The Edge (muusikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Edge
The Edge esiintymässä U2 360° Tour -kiertueella vuonna 2009.
The Edge esiintymässä U2 360° Tour -kiertueella vuonna 2009.
Henkilötiedot
Koko nimi David Howell Evans
Syntynyt8. elokuuta 1961 (ikä 62)
Barking, Essex, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti muusikko, laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Taiteilijanimi The Edge
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1976–
Tyylilajit Rock, post-punk, vaihtoehtorock
Soittimet Kitara, laulu, piano, kosketinsoittimet, basso
Yhtyeet U2, Passengers
Levy-yhtiöt Island Records, Mercury Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

David Howell Evans (s. 8. elokuuta 1961 Barking, Essex, Yhdistynyt kuningaskunta), taiteilijanimeltään The Edge, on irlantilainen muusikko, joka on tullut tunnetuksi rockyhtye U2:n kitaristina. Hän on vaikuttanut yhtyeessä sen perustamisesta lähtien, ja on levyttänyt yhtyeen kanssa kolmetoista studioalbumia. The Edge on tunnettu minimalistisesta tyylistään soittaa kitaraa, mistä on muodostunut yksi U2:n musiikin tunnistettavimmista elementeistä.

Vuonna 2003 Rolling Stone -lehti listasi The Edgen kaikkien aikojen 24. parhaaksi kitaristiksi kautta aikojen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Edge syntyi 8. elokuuta Itä-Lontoossa sijaitsevassa Barkingin kaupungissa walesilaisille Garvin ja Gwenda Evansille. Vuonna 1962 Evansit muuttivat Malahideen, Dublinin esikaupunkialueelle, jossa nuori David kävi koulunsa St. Andrews National Schoolissa. Hän aloitti soittamisen jo nuorena, ja kävi piano- ja kitaratunneilla veljensä Dik Evansin kanssa ja veljekset esiintyivätkin yhdessä ennen vastaamistaan Larry Mullen juniorin ilmoitukseen, jossa haettiin jäseniä bändiin. Muodostettu The Larry Mullen Band tuli kokemaan monia uudistuksia, mutta ajan saatossa siitä muodostui U2 maaliskuussa 1978. Dik Evans lähti bändistä ennen U2-nimen ottoa, mutta David jäi yhtyeeseen ja otti käyttöön taiteilijanimen The Edge.

1982 Evans oli lähdössä uskonnollisten syiden takia U2:sta Bonon ja Larry Mullenin kanssa, mutta miehet yhdessä Adam Claytonin kanssa tulivat siihen lopputulokseen, ettei rock-yhtyeessä oleminen haittaa heidän suhdettaan Jumalaan. Vuonna 1983 Evans meni naimisiin kouluaikaisen tyttöystävänsä, Aislinn O'Sullivanin kanssa. Avioliitto kesti vuoteen 1991 asti, jolloin he muuttivat erilleen ja lakiuudistuksen jälkeen he lopullisesti erosivat vuonna 1996. Liitosta syntyi kolme tytärtä (s. 1984, 1985 ja 1989).

Lokakuussa 1997, PopMart-kiertueen aikana The Edge sai neljännen tyttären, Morleigh Steinbergin kanssa, joka oli U2:n taustatanssija ja koreografi Zoo TV Tour -kiertueen aikana. Syyskuussa 1999 pariskunta sai pojan. The Edge meni Steinbergin kanssa naimisiin 22. kesäkuuta 2002.

The Edgen tunnusmerkeiksi on aikojen kuluessa tullut pipo, jota hän käyttää kaljuuntumisensa takia. The Edge alkoi kaljuuntua jo varhain 20-vuotiaana, minkä jälkeen hän on käyttänyt hattua tai pipoa julkisuudessa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta: 1995 hän lauloi kappaleen "One" Bonon ja Luciano Pavarottin kanssa sekä esiintyi pari vuotta myöhemmin "Discothequé"-musiikkivideolla päähineettä. The Edgen viikset antoivat myös idean PopMart-kiertueen pukuihin ja lavalla The Edge pukeutui stereotyyppiseksi homo-cowboyksi käyttäen säihkyviä vaatteita ja cowboy-hattua. Tämän jälkeen The Edge on pitänyt pipoa aina, myös häissään vuonna 2002.

Bonon tavoin myös The Edge on kunnostautunut hyväntekijänä ja hurrikaani Katrinan jälkeen hän perusti Music Rising -organisaation, jonka tarkoituksena on auttaa hurrikaanissa kärsineitä muusikoita.

Lempinimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Edgen erikoinen taiteilijanimi (suomeksi terä tai reuna) on aiheuttanut faneille päänvaivaa jo vuosikymmenien ajan. Bono, joka antoi Evansille lempinimen jo 1970-luvulla, on sanonut ettei ole täysin varma mistä hän keksi lempinimen. Hänen mukaansa Evans "ansaitsi" nimensä, koska hänellä oli tapana seistä rakennusten kattojen reunoilla, koska ei pelännyt korkeita paikkoja. Kuitenkin kirjassaan U2 by U2 hän toteaa, että Evansin terävät kasvonpiirteet ovat syynä nimelle. Evans on myös itse sanonut terävät kasvonpiirteensä olevan syy nimelle.

Instrumentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verrattuna muihin kitaristeihin The Edge käyttää useita eri kitaroita konserteissa. Hänen kitarateknikkonsa mukaan "normaali" kitaristi käyttää neljästä viiteen eri kitaraa yhden konsertin aikana, mutta The Edge ottaa kiertueelle mukaan 45 kitaraa, joista hän käyttää noin 18 kitaraa yhdessä konsertissa.

Sähkökitaran ja akustisen kitaran lisäksi The Edge soittaa kosketinsoittimia, pianoa ja bassokitaraa. U2:n kappaleen "40" aikana basisti Adam Clayton soittaa kitaraa ja The Edge bassoa, koska Clayton ei osallistunut kappaleen levyttämiseen vuonna 1983.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta The Edge (muusikko).