Yhtye

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Scandinavian Music Group vuoden 2008 Ilosaarirockissa

Yhtye (myös bändi) on musiikkia esittävä kokoonpano. Yhtyeiden kokoonpanot vaihtelevat suuresti tilanteesta ja tyylilajista riippuen. Yhtyeestä käytetään nimitystä orkesteri, mikäli kyseessä on suurempi ryhmä. Orkesteri-nimitystä käytetään yleisesti myös taidemusiikkia esittävistä kokoonpanoista. Ainoastaan laulajia käsittäviä yhtyeitä nimitetään kuoroiksi ja ainoastaan soittimia sisältäviä yhtyeitä soitinyhtyeiksi.

Rock- tai popyhtyeen tavallisin kokoonpano on laulaja, kitaristi, rumpali, basisti ja mahdollisesti kosketinsoittaja. Laulaja on usein samalla myös jonkin soittimen soittaja.

Pienessä jazz-yhtyeessä on useimmiten basisti, rumpali ja pianisti sekä vaihteleva määrä puhallinsoittajia. Puhaltimia ei aina ole, jolloin kyseessä on pianotrio. Myöskään pianisti ei ole välttämätön, etenkään mikäli puhallinsoittajia on useampia.

Kahden muusikon yhtyettä nimitetään duoksi, kolmen trioksi, neljän kvartetiksi, viiden kvintetiksi, kuuden sekstetiksi, seitsemän septetiksi ja kahdeksan oktetiksi. Nämä termit esiintyvät usein etenkin jazz-yhtyeiden nimissä. Suurempia jazz-yhtyeitä kutsutaan big bandeiksi (suom. suuri yhtye). Yhtyeeseen pitäisi määritelmänsä puolesta kuulua vähintään kaksi jäsentä, mutta puhutaan myös ”yhden hengen yhtyeistä” (engl. one man band).

Yhtyeiden kanssa työskentelee usein muita ihmisiä, kuten managereita, tuottajia, säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia, miksaajia, valomiehiä ja roudareita, joskin usein yhtyeet tai niiden jäsenet säveltävät, sanoittavat ja sovittavat materiaaliaan myös itse. Aloittelevat yhtyeet esittävät usein lainamateriaalia, ks. cover.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Larmola, Kivi: Rokkibändin ABC: Käytännön opas keikkailevalle muusikolle. Riffi-julkaisut. Helsinki: Idemco, 2004. ISBN 951-98245-3-7.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.