One (U2:n kappale)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”One”
U2
Singlen ”One” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Achtung Baby
 B-puoli Lady With the Spinning Head
 Nauhoitettu  lokakuu 1990 – syyskuu 1991, Hansa Tonstudio, Berliini & Windmill Lane Studio, Dublin
 Julkaistu 6. maaliskuuta 1992
 Formaatti CD-levy
C-kasetti
7” vinyylisingle
12” vinyylisingle
 Tuottaja(t) Daniel Lanois, Brian Eno
 Tyylilaji rock, balladi
 Kesto 04.36
 Levy-yhtiö Island
Listasijoitukset

7. Yhdistyneen kuningaskunnan lippu
1. Irlannin lippu
10. Yhdysvaltain lippu
4. Australian lippu

U2:n muut singlet
Mysterious Ways
1991
”One”
1992
Even Better Than the Real Thing
1992

One on irlantilaisen rockyhtye U2:n kappale. Se on kolmas raita yhtyeen vuoden 1991 studioalbumilla Achtung Baby, ja se julkaistiin albumin kolmantena singlenä 6. maaliskuuta 1992.

”One” julkaistiin alun perin hyväntekeväisyyttä tukevana singlenä, ja sen tuotto käytettiin AIDS-tutkimusten rahoittamiseen. Single sijoittui julkaisunsa jälkeen välittömästi kärkisijalle yhtyeen kotimaan singlelistalla. Britannian singlelistalla kappale oli neljännellä sijalla, ja Yhdysvaltojen Billboard Hot 100 -listalla sijalla seitsemän. Näiden lisäksi kappale piti ykköstilaa hallussaan pitkään Yhdysvalloissa myös Hot Mainstream Rock Tracks- ja Modern Rock Tracks -listoilla. Lisäksi kappaleen promootiota varten tehtiin lukuisia musiikkivideoita. Julkaisustaan lähtien kappaletta on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista kappaleista, ja yhtye on esittänyt sen joka ainoassa konsertissaan sen julkaisun jälkeen.

Sävellys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

One on rockballadi, joka kulkee 4/4-tahtilajilla ja 91 iskun tempolla minuutissa. Kappaleen kitaroiden sointukulku seuraa säkeissä neljää sointua (Am, Dsus2, Fmaj7 ja G)[1].

Konserttiesitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

One esitettiin ensimmäisen kerran konsertissa 29. helmikuuta 1992 Lakelandissa, Floridassa yhtyeen Zoo TV Tour -maailmankiertueen avausesiintymisessä[2]. Ensiesityksensä jälkeen yhtye on soittanut kappaleen jokaisessa konsertissaan[3].

PopMart-maailmankiertueella esittäessään kappaleen yhtye omisti kappaleen INXS-yhtyeen edesmenneen laulajan Michael Hutchencen muistolle. Kyseinen esitys tallennettiin myös PopMart: Live from Mexico City -videotallenteelle. U2 360° Tour -maailmankiertueeseen asti kappale soitettiin konserteissa puoli sävelaskelta matalammalta. Kappaleen esityksen yhteydessä Bono laulaa myös ylimääräisen säkeen, joka tunnetaan yleisesti nimellä Hear Us Coming. Kyseisen säkeen sanoitukset kuuluvat yleisesti sanoin “You hear us coming Lord? / You hear us call? / You hear us knocking, knocking at Your door? / You hear us coming Lord? / You hear us call? / You hear us scratching, will You make me crawl?”.

Kappaleen live-esitys on nähtävillä myös videotallenteilla Zoo TV: Live from Sydney, U2 Go Home: Live from Slane Castle, Vertigo: Live from Chicago, U2 3D ja U2 360° at the Rose Bowl.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. U2 - One Sheet Music Musicnotes. (englanniksi)
  2. U2 One U2 Gigs. (englanniksi)
  3. FAQ: So have any songs near missed a concert since their debut? U2 Gigs. (englanniksi)