Adam Clayton

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adam Clayton esiintymässä vuonna 2009.

Adam Charles Clayton (s. 13. maaliskuuta 1960 Chinnor, Oxfordshire, Englanti) on englantilainen rockmuusikko, joka tunnetaan parhaiten rockyhtye U2:n basistina.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam syntyi Brian ja Jo Claytonin esikoiseksi 13. maaliskuuta 1960 Chinnorin kylässä, Oxfordshiressa. Hänen ollessaan viiden vanha perhe muutti Malahideen, Irlantiin, lähelle Dublinia.

Clayton aloitti koulunkäyntinsä yksityiskoulussa, mutta hän ei pitänyt siitä ja sen tiukasta järjestelmällisyydestä. Myöhemmin hän meni Mount Temple High Schooliin, jossa hän tapasi tulevat U2-yhtyetoverinsa Paul ”Bono” Hewsonin, David ”The Edge” Evansin ja Larry Mullen Jr:n.

Mullen etsi ilmoituksella muusikkoja ja jonkin ajan kuluttua Clayton kiinnostui asiasta ja meni harjoituksiin. Aluksi yhtye tunnettiin nimellä Feedback ja sitten The Hype. Clayton toimi myös hetken yhtyeen managerina, kunnes he palkkasivat kokeneemman managerin, Paul McGuinnessin.

Clayton avioitui brasialaisen mallin Mariana de Carvalhon kanssa vuonna 2013.[1] Heillä on vuonna 2010 syntynyt poika. Vuonna 1993 Clayton oli puolen vuoden ajan kihloissa Naomi Campbellin kanssa.[2] Viime aikoinaselvennä Clayton on puhunut julkisuudessa päihde ja mielenterveysongelmistaan joista hän kärsi 1980-90 luvuilla.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam Clayton soittaa bassokitaraa.

Vuoden 1983 singlen "Sunday, Bloody Sunday" b-puolella olevalla kappaleella "Endless Deep" hän laulaa harvinaisen lauluosuuden.

Adam ja Bono osallistuivat vuonna 1984 Band Aid hyväntekeväisyyssinglen "Do They Know It's Christmas?" tekemiseen. Bono lauloi ja Adam soitti bassoa.

Albumilla Original Soundtracks 1 hän lausuu kappaleen "Your Blue Room" viimeisen säkeen.

Adam voitti parhaan basistin Orville H. Gibson Guitar -palkinnon vuosina 2001 ja 2002.

Adamilla ei ollut mitään varsinaista musiikkikoulutusta ennen kuin vuonna 1996.

Adam soitti bassoa Robbie Robertsonin albumilla Robbie Robertson (1987) ja on osallistunut Maria McKeen albumien tekoon. Daniel Lanoisin levyltä Acadie löytyvillä kappaleilla "Still Water" ja "Jolie Louise" hän soittaa myös bassoa.

Adam ja Larry Mullen Jr osallistuivat Nanci Griffithsin albumilta "Flyer" löytyvien kappaleiden "These Days in an Open Book", "Don't Forget About Me", "On Grafton Street" and "This Heart" tekemiseen.

Adam ja Larry myös tekivät soundtrackin elokuvaan Vaarallinen tehtävä. Elokuvan tunnuskappale "Theme From Mission: Impossible" oli myös Grammy-ehdokkaana parhaaksi instrumentaalipopkappaleeksi (Best Pop Instrumental Performance).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McQuinn, Cormac: U2’s Adam Clayton ties the knot with Brazilian girlfriend Belfast Telegraph. 5.9.2013. Viitattu 1.12.2013. (englanniksi)
  2. Egan, Barry: Achtung baby, Adam is the proud father of a little boy Independent.ie. 16.1.2011. Viitattu 1.12.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]