistinmenetyksen, joten Drury Walkerista tuli uusi Killer Moth.

Länsi-Virginiassa Point Pleasantin pikkukaupungissa ja sen lähettyvillä on nähty yli kaksimetristä olentoa vuodesta 1966 lähtien. Olento sai nimen Mothman Killer Mothin mukaan.[1][2]

Hahmon historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cameron van Cleer

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Killer Moth, Cameron van Cleer oli vankilassa useita vuosia ennen ryhtymistään Killer Mothiksi. Hänet tunnettiin ainoastaan vankinumerollaan 234026. Vankilassa ollessaan hän luki artikkelin Batmanista, ja päätti ryhtyä Gotham Cityn toiseksi Batmaniksi, joka kuitenkin taistelisi Batmania vastaan. Van Cleer karkasi vankilasta ja kokosi suuren rikollisryhmän, jota vastaan poliisi oli voimaton. Hän rakensi itselleen päämajan, jolle antoi nimen Mothcave (”Koiluola”).

Cameron van Cleer aloitti siviilissä toiminnan hyväntekijänä. Hän ystävystyi Bruce Waynen kanssa. Öisin hän kuitenkin edisti asemaansa Killer Mothina, jättäen rikoksiensa jälkeen rikospaikalle infrapunavalolla toimivan Killer Moth -signaalin. Ensiesiintymisessään Killer Moth päästi vankeja pakoon Gotham Cityn keskusvankilasta, minkä jälkeen hän lähti jahtaamaan Batmania ja Robinia Mothmobile-nimen saaneella autollaan (suom. ”Koimobiili”, ”Koiauto”). Hän sai kuin saikin vangittua kaksikon, mutta Killer Mothin epäonneksi Batman ja Robin onnistuivat pakenemaan. He houkuttelivat Killer Mothin Gotham Bridge -sillalle taisteluun, joka päättyi Killer Mothin syöksyyn syvälle veteen.

Detective Comics -lehden ensiesiintymisessään heinäkuussa 1951 Killer Moth kidnappasi Bruce Waynen ja sai tietää tämän olevan Batman. Muut rikolliset kuitenkin ampuivat häntä ilmassa, ja hän syöksyi alas. Hän sai pääkalloonsa vammoja, jotka vaikuttivat aivojen toimintaan. Hän joutuu kärsimään muistinmenetyksestä lopun ikänsä. Myöhemmin Drury Walkerista tuli Cameron van Cleerin manttelinperijä.

1990-luvulla julkaistiin tarina, jossa Killer Moth palasi piinaamaan Gothamin asukkaita, ja hänen henkilöllisyytensä paljastui. Killer Moth, yksi Gotham Cityn vaarallisimmista rikollisista, olikin todellisuudessa Drury Walker, pikkurikollinen, jota kukaan ei pitänyt uhkana tai ottanut vakavasti. Tarinasarja uudesta Killer Mothista on myös julkaistu sarjakuvasarjassa Batman – Lepakon Varjo, jonka julkaiseminen aloitettiin joulukuussa 1992.

Lehtisarjan aikana Killer Moth perusti oman rikollisliigan, jolle antoi nimen The Mistfits (”Hylkiöt”). Liiga koostui harvemmin sarjakuvissa nähdyistä Batmanin vihollisista, kuten hahmoista Kissamies ja Kalenterimies. Liigan tarkoituksena oli kaapata Bruce Wayne ja muita Gothamin tärkeimpiä henkilöitä. Ryhmä menestyi kuitenkin heikosti. Kun selvisi, että Killer Moth aikoi tappaa panttivangit, muut jäsenet kääntyivät häntä vastaan.

Myöhemmin Drury Walkerin Killer Moth myi sielunsa demonille nimeltä Nero. Killer Moth muuttui koin tapaiseksi jättiläishirviöksi nimeltä Charaxes. Ollessaan Charaxesin muodossa muistutti Walker hämärästi humanoidia, jolla on jättimäisen koin ulkomuoto. Hän tuhosi ihmisiä ja suojeli kotiloita, joissa säilytti rukouksiaan. Myöhemmässä vaiheessa hirviö muni suuren määrän munia, joista jokaisesta kuoriutui tarkka kopio Drury Walkerista. Myöhemmin hän varasti sielunsa takaisin ja muuttui takaisin Killer Mothiksi.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun Batman televisiosarjassa Killer Mothia esitti Tim Herbert. Jaksossa Killer Moth ja hänen Moth-konnat yrittävät siepata Bruce Waynen miljonääriystävän Gothamin kaupungin kirjastossa ja pitää hänet lunnaita vastaan; he kohtaavat myöhemmin Batmanin ja Robinin. Vaikka Moth onnistuu alun perin saamaan sankarit toimintakyvyttömäksi kotelo-asellaan, Batgirlin odottamaton saapuminen kallistaa vaa'at ja yhdessä trio saavat Mothin alistumaan.

Killer Moth esiintyi animaatiosarjassa Teen Titans, jossa häntä ääninäyttelivät Thomas Haden Church ja Marc Worden. Sarjassa Killer Mothin apulaisena nähtiin tämän hemmoteltu tytär Kitten.

Vuoden 2004 Batman animaatiosarjassa Drury Walkerin esittämä Killer Moth esiintyi jaksossa Team Penguins, jossa häntä ääninäytteli Jeff Bennett. Killer Moth esiintyi myös Batman – pelottomat animaatiosarjassa. Killer Moth esiintyi myös vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäytteli Phil LaMarr.

  1. Eason, Cassandra: Fabulous Creatures, Mythical Monsters, and Animal Power Symbols: A Handbook, s. 15–. Greenwood Publishing Group, 2008. ISBN 978-0-275-99425-9. Teoksen verkkoversio.
  2. Moreno, Richard: Myths and Mysteries of Illinois: True Stories of the Unsolved and Unexplained, s. 142–. Rowman & Littlefield, 6. elokuuta 2013. ISBN 978-1-4930-0231-3. Teoksen verkkoversio.