Pipo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo päähineestä. Pipot ovat myös ratamokasveihin kuuluvia kasveja.
Piirros naisesta pipo päässään.

Pipo on päälaen peittävä vaatekappale, jota usein käytetään kylmällä säällä pitämään päälaki ja korvat lämpiminä. Jotkut kuitenkin käyttävät pipoa kesälläkin varsin lämpimillä ilmoilla, joskus vain muodikkuuden takia. Pipoja on käytetty kylmässä ilmanalassa Aasiassa, Pohjois-Euroopassa ja Amerikassa ikimuistoisista ajoista asti, ja ne ovat edelleen metsästäjien, kalastajien ja muiden paljon ulkona aikaa viettävien suosiossa.

Pipot on perinteisesti valmistettu villalangasta neulomalla tai virkkaamalla. Nykyään varsinkin teollisesti tuotetuissa pipoissa käytetään usein keinokuituja. Pipon reunassa voi olla käänne ja päälaella on usein tupsu. Nykyään valmistetaan myös ohuella vuorikankaalla varustettuja, tuulenpitäviä pipoja.

Kommandopipo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kommandopipo

Kommandopipo eli balaklava on vaatekappale, jota käytetään peittämään kasvoja. Kommandopipoa käytetään varsinkin kylmissä olosuhteissa ja joissakin urheilulajeissa, mutta sitä käyttävät myös terroristit ja varkaat, jotta eivät tulisi tunnistetuiksi rikosta tehdessään. Kommandopipoja valmistetaan erilaisista materiaaleista, kuten silkistä ja puuvillasta. Norjassa sitä kutsutaan nimellä Finlandshette. Nimi syntyi, kun norjalaisnaiset neuloivat talvisodan aikana kommandopipoja suomalaissotilaille.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joutsen, Jonna: Näin suomalaisille nauretaan naapurimaissa! Iltalehti. 1.7.2014. Viitattu 12.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.