Orkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinfoniaorkesteri

Orkesteri (lyhenne ork.[1]) on soitinyhtye, jota käytetään useimmiten länsimaisessa taidemusiikissa. Usein kyse on täysikokoisesta sinfoniaorkesterista, mutta varsinkin vanhemmassa musiikissa jousi- ja kamariorkesterit ovat erittäin yleisiä. Myös sotilasmusiikista alkunsa saaneet puhallinorkesterit ovat saavuttaneet suurta suosiota.

Orkesteria johtaa yleensä kapellimestari, mutta nykyään on sävelletty myös teoksia, jotka soitetaan ilman kapellimestaria. Osa Leif Segerstamin noin 120 sinfoniasta on tällaisia. Samoin jotkut orkesterit, ehkä tunnetuimpana Orpheus Chamber Orchestra, esittävät kaikki teokset ilman kapellimestaria, jolloin kapellimestarin tehtävät kuuluvat konserttimestarille.

Sinfoniaorkesterissa soittimet jakaantuvat jousisoittimiin, puupuhaltimiin, vaskipuhaltimiin, lyömäsoittimiin ja kosketinsoittimiin. Mukana on myös usein harppu. Jousisoittimiin kuuluvat viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso. Puupuhaltimia ovat huilu, oboe, klarinetti, fagotti, kontrafagotti ja sinfoniaorkesterissa harvinainen saksofoni. Vaskipuhaltimiin kuuluvat käyrätorvi, trumpetti, pasuuna ja tuuba. Lyömäsoittimet jakaantuvat usein siten, että patarummut muodostavat oman yksikkönsä ja muut lyömäsoittimet omansa. Joskus sinfoniaorkesterissa käytetään myös kosketinsoittimia, kuten piano, urut tai celesta.

Soittimien määrä orkestereissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysimittainen sinfoniaorkesteri

1 piccolo, 3 huilua, 3 oboeta, 1 englannintorvi, 1 es-klarinetti, 3 b- tai a-klarinettia, 1 bassoklarinetti, 3 fagottia, 1 kontrafagotti.

4-8 käyrätorvea, 4 trumpettia, 3 pasuunaa, 1 bassopasuuna, 1 tuuba.

1 harppu, 1 kosketinsoitin (piano, celesta tai urut), patarummut, 3-4 lyömäsoittajaa, jotka soittavat erilaisia lyömäsoittimia

12-20 I-viulua, 10-18 II-viulua, 8-16 alttoviulua, 6-12 selloa, 4-10 kontrabassoa.

Sinfonietta (kamariorkesteri)

2 huilua, 2 oboeta, 2 klarinettia, 2 fagottia

2 käyrätorvea, 2 trumpettia

patarummut

6 I-viulua, 5 II-viulua, 4 alttoviulua, 3 selloa, 2 kontrabassoa.

Täysimittainen sinfoninen puhallinorkesteri

1 piccolo, 3-10 huilua, 1-3 oboeta, 1 englannintorvi, 1 es-klarinetti, 6-12 b-klarinettia, 1 bassoklarinetti, 1 kontrabassoklarinetti, 2 fagottia.

1 sopraanosaksofoni (harvinaisempi), 1-2 alttosaksofonia, 1-2 tenorisaksofonia, 1 baritonisaksofoni, 1 bassosaksofoni (harvinainen).

4-8 käyrätorvea, 4-8 trumpettia, 4 pasuunaa, 1 bassopasuuna, 1-2 baritonitorvea eli euphoniumia, 2-4 tuubaa.

patarummut, 4-6 lyömäsoittajaa, jotka soittavat erilaisia lyömäsoittimia.

Tyypillinen suomalainen sotilassoittokunta

2-3 huilua, 1-2 oboeta , 4-6 klarinettia, (Es-klarinetti ja bassoklarinetti sisältyvät usein tähän) 1-2 fagottia.

1-2 alttosaksofonia, 1 tenorisaksofoni, 1 baritonisaksofoni. 4 käyrätorvea, 5-6 trumpettia, 3-4 pasuunaa, 1-2 baritonitorvea eli euphoniumia, 2-4 tuubaa ja 2-4 lyömäsoittajaa,

Kokoonpanosta riippuen soittajistoon voi kuulua myös piano tai sähkökomppi (sähköbasso, koskettimet ja sähkökitara).

Soittajien lisäksi kokoonpanoon kuuluu kapellimestari ja hallinnollisen esimiehenä päällikkökapellimestari. Joissakin soittokunnissa on myös intendentti.

Kuuluisia sinfoniaorkestereita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia orkestereita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 16.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.