Wienin filharmonikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wienin filharmonikkojen kotisali, Musikverein-sali.
Wienin filharmonikkojen vuosittainen Schönbrunnin konsertti, 2009.

Wienin filharmonikot (saks. Wiener Philharmoniker) on Itävallan merkittävin ja yksi maailman tunnetuimmista sinfoniaorkestereista. Orkesterin kotisali on kuuluisa Musikverein-sali Wienissä. Orkesterin soittajat valitaan Wienin valtionoopperan soittajistosta.

Euroopan eturivin orkesterina pidetty Wienin filharmonikot sijoittui 2008 Gramophone-lehden kriitikkoänestyksessä kolmanneksi Concertgebouw-orkesterin ja Berliinin filharmonikkojen jälkeen[1].

Orkesterin syntyhistoria voidaan ajoittaa vuoteen 1842, jolloin Otto Nicolai perusti "Filharmonisen akatemian", joka oli demokraattisin pelisäännöin toimiva itsenäinen orkesteri. Orkesteri käyttää tätä demokraattista toimintamallia edelleenkin. Kun Nicolai lähti Wienistä vuonna1847, orkesterin toiminta hiipui. Elpyminen alkoi vasta vuonna 1860, jolloin Carl Eckert tuli orkesterin kapellimestariksi. Vuodet 18751882 Hans Richter toimi pääkapellimestarina, ja orkesteri kantaesitti Brahmsin toisen ja kolmannen sinfonian.

Gustav Mahler toimi kapellimestarina vuodet 18981901, ja orkesteri esiintyi ensi kertaa ulkomailla (Pariisissa). Mahleria seurasivat kapellimestareina Felix von Weingartner (190827), Wilhelm Furtwängler (1927–30) ja Clemens Krauss (1930–33). Vuodesta 1933 lähtien orkesterilla ei ole ollut pääkapellimestaria, sen sijaan monet nimekkäät kapellimestarit ovat vierailleet orkesterissa, kuten Richard Strauss, Karl Böhm, Herbert von Karajan, Georg Solti, Erich Kleiber, Carlos Kleiber, Leonard Bernstein ja Claudio Abbado.

Vuodesta 1941 alkaen orkesteri aloitti jokavuotisen uudenvuodenkonserttien tradition, jossa soitetaan Straussin perheen (erityisesti Johann Strauss nuoremman) musiikkia. Vuonna 2011 konsertit on johtanut pitkästä aikaa wieniläissyntyinen kapellimestari, Wienin valtionoopperan ylikapellimestari Franz Welser-Möst.

Kritiikkiä syrjinnästä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka orkesteria pidetään yhtenä maailman parhaista, se on saanut osakseen kritiikkiä sukupuolisesta sekä etnisyyteen liittyvästä syrjinnästä. Vasta vuonna 1997 ensimmäinen naismuusikko (harpisti Annan Lelkes) hyväksyttiin orkesterin jäseneksi. Orkesteria on moitittu rasistisesta asenteessa soittajia valittaessa [2].

Kapellimestarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkapellimestarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailevat kapellimestarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valikoituja levytyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. The world's greatest orchestras. Gramophone, 2008, nro December, s. 42, 43.
  2. [1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]