Lauluntekijä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musiikkialan ammattia. Kauko Röyhkän albumista kertoo artikkeli Lauluntekijä (albumi) ja Jarmo Jylhän albumista Lauluntekijä Jarmo Jylhä.

Lauluntekijä on henkilö, joka tekee (tai osallistuu tekemään) kappaleita, joissa on sekä musiikkia että sanat. Voidaan sanoa, että lauluntekijä on sanoittaja, säveltäjä tai molempia. Termiä ”lauluntekijä” käytetään yleisimmin populaarimusiikissa.

Lauluntekijät voivat esittää itse omia laulujaan tai tehdä niitä muille. Tekijää, joka laulaa itse omia laulujaan, kutsutaan laulaja-lauluntekijäksi. Laulaja-lauluntekijät ovat muusikoita, jotka säveltämisen ja/tai sanoittamisen lisäksi laulavat itse materiaalinsa. Osa heistä saattaa myös esiintyä trubaduurina itse, itseään jollain säestyssoittimella säestäen. Yleensä laulaja-lauluntekijän persoona on kappaleissa vahvasti läsnä ja tietynlainen omakohtaisuus kuuluu musiikista.

Populaarimusiikin historiassa on myös monia lauluntekijätiimejä kuten Leiber-Stoller, Lennon-McCartney, Tamla Motownin Brian Holland, Lamont Dozier ja Eddie Holland sekä Stock Aitken Waterman -trio. Suomessa tällä hetkellä vaikuttavat mm. sanoittaja/säveltäjä-työparit Mikko AlataloHarri Rinne[1], Sinikka SvärdEsa Nieminen, sekä yhdestä sanoittajasta ja useammasta säveltäjästä koostuva Lauluntekijätiimi-Lyyrica[2][3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juha Vainio palkinto yhteisesti Alatalolle ja Rinteelle ELVIS Ry: uutiset. Viitattu 5.9.2009.
  2. Lauluntekijätiimi-Lyyrica Lyyrica.org. Viitattu 5.9.2009.
  3. Samuli Koivulahti samulikoivulahti.com. Viitattu 5.9.2009.