Kuninkaantien muusikot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuninkaantien muusikot Turun tuomiokirkossa 2012

Kuninkaantien muusikot on periodisoittimilla esiintyvä suomalainen barokkiorkesteri.

Orkesteri ja kuoro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaantien muusikot on vuonna 2008 perustettu suomalainen ammattimuusikoista koostuva barokkiorkesteri ja kuoro, joka on erikoistunut eurooppalaisten säveltäjien teosharvinaisuuksien esittämiseen. Se on samalla ainoa suomalainen kokoonpano, joka on yhdistänyt sekä ammattiorkesterin että -kuoron. Kuninkaantien muusikoiden taiteellisena johtajana ja kapellimestarina toimi vuosina 2009–2015 Markus Yli-Jokipii.

Kuninkaantien muusikot on ensiesittänyt kotikaupungissaan Turussa useita arkistojen kätköistä löytyneitä teosharvinaisuuksia, joita ei Suomessa tai muuallakaan ole esitetty vuosisatoihin.[1] [2] Keväällä 2013 Kuninkaantien muusikot esitti Loimaalla, Nousiaisissa, Turussa ja Salon Perniössä saksalaisen Melchior Vulpiuksen 400 vuotta sitten säveltämän Matteus-passion.[3] Pääsiäisenä 2014 passio esitettiin myös Jyväskylässä Taulumäen kirkossa ja vuotta myöhemmin Vaasan seudulla Vähänkyrön kirkossa.

Vuonna 2012 Kuninkaantien muusikot aloitti konserttisarjan, jossa esitellään harvinaisia, lähes sukupuuttoon kuolleita soittimia. Ensimmäisessä konsertissa soolosoittimena oli lasiharmonikka, jota soitti yhdysvaltalainen William Zeitler. Konserttisarja jatkui vuoden 2013 Taiteiden yö -tapahtumassa, jossa esiintyi italialainen historiallisiin bassopuhallinsoittimiin erikoistunut Paolo Tognon. Vuoden 2014 alussa oli Turun tuomiokirkossa järjestetyssä Ylen radioimassa konsertissa mukana historiallinen serpentti ja myös ensimmäisen kerran Suomessa kiinalainen hattu.[4] [5] Saman vuoden Taiteiden yö -tapahtuman solistina esiintyi neljä- ja viisikielisellä violoncello da spallalla belgialainen Sigiswald Kuijken. Vuoden 2015 Taiteiden yö -tapahtumassa vieraili solistina italialainen Eleonora Vulpiani, jonka soitin on harvinainen lira-chitarra.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turku 2011 ‑säätiö myönsi Kuninkaantien muusikoille Teko 2011 ‑kunniamaininnan Eurooppa-päivänä 9.5.2009.[6]

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto on valinnut Kuninkaantien muusikoiden toiminnan maakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihankkeeksi vuonna 2010.[7]

Suomalainen taidemusiikin esittämistä tukeva Pro Musica Säätiö on tukenut Kuninkaantien muusikoiden toimintaa vuonna 2012.[8]

Julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaantien muusikot konsertoi säännöllisesti, mutta se ei ole tuottanut yhtään äänitettä. Osa kokoonpanon profiilia on esiintyä vain omissa itse tuotetuissa konserteissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]