One (U2:n kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”One”
U2
Singlen ”One” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Achtung Baby
 B-puoli ”Lady With the Spinning Head (UV1)”
 Äänitetty  lokakuu 1990 – syyskuu 1991
 Studio  Äänitysstudiot
 Julkaistu 2. maaliskuuta 1992
 Formaatti CD, LP, C-kasetti
 Tekijä(t) U2 (säv.)
Bono (san.)
 Tuottaja(t) Daniel Lanois ja Brian Eno
 Tyylilaji rock
 Kesto 04.36
 Levy-yhtiö Island Records
U2:n muut singlet
Mysterious Ways
1991
”One”
1992
Even Better Than the Real Thing
1992
Ääninäyte

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

”One” on irlantilaisen rock-yhtye U2:n kappale. Se on kolmas raita yhtyeen vuoden 1991 studioalbumilla Achtung Baby, ja se julkaistiin albumin kolmantena singlenä 2. maaliskuuta 1992.[1] Se on eräs yhtyeen tunnetuimmista ja suosituimmista kappaleista. Kappaleen säveltäjiksi on U2:n muiden kappaleiden tavoin merkitty yhtyeen kaikki neljä jäsentä, ja sen on sanoittanut yhtyeen laulaja Bono.[2]

”One” julkaistiin hyväntekeväisyyssinglenä, ja kaikki sen tuotto ohjattiin AIDS-tutkimuksen rahoittamiseen.[1] Kappale nousi listaykköseksi Irlannin singlelistalla, Kanadan RPM Top Singles -listalla sekä Yhdysvaltojen Modern Rock Tracks- ja Album Rock Tracks -listoilla. ”One” sai sekä kriitikoiden että yleisön keskuudessa lämpimän vastaanoton. Sitä on julkaisustaan lähtien pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista musiikkikappaleista.

”One” on musiikilliselta tyyliltään balladi. Kappaleen tahtilaji on 4/4, ja sen tempo on 91 iskua minuutissa. Kappaleen säkeistöjen sointukulku rakentuu neljästä soinnusta, jotka ovat Am, D, Fmaj7 ja G.[3]. Kertosäkeen sointukulussa sointuina ovat C, Am, Fmaj7 ja C.[3]

Konserttiesitykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

One esitettiin ensimmäisen kerran konsertissa 29. helmikuuta 1992 Lakelandissa, Floridassa yhtyeen Zoo TV Tour -maailmankiertueen avausesiintymisessä[4]. Ensiesityksensä jälkeen yhtye on soittanut kappaleen jokaisessa konsertissaan[5].

PopMart-maailmankiertueella esittäessään kappaleen yhtye omisti kappaleen INXS-yhtyeen edesmenneen laulajan Michael Hutchencen muistolle. Kyseinen esitys tallennettiin myös PopMart: Live from Mexico City -videotallenteelle. U2 360° Tour -maailmankiertueeseen asti kappale soitettiin konserteissa puoli sävelaskelta matalammalta. Kappaleen esityksen yhteydessä Bono laulaa myös ylimääräisen säkeen, joka tunnetaan yleisesti nimellä Hear Us Coming. Kyseisen säkeen sanoitukset kuuluvat yleisesti sanoin “You hear us coming Lord? / You hear us call? / You hear us knocking, knocking at Your door? / You hear us coming Lord? / You hear us call? / You hear us scratching, will You make me crawl?”.

Kappaleen live-esitys on nähtävillä myös videotallenteilla Zoo TV: Live from Sydney, U2 Go Home: Live from Slane Castle, Vertigo: Live from Chicago, U2 3D ja U2 360° at the Rose Bowl.

  1. a b U2 Discography – ”One” u2.com. U2:n verkkosivusto. Viitattu 26.2.2017. (englanniksi)
  2. Achtung Baby -albumin kansivihko. Island Records, U2. 1991.
  3. a b U2 – ”One” Sheet Music 'musicnotes.com'. Musicnotes. Viitattu 5.2.2017. (englanniksi)
  4. U2 One U2 Gigs. (englanniksi)
  5. FAQ: So have any songs near missed a concert since their debut? U2 Gigs. (englanniksi)