Valosuunnittelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyttämövaloja ja laserefektejä.

Valosuunnittelu tarkoittaa valaistuksen suunnittelua oopperaan, teatteriesitykseen, elokuvaan, tai valokuvaukseen.Valosuunnittelulla tarkoitetaan usein myös arkkitehtuurivalosuunnittelua, jota tässä artikkelissa ei toistaiseksi käsitellä.

Valosuunnittelija tekee suunnitelmastaan niin sanotun valokartan, jossa lukee millaisia valonheittimiä käytetään, suuntaaminen ja mahdolliset värikalvot eli suodattimet. Valosuunnitelmassa tulee myös näkyä sähkön määrä ja sen sijainti, tilan koko ja miten heittimet sijoitetaan. Suunnitelmassa tulee huomioida yhteistyökumppanien, kuten esiintyjän tai ohjaajan toiveet ja valaistuksen täytyy tapahtua tasa-arvoisesti esityksen ehdoilla. Valosuunnittelussa täytyy huomioida erilaisten varjojen syntyminen, kuten myös syntyvä vaikutelma valaistavasta kohteesta. Suunnitelmassa tulee näkyä, miten valoja käytetään esityksen aikana. Suunnitteluun sisällytetään myös mahdolliset valotehosteet ja milloin ja miten niitä käytetään.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Pilbrow, Richard: Stage Lighting Design: The Art, the Craft and the Life, Nick Hern Books, London, 2008. ISBN 978-1854599964

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.