Pori Sinfonietta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Logo pori sinfonietta.jpg

Pori Sinfonietta (engl. Pori City Orchestra) on Porin kaupunginorkesteri.

Orkesteritoiminta Porissa alkoi vuonna 1877, jolloin Porin Soitannollinen Seura (Musikaliska sällskapet i Björneborg) perusti orkesterin kaupunkiin. Noin viidentoista pääasiassa saksalaisen ammattimuusikon voimin orkesteri soitti silloin etupäässä viihde- ja tanssimusiikkia. “Kaupungin kapellin" ensimmäinen kapellimestari oli urkuri Theodor Sörensen. Ensimmäinen konsertti kuultiin teatterissa (nyk. Otavassa) 14.12.1877. Ensimmäinen sinfoniakonsertti oli vuonna 1902. Jean Sibelius johti orkesteria 2.12.1904 Porissa ja Selim Palmgren esiintyi orkesterin pianosolistina 1900, 1905 ja 1910. Orkesterin toiminta jatkui vuoteen 1915.

Porin kaupunginorkesteri syntyi 25.4.1938, kun kaupungissa tuolloin toimineiden Porin amatööriorkesterin eli Porin työväenorkesterin (p. 1926) ja Porin orkesteriyhdistyksen Porin Orkesterin (p. 1933) soittajistot oli yhdistetty. Ensimmäisenä kapellimestarina toimi Ole Edgren. Aluksi kaupunki rahoitti toiminnan ja yhdistykset hoitivat hallinnon. Musiikkilautakunnan alainen kunnallinen orkesteri Porin kaupunginorkesterista tuli 24.5.1955. 1970-luvun lopulla kaikki soittajat (28) olivat päätoimisia ammattimuusikoita. Orkesterin nimeksi tuli Pori Sinfonietta 1993. Orkesterissa soittaa nykyisin 32 muusikkoa.

Pori Sinfonietta toimii monipuolisesti kotikaupungissaan ja tekee vierailukonsertteja ympäröivään maakuntaan sekä eri puolille Suomea. Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- kirkkokonsertit, tilauskonsertit kuin laitos- viihde- ja lastenkonsertitkin.

Pori Sinfonietta soittaa vuosittaisissa Porin Oopperan produktioissa. Vuonna 2004 julkaistiin Kaarle kuninkaan metsästys - oopperan suomenkielisen version maailman ensilevytys, jonka toteuttivat yhteistyössä Porin Ooppera, Pori Sinfonietta ja Palmgren-konservatorio kapellimestari Ari Rasilaisen johdolla. Orkesteri tekee myös säännöllisesti yhteistyötä Porin Filharmonisen kuoron kanssa.

Pori Sinfoniettan pääsääntöinen konserttipaikka on vuonna 1999 valmistunut Promenadikeskus aivan kaupungin ydinkeskustassa. Rakennuksessa sijaitsee 5 elokuvateatterin lisäksi 688-paikkainen Promenadisali, jota yleisesti pidetään kokoistensa konserttisalien joukossa akustiikaltaan Suomen parhaana.

Orkesterin kapellimestareina ovat toimineet mm. Arvo Airaksinen, Juhani Numminen, Hannu Koivula, Juhani Lamminmäki 1993–1998, Ari Rasilainen 1999–2005 (päävierailija), Petri Sakari 2005–2006 (taiteellinen koordinaattori) ja 2006-2012 Jukka Iisakkila. Syksyllä 2012 uutena kapellimestaria aloitti Jan Söderblom.

Orkesterin tukemiseksi on perustettu kannatusyhdistys Pro Pori Sinfonietta, jonka tehtävänä on luoda ja ylläpitää yhteyksiä Pori Sinfoniettan ja konserttiyleisön välillä. Konserttimatkat ja erilaiset tempaukset Sinfoniettan hyväksi ovat myös keskeinen osa yhdistyksen toimintaa. Yhdistys ylläpitää infopistettä Promenadikeskuksen aulassa Sinfoniettan konserttien yhteydessä.


Levytyksiä:

Valse Lente -levy Pori Sinfoniettan omana tuotantona Juhani Lamminmäen johdolla. Julkaistu: 1994

Kaarle kuninkaan metsästys -oopperan suomenkielisen version maailman ensilevytys (NAXOS) yhteistyössä Porin Oopperan, Pori Sinfoniettan ja Palmgren-konservatorion kanssa kapellimestarina Ari Rasilainen. Julkaistu 2004

Kai Niemisen Il Viaggio (Pilfink Records) kapellimestarina Jukka Iisakkila ja solistina Erkki Palola. Julkaistu 2010

Porin kaupungin 450-vuotisjuhlavuoden tilaussävellyksen (2008), Jukka Linkolan Deus Protector Noster -kantaesityksen CD ja DVD. Julkaistaan 2013

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]