Adam Clayton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adam Clayton
Adam Clayton esiintymässä U2:n Innocence + Experience Tour -kiertueella vuonna 2015.
Adam Clayton esiintymässä U2:n Innocence + Experience Tour -kiertueella vuonna 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Adam Charles Clayton
Syntynyt13. maaliskuuta 1960 (ikä 63)
Ammatti muusikko, lauluntekijä
Puoliso Mariana Teixeira
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1976–
Tyylilajit rock, post-punk
Soittimet basso, kitara, syntetisaattori, laulu
Yhtyeet U2, Passengers, Automatic Baby
Levy-yhtiöt Island Records, Interscope Records, Mercury Records

Adam Charles Clayton (s. 13. maaliskuuta 1960 Chinnor, Oxfordshire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta) on irlantilainen muusikko ja lauluntekijä, joka tunnetaan parhaiten irlantilaisen U2-yhtyeen basistina ja perustajajäsenenä. Claytonin soittotyyli on saanut vaikutteita muun muassa reggaesta ja Motown-musiikista.[1] Claytonin bassonsoittoa voi kuulla esimerkiksi seuraavissa U2:n kappaleissa: ”Gloria”, ”New Year’s Day”, ”Bullet the Blue Sky”, ”With or Without You”, ”Mysterious Ways”, ”Get on Your Boots” ja ”Magnificent”.

Clayton on toiminut myös U2:n ulkopuolella. Hän levytti U2:n rumpali Larry Mullen Jr.:n kanssa tunnusmusiikin elokuvaan Vaarallinen tehtävä,[2] ja perusti vuonna 1993 Mullenin sekä R.E.M.-yhtyeen Michael Stipen ja Mike Millsin kanssa kokoonpanon Automatic Baby.[3]

U2:n jäsenenä Clayton on voittanut urallaan muun muassa 22 Grammy-palkintoa ja Parhaan kappaleen Golden Globe -palkinnon. Hänet on myös lisätty U2:n jäsenenä Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2005.[3]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam Clayton syntyi Brian ja Jo Claytonin ensimmäisenä lapsena 13. maaliskuuta 1960 Chinnorin kylässä, Oxfordshiressa. Hänen ollessaan viisivuotias perhe muutti Malahideen, Irlantiin, lähelle Dublinia.

Clayton aloitti koulunkäyntinsä yksityiskoulussa, jonka toimintakulttuuriin hän ei kuitenkaan sulautunut. Myöhemmin Clayton kävi Mount Temple High Schoolia, jossa hän tapasi tulevat U2-yhtyetoverinsa Paul ”Bono” Hewsonin, David ”The Edge” Evansin ja Larry Mullen Jr:n.

Mullen etsi ilmoituksella muusikkoja uuteen yhtyeeseen, ja kiinnostunut Clayton meni lopulta harjoituksiin. Koesoitto oli onnistunut, ja U2 syntyi. Aluksi yhtye tunnettiin nimellä Feedback ja sittemmin The Hype. Adam Clayton toimi hetken yhtyeen managerina, kunnes he palkkasivat kokeneemman managerin, Paul McGuinnessin.

Clayton avioitui brasialaisen mallin Mariana de Carvalhon kanssa vuonna 2013.[4] Heillä on vuonna 2010 syntynyt poika. Vuonna 1993 Clayton oli puolen vuoden ajan kihloissa Naomi Campbellin kanssa.[5] Clayton on puhunut julkisuudessa päihde- ja mielenterveysongelmistaan, joista hän kärsi 1980-90 luvuilla.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1983 singlen "Sunday, Bloody Sunday" b-puolella olevalla kappaleella "Endless Deep" hän laulaa harvinaisen lauluosuuden.

Adam ja Bono osallistuivat vuonna 1984 Band Aid -hyväntekeväisyyssinglen "Do They Know It's Christmas?" tekemiseen. Bono lauloi ja Adam soitti bassoa.

Albumilla Original Soundtracks 1 hän lausuu kappaleen "Your Blue Room" viimeisen säkeen.

Adam voitti parhaan basistin Orville H. Gibson Guitar -palkinnon vuosina 2001 ja 2002.

Adamilla ei ollut mitään varsinaista musiikkikoulutusta ennen kuin vuonna 1996.

Adam soitti bassoa Robbie Robertsonin albumilla Robbie Robertson (1987) ja on osallistunut Maria McKeen albumien tekoon. Daniel Lanoisin levyltä Acadie löytyvillä kappaleilla "Still Water" ja "Jolie Louise" hän soittaa myös bassoa.

Adam ja Larry Mullen Jr osallistuivat Nanci Griffithsin albumilta "Flyer" löytyvien kappaleiden "These Days in an Open Book", "Don't Forget About Me", "On Grafton Street" and "This Heart" tekemiseen.

Yhdessä kanssa Mullenin kanssa Clayton levytti vuonna 1996 tunnusmusiikin elokuvaan Vaarallinen tehtävä.[2] Kappale nousi niin Britannian singlelistan kuin Yhdysvaltain Billboard Hot 100 -singlelistan seitsemänneksi, ja se oli myös ehdokas Grammy-palkinnon saajaksi kategoriassa Best Pop Instrumental Performance.[2] Vuonna 1993 Mullen ja Clayton muodostivat R.E.M.-yhtyeen Michael Stipen ja Mike Millsin kanssa kokoonpanon Automatic Baby, joka esitti oman versionsa U2:n kappaleesta ”OneYhdysvaltain presidentti Bill Clintonin virkaanastujaisissa.[3] Kokoonpanon nimi Automatic Baby on viittaus R.E.M.:in vuoden 1992 albumiin Automatic for the People ja U2:n vuoden 1991 albumiin Achtung Baby.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bass Soup: Adam Clayton’s Bass Sound and Technique bass-soup.com. Arkistoitu 18.3.2012. Viitattu 28.10.2007.
  2. a b c U2 Discography – Mission Impossible Soundtrack Album u2wanderer.org. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
  3. a b c Lawrence, Sherry: Larry Mullen Jr. Biography atu2.com. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
  4. McQuinn, Cormac: U2’s Adam Clayton ties the knot with Brazilian girlfriend Belfast Telegraph. 5.9.2013. Viitattu 1.12.2013. (englanniksi)
  5. Egan, Barry: Achtung baby, Adam is the proud father of a little boy Independent.ie. 16.1.2011. Viitattu 1.12.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]